Από τις 15 Απριλίου θα ανασταλεί το πρόστιμο των 100 ευρώ για τους άνω των 60 ετών, που παραμένουν ανεμβολίαστοι, ανέφερε χθες ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, σε δηλώσεις του στο περιστύλιο της Βουλής. Το μέτρο θα επανεξεταστεί τον Σεπτέμβριο, άρα τελεί σε αναστολή για τους υπόλοιπους μήνες.
Αν και ο κ. Πλεύρης τόνισε πως τα πρόστιμα (Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου, Μαρτίου και μισού Απριλίου) θα πληρωθούν κανονικά στην εφορία και η απόφαση κατάργησής τους δεν θα έχει αναδρομική ισχύ, ωστόσο, ρεπορτάζ της εφημερίδας «Πελοπόννησος» αναφέρει πως ήδη αρκετοί πολίτες σπεύδουν στις ΔΟΥ για να υποβάλλουν ένσταση ή ενδικοφανή προσφυγή, με τους εφοριακούς να τους παραπέμπουν στα δικαστήρια.
Σύμφωνα με τον φοροτεχνικό και μέλος της διοίκησης της ΕΛΦΕΕ, Δημήτρη Μπόκαρη, ο οποίος μίλησε στο pelop.gr, πολλοί επαγγελματίες γίνονται αποδέκτες παραπόνων από πελάτες τους, όταν διαπιστώνουν ότι έχουν βεβαιωθεί αυτά τα πρόστιμα, επειδή δεν έχουν εμβολιαστεί.
Ο κ. Μπόκαρης τόνισε στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» ότι από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, οι ανεμβολίαστοι που εντοπίστηκαν μέσα από την πλατφόρμα emvolio.gr, ανέρχονται συνολικά σε 317.962 άτομα, στα οποία επιβλήθηκε αρχικά πρόστιμο 50 ευρώ για τον μισό Ιανουάριο, δεδομένου ότι η υποχρέωση ξεκινούσε από την 16η Ιανουαρίου.
Για τον Φεβρουάριο και τους επόμενους μήνες το πρόστιμο θα φτάσει στο ποσό των 100 ευρώ και μαζί με τον μισό Απρίλιο, το συνολικό ποσό της βεβαιωμένης οφειλής θα φτάνει τα 300 ευρώ, αν στο μεταξύ ο υπόχρεος δεν έχει εμβολιαστεί.
Στους περισσότερους ανεμβολίαστους, έχει ήδη αποσταλεί το σχετικό μήνυμα μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας για τη χρέωση του προστίμου, ενώ σε μερικές δεκάδες χιλιάδες, εστάλη συστημένη επιστολή από την ΑΑΔΕ, είπε ο κ. Μπόκαρης.
Το πρόστιμο μηνός Ιανουαρίου έπρεπε να πληρωθεί μέχρι τις 15 Μαρτίου 2022, ενώ μετά τη λήξη της προθεσμίας αρχίζουν να επιβάλλονται οι προσαυξήσεις.
Η διευθύντρια της Γ΄ΔΟΥ Πατρών, Σοφία Καϊάφα, δήλωσε στην «Π» ότι δεκάδες φορολογούμενοι έχουν προσέλθει μέχρι σήμερα στην υπηρεσία, για να διαμαρτυρηθούν και να υποβάλλουν ενστάσεις και ενδικοφανείς προσφυγές. Οι υπάλληλοι έχουν λάβει εντολή να τις δέχονται και να τις περνούν από το Πρωτόκολλο, ωστόσο, ενημερώνουν τους οφειλέτες ότι επειδή η βεβαίωση της οφειλής δεν είναι φορολογικής φύσης, αλλά έχει επιβληθεί από το υπουργείο Υγείας, τους παραπέμπουν στα δικαστήρια για να την αμφισβητήσουν.
Το ίδιο ανέφερε στην «Π» και ο αναπληρωτής διευθυντής της Α΄ΔΟΥ Πατρών, Αθανάσιος Παυλόπουλος: «Στην υπηρεσία μας, έχουν υποβληθεί 26 αιτήσεις διαγραφής του προστίμου, αλλά ενημερώνουμε τους ανεμβολίαστους φορολογούμενους ότι είμαστε αναρμόδιοι. Τους παραπέμπουμε στην ΗΔΙΚΑ ή στα αρμόδια διοικητικά δικαστήρια, με βάση εγκύκλιο που μας έχει στείλει η ΑΑΔΕ», δήλωσε ο κ. Παυλόπουλος.
Εξαίρεση αποτελούν μόνο οι περιπτώσεις φορολογικών κατοίκων εξωτερικού και ατόμων που έχουν τη δικαστική επιμέλεια ανθρώπων, λόγω αδυναμίας να παραστούν σε δίκη, οι οποίες εξετάζονται από την φορολογική διοίκηση, πρόσθεσε η κυρία Καϊάφα.
ΑΑΔΕ: Είμαστε αναρμόδιοι…
Στην εγκύκλιο της ΑΑΔΕ, που έχει αποσταλεί στις κατά τόπους ΔΟΥ και παραδίδεται στους ανεμβολίαστους φορολογούμενους ως απάντηση στην αίτησή τους, για διαγραφή του προστίμου, αναφέρεται ότι «…το πρόστιμο προσβάλλεται δικαστικά με την άσκηση προσφυγής, ενώπιον των τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων. Δεν προβλέπεται η προηγούμενη άσκηση ειδικής ή ενδικοφανούς προσφυγής. Κατά συνέπεια, οι ισχυρισμοί σας που προβάλλονται με το υπόψη μήνυμά σας, δεν μπορούν να εξεταστούν από τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ».
Ακόμη, σε περίπτωση αμφισβήτησης της επιβολής προστίμου, λόγω μη υποχρέωσης εμβολιασμού ή ύπαρξης νόμιμου λόγου απαλλαγής από την υποχρέωση αυτή (απαγόρευση για λόγους υγείας ή άλλοι λόγοι), οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να ανατρέξουν για οδηγίες στην ηλεκτρονική διεύθυνση emvolio.gov.gr/prostima, αναφορικά με τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν, ώστε να οδηγήσουν σε διαγραφή του.
dikaiologitika.gr