Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Επανέρχεται το πέναλτι πρόωρης εξόφλησης στα στεγαστικά δάνεια - Συνεχίζονται οι αυξήσεις στα σταθερά επιτόκια

08/11/2022
115 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Για τα δάνεια στεγαστικών δανείων την αρχή έκανε η Eurobank.

Σε αυξήσεις στα σταθερά επιτόκια των στεγαστικών δανείων έως 0.7 και 0.5 ποσοστιαίες μονάδες προχώρησαν αντίστοιχα η Τράπεζα Πειραιώς και η Εθνική Τράπεζα, ακολουθώντας τη γενικότερη τάση της αγοράς για αναπροσαρμογές στα σταθερά επιτόκια μεγάλης διάρκειας, που εγκαινιάστηκε τον προηγούμενο μήνα τόσο από την Alpha Bank όσο και από την Eurobank. 

Εκτός από τα αυξημένα επιτόκια οι τράπεζες εξετάζουν να επαναφέρουν το πέναλτι πρόωρης εξόφλησης του δανείου, ως αντιστάθμισμα στο υψηλό κόστος που συνεπάγεται το κλείδωμα του επιτοκίου για μεγάλες διάρκειες με βάση τα interest rate swap.

Την αρχή έκανε η Eurobank και σύμφωνα με πλγηροφορίες θα ακολουθήσουν και άλλες τράπεζες.

Μετά τις αυξήσεις τα νέα σταθερά επιτόκια της Τράπεζας Πειραιώς, ξεκινούν από 4,05%, και φθάνουν έως και 5,05% για σταθερή διάρκεια από 3 έως και 30 χρόνια.

Μετά τη λ΄ήξη της σταθερής διάρκειας το δάνειο εκτοκίζεται με κυμαινόμενο επιτόκιο με βάση το euribor πάνω στο οποίο προστίθεται το επιτόκιο της τράπεζας, που ξεκινά σύμφωνα με το νέο τιμολόγιο της Πειραιώς, από 2,45% και φθάνει έως και το 3,20%.


Ετσι η αύξηση στα σταθερά επιτόκια που ανακοίνωσε η Τράπεζα Πειραιώς συνδυάζεται με μείωση στα spreads των κυμαινόμενων επιτοκίων, ενώ ως βάση αναφοράς είναι το euribor 1 μήνα που σήμερα διαμορφώνεται στο 1,4%.

Τα νέα σταθερά επιτόκια της Εθνικής, σύμφωνα με την Καθημερινή, ξεκινούν από 3,80% ή 4,20% για διάρκεια 10 ετών και κλιμακώνονται έως και 4,60% ή 4,90% για χρονική διάρκεια 30 ετών.

Μετά τη λήξη της σταθερής διάρκειας το δάνειο εκτοκίζεται με κυμαινόμενο επιτόκιο με βάση το euribor 3 μηνών πλέον περιθωρίου που ξεκινά από 3,30% και φθάνει έως και 3,75%.

Το νέο τιμολόγιο που ανακοίνωσε χθες η Εθνική Τράπεζα προβλέπει μικρές αυξήσεις κατά 15-20 μονάδες βάσης στα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων για ιδιώτες, ενώ λίγο υψηλότερες ε΄ίναι οι αυξήσεις στα επιτόκια προθεσμιακών καταθέσεων για επιχειρήσεις.

Στο μέτωπο των στεγαστικών δανείων, είχαν προηγηθεί αυξήσεις κατά 0,40 τον περασμένο μήνα από την Alpha Bank ανεβάζοντας το σταθερό επιτόκιο για 5 έτη στο 3,60% με κλιμάκωση έως 4,40% για σταθερή διάρκεια 20 ετών.

Να σημειωθεί ότι η τράπεζα κατήργησε το σταθερό επιτόκιο για 30 χρόνια ενώ η τιμολόγηση προβλέπει προσαύξηση κατά 0,20% εφόσον το δάνειο ξεπερνάει το 60% της αξίας του ακινήτου.

Μετά τη λήξη της σταθερής περιόδου εφαρμόζεται κυμαινόμενο επιτόκιο που διαμορφώνεται με βάση το euribor 3μήνου πλέον περιθωρίου που ξεκινάει από 2,80% ή 3,10% και φθάνει στο 3% έως και 3,30% ανάλογα με το ύψος του δανείου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις από τις τράπεζες η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια, πατά τη δειλή ανάκαμψη της τους πρώτους μήνες του έτους, αναμένεται να κλείσει κοντά στο 1 με 1,2 δισ.ευρώ για όλο το 2022, καταγράφοντας αύξηση κατά 35% σε σύγκριση με το 2021 αλλά με μειωμένο ρυθμό τους τελευταίους μήνες του έτους.


dikaiologitika.gr

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ