Ακριβά θα πληρώσουν και φέτος την ενοικίαση φοιτητικής στέγης οι ενδιαφερόμενοι σπουδαστές, τόσο στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη όσο και σε άλλες πόλεις της χώρας, καθώς οι αυξήσεις συνεχίζονται. Κατά μέσο όρο στην Αττική η μέση τιμή ενοικίασης διαμερισμάτων κατάλληλων για φοιτητές, δηλαδή κυρίως μικρής επιφάνειας, από 20 έως 65 τ.μ., έχει καταγράψει αύξηση κατά 10% συγκριτικά με το 2023. Στη Θεσσαλονίκη η αύξηση των ενοικίων φοιτητικής στέγης αγγίζει το 9,4%, ενώ στην υπόλοιπη χώρα η μέση αύξηση άγγιξε το 7,96%, σύμφωνα με την ετήσια έρευνα του δικτύου ηλεκτρονικών αγγελιών Spitogatos.gr και τα δεδομένα του δείκτη τιμών SPI.
Ασφαλώς, τα υψηλότερα ενοίκια εντοπίζονται στην Αττική, όπου ένα σπίτι 65 τ.μ. μπορεί να φτάσει σε κόστος ακόμα και τα 750 ευρώ/μήνα, όπως συμβαίνει, π.χ., στην περίπτωση του Μετς, μιας περιοχής που καταγράφει και τη μεγαλύτερη αύξηση από πέρσι, με 21,6%. Εκεί η μέση τιμή ανέρχεται σε 14,9 ευρώ/τ.μ., πίσω μόνο από το Κολωνάκι και τον Λυκαβηττό των 15,5 ευρώ/τ.μ., όπου όμως η μέση προσφερόμενη επιφάνεια είναι μικρότερη, κάτι που εξηγεί και το χαμηλότερο συνολικό κόστος ενοικίασης. Ούτως ή άλλως, πάντως, αμφότερες οι περιοχές δεν συγκεντρώνουν ιδιαίτερη ζήτηση από φοιτητές.
Αντιθέτως, περιοχές όπως τα Εξάρχεια, το κέντρο της Αθήνας, το Παγκράτι, του Ζωγράφου, η Κυψέλη, η Καλλιθέα και η περιοχή της Πατησίων-Αχαρνών ανέκαθεν αποτελούσαν τους βασικούς "υποδοχείς" της ζήτησης από φοιτητές. Σε αυτές τις περιοχές το ελάχιστο κόστος για ένα στούντιο ξεκινά από τα 380 ευρώ (Πατησίων-Αχαρνών) και μπορεί να φτάσει έως τα 600 ευρώ στο κέντρο της Αθήνας, αν π.χ. το ακίνητο βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της πόλης (π.χ. Πλάκα, Μοναστηράκι, Γκάζι, Κεραμεικός κτλ.). Αντίστοιχα, για ένα δυάρι διαμέρισμα το ελάχιστο κόστος ενοικίασης στις ίδιες περιοχές ξεκινά από τα 467 ευρώ και πάλι στην περιοχή της Πατησίων-Αχαρνών και μπορεί να ανέλθει έως τα 640 ευρώ και πάλι στην περίπτωση του κέντρου της Αθήνας. Όσον αφορά τη μέση τιμή/τ.μ., η μεγαλύτερη τιμή εντοπίζεται στο Παγκράτι με 12 ευρώ/τ.μ. και η χαμηλότερη στην Πατησίων με 8,7 ευρώ/τ.μ.
Στη Θεσσαλονίκη η μέση τιμή ενοικίασης διαμορφώνεται χαμηλότερα των 10 ευρώ/τ.μ. στις περισσότερες περιοχές, εκτός από το κέντρο της πόλης, όπου το κόστος αγγίζει τα 10,3 ευρώ/τ.μ. Στη Θεσσαλονίκη μπορεί να βρει κανείς διαμέρισμα να νοικιάσει από 353 ευρώ για ένα στούντιο στον Εύοσμο έως 450 ευρώ για ένα δυάρι στο κέντρο της πόλης. Σε σχέση με πέρσι, οι μεγαλύτερες αυξήσεις μέσης ζητούμενης τιμής ανά τετραγωνικό μέτρο φοιτητικού σπιτιού σημειώθηκαν στην περιοχή Ανάληψη - Μπότσαρη - Νέα Παραλία, με 13,9% συγκριτικά με πριν από έναν χρόνο.
Στην υπόλοιπη χώρα οι χαμηλότερες τιμές παρατηρούνται σε πόλεις όπως η Λαμία και το Αγρίνιο, με 5,6 ευρώ/τ.μ., ενώ οι υψηλότερες καταγράφονται στην Κέρκυρα και το Ρέθυμνο, λόγω και του τουριστικού ενδιαφέροντος που συγκεντρώνουν. Εκεί η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης αγγίζει τα 11,4 και τα 11 ευρώ/τ.μ. αντίστοιχα. Όσον αφορά τις μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών, αυτές παρατηρούνται στη Χαλκίδα και τα Τρίκαλα, με 16% και 14,9% αντίστοιχα.
Το θετικό στοιχείο, σύμφωνα με την ανάλυση του Spitogatos.gr, είναι το γεγονός ότι φέτος, συνολικά σε όλη τη χώρα, παρατηρείται αύξηση κατά 5% στην προσφορά φοιτητικών κατοικιών σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Εξαίρεση αποτελούν μόνο η Θεσσαλονίκη, η Λάρισα και η Μυτιλήνη, όπου καταγράφεται μείωση της προσφοράς φοιτητικής στέγης, κάτι που θα πρέπει να λάβουν υπόψη οι ενδιαφερόμενοι. Παράλληλα, βασικός παράγοντας επιλογής φοιτητικής κατοικίας παραμένει ο όροφος, η επίπλωση και ο αριθμός των υπνοδωματίων, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία των αναζητήσεων.
Φοιτητικό στεγαστικό επίδομα
Σημαντικό είναι, πάντως, το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα που χορηγείται και φέτος. Δικαιούχοι είναι όσοι φοιτητές σπουδάζουν μακριά από τον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους. Προϋποθέσεις για τη λήψη είναι να είναι κανείς Έλληνας ή Ελληνίδα υπήκοος, ή πολίτης άλλης χώρας της Ε.Ε. (ανεξάρτητα από την υπηκοότητα των γονιών του). Σημαντικό είναι επίσης να διαθέτει ΑΦΜ σε ισχύ, όπως επίσης και Ακαδημαϊκή Ταυτότητα. Επίσης, πρέπει να έχει γίνει υποβολή της φορολογικής δήλωσης της προηγούμενης χρονιάς. Όσοι δηλαδή αιτήθηκαν φέτος επίδομα στέγης όφειλαν να έχουν υποβάλει και δήλωση για το 2023.
Στο πλαίσιο της στεγαστικής πολιτικής της κυβέρνησης και προκειμένου να αμβλυνθούν τα σοβαρά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί, το φοιτητικό επίδομα έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Έως το 2022 το ποσό που καταβαλλόταν ετησίως ήταν 1.000 ευρώ. Το ποσό αυτό αυξήθηκε πέρσι σε 1.500 ευρώ, ενώ, αν ο φοιτητής συγκατοικήσει με άλλον σπουδαστή του ίδιου πανεπιστημίου και στην ίδια πόλη, καθένας τους εισπράττει 2.000 ευρώ, δηλαδή 4.000 ευρώ συνολικά. Αν προστεθεί και τρίτος και μισθωθεί, π.χ., ένα μεγαλύτερο ακίνητο, επιφάνειας 85-120 τ.μ., που να έχει δηλαδή τουλάχιστον δύο υπνοδωμάτια, τότε αθροίζεται ένα ποσό 6.000 ευρώ, που κρίνεται επαρκές για να καλύψει και με το παραπάνω τις ανάγκες στέγασης, συμπεριλαμβανομένων ίσως και συναφών δαπανών, όπως ηλεκτρικό ρεύμα, πρόσβαση στο Διαδίκτυο και κοινόχρηστα.
Ειδικά από φέτος, όμως, στα παραπάνω προστίθενται άλλα 500 ευρώ, δηλαδή τουλάχιστον 2.000 ευρώ, ή 2.500 ευρώ σε περίπτωση συγκατοίκησης, εφόσον το αίτημα αφορά φοίτηση σε πόλεις εκτός της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Για παράδειγμα, ένας φοιτητής που πέρασε στο Πανεπιστήμιο Ιονίων Νήσων ή στην Κρήτη μπορεί να λάβει ακόμα 500 ευρώ σε σχέση με τον φοιτητή που θα σπουδάσει στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Αυτό έγινε για να αυξηθεί ο αριθμός των φοιτητών που θα προτιμήσουν σχολές εκτός των δύο μεγάλων αστικών κέντρων, ώστε να αποσυμφορηθούν τα εκεί πανεπιστήμια και να μετριαστεί και η πίεση στην αγορά ακινήτων.
Συστάσεις σε γονείς και φοιτητές
Μερικές βασικές συμβουλές προς τους νέους φοιτητές και γονείς δίνει η ΠΟΜΙΔΑ στην ιστοσελίδα της. Απευθυνόμενη στους νέους φοιτητές και γονείς συνιστά:
- Μην πανικοβάλλεστε. Δεν χρειάζεται να μισθώσετε κατοικία από την πρώτη στιγμή, ούτε τα μαθήματα αρχίζουν την επομένη της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων.
- Μην ψάχνετε για σπίτι έξω από την πύλη του Πανεπιστημίου (σύνηθες λάθος των γονέων). Λίγους δρόμους ή λίγες στάσεις πιο κάτω υπάρχουν πολλά σπίτια που σας περιμένουν, ανακαλύψτε τα.
- Οργανώστε την αναζήτησή σας και μη σπεύσετε να καταλήξετε στο πρώτο που θα δείτε, κλείστε όμως αμέσως το πρώτο που σας κάνει.
- Αν σας ζητήσουν μίσθωμα που υπερβαίνει τα οικονομικά σας, μην το δεχτείτε, γιατί θα βρείτε σίγουρα αυτό που ζητάτε λίγο παραπέρα.
- Δεν υπάρχει περιορισμός ούτε ως προς το ποσό της εγγύησης ούτε ως προς τον αριθμό των προκαταβαλλομένων μισθωμάτων.
* Capital.gr - Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο".