Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Ενημέρωση με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας (10 Οκτωβρίου)

10/10/2024
30 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Η ημέρα, όπως κάθε χρόνο, είναι αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση της κοινωνίας για την υποστήριξη τηςψυχικής υγείας, που αποτελεί βασικό ανθρώπινο δικαίωμα. Το κεντρικό μήνυμα για τον φετινό εορτασμό της Παγκόσμιας ημέρας ψυχικής υγείας έχει τίτλο: «Προτεραιότητα ηψυχική υγείαστον χώρο εργασίας»

Μέσω της φετινής εκστρατείας υπερασπιζόμαστε όλοι την ισότητα για τα άτομα που ζουν με ψυχικές ασθένειες στον χώρο εργασίας και προωθούμε τις βέλτιστες πρακτικές που δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες ώστε όλοι να έχουν την ευκαιρία να συνεισφέρουν παραγωγικά, στην εργασία αλλά και στην κοινωνία. 

Το μήνυμα «Ψυχική υγεία στην εργασία» υπογραμμίζει ότι τα υποστηρικτικά εργασιακά περιβάλλοντα προάγουν την ψυχική υγεία, παρέχοντας σκοπό και σταθερότητα. Αντίθετα, το «προβληματικό εργασιακό περιβάλλον» συμπεριλαμβανομένων του υπερβολικού φόρτου εργασίας, της χαμηλής εργασιακής ασφάλειας και των διακρίσεων – μπορούν να υπονομεύσουν την ψυχική υγεία και να οδηγήσουν σε μειωμένη απόδοση και παραγωγικότητα έως και σε αποχή από την εργασία. την ψυχική ευεξία, μειώνοντας τόσο την εργασιακή ικανοποίηση όσο και την παραγωγικότητα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προωθεί στην φετινή του καμπάνια τα παρακάτω βασικά μηνύματα, τα οποία παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον. 

  1. Η ψυχική υγεία και η εργασία είναι συνδεμένες στενά μεταξύ τους.
  2. Οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν κινδύνους για την ψυχική υγεία, ενδεικτικά οι διακρίσεις, οι κακές συνθήκες εργασίας, οι χαμηλά αμειβόμενες ή ανασφαλείς θέσεις εργασίας κά. 
  3. Η ψυχική υγεία όταν δεν αντιμετωπίζεται έχει άμεση επίπτωση, στο άτομο και την ίδια του την ζωή. Δηλαδή, η έλλειψη υποστήριξης για άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την αυτοπεποίθηση τους, το δικαίωμα και την ικανότητα για εργασία κά. 
  4. Ευρύτερη επίδραση στην εργασία και την κοινωνία. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μόνο η κατάθλιψη και το άγχος έχουν ως αποτέλεσμα την απώλεια περίπου 12 δισεκατομμυρίων εργάσιμων ημερών κάθε χρόνο.
  5. Το στίγμα δημιουργεί εμπόδια στην απασχόληση.Το στίγμα και οι διακρίσεις συχνά εμποδίζουν τα άτομα με ψυχικές παθήσεις να αναζητήσουν βοήθεια ή να βρουν και να διατηρήσουν θέσεις εργασίας. Η μείωση των διακρίσεων στο χώρο εργασίας μέσω της ευαισθητοποίησης και της κατάρτισης δημιουργεί υγιή περιβάλλοντα εργασίας χωρίς αποκλεισμούς.
  6. Υποστήριξη των εργαζομένων να συμμετέχουν και να ευδοκιμούν στην εργασία. Οι εργοδότες – επιχειρήσεις θα πρέπει να εφαρμόζουν πολιτικές οι οποίες θα έχουν θετικό αντίκτυπο και θα υποστηρίζουν τους εργαζόμενους με προβλήματα ψυχικής υγείας στο χώρο εργασίας.
  7. Εκπαίδευση στελεχών για την υποστήριξη της ψυχικής υγείας. Οι εργοδότες θα πρέπει να παρέχουν στα στελέχη τους εκπαίδευση για να αναγνωρίζουν και να αντιμετωπίζουν τους στρεσογόνους παράγοντες στο χώρο εργασίας. Τα εκπαιδευμένα στελέχη μπορούν να υποστηρίξουν αποτελεσματικά τις ομάδες τους και να δημιουργήσουν ένα πιο υγιές και πιο υποστηρικτικό περιβάλλον εργασίας.
  8. Η κυβερνητική δράση και η συνεργασία είναι απαραίτητες. Οι κυβερνήσεις, οι εργοδότες και οι αντιπροσωπευτικές οργανώσεις πρέπει να συνεργαστούν για να δημιουργήσουν πολιτικές που αποτρέπουν τους κινδύνους ψυχικής υγείας, προάγουν την ευημερία και δημιουργούν υποστηρικτικούς χώρους εργασίας όπου η ψυχική υγεία έχει προτεραιότητα.
  9. Το άτομο έχει ευθύνη να φροντίζει για την δική του ψυχική υγεία. Αν και οι κυβερνήσεις και οι εργοδότες έχουν την πρωταρχική ευθύνη για την προστασία και την προώθηση της ψυχικής υγείας στην εργασία, καθοριστικός είναι ο ρόλος του ίδιου του ατόμου στην διατήρηση της καλής ψυχικής του υγείας. 

Καθώς το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού εργάζεται, απαιτείται επείγουσα δράση για να διασφαλιστεί ότι η εργασία αποτρέπει τους κινδύνους για την ψυχική υγεία και προστατεύει και υποστηρίζει την ψυχική υγεία στην εργασία.

Καθιστώντας την ψυχική υγεία μια από τις προτεραιότητες στην εργασία, βελτιώνεται όχι μόνο η ζωή του ατόμου-εργαζομένου αλλά ενισχύεταιo κοινωνικός ιστός και υπάρχει και αντίκτυπος στις εθνικές οικονομίες. 

Ενώ η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας είναι μια πολύτιμη ευκαιρία για ευαισθητοποίηση, είναι σημαντικό να συνεχιστεί η συζήτηση πέρα από αυτήν ακριβώς την ημέρα. Η δημιουργία μιας εργασιακής κουλτούρας, όπου οι εργαζόμενοι αισθάνονται άνετα να συζητούν την ψυχική τους υγεία, είναι το κλειδί

Συμπερασματικά, η προτεραιότητα στην ψυχική υγεία στο χώρο εργασίας είναι κάτι περισσότερο από μια προσωρινή τάση – είναι μια αναγκαιότητα. 


Νίκος Στ. Μανούσης, Ψυχίατρος-Νευρολόγος

Τ. Επιστημονικός Διευθυντής Ψυχιατρικής Κλινικής Γαλήνη

Αντιπρόεδρος

Διεθνούς Ιπποκρατείου Ιδρύματος Κω


Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ