Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

ΕΣΥ: 4 αλλαγές που αναμένονται τους πρώτους μήνες του 2024

02/01/2024
101 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Με αλλαγές στα νοσοκομεία ξεκινάει το 2024, στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του ΕΣΥ που έχει προαναγγείλει το υπουργείο Υγείας. Ήδη οι διαδικασίες σε ορισμένους τομείς έχουν προχωρήσει και βρίσκονται στην τελική ευθεία, προς υλοποίηση.

Οι αλλαγές γίνονται με στόχο την βελτίωση παροχής υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες, την προσέλκυση και παραμονή γιατρών στις δημόσιες δομές υγείας αλλά και την αποτελεσματικότερη διαχείριση των πόρων.


Ενιαία λίστα χειρουργείων

Τέλος στις μακρές λίστες αναμονής για χειρουργείο στα νοσοκομεία του ΕΣΥ καθώς και στα Πανεπιστημιακά επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Υγείας, με τη εφαρμογή της Ενιαίας Λίστας Χειρουργείων.

Σκοπός του υπουργείου είναι, μέσω της αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών πληροφορικής, να καταρτίζονται, οργανώνονται και παρακολουθούνται σε όλα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ της χώρας τα περιστατικά ασθενών που χρήζουν χειρουργικής επέμβασης, ώστε να επιτευχθεί σημαντική μείωση αναμονής των ασθενών και παρέχεται η δυνατότητα κεντρικής διαχείρισης των δεδομένων, για την λήψη στρατηγικών αποφάσεων, με βάση την πραγματική εικόνα των λιστών. Παράλληλα, εισάγονται πλέον στη λίστα και τα έκτακτα/επείγοντα περιστατικά, ώστε να απεικονίζεται ορθά και σε πραγματικές συνθήκες ο ακριβής αριθμός των χειρουργείων. Ήδη η λίστα έχει εκκαθαριστεί και από το Φεβρουάριο αναμένεται η εφαρμογή του νέου συστήματος.

Ενιαία ραντεβού στις δομές υγείας

Αντίστοιχα, σε φάση υλοποίησης βρίσκεται το ενιαίο σύστημα ραντεβού για όλα τα νοσοκομεία της χώρας και τις δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή στις αρχές του 2024, όπως τόνισε σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ Νίκη Τσούμα. Το ενιαίο σύστημα ραντεβού, θα είναι διαλειτουργικό και τα δεδομένα του θα γνωστοποιούνται στο υπουργείο Υγείας, ούτως ώστε να υπάρχει εικόνα για την αναμονή των ασθενών για τις αναγκαίες υπηρεσίες υγείας.

DRG's σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας

Σημαντική βελτίωση στα οικονομικά των νοσοκομείων αναμένεται να επιφέρει η καθολική χρήση του νέου συστήματος κοστολόγησης νοσοκομειακών υπηρεσιών DRG. Μέχρι και σήμερα, οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων καταρτίζονται βάσει ιστορικών στοιχείων, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη το παραγόμενο έργο, με αποτέλεσμα τα νοσοκομεία που ξοδεύουν περισσότερα, να λαμβάνουν και τα περισσότερα. Με το σύστημα DRG, οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων θα καταρτίζονται βάσει του έργου που παράγουν και όχι των δαπανών που έκαναν στο παρελθόν. Έτσι, οι διαθέσιμοι πόροι θα κατανέμονται με δικαιότερο και τον πλέον αποδοτικό τρόπο, επιφέροντας εν τέλει αύξηση του παραγόμενου έργου των νοσοκομείων. Ήδη δύο Υγειονομικες Περιφέρειες (ΥΠε), η 3η και η 7η, τα χρησιμοποιούν και από το Μάρτη του 2024 θα ενταχθούν πλήρως στο σύστημα όλες οι ΥΠε. Αυτό σημαίνει ότι ο προϋπολογισμός του 2025, θα είναι στον ΕΟΠΥΥ και όχι στο υπουργείο Υγείας.

«Ο ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να αναλάβει το δικό του ρόλο, που είναι ο κυρίαρχος στην αγορά. Πάνω από το 90% του προϋπολογισμού θα μεταφερθεί στον Οργανισμό, ενώ το υπουργείο Υγείας θα περιοριστεί σε έναν πιο στρατηγικό, πιο ελεγκτικό ρόλο. Ο μεν ΕΟΠΥΥ θα έχει τα οικονομικά και θα αποζημιώνει με βάση το παραγόμενο έργο με τη χρήση των DRG’s και η καθημερινή λειτουργία του συστήματος θα γίνεται εκτός του υπουργείου Υγείας», τόνισε ο Υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου.

Αύξηση αποζημίωσης εφημεριών των γιατρών

Με αύξηση της αποζημίωσης των εφημεριών όλων των γιατρών του ΕΣΥ, κατά 20%, ξεκινάει το 2024.
Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των παρεμβάσεων για την προσέλκυση και την παραμονή προσωπικού στο ΕΣΥ, το οποίο «απογυμνώνεται» σταδιακά, λόγω του brain drain, της προτίμησης στον ιδιωτικό τομέα και των συνταξιοδοτήσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), το ΕΣΥ πλήττεται από ένα κύμα μαζικών αποχωρήσεων υγειονομικών, που κυμαίνονται σε 200-300 ανά μήνα, λόγω των χαμηλών μισθών και των δυσμενών συνθηκών εργασίας.

Το κόστος της συγκεκριμένης παρέμβασης ανέρχεται σε 40 εκατ. ευρώ.


insider.gr

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ