Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Στα 131 εκ. ανέρχεται ο προυπολογισμός της περιφέρειας Ν. Αιγαίου

25/12/2021
93 Εμφανίσεις
1 Σχόλια

Στα 86,5 εκατομμύρια το τεχνικό πρόγραμμα

H Έγκριση του Προϋπολογισμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για το οικονομικό έτος 2022 και η Ψήφιση του Τεχνικού Προγράμματος της επόμενης χρονιάς ήταν το θέμα της τελευταίας συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου, για αυτή τη χρονιά, που πραγματοποιήθηκε χθες με τηλεδιάσκεψη. 

Ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε περίπου 131 εκατ. ευρώ, ενώ το τεχνικό πρόγραμμα σε περίπου 86,5 εκατ. ευρώ, εκ των οποία τα 65 εκατ. ευρώ αφορούν τα Δωδεκάνησα και τα 20,5 εκατ. ευρώ τις Κυκλάδες. Επίσης, τα έσοδα της περιφέρειας υπολογίζονται στα 90 εκατ. ευρώ  και το ταμειακό υπόλοιπο στις 31 Δεκεμβρίου εκτιμάται ότι θα ανέρχεται σε 40 εκατ. ευρώ.

Εισηγητής του θέματος ήταν ο περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος, ο οποίος κατέθεσε τους προβληματισμούς του, σε ότι αφορά τον τρόπο με τον οποίο η κεντρική κυβέρνηση αφήνει την αυτοδιοίκηση να λειτουργήσει, καθώς στην ουσία δεν έχει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια. 

«Στον προϋπολογισμό αποτυπώνεται μία ολόκληρη πολιτική μίας αρχής, η οποία διοικεί. Η αυτοδιοίκηση στη χώρα μας δεν είναι… αυτοδιοίκηση δεν έχει διοικητική αυτοτέλεια και δεν έχει και οικονομική αυτοτέλεια.

Ο προϋπολογισμός είναι μία διαδικασία διαδικαστική. Αυτό είναι εξαιρετικά υποτιμητικό για την αυτοδιοίκηση συνολικά και έχει να κάνει με την μόνιμη επωδό όλων των φορέων της αυτοδιοίκησης, ότι στη χώρα μας το μακρύ χέρι είναι πάντα πάνω από την αυτοδιοίκηση.

Η αυτοδιοίκηση πρέπει να αποκτήσει και τη διοικητική και την οικονομική αυτοτέλεια, για να λειτουργήσει. Δεν έχεις τη δυνατότητα στην αυτοδιοίκηση να λειτουργήσεις με τον τρόπο που λέει ότι θα σχεδιάσω και θα αποτυπώσω το δικό μου όραμα και το δικό μου όνειρο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης, τονίζοντας ότι πρόκειται για μία διαδικασία που έχει εξελιχθεί, δυστυχώς, σε μία διεκπεραίωση και εφαρμογή εγκυκλίων εντελώς διαδικαστική. 

Μάλιστα, υπογράμμισε ότι από τότε που η χώρα μπήκε στη δημοσιονομική περιπέτεια της πτώχευσης και των μνημονίων, έχει γίνει ακόμα πιο σκληρή η διαδικασία κατάρτισης αλλά και υλοποίησης των προϋπολογισμών, κάτι που ισχύει και για το τεχνικό τους πρόγραμμα.

«Αυτό είναι απολύτως άδικο γιατί η χώρα δε βρέθηκε σε αυτή τη δημοσιονομική κατάσταση, γιατί η αυτοδιοίκηση έκτισε μέρος του χρέους. Η αυτοδιοίκηση ίσως να ευθύνεται για το 0,2% του χρέους που έχει η χώρα πάνω της ως θηλιά. Όλο το χρέος χτίστηκε στον κρατικό προϋπολογισμό και όχι από την αυτοδιοίκηση.

Υπήρξαν ελλειμματικοί οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης; Ναι αλλά με μικρό ποσοστό κυρίως στους δήμους, καθώς οι περιφέρειες στο σύνολό τους είναι πολύ πιο νοικοκυρεμένες σε ότι έχει να κάνει με τη διαχείριση των οικονομικών τους» συμπλήρωσε ο κ. Χατζημάρκος που τόνισε ότι η περιφέρεια μας έχει νοικοκυρεμένα οικονομικά, χωρίς ελλείμματα, χωρίς δανεισμό, τα οποία χαρακτηρίζονται από τάξη και νοικοκυριό και ελέγχεται σκληρά.  

Με την ευκαιρία, μάλιστα, σημείωσε ότι έχουμε πολύ δρόμο στη χώρα μας για να αποκτήσουμε πραγματικά αυτοδιοίκηση και αυτό θα γίνει αν υπάρξει κάποτε κάποια κυβέρνηση που θα δώσει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια στην αυτοδιοίκηση.

Επί του περιεχομένου του προϋπολογισμού τοποθετήθηκαν αρκετοί περιφερειακοί σύμβουλοι, εκφράζοντας τις θέσεις τους, ενώ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε γνωστό ότι στάλθηκε χθες από το υπουργείο εσωτερικών μετά από μεγάλη καθυστέρηση η απάντηση για τον προϋπολογισμό της περιφέρειας.

Το υπουργείο ενέκρινε τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς και έδωσε τελικά το πράσινο φως, έστω και καθυστερημένα.

Σε ό,τι αφορά την ψηφοφορία, όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος Νατάσσα Δεληγιάννη, το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα, καθώς είχαμε μία λευκή ψήφο και τρεις κατά, οι οποίες εκ του νόμου είναι όλες μη έγκυρες.


https://www.rodiaki.gr/article/469692/sta-131-ekatommyria-anerxetai-o-proypologismos-ths-perifereias-n-aigaioy


Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 1
Αναγνώστες
Αναγνώστες 25/12 - 18:22
Πολιτική
Έργα έχουμε;; από λογιστικά και αριθμητικούς υπολογισμούς και προϋπολογισμούς χορτάσαμε..

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ