Αποκλειστικά από γιατρούς των νοσοκομείων του ΕΣΥ και των λοιπών δημόσιων δομών Υγείας, θα μπορούν να λαμβάνουν συνταγές για φάρμακα, θεραπευτικές πράξεις και διαγνωστικές εξετάσεις, οι ανασφάλιστοι πολίτες και οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες του πληθυσμού από τις αρχές του 2022.
Με το άρθρο 2 τροπολογίας που εντάχθηκε στο νομοσχέδιο της ΕΚΑΠΥ και ψηφίστηκε την Τετάρτη (1/12), καταργείται, από την 1η Ιανουαρίου 2022, διάταξη του νόμου 4368/16, η οποία προέβλεπε δικαίωμα συνταγογράφησης και στους πιστοποιημένους από τον ΕΟΠΥΥ ιδιώτες γιατρούς.
Έτσι, από την 1η Ιανουαρίου δικαίωμα να συνταγογραφούν φάρμακα, θεραπευτικές πράξεις και διαγνωστικές εξετάσεις στους ανασφάλιστους και στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες θα έχουν μόνο οι ιατροί των νοσοκομείων του ΕΣΥ και των δημόσιων δομών παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ), καθώς και οι απασχολούμενοι στις δομές της, όπως και οι υγειονομικοί σε υπηρεσίες ασύλου, προσφύγων και μεταναστών. Οι ως άνω θεραπευτικές πράξεις και διαγνωστικές εξετάσεις πραγματοποιούνται σε δημόσιες δομές Υγείας.
Η διάταξη κρίθηκε αναγκαία για τη συγκράτηση της δαπάνης του Ελληνικού Δημοσίου που προκαλείται από τη συνταγογράφηση φαρμάκων, θεραπευτικών πράξεων και διαγνωστικών εξετάσεων σε ανασφάλιστους πολίτες.
Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, «μέσω του αποκλεισμού του ιδιωτικού, και μόνο, τομέα από τη συγκεκριμένη διαδικασία, και μέσω δωρεάν συνταγογράφησης από ιατρούς των Νοσοκομείων του Εθνικού Συστήματος Υγείας και των δημοσίων δομών παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, η διάταξη επιδιώκει να ελέγξει, μεταξύ άλλων, τη φαρμακευτική δαπάνη και να εξορθολογήσει το κόστος συνταγογράφησης, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα πρόσβαση για όλους στις δημόσιες δομές Υγείας».
Όπως ανέφερε μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, «σήμερα που η συνταγογράφηση γίνεται και από ιδιώτες γιατρούς, η δαπάνη έχει υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με το παρελθόν».
Έξτρα ανακοστολόγηση και κίνητρα για μετάβαση στην αρνητική λίστα
Στην ίδια κατεύθυνση του περιορισμού των δαπανών, η ίδια τροπολογία προβλέπει μία έξτρα ανακοστολόγηση φαρμάκων το χρόνο για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης.
Σήμερα, η πλήρης αναθεώρηση τιμών πραγματοποιείται μία φορά ανά έτος και ενδιάμεσα γίνονται τιμολογήσεις νέων φαρμάκων. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας -σε εξαιρετικές περιπτώσεις και για συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης- δύναται η επόμενη πλήρης αναθεώρηση τιμών φαρμάκων να γίνει σε συντομότερο χρόνο, με όριο μείωσης τιμής που ορίζεται στην ίδια απόφαση.
Ομοίως, με Υπουργική Απόφαση μπορούν να θεσπίζονται κίνητρα μετάβασης των φαρμακευτικών προϊόντων από τη θετική λίστα (συνταγογραφούμενα φάρμακα που αποζημιώνονται) στην αρνητική λίστα (συνταγογραφούμενα φάρμακα που αποζημιώνονται), καθώς και η δυνατότητα να προβλέπονται διαφορετικά κριτήρια τιμολόγησής τους, ανάλογα με την υπαγωγή τους στη θετική ή την αρνητική λίστα.
Όπως είχε προαναγγείλει ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, η συνταγογράφηση των αντιρετροϊκών φαρμάκων και των εργαστηριακών εξετάσεων ποσοτικού προσδιορισμού ΗΙV-1 RNA ή άλλων εξετάσεων παρακολούθησης της ΗΙV λοίμωξης εντάσσεται πλήρως σε καθεστώς ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Οι λεπτομέρειες, όπως ο καθορισμός των ιατρών που έχουν δικαίωμα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης των ανωτέρω φαρμάκων και εξετάσεων, ο καθορισμός των φαρμακοποιών που θα εκτελούν τις συνταγές και ο τρόπος διασφάλισης των προσωπικών δεδομένων των ασθενών, θα ρυθμιστούν με Υπουργική Απόφαση.