Οι μαθητές των Λυκείων μας, οι οποίοι σε λίγες ημέρες θα είναι πια φοιτητές, μιλούν στο «ΒτΚ» για την «δοκιμασία» των Πανελληνίων Εξετάσεων, τα μυστικά της επιτυχίας τους, αλλά και τους νέους ορίζοντες που ανοίγονται μπροστά τους.
ΙΩΑΝΝΑ ΚΩΤΣΗ: ΑΝΤΑΜΕΙΦΘΗΚΑΝ ΟΙ ΚΟΠΟΙ ΜΟΥ
Η Ιωάννα Κώτση, μαθήτρια του Λυκείου Ζηπαρίου (κατεύθυνση Οικονομικά) συγκέντρωσε 15.140 μόρια και πέτυχε την εισαγωγή της στο Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Πειραιά. Δηλώνει πολύ ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα, τονίζοντας ότι δικαιώθηκαν οι κόποι της, όλο αυτό το διάστημα, καθώς όπως λέει η χρονιά που πέρασε, ήταν από τις δυσκολότερες και δεν θα ήθελε να την ξαναζήσει.
Τα φετινά θέματα των εξετάσεων, όπως επισημαίνει, ήταν απαιτητικά και για καλά προετοιμασμένους μαθητές, με τα Μαθηματικά και η Πληροφορική να ήταν αυτά που την δυσκόλεψαν περισσότερο. Θεωρεί καταλυτική την βοήθεια του φροντιστηρίου, ώστε να πετύχει κάποιος τον στόχο του, καθώς όπως υπογραμμίζει, το σχολείο από μόνο του δεν αρκεί και η ίδια, θα έγραφε πολύ χαμηλότερα χωρίς την βοήθειά του, γιατί οι καθηγητές εκεί ξέρουν πώς να προετοιμάσουν κατάλληλα τους μαθητές, καθώς έχουν να ανταγωνιστούν υποψήφιους απ’ όλη την Ελλάδα.
Η Ιωάννα διάβαζε περίπου 3-4 ώρες την ημέρα, με αποτέλεσμα να μην είχε τόσο πολύ ελεύθερο χρόνο, ωστόσο όποτε κατάφερνε να ξεκλέψει λίγες ώρες, κυρίως το Σαββατοκύριακο, συνήθιζε να βλέπει τους φίλους της.
Για να γράψει κάποιος καλά στις εξετάσεις, μας λέει, ότι πρέπει να ακούει τους καθηγητές (τόσο του σχολείου, όσο και του φροντιστηρίου) καθ’ όλη την διάρκεια της χρονιάς και να κάνει συχνά επαναλήψεις. Επίσης, συστήνει στους υποψηφίους να μην έχουν άγχος, μεταφέροντας μας την δική της εμπειρία, όπου είχε πάρα πολύ, γεγονός που δεν την βοήθησε καθόλου και όπως τονίζει, ευτυχώς που πέρασε, καθώς δεν θα μπορούσε να ξαναζήσει όλο αυτό το σκηνικό, με τις πανελλήνιες εξετάσεις.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΤΘΑΙΟΣ: ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΣ ΠΙΣΤΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Ο Γιώργος Ματθαίος, μαθητής του Λυκείου Ζηπαρίου (θετική κατεύθυνση) συγκέντρωσε 14.500 μόρια και πέτυχε την εισαγωγή του στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Θεσσαλίας, που ήταν και η πρώτη του επιλογή, καθώς του αρέσουν τα μαθήματα που έχει, ενώ έπαιξε ρόλο στην απόφασή του και η επαγγελματική αποκατάσταση που θα μπορεί να έχει μέσα από το συγκεκριμένο Τμήμα.
Τα φετινά θέματα των εξετάσεων, εκτιμά ότι ήταν δυσκολότερα από προηγούμενες χρονιές, ωστόσο ήταν βατά για όσους είχαν προετοιμαστεί κατάλληλα, ενώ το μάθημα που τον δυσκόλεψε περισσότερο, ήταν η Φυσική.
Ο Γιώργος πήγαινε φροντιστήριο και τον βοήθησε αρκετά, όπως σημαντική βοήθεια είχε και από τους καθηγητές στο σχολείο του, όπως μας λέει, καθώς ήταν αρκετά συνεργάσιμοι.
Στον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο που είχε, κυρίως το Σαββατοκύριακο, συνήθιζε να πηγαίνει βόλτα με τους φίλους ή να κάθονται σπίτι και να παίζουν επιτραπέζια για να ξεφεύγουν λίγο και να ξεκουράζουν το μυαλό τους.
Για να πετύχει κάποιος στις εξετάσεις, μας λέει, ότι πρέπει να έχει βάλει στόχο από την αρχή και να ακολουθεί πιστά το πρόγραμμά του.
Αρκετοί φίλοι και συμμαθητές του, όπως μας ανέφερε, δεν κατάφεραν να περάσουν στην σχολή που ήθελαν, ωστόσο ο Γιώργος τους συστήνει να μην απογοητεύονται και να κοιτάξουν τις εναλλακτικές επιλογές που έχουν, είτε αυτές είναι ιδιωτικές σχολές, είτε να ξαναπροσπαθήσουν να δώσουν πάλι Πανελλήνιες.
ΚΩΣΤΑΣ ΣΠΥΡΟΥ: ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΟΛΗ ΤΗ ΧΡΟΝΙΑ
Ο Κώστας Σπύρου, μαθητής του 1ου Λυκείου (κατεύθυνσης Οικονομικά) συγκέντρωσε 15.850 μόρια και πέρασε στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού στην Κομοτηνή. Όπως μας, από παιδί του άρεσε ο αθλητισμός, ασχολείται με το βόλεϊ και ήθελε να περάσει στο συγκεκριμένο Τμήμα, ώστε να συνεχίσει να κάνει αυτό που αγαπά.
Τα φετινά θέματα των εξετάσεων, όπως μας λέει, ήταν βατά για τους μαθητές που είχαν προετοιμαστεί κατάλληλα, με τα Μαθηματικά, να ήταν αυτά που τον δυσκόλεψαν περισσότερο. Θεωρεί σχεδόν ακατόρθωτο, να μπορέσει κάποιος να γράψει καλά χωρίς την βοήθεια του φροντιστηρίου, καθώς έτσι όπως είναι το σύστημα στην χώρα μας, είναι επιβεβλημένο το φροντιστήριο.
Στον ελεύθερό του χρόνο, συνήθιζε να αθλείται και να βγαίνει με τους φίλους του.
Ως μυστικά της επιτυχίας, για να γράψει κάποιος καλά στις εξετάσεις, πρέπει να είναι συγκεντρωμένος όλη την διάρκεια της χρονιάς και να μην περιμένει να τα κάνει όλα στο τέλος, καθώς είναι σίγουρο ότι δεν θα προλάβει.
Για τους μαθητές που δεν τα κατάφεραν, τονίζει ότι δεν ήρθε και το τέλος του κόσμου και ότι υπάρχουν και άλλοι δρόμοι που μπορούν να ακολουθήσουν ή να ξαναπροσπαθήσουν και την επόμενη χρονιά.
ΡΑΦΑΕΛΛΑ ΜΑΛΙΛΗ: ΠΕΤΥΧΑ ΤΟ ΣΤΟΧΟ ΜΟΥ
Η Ραφαέλλα Μαλιλή, μαθήτρια του Λυκείου Ζηπαρίου (κατεύθυνση Οικονομικά) συγκέντρωσε 11.355 μόρια και πέρασε στο Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης στη Ρόδο. Δηλώνει απόλυτα ικανοποιημένη, καθώς ήταν η πρώτη της επιλογή, γιατί ήθελε να σπουδάσει κάτι που θα αφορούσε τα παιδιά. Μάλιστα όπως μας λέει, ίσως να ήταν “καρμικό” να επιλέξει το συγκεκριμένο Τμήμα, καθώς τους τελευταίους μήνες πριν τις εξετάσεις είχε τυχαία συχνή επαφή με παιδιά και έτσι επέλεξε ότι αυτό ήταν που ήθελε να σπουδάσει.
Τα φετινά θέματα των εξετάσεων, όπως λέει, ήταν βατά για όσους είχαν διαβάσει πολύ, με τα Μαθηματικά, να ήταν αυτά που την δυσκόλεψαν περισσότερο.
Το φροντιστήριο που πήγαινε την βοήθησε αρκετά, ωστόσο αρκετή βοήθεια είχε και από τους καθηγητές του σχολείου της.
Στον ελεύθερό της χρόνο συνήθιζε να πηγαίνει βόλτα με την παρέα της και να ξεκουράζεται στο σπίτι της, ώστε να έχει δυνάμεις και ξεκούραστο μυαλό για το διάβασμα.
Συστήνει στους νέους υποψήφιους των Πανελλαδικών εξετάσεων, να προσπαθούν να μην έχουν άγχος, να ξεκαθαρίσουν από την αρχή τι θέλουν, ώστε να καταρτίσουν ένα πρόγραμμα και να τηρούν πιστά.