Αγώνα για να σωθεί το βρέφος 10 μηνών έδωσαν οι γιατροί στο νοσοκομείο μετά το τσίμπημα από την αράχνη "μαύρη χήρα" στην Αμφιλοχία. Το παιδί μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο Πάτρας.
Όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Open, το αρθρόποδο προκάλεσε επιπλοκές στην καρδιά, στο έντερο και το νευρικό σύστημα της μικρής, ωστόσο η ζωή του δε βρίσκεται σε κίνδυνο.
Από αράχνη τσιμπήθηκε και μια γυναίκα σε ορεινό χωριό της Τριταίας, καθώς έκανε αγροτικές εργασίες. Η γυναίκα ένιωσε το τσίμπημα, αλλά δεν έδωσε μεγάλη σημασία. Παίρνοντας όμως στη συνέχεια το αυτοκίνητο για να επιστρέψει στην Πάτρα δεν αισθάνθηκε καλά και έχασε τις αισθήσεις της.
Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ τη μετέφερε στο νοσοκομείο του Ρίου, όπου η γυναίκα πέρασε δύσκολες ώρες, καθώς χρειάστηκε να περιμένει το αντίδοτο από την Αθήνα που θα εμπόδιζε την επέκταση του δηλητηρίου που είχε δεχθεί από την αράχνη. Ευτυχώς τελικώς όλα πήγαν καλά και η γυναίκα σώθηκε.
Τσιμπήματα από μαύρη χήρα στην Ελλάδα
Αν και δεν είναι ευρέως γνωστό η συγκεκριμένου τύπου αράχνη υπάρχει στην Ελλάδα.
Για παράδειγμα, τον Ιούλιο του 2011 καταγράφηκαν στην Ελλάδα τρία πιθανά κρούσματα της αράχνης "μαύρης χήρας" (latrodectusmactanstredecimguttatus) σε άρρενες ενήλικες. Τα δύο ήταν στην περιοχή του Πύργου Ηλείας και το τρίτο στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης.
Όλοι προσήλθαν στα εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείων κάθιδροι με έντονο πόνο στην περιοχή γύρω από το δήγμα, αλλά και στην περιοχή της όσφυος ή των κάτω άκρων, συμπτώματα από το καρδιοναπνευστικό και κλινική εικόνα οξείας κοιλίας.
Όλοι οι ασθενείς μετά την επιτυχή θεραπευτική αντιμετώπιση, ανάρρωσαν πλήρως και εξήλθαν του νοσοκομείου. Ένας μόνο εκ των ασθενών χρειάστηκε να εισαχθεί στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου ανάρρωσε όμως πολύ σύντομα.
Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι το ίδιο έντομο δεν βρέθηκε.
Η μαύρη χήρα είναι ένα πολύ επικίνδυνο αρθρόποδο, καθώς το δηλητήριο του αποτελείται από νευροτοξίνες και, σε εξασθενημένους οργανισμούς, μπορεί να προκαλέσει παράλυση ή ακόμα και το θάνατο. Ενδημεί και στην Ελλάδα.
thetoc.gr