Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Η κλιματική αλλαγή "απειλεί" τις θάλασσες και τα νησιά

03/04/2022
41 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στον Υδροβιολογικό σταθμό το 4ο φόρουμ του Εθνικού Δικτύου

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στον υδροβιολογικό σταθμό Ρόδου το 4ο φόρουμ του Εθνικού Δικτύου για την Κλιματική Αλλαγή – CLIMPACT με θέμα «Κλιματική αλλαγή και θαλάσσιο περιβάλλον».

Τα αποτελέσματα των εργασιών του ήταν εξαιρετικά ενδιαφέροντα όπως τονίστηκε χτες στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν οι κ.κ. Μανώλης Πλειώνης διευθυντής και πρόεδρος του εθνικού αστεροσκοπείου Αθηνών και συντονιστής του δικτύου climpact, Νίκος Μιχαλόπουλος διευθυντής του ινστιτούτου περιβάλλοντος και βιώσιμης ανάπτυξης του εθνικού αστεροσκοπείου Αθηνών και επιστημονικά υπεύθυνος του climpact, Αριστομένης Καραγεώργης διευθυντής του ινστιτούτου ωκεανογραφίας και αντιπρόεδρος του ΕΛΚΕΘΕ και Στέλιος Κατσανεβάκης καθηγητής στο πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Ειδικότερα ο κ. Πλειώνης αναφέρθηκε στην ίδρυση του δικτύου το 2017 που χρηματοδοτήθηκε από το υπουργείο ανάπτυξης με στόχο να δημιουργήσει μία κοινοπραξία επιστημονικών φορέων και ακαδημαϊκών οργανισμών οι οποίοι ασχολούνται με το θέμα της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της, στην οικονομία, το περιβάλλον, την κοινωνία αλλά και τις φυσικές καταστροφές που προκαλούνται.

Μάλιστα όπως είπε έχει ξεκινήσει η δημιουργία μίας εθνικής βάσης δεδομένων με όλα τα κλιματικά στοιχεία που παράγονται από τους φορείς στην Ελλάδα, ενώ διοργανώνονται και ανοιχτές συζητήσεις με την κοινωνία, τα φόρουμ όπως αυτό που έγινε στη Ρόδο σχετικά με την αλληλεπίδραση της κλιματικής αλλαγής και του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Ακολούθως ο κ. Καραγεώργης υπογράμμισε ότι στο φόρουμ πραγματοποιήθηκε μία σειρά από ομιλίες διακεκριμένων ελλήνων και ξένων συνεργατών που περιλάμβαναν πολλές θεματικές ενότητες όπως τη σχέση της κλιματικής αλλαγής με τη θάλασσα, το ρόλο του ινστιτούτου ωκεανογραφίας σε σχέση με αυτές τις δράσεις ενώ έγιναν και συζητήσεις για τα υδρολογικά χαρακτηριστικά της θάλασσας, τις αλλαγές που υφίσταται το περιβάλλον εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, και τα δεδομένα που χρειαζόμαστε για να κατανοήσουμε το φαινόμενο και να αποτιμήσουμε τις επιπτώσεις της.

Το δεύτερο μέρος περιλάμβανε δύο στρογγυλά τραπέζια για το θαλάσσιο φυσικό περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή και επίσης για τις επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα, τις αλιευτικές δραστηριότητες και τις υδατοκαλλιέργειες.
«Διαπιστώσαμε ότι ειδικά στη Μεσόγειο η κλιματική αλλαγή έχει μεγαλύτερη επίδραση από ότι στον παγκόσμιο ωκεανό και κατά τα τελευταία 25 χρόνια έχει αυξηθεί σημαντικά η επιφανειακή θερμοκρασία της θάλασσας που φτάνει μέχρι τους 2 βαθμούς Κελσίου και συνεχίζει να έχει μία ανοδική πορεία.

Επίσης η αλατότητα της θάλασσας αυξάνεται στην κλιματική αλλαγή και έχουμε και μία σειρά από επιδράσεις σε οργανισμούς που οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι έχουν τεράστιο εύρος και ξεκινούν από τα μικρόβια προχωρούν και φτάνουν σε ολόκληρη την τροφική αλυσίδα με επιπτώσεις που μόλις τώρα αρχίζουμε να κατανοούμε τη σοβαρότητά τους» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο κ. Μιχαλόπουλος τόνισε ότι ο ρόλος του climpact είναι να αντιμετωπίσει ένα σοβαρό πρόβλημα του οποίου βλέπουμε τα πρώτα δείγματα και δυστυχώς στο μέλλον θα είναι ακόμα πιο έντονο και ισχυρό.

«Πιο σωστά θα πρέπει να λέμε κλιματική κρίση, για την οποία έχουμε δει απτά αποτελέσματα στη θάλασσα. Δυστυχώς όμως τα βλέπουμε και σε άλλα κομμάτια του οικοσυστήματος όπως στην ατμόσφαιρα που η θερμοκρασία ειδικά στη Μεσόγειο αυξάνεται με γρηγορότερο ρυθμό. Αυτό έχει επιπτώσεις σε σημαντικούς τομείς όπως η γεωργία, ο τουρισμός, η ενέργεια.

Προσπαθούμε να ευαισθητοποιήσουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του επιστημονικού τομέα και της κοινωνίας που θα πληγεί άμεσα αλλά έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουμε γιατί είναι ένα σημαντικό και μεγάλο πρόβλημα» δήλωσε μεταξύ άλλων.
Τέλος ο κ. Κατσανεβάκης τόνισε ότι η βιοποικιλότητα στη Μεσόγειο έχει αλλάξει δραματικά τα τελευταία χρόνια και ότι αυτό έχει σχέση με την κλιματική αλλαγή και την εισβολή πολλών ειδών που έχουν έρθει από τη διώρυγα του Σουέζ.

Πρόκειται για τροπικά είδη, που ευνοούνται από τις υψηλές θερμοκρασίες και επικρατούν. Μάλιστα υπογράμμισε ότι τα τελευταία χρόνια έχουμε θαλάσσιους καύσωνες και τα αυτόχθονα είδη δεν αντέχουν αυτές τις θερμοκρασίες με αποτέλεσμα να έχουμε μαζικούς θανάτους. Πολλά αυτόχθονα είδη έχουν εξαφανιστεί και περιμένουμε στο νότιο Αιγαίο να έχουμε ακόμα πολλές εξαφανίσεις, όπως είπε.

Τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες
Όπως υπογράμμισαν η κλιματική αλλαγή, οφείλεται στις εκπομπές των θερμοκηπικών αερίων που είναι συνυφασμένα με τα ορυκτά καύσιμα που χρησιμοποιούμε. Αυτά τα αέρια έχουν ένα χρόνο ζωής στην ατμόσφαιρα που κυμαίνεται από 10 έως 100 χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να πάρουμε άμεσα μέτρα.

Η κλιματική κρίση είναι πολλές όψεις του ίδιου νομίσματος και δυστυχώς είμαστε σε μία άσχημη εποχή σε σχέση και με την ενεργειακή κρίση. Το μέλλον πρέπει να είναι συνυφασμένο με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που είναι η μοναδική λύση για να μπορέσουμε να κάνουμε μείωση των εκπομπών και να φτάσουμε στην απανθρακοποίηση μέχρι το 2050.

Μπορούμε ως πολίτες να κάνουμε πολλά πράγματα και να βοηθήσουμε τον πλανήτη, σχετικά με τη διαχείριση της ενέργειας, να δώσουμε βάρος στην καλύτερη μόνωση στα σπίτια, αλλά και στον τρόπο κίνησης των οχημάτων.
Επίσης μπορούμε να προχωρήσουμε σε αλλαγές στον καταναλωτικό τρόπο με τον οποίο ζούμε και να αλλάξουμε τις διατροφικές μας συνήθειες, σταματώντας την υπερβολική κατανάλωση κρέατος. 

Οι επιπτώσεις στα νησιά
Σε ερώτηση για τις επιπτώσεις που θα σημειωθούν στα νησιά οι επιστήμονες απάντησαν ότι η Ελλάδα είναι μία νησιωτική χώρα με πλήθος νησιών και ότι γίνεται στη θάλασσα μας αφορά άμεσα ως έθνος, τονίζοντας ότι ένα από τα άμεσα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής είναι η άνοδος της στάθμης της θάλασσας. Ειδικά για τη Μεσόγειο έχουμε άνοδο της στάθμης σε ποσοστό 2,5 χιλιοστά το χρόνο που για την ώρα δεν είναι τόσο σημαντική αλλά μετά από πολλά χρόνια θα είναι. Στο μέλλον θα είναι σοβαρός ο κίνδυνος, όπως επισήμαναν οι επιστήμονες.

Πάντως σύμφωνα με όσα τόνισαν ο σημαντικός και άμεσος κίνδυνος είναι ότι έχουν αυξηθεί τα καιρικά φαινόμενα με σφοδρότητα και ένταση, καθώς έχουμε αρχίσει και ζούμε την εποχή των κυκλώνων της Μεσογείου όπου τα φαινόμενα μπορούν να συμβούν οποτεδήποτε και να δημιουργήσουν μεγάλες καταστροφές και προβλήματα στην παράκτια ζώνη καθώς είναι εξαιρετικά επικίνδυνα φαινόμενα μεγάλης έντασης.

 Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα για τις τουριστικές περιοχές είναι η αύξηση της θερμοκρασίας που παρατηρείται στην ατμόσφαιρα και η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα καύσωνες μεγαλύτερης διάρκειας. Θα υπάρχει μία επέκταση της θερμής περιόδου, και μέχρι το τέλος του αιώνα ίσως να έχουμε μία αύξηση της θερμοκρασίας μέχρι και 5 βαθμούς Κελσίου.


Αυτό όπως τονίστηκε μπορεί να φέρει υποβάθμιση της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος και επιπλέον μεγαλύτερη ενεργειακή κρίση. Άρα θα χρειάζονται αυξημένες καταναλώσεις ενέργειας για ψύξη, αυξημένη χρήση νερού, και επιπλέον θα παρατηρηθεί ξηρασία και αυξημένος κίνδυνος πυρκαγιάς με μεγαλύτερη χρονική διάρκεια, ενώ ένα συναφές πρόβλημα θα είναι και η διάβρωση των ακτών.

Πάντως όπως υπογραμμίστηκε ακόμα και προς το τέλος του αιώνα με αύξηση της θερμοκρασίας τα Δωδεκάνησα, η Κρήτη και οι Κυκλάδες θα συνεχίζουν να είναι πιο ελκυστικές περιοχές σε σχέση με τη Μάλτα, την Τουρκία ή την Αίγυπτο, από άποψη μετεωρολογικών συνθηκών.

Με αφορμή το συνέδριο της Ρόδου ο κ. Καραγεώργης υπογράμμισε ότι οι περιφέρειες πρέπει να βοηθήσουν στην προσπάθεια ώστε να δημιουργηθούν ερευνητικά έργα με συγκεκριμένα αντικείμενα και αποτελέσματα που θα ωφελήσουν όλη την κοινωνία, τονίζοντας ότι προ διετίας είχε γίνει παρουσίαση του προγράμματος του δικτύου στην περιφέρεια νοτίου Αιγαίου, αλλά ακόμα αναμένουν την ανταπόκρισή της. 


rodiaki.gr

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ