Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Πώς επηρέασε την παγκόσμια οικονομία το Gaming και η βιομηχανία των Video Games;

11/08/2023
140 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Τα βιντεοπαιχνίδια και γενικά η βιομηχανία του Gaming είναι μεγαλύτερη από όσο μπορεί να φανταστεί ο μέσος Έλληνας. Για να καταλάβετε για τι μεγέθη μιλάμε, ο τζίρος του gamingείναι περισσότερος από 300 δις δολάρια, που σημαίνει ότι είναι περισσότερος από ότι βγάζουν οι βιομηχανίες του σινεμά και της μουσικής μαζί! Την τελευταία δεκαετία το gaming έχει εδραιωθεί ως κυρίαρχο μέσο ψυχαγωγίας για εκατομμύρια ανθρώπους όλων των ηλικιών. Για αυτό τον λόγο θα δούμε μαζί παρακάτω και το πώς έχει επηρεάσει στην παγκόσμια οικονομία. 

Ένας τρόπος ψυχαγωγίας για όλες τις ηλικίες

Σίγουρα οι μεγαλύτεροι σε ηλικία θεωρούν ότι gaming είναι τα ‘ουφάδικα’ και τα φλιπεράκια. Αυτό όμως μπορεί να ίσχυε το 1980, ωστόσο στις μέρες μας ως gaming θεωρείται ακόμα το Candy Crush, η ρουλέτα NetBet, ή ακόμα και το Sudoku ή το τάβλι που παίζουν στο κινητό οι σημερινοί 50αρηδες. 


Πώς επηρεάζει αυτό την παγκόσμια οικονομία; Με πολλούς και πολλές φορές μη μετρήσιμους τρόπους. Γενικά, οι άνθρωποι πλέον ‘καταναλώνουν’ gaming πολύ περισσότερο από ότι απολαμβάνουν ταινίες, βιβλία ή και τηλεόραση. Επομένως, το gaming έχει αποκτήσει ένα πολύ μεγάλο μερίδιο της αγοράς της ψυχαγωγίας και αυτό μεταφράζεται στην ποιότητα των παιχνιδιών και την κρίση που περνάνε άλλοι κλάδοι (π.χ. ο κινηματογράφος).

Νέες θέσεις εργασίας και καριέρες με υψηλές απολαβές

Στον χώρο του gaming υπάρχουν εταιρείες κολλοσοί οι οποίες δαπανούν αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια για blockbuster παιχνίδια. (π.χ. Grand Theft Auto, League of Legends). Τις περισσότερες φορές εργάζονται χιλιάδες άνθρωποι για την ανάπτυξη και την συντήρηση ενός παιχνιδιού, και αυτό μεταφράζεται σε νέες θέσεις εργασίας και σε μια συνεχή ανάγκη για νέο ανθρώπινο δυναμικό και νέο ταλέντο σε αυτή τη συνεχώς αυξανόμενη αγορά.


Unsplash


Με λίγα λόγια, το Gaming έχει δημιουργήσει την ανάγκη για αμέτρητες θέσεις εργασίας για στελέχη με υψηλή κατάρτιση και φυσικά απολαβές που δύσκολα μπορεί να βρει κανείς σε άλλο επάγγελμα.

Κουλτούρα, events και μόδα 

Το gaming έχει επηρεάσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις καταναλωτικές συνήθειες και την κουλτούρα των ανθρώπων. Ψηφιακά διακοσμητικά στοιχεία παιχνιδιού (collectibles), πρώτες εκδόσεις παιχνιδιών ακόμα και συλλεκτικές φιγούρες, μπορεί να κοστίζουν μέχρι και χιλιάδες ευρώ. 


Επιπλέον, οι φανατικοί gamers μπορεί να σηκωθούν στα άγρια χαράματα για να παρακολουθήσουν ένα τουρνουά Fortnite που διεξάγεται στην Αμερική. Άλλοι gamers προπονούνται μέχρι και 10 ώρες μέσα στη μέρα με το όνειρο να γίνουν επαγγελματίες παίκτες. Τέλος, ακόμα και η μόδα δεν μένει ανεπηρέαστη. Όπως ακριβώς συμβαίνει και με τον κινηματογράφο, έτσι και με τα βιντεοπαιχνίδια, πολλοί άνθρωποι επηρεάζονται και αλλάζουν το στυλ τους για να μοιάζουν πιο πολλοί στους αγαπημένους τους χαρακτήρες. Αυτό το φαινόμενο είναι πιο συχνό σε χώρες της ασίας όπως η Ιαπωνία, όπου το gaming λατρεύεται στον υπερθετικό βαθμό. Μπορούμε όμως να το δούμε και στην Ελλάδα σε κάθε εκδήλωση cosplay που λαμβάνουν χώρα αρκετές φορές το χρόνο.

Επίδραση στο ΑΕΠ μιας χώρας

Αυτό που δεν καταλαβαίνουμε στην χώρα μας είναι ότι το gaming είναι κάτι που μπορείς να εξάγεις. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελεί η ΗΠΑ, οι οποία έκανε τζίρο μόνο από το gaming 90 δις δολάρια. Άλλο παράδειγμα αποτελεί η Πολωνία, η οποία χρηματοδότησε studio της χώρας για να αναπτύξει ένα από τα κορυφαία παιχνίδια της ιστορίας του gaming (Witcher 3). 


Η Ελλάδα έχει μείνει αρκετά πίσω στην βιομηχανία του gaming με πολύ λίγα studios που το βλέπουν επαγγελματικά. Ίσως θα πρέπει και η πολιτεία να δώσει κίνητρα έτσι ώστε μια μέρα να κάνουμε λόγο για gaming βιομηχανία στην Ελλάδα, καθώς και να δούμε τα οφέλη του στην οικονομία της χώρας.

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ