Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Αυξήσεις φωτιά στις δόσεις των δανείων, μετά την αύξηση των επιτοκίων

09/09/2022
82 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Άλλο ένα "χτύπημα" στον οικογενειακό προϋπολογισμό αποτελεί η χθεσινή αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης.

Άλλο ένα "χτύπημα" στον οικογενειακό προϋπολογισμό αποτελεί η χθεσινή αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης. Το ότι ένα νοικοκυριό με υπόλοιπο χρέος γύρω στα 150.000 μπορεί να επιβαρυνθεί με περισσότερα από 50 ευρώ τον μήνα, είναι το λιγότερο.

Το πρόβλημα είναι ότι οι αυξήσεις δεν σταματούν εδώ, με τους φόβους ότι η ΕΚΤ θα κάνει μια αντίστοιχη επιθετική κίνηση και τον Οκτώβριο, να πολλαπλασιάζονται. Άλλο ένα 0,75% τον Οκτώβριο, θα φέρει το επιτόκιο της ΕΚΤ στο 2% (από 0% πριν από μερικούς μήνες) και τις μηνιαίες επιβαρύνσεις να είναι ακόμη και τριψήφιες.

Υπάρχει το ερώτημα αν θα έχουν κάποια απόδοση στις καταθέσεις τους και οι καταθέτες. "Ναι" λένε οι πληροφορίες. Περιμένουμε μια αύξηση της τάξεως του 0,6-0,7% στις προθεσμιακές καταθέσεις οι οποίες θα πάψουν να έχουν μηδενικό επιτόκιο.

Η μηνιαία επιβάρυνση για τους εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες θα εξαρτηθεί από το υπόλοιπο ποσό του δανείου και την υπόλοιπη διάρκεια αποπληρωμής. Όσο μεγαλύτερο το χρέος και όσο μεγαλύτερη η διάρκεια που απομένει μέχρι την πλήρη αποπληρωμή, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η μηνιαία επιβάρυνση.

Έτσι:

1. Για δάνειο 150.000 ευρώ με 26 χρόνια υπόλοιπη διάρκεια αποπληρωμής, η δόση από τα 589 ευρώ θα φτάσει στα 644,47 ευρώ. Δηλαδή, η μηνιαία επιβάρυνση θα φτάσει στα 55 ευρώ. Βέβαια, έχει προηγηθεί μια ακόμη επιβάρυνση της τάξεως των 35 ευρώ καθώς μέχρι τον περασμένο Ιούνιο, η δόση ήταν στα 554 ευρώ. Και αν ακολουθήσει τον Οκτώβριο άλλο ένα 0,75%; Σε αυτή την περίπτωση, η δόση θα εκτοξευτεί στα 702,4 ευρώ δηλαδή η συνολική επιβάρυνση θα ανέρχεται στα 148 ευρώ.

2. Ακόμη και για ένα μικρότερο δάνειο, η επιβάρυνση είναι σημαντική. Στο ποσό των 100.000 ευρώ, η δόση ήταν τον Ιούνιο στα 649 ευρώ (με επιτόκιο 2%) πήγε τον Ιούλιο στα 672 ευρώ, θα ανέβει από τον επόμενο μήνα στα 708 ευρώ και αν υπάρξει ακόμη ένα 0,75%, ο δανειολήπτης θα πληρώνει 745 ευρώ ή 96,67 ευρώ επιπλέον. Είναι ένας επιπλέον μισθός σε ετήσια βάση καθώς φτάνουμε κοντά στα 1200 ευρώ.

Πολύ σύντομα θα τεθεί το θέμα της διευθέτησης των δανείων ώστε να συγκρατηθούν οι δόσεις σε χαμηλότερα επίπεδα.

Πρακτικά, τρεις είναι οι τρόποι: να έχει ρευστότητα το νοικοκυριό για να κάνει μια πρόωρη αποπληρωμή. Δύσκολο και για λίγους καθώς ρευστότητα δεν υπάρχει. Η δεύτερη είναι η επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής η οποία επιβαρύνει μεν τον δανειολήπτη καθώς το συνολικό ποσό των τόκων μέχρι την οριστική αποπληρωμή αυξάνεται αλλά από την άλλη, η μηνιαία δόση συγκρατείται. Ο τρίτος τρόπος είναι προσωρινός: Να ζητήσει ο δανειολήπτης διευθέτηση πληρώνοντας για μια περίοδο μόνο τόκους.


thetoc.gr

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ