Ενώ όσοι ζουν στα τουριστικά νησιά και οι Ελληνες ταξιδιώτες σε αυτά βιώνουν συνθήκες έντονης ανησυχίας από τις διάχυτες πληροφορίες και την έντονη φημολογία για “πλημμύρα κρουσμάτων”, σε ανοιχτή αντιπαράθεση με τους νοσοκομειακούς γιατρούς και το επίσημο συνδικαλιστικό τους όργανο την ΟΕΝΓΕ βρίσκεται η κυβέρνηση για την αξιοπιστία των επίσημων ανακοινώσεων σχετικά με τον αριθμό των κρουσμάτων και την ακριβή διασπορά του κοροναϊού.
Η απάντηση που έδωσε η κυβέρνηση δια των υφυπουργών Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη και Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά στην καταγγελία της ΟΕΝΓΕ ότι με κεντρική εντολή αποκρύπτονται τα κρούσματα στις τουριστικές περιοχές μάλλον περιέπλεξε τα πράγματα, αντί να τα ξεκαθαρίσει.
o Ο Βασίλης Κοντοζαμάνης εμφανίστηκε να διαψεύδει τις εν λόγω καταγγελίες λέγοντας πως «καθημερινά ο ΕΟΔΥ ανακοινώνει όλα τα κρούσματα της χώρας και την επιδημιολογική έκθεση με πληθώρα στοιχείων. Κανείς δεν μπορεί να κάνει εικασίες, ούτε να αποκρύψει στοιχεία».
o Ωστόσο η απάντηση του Νίκου Χαρδαλιά ότι «η μη ανακοίνωση συγκεκριμένων κρουσμάτων ανά νησί, γίνεται για να μην υπάρχει στοχοποίηση της περιοχής» χαρακτηρίζοντας αστήρικτες τις καταγγελίες περί αδήλωτων κρουσμάτων στα νησιά καθώς «δηλώνονται υποχρεωτικά στο σύστημα», εκλήφθηκαν από τους Νοσοκομειακούς Γιατρούς ως επιβεβαίωση των καταγγελιών τους.
Αυτό το οποίο κατήγγειλε χτες η ΟΕΝΓΕ είναι πως οι διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών της χώρας έχουν δώσει εντολή στα Κέντρα Υγείας τουριστικών προορισμών να μην εκδίδουν δελτία τύπου για τα κρούσματα χωρίς προηγούμενη συνεννόηση.
Ωστόσο εδώ και έναν μήνα από τότε που δόθηκε η εντολή, δεν έχει γίνει απολύτως καμία σχετική ενημέρωση προς τους κατοίκους και τους επισκέπτες, ούτε από τις ΥΠΕ, ούτε από τον ΕΟΔΥ, υπογράμμιζε η ΟΕΝΓΕ.
Στο πλαίσιο αυτό υπό τη μορφή ερωτήματος η ΟΕΝΓΕ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία για να εξυπηρετήσει τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του τουρισμού.
Και επιπλέον η ΟΕΝΓΕ υποστηρίζει πως επιβεβαιωμένα κρούσματα αποκρύπτονται και από εργασιακούς χώρους θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των εργαζομένων.
Η αλήθεια και οι ανάγκες του τουρισμού
Επί της ουσίας οι καταγγελίες αυτές σε ότι αφορά τα νησιά και τις τουριστικές περιοχές αποτελούν συνέχεια προηγούμενων καταγγελιών που έχουν γίνει και από την ΠΟΕΔΗΝ τις προηγούμενες μέρες πως για οικονομικούς και τουριστικούς λόγους δεν ανακοινώνονταν ο πραγματικός αριθμός κρουσμάτων στα νησιά.
«Για τις ανάγκες του τουρισμού δεν ταυτοποιούνται τα κρούσματα στα νησιά. Αυτό θέτει σε κίνδυνο την υγεία των κατοίκων μόνιμων και επισκεπτών. Ειδικά τώρα Δεκαπενταυγουστο», δήλωσε πρόσφατα ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.
Μάλιστα ένας επιπλέον παράγοντας γι’ αυτή την κυβερνητική τακτική ήταν –σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ- και η έλλειψη υποδομών αλλά και η υποστελέχωση των νοσοκομείων και η έλλειψη προσωπικού του ΕΟΔΥ για να κάνει ελέγχους στα νησιά, με συνέπεια τα δείγματα που συλλέγονταν, να έρχονται στην Αθήνα και τα αποτελέσματα να καταγράφονται στην Αττική.
Εν ολίγοις αυτό που επί της ουσίας καταλογίζουν οι υγειονομικοί στην κυβέρνηση είναι πως με την τακτική της δημιούργησε φαινόμενα τύπου Πάρου.
Κεντρική απόφαση – Δύσκολη ισορροπία
Αξίζει να επισημανθεί ότι προ ημερών δηλώσεις του περιφερειάρχη του Νοτίου Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου σχετικά με τα κρούσματα στα νησιά συγκλίνουν με αυτά που δήλωσε σήμερα ο Νίκος Χαρδαλιάς και εισπράττουν ως επιβεβαίωση των καταγγελιών τους οι υγειονομικοί του ΕΣΥ.
o «Κανένας δεν κρύβει κρούσματα», είχε δηλώσει ο κ. Χατζημάρκος προσθέτοντας ωστόσο ότι είναι κεντρική απόφαση να μη δίνονται περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την κατανομή των κρουσμάτων.
Ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου είχε τονίσει ότι είναι πολύ δύσκολη η ισορροπία μεταξύ της ανάγκης να προστατευτεί ο πληθυσμός και να λειτουργήσει η οικονομία, χαρακτηρίζοντας αναμενόμενη την αύξηση των κρουσμάτων από τη στιγμή που η χώρα δέχεται τουρισμό.
Πηγή: economico.gr