Το κρύο έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας και όλοι ψάχνουμε τους πιο οικονομικούς και αποτελεσματικούς τρόπους για να ζεσταθούμε, αυτές τις χειμωνιάτικες νύχτες της φετινής σεζόν.
Ακόμη και εάν όλα τα δεδομένα δείχνουν πως με την παρούσα οικονομική κατάσταση, η ζεστασιά ίσως χαρακτηριστεί ως «πολυτέλεια», πάντα υπάρχουν τρόποι για να δημιουργήσουμε τη θαλπωρή και τη ζεστασιά που χρειαζόμαστε στο σπίτι μας.
Είτε λοιπόν ανήκουμε στους πιο προνοητικούς, που έκαναν το βήμα για αλλαγή στον τρόπο θέρμανσης, από πετρέλαιο σε φυσικό αέριο, έχοντας ένα οικονομικό πλεονέκτημα, είτε στους πιο παραδοσιακούς, οι οποίοι στηρίζουν ακόμη τις κλασικές μεθόδους θέρμανσης, όπως τζάκι, πετρέλαιο κλπ, σίγουρα οφείλουμε τόσο στην τσέπη όσο και στο περιβάλλον να θέσουμε σε εφαρμογή κάποια «κόλπα», που θα μας βοηθήσουν να κάνουμε οικονομία στη θέρμανση, έχοντας ένα ζεστό και φιλόξενο σπίτι κάθε ώρα της ημέρας.
Συντήρηση του λέβητα και του καυστήρα κάθε χρόνο
Η προνοητικότητα είναι το «άλφα» και το «ωμέγα» και στο κομμάτι της θέρμανσης. Για αυτόν τον λόγο, η ετήσια συντήρηση λέβητα και καυστήρα, είναι άκρως σημαντική: Μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να προλαβαίνουμε τις ζημιές και σίγουρα να εξασφαλίζουμε αποδοτικότερη λειτουργία της εγκατάστασής μας. Αντιθέτως, με έναν ασυντήρητο ή κακορυθμισμένο λέβητα – καυστήρα επιβαρύνουμε το περιβάλλον και τον προϋπολογισμό μας, χωρίς να ζεσταίνουμε το σπίτι μας.
Στεγάνωση των κουφωμάτων
Συχνά θα έχουμε παρατηρήσει, πως αν και οι πηγές θερμότητας του σπιτιού μας είναι σε λειτουργία, το σπίτι μας παραμένει κρύο. Ο λόγος συχνά είναι η ανύπαρκτη στεγάνωση των κουφωμάτων στις πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού. Επομένως, είναι απαραίτητο να φροντίσουμε το συγκεκριμένο ζήτημα, καθώς οι μεγάλες απώλειες θερμότητας και η μειωμένη αποτελεσματικότητα της εγκατάστασης θέρμανσης - ουκ ολίγες φορές - οφείλεται σε αυτόν τον παράγοντα.
Αποφεύγουμε να κλείνουμε τελείως την εγκατάσταση της θέρμανσης
Για όλους εμάς που αναρωτιόμαστε εάν είναι καλό να κλείνουμε τελείως τους θερμοστατικούς διακόπτες όταν απουσιάζουμε για λίγες ώρες από το διαμέρισμά μας, η απάντηση είναι σίγουρα αρνητική. Είναι προτιμότερο απλώς να χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία, καθώς η δαπάνη ενέργειας για τη συντήρηση της θερμοκρασίας ενός σπιτιού στα επιθυμητά επίπεδα είναι σαφώς μικρότερη από την δαπάνη που χρειάζεται για να ζεσταθεί ξανά ο χώρος εξ αρχής.
Χρειάζεται μέτρο στην θερμοκρασία που επιλέγουμε
Οι υπερβολές πολλές φορές δεν φέρνουν τα επιθυμητά αποτελέσματα σε πολλούς τομείς της ζωής μας, όπως και στην θέρμανση του σπιτιού μας. Είναι καλό να μην υπερβάλλουμε στην θερμοκρασία που επιλέγουμε για το χώρο μας. Θερμοκρασίες πέραν των 20 – 21 βαθμών Κελσίου, δημιουργούν μάλλον δυσφορία παρά άνεση και τεράστια διαφορά κατανάλωσης καυσίμου. Δεν χρειάζεται και δεν είναι λογικό, έξω από το σπίτι μας να είναι χειμώνας και εντός να μοιάζει πιο πολύ με… καλοκαίρι! Ένα έξτρα tip που χρειάζεται να γνωρίζουμε και να εφαρμόζουμε, είναι να χαμηλώνουμε τη θερμοκρασίας τις ώρες του ύπνου, κατά τη διάρκεια της νύχτας. Συνήθως, επιλέγουμε θερμοκρασία χώρου 3 - 4 βαθμούς χαμηλότερη από αυτήν που διατηρούμε στο χώρο μας τις ώρες της ημέρας.
Αυτόν τον χειμώνα, δεν χρειάζεται να φοβόμαστε να θέσουμε σε λειτουργία τις πηγές θερμότητας του σπιτιού μας, είτε μιλάμε για πετρέλαιο, είτε για φυσικό αέριο, είτε για διάφορα σώματα ή κλιματιστικά. Ακόμα και εάν ένας από αυτούς, είναι ο μοναδικός τρόπος θέρμανσής για το σπίτι μας, είμαστε εδώ για να βρούμε έξυπνες και αποτελεσματικές ιδέες για το πώς θα εξοικονομήσουμε χρήματα και ενέργεια.
Δείτε εδώ το αφιέρωμα του CNN Greece στη θέρμανση