Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Ν. Δένδιας: Στη Βουλή ο αντιαεροπορικός θόλος – Τι είπε για τη «δυνάμει απειλή» στο Αιγαίο

07/11/2024
69 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Ο Δένδιας αναφέρθηκε στις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού και προανήγγειλε το κλείσιμο 132 στρατοπέδων

Έμφαση στην αλλαγή δόγματος της Ελλάδας, αναφορικά με τις Ένοπλες Δυνάμεις έδωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, σημειώνοντας την πρόθεση του για τη δημιουργία ενός πλήρους αντιαεροπορικού θόλου ο οποίος θα καλύπτει την ελληνική επικράτεια σε διάφορα επίπεδα.

Σύμφωνα με τον Δένδια οι λεπτομέρειες θα παρουσιαστούν στην Επιτροπή της Βουλής 14 Νοεμβρίου και στο ΚΥΣΕΑ στις 5 Δεκεμβρίου.


Στη Βουλή ο θόλος
Μιλώντας στην Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά, ο Δένδιας επεσήμανε ότι «αυτός ο αντιαεροπορικός θόλος θα καλύψει τη χώρα με κινητές μονάδες, χρησιμοποιώντας ως πλεονέκτημα, αυτό που θεωρείται κατ’ αρχήν ως μειονέκτημα, τα 2.500 νησιά που έχουμε εκτός από τον ηπειρωτικό χώρο. Κι επίσης, με τον ίδιο τρόπο θα δημιουργήσουμε τη δυνατότητα αποτροπής στο Αιγαίο, με δυνάμεις, με πυραύλους από την ξηρά».

Τόνισε την ανάγκη για έναν antidrone θόλο, ο οποίος θα καλύπτει το σύνολο των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, όπου και όταν επιχειρούν, καθώς επίσης και το σύνολο των ελληνικών ζωτικών εγκαταστάσεων, όπου και αν αυτές βρίσκονται.

Αναφερόμενος στους πολέμους σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή είπε ότι δημιουργείται «ένα απολύτως ευμετάβλητο περιβάλλον στην περιοχή μας». Και το ερώτημα είναι πώς αντιμετωπίζεται αυτή η κατάσταση.

«Οι απειλές που αντιμετωπίζουμε σήμερα, δεν είναι με κανέναν τρόπο όμοιες με τις απειλές που αντιμετωπίζαμε τον προηγούμενο αιώνα. Γι’ αυτό χρειάζεται απόφαση, γενναιότητα, καθαρή ματιά και λήψη πολιτικού κόστους» σημείωσε ο Δένδιας.

Ο Δένδιας για το Πολεμικό Ναυτικό
Μιλώντας για τα εξοπλιστικά εστίασε στο Πολεμικό Ναυτικό και σημείωσε ότι «στα δέκα χρόνια της κρίσης, στην πραγματικότητα είχε σχεδόν μηδενικούς πόρους για να συντηρηθεί και να εξελιχθεί. Άρα χάσαμε δέκα ολόκληρα χρόνια».


Ο Δένδιας στη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά
Σε αυτό το πλαίσιο τόνισε ότι η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να υλοποιήσει γρήγορα «ένα βασικό εξοπλιστικό πρόγραμμα, το οποίο θα μπορέσει να καλύψει κατά το δυνατόν τα κενά των δέκα ετών της αποεπένδυσης. Κι επίσης, στο ίδιο χρονικό διάστημα να δημιουργήσουμε όρους ενός “jump start” που θα μπορέσει να φέρει το Πολεμικό Ναυτικό, αλλά και τις Ένοπλες Δυνάμεις συνολικά, στο τεχνολογικό επίπεδο που μπορούν να αντιμετωπίσουν τις δυνητικές απειλές».

Μιλώντας για τα εν εξελίξει προγράμματα είπε ότι είναι «οι τέσσερις, τρεις συν μία (τη μία Belh@rra, τη διαπραγματευόμαστε τώρα), πλοία τελείως άλλης κλάσης από αυτά που ήδη έχουμε στο Πολεμικό Ναυτικό».

Σημείωσε ότι για τις τρεις επόμενες Belh@rra, όχι για την πρώτη, «έχουμε ζητήσει να φέρουν δυνατότητες στρατηγικών όπλων. Τι εννοώ στρατηγικά όπλα; Εννοώ πυραύλους τύπου Κρουζ που θα μπορούν να επιφέρουν στρατηγικό πλήγμα». Και όπως είπε το ίδιο θα ζητηθεί κι από την επόμενη γενιά των υποβρυχίων, «για τα οποία έχει αρχίσει η συζήτηση, αλλά μη σας ωραιοποιώ την κατάσταση. Θα πραγματοποιηθεί σε βάση δωδεκαετίας. Αυτός είναι ο χρόνος παράδοσης ενός υποβρυχίου σήμερα. Εκτός από αυτά, κάνουμε πολύ μεγάλες προσπάθειες για τον εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων σκαφών του Στόλου, είτε των ΜΕΚΟ, είτε όσων άλλων σκαφών κρατήσουμε σε λειτουργία. Αλλά θέλω επίσης και σε αυτό να σας είμαι σαφής».


Σύγχρονο και λειτουργικό
Σύμφωνα με τον Δένδια έννοια έχει ένα Ναυτικό «όταν είναι σύγχρονο και μπορεί να λειτουργήσει. Όχι όταν μετράμε πλώρες στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας. Το να διατηρεί με κόστος το Ναυτικό -με κόστος σε πληρώματα, σε ανθρώπινους πόρους, σε επισκευές, οι οποίες δεν καταλήγουν σε αξιόμαχο αποτέλεσμα- πλοία τα οποία δεν μπορούν να προσφέρουν κι απλώς καταγράφονται ως θεωρητικά στοιχεία ενός μη υπαρκτού εν τη πράξει στόλου, δεν βγάζει κανένα νόημα. Μπορούμε εξοικονομώντας πόρους, να επενδύσουμε σε νέα συστήματα και σε νέες πλατφόρμες και να κάνουμε τη δουλειά μας».


Το Αιγαίο και η απειλή
Αναφερόμενος στο Αιγαίο μίλησε για ένα χώρο του οποίου «η ζωτική σημασία για την ύπαρξή μας δεν χρειάζεται να υπογραμμιστεί, την ξέρουμε όλοι».

Το ερώτημα είναι πώς η Ελλάδα μπορεί να διασφαλίσει την αποτροπή στο χώρο αυτό σημείωσε και με το βλέμμα στην Τουρκία ανέφερε «νομίζω ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι εκεί εκφράζεται δυνάμει απειλή».


Καινοτομία
Ο Δένδιας αναφέρθηκε στο κομμάτι του εξοπλιστικού που αφορά τα UAVs, υπενθύμισε ότι έχουμε πλέον το πρώτο ελληνικό antidrone σύστημα, το «Κένταυρος» το οποίο «δοκιμάστηκε πρώτα επί κινητής βάσης στο Ανατολικό Αιγαίο και μετά σε πραγματικές συνθήκες στις φρεγάτες μας στην Ερυθρά Θάλασσα. Είναι αυτό το antidrone που έκανε τις δύο καταρρίψεις drone που είδατε σε ολλανδικό βίντεο, από την ολλανδική ναυαρχίδα στην Ερυθρά Θάλασσα».

Σημείωσε δε ότι ο «Κένταυρος» θα εξοπλίσει τώρα και τις τέσσερις φρεγάτες ΜΕΚΟ.

Επέμεινε ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να αγοράζει συστήματα μόνο από το εξωτερικό, αλλά να χρησιμοποιήσει το μικρό ελληνικό οικοσύστημα αμυντικής καινοτομίας και να το αναπτύξει, αντιγράφοντας παραδείγματα σε άλλες χώρες, της περιοχής μας, μεταξύ άλλων, που υπήρξαν εξαιρετικά επιτυχημένα.


Το ΕΛΚΑΚ
Σε αυτό το πλαίσιο αναφέρθηκε στην δημιουργία Διεύθυνσης Καινοτομίας στο ΓΕΕΘΑ, αλλά και στο ΕΛΚΑΚ.

Υποστήριξε ότι «το ΕΛΚΑΚ αυτή τη στιγμή τρέχει 166 ερευνητικά προγράμματα. Το 1/3 είναι δικό μας, το 1/3 είναι της Ευρωπαϊκής Ένωσης που το τρέχουμε μαζί και το 1/3 είναι του ΝΑΤΟ που το τρέχουμε μαζί. Κι έχουμε τεράστιες ελπίδες για αυτό το μέλλον».

Ο Δένδιας μίλησε και για την ανάγκη μεταρρύθμισης του Στρατού Ξηράς λέγοντας ότι δημιουργούμε τον «ψηφιακό στρατιώτη του 21ου αιώνα, ο οποίος χρειάζεται μια τελείως διαφορετική στολή, τελείως διαφορετικούς αισθητήρες και τελείως διαφορετικό σύστημα επικοινωνίας. Αυτό είναι από τα πράγματα που το ΕΛΚΑΚ καλείται να τρέξει. Για να έχετε μια τάξη μεγέθους, για αυτό το πράγμα υπάρχει χρηματοδότηση 200 εκατομμυρίων. Όχι για το πρωτότυπο, για να μπορέσει να καλύψει την ανάγκη. Πάμε να δημιουργήσουμε λοιπόν ένα τελείως διαφορετικό Στρατό. στο σύνολό του μηχανοκίνητο».


Στρατός των πολιτών
Επανέλαβε την θέση του ότι «η λογική του Στρατού ο οποίος αποτελείται από πολίτες είναι απαραίτητη» σημειώνοντας την ανάγκη για μία «νέα θητεία με σκληρή εκπαίδευση και επίσης με δυνατότητα να δίνουμε πιστοποιήσεις επαγγελματικών προσόντων που μας υποδεικνύει η αγορά, ώστε να είναι χρήσιμοι στις Ένοπλες Δυνάμεις αλλά και χρήσιμοι μόλις φύγουν από τις Ένοπλες Δυνάμεις».

Αναφερόμενος ακόμα στην εφεδρεία και επέμεινε στο παράδειγμα της Φιλανδίας.


Λιγότερα στρατόπεδα
Ο Δένδιας έθιξε και το ζήτημα της πληθώρας στρατοπέδων σημειώνοντας ότι «η χώρα αυτή τη στιγμή έχει 831 στρατόπεδα. Έχουμε περισσότερα στρατόπεδα από τις ΗΠΑ! Και όμως, παρά τα στρατόπεδά μας αυτά, κάποιες μονάδες αιχμής μας έχουν πληρότητες της τάξεως του 27%». Σημείωσε ότι τα στρατόπεδα «θα μειωθούν κατά 132 συγχωνεύοντας μονάδες, αλλάζοντας αντίληψη, αλλάζοντας σύνθεση ταγμάτων, αλλάζοντας οπλισμό, εντάσσοντας μέσα στον οπλισμό τα drones, τα αντι-drones, τη δυνατότητα να δούμε πέρα από τον ορίζοντα».

Παρόντες στην ομιλία ήταν ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας, ο Δήμαρχος Πειραιώς, Ιωάννης Μώραλης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Δημήτριος – Ελευθέριος Κατάρας ΠΝ, ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Σταμάτιος Κριμιζής, ο Πρόεδρος του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς Βασίλης Κορκίδης, ο Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος ε.α. Στυλιανός Πετράκης ΠΝ, ο πρώην Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) Ευθύμιος Μητρόπουλος, ανώτατοι αξιωματικοί ε.α. του Στρατού Ξηράς και του Πολεμικού Ναυτικού, εκπρόσωποι του ναυτιλιακού και του επιχειρηματικού κόσμου, στελέχη της Αυτοδιοίκησης και παραγωγικών φορέων κ.ά.

Πηγή: tanea.gr



Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ