Πρόσω ολοταχώς για την ολική επαναφορά του στα επίπεδα της χρυσής χρονιάς του 2019, προχωρά ο ελληνικός τουρισμός, παρά τους προβληματισμούς που εξακολουθούν να υπάρχουν στο προσκήνιο. Έχοντας πετύχει μάλιστα υψηλές πληρότητες καθόλη την διάρκεια του καλοκαιριού, σύμφωνα με τις προκρατήσεις, οι ελπίδες στρέφονται πλέον στην επιμήκυνση της σεζόν, η οποία θα μπορούσε να αυξήσει περαιτέρω τις τουριστικές επιδόσεις.
Ένα καλό καλοκαίρι
Παρότι οι διαφορετικές ταχύτητες του τουρισμού συνεχίζονται, με τους ηπειρωτικούς προορισμούς να είναι λιγότερο δημοφιλείς σε σχέση με τους νησιωτικούς, φορείς κι επιχειρηματίες του κλάδου, αναφέρουν ότι Ιούλιος και Αύγουστος προδιαγράφονται δύο πολύ καλοί μήνες, με πληρότητες που ανά περιπτώσεις θα φτάσουν και το 100%, ενισχυόμενες κι από τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Οι προαναφερθείσες θετικές επιδόσεις έρχονται να προστεθούν στα ήδη καλά αποτελέσματα του Απριλίου, του Μαΐου και του Ιουνίου, μήνες που τις δύο προηγούμενες χρονιές η χώρα υποδέχτηκε ελάχιστους τουρίστες, λόγω πανδημίας. Πρόσθετη αισιοδοξία μάλιστα γεννά και το γεγονός ότι στο τουριστικό μείγμα των Γάλλων, Γερμανών και Ιταλών που επικράτησε πέρυσι, έχουν προστεθεί από πολύ νωρίς φέτος, Βρετανοί και Αμερικανοί τουρίστες, ταξιδιώτες που χαρακτηρίζονται από υψηλή μέση δαπάνη κι από μεγάλης διάρκειας διακοπές.
Ενδεικτικό της ζήτησης για «διακοπές αλά ελληνικά», η οποία δεν έχει καμφθεί παρά την αύξηση των κρουσμάτων, είναι και το γεγονός ότι οι ξενοδόχοι προχωρούν στη σύναψη συμβολαίων για την επόμενη χρονιά με τους μεγάλους tour operators, διεκδικώντας μάλιστα αυξήσεις της τάξης του 10%-15%. Με τον τρόπο αυτό προσπαθούν να διασφαλίσουν ότι τουλάχιστον του χρόνου η αύξηση του ενεργειακού κόστους και άλλων βασικών αγαθών δεν θα επηρεάσει δυσανάλογα τα ταμεία των επιχειρήσεων, κάτι που αποτελεί τον βασικό προβληματισμό για φέτος.
Την ίδια στιγμή βέβαια κι έχοντας εδραιώσει τις θετικές καλοκαιρινές επιδόσεις, τα βλέμματα τουριστικών επιχειρήσεων και φορέων στρέφονται στην επιμήκυνση της σεζόν, η οποία, αν επιτευχθεί θα μπορούσε να αυξήσει τον τελικό λογαριασμό πάνω από τα επίπεδα της προπανδημικής χρονιάς ρεκόρ.
Η παράπλευρη… ωφέλεια της ενεργειακής κρίσης
Στο φόντο μάλιστα της ενεργειακής κρίσης που μαστίζει την Ευρώπη, ο ελληνικός τουρισμός προσβλέπει σε μια παράπλευρη … ωφέλεια η οποία θα γίνει αισθητή μετά το φθινόπωρο. Όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, οι χαμηλές ανάγκες θέρμανσης που υπάρχουν στην Ελλάδα, ειδικά σε νησιά της Περιφέρειας του Νοτίου Αιγαίου και την Κρήτη, αλλά και σε περιοχές της Πελοποννήσου, θα μπορούσαν να αποτελέσουν πόλο έλξης για αρκετούς Βορειοευρωπαίους να επισκεφτούν την χώρα το τελευταίο τρίμηνο του έτους.
Ενδεικτικό προς αυτή την κατεύθυνση ήταν και το σχόλιο υψηλόβαθμου παράγοντα του οικονομικού επιτελείου, ο οποίος μιλώντας σε δημοσιογράφους την εβδομάδα που πέρασε ανέφερε ότι τον τελικό λογαριασμό θα κρίνουν οι επιδόσεις του τελευταίου τριμήνου, με την αίσθηση όμως να είναι ότι η χρονιά έχει προοπτικές να κινηθεί υψηλότερα κι από το 2019. «Εάν οι τιμές του φυσικού αερίου εκτιναχθούν, η επισκεψιμότητα μπορεί να συνεχιστεί και τον χειμώνα. Ας μην ξεχνάμε ότι στην Ελλάδα είναι πολύ λιγότεροι οι μήνες με ανάγκες θέρμανσης και σε πολλούς ζεστούς προορισμούς υπάρχουν διαθέσιμα καταλύματα ή σπίτια καθόλη την διάρκεια του χρόνου. Την ίδια στιγμή οι ξένοι με εξοχικές κατοικίες στη χώρα μας, θα μπορούσαν να τις χρησιμοποιήσουν ως «καταφύγιο» για να αποφύγουν την ενεργειακή «λαίλαπα» που θα αντιμετωπίσει ο Ευρωπαϊκός Βορράς.
Το παραπάνω μάλιστα υποστήριζε και πρόσφατο δημοσίευμα της γερμανικής Bild με τίτλο «Αγαπητοί Γερμανοί, ελάτε να ξεχειμωνιάσετε στην παραλία», το οποίο σημείωνε ότι οι Γερμανοί συνταξιούχοι θα μπορούσαν να περάσουν τον χειμώνα στην Ελλάδα, ως λύση στα κόστη ενέργειας. «Στην οικονομική κρίση οι Γερμανοί διέσωσαν τους Έλληνες, παρέχοντας δάνεια δισεκατομμυρίων», υπενθύμισε η BILD. «Τώρα και εκείνοι θέλουν να μας το ανταποδώσουν. Η Ελλάδα προσφέρει άσυλο στους Γερμανούς που ταλαιπωρούνται από το σοκ της ακρίβειας και τον φόβο της ενεργειακής κρίσης».
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και το μήνυμα που απέστειλε ο Υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, στη συνάντησή του με τον Πρέσβη της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Ελλάδα, Δρ. Ernst Reichel, κατά το οποίο τόνισε ότι οι διακοπές στην Ελλάδα δεν τελειώνουν το καλοκαίρι, αλλά συνεχίζονται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Σύμφωνα μάλιστα με τον αρμόδιο υπουργό, έχουν ήδη ξεκινήσει οι επαφές με μεγάλους tour operators της Γερμανίας, οι οποίοι έχουν εκδηλώσει έντονο ενδιαφέρον για ειδικά ανταγωνιστικά πακέτα που θα δίνουν επιπλέον κίνητρα στους Γερμανούς πολίτες που επιθυμούν να περάσουν τους χειμερινούς μήνες, σε περιοχές της χώρας μας με θερμότερο κλίμα.
«Οι πρωταθλητές του καλοκαιριού “χτίζονται” από τον χειμώνα. Και αυτό κάναμε, φέτος, με στοχευμένη και σκληρή δουλειά. Αλλά και οι πρωταθλητές του χειμώνα “χτίζονται” το καλοκαίρι. Βασιζόμενοι, λοιπόν, στη στρατηγική μας για επέκταση της τουριστικής περιόδου δώδεκα μήνες τον χρόνο -και έχοντας τη σύμφωνη γνώμη, αλλά και τη συνεργασία των επαγγελματιών του κλάδου στα Χανιά, το Ρέθυμνο, το Ηράκλειο, την Κω, τη Ρόδο, την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και αλλού- θα ήθελα να επαναλάβω ότι θα ήταν μεγάλη μας χαρά να φιλοξενήσουμε στη χώρα μας -και τους χειμερινούς μήνες- ταξιδιώτες και τουρίστες από όλο τον κόσμο, φυσικά από τη βόρεια Ευρώπη και βέβαια και από Γερμανία. Για τον λόγο αυτό, οργανωνόμαστε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο -συνομιλώντας με μεγάλους tour operators, με μεγάλες αεροπορικές εταιρείες, με την τοπική αυτοδιοίκηση και τον ιδιωτικό τομέα- έτσι ώστε να παρέχουμε τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες στους επισκέπτες μας. Και φυσικά -καθώς όλοι γνωρίζουμε ότι η βαριά μας βιομηχανία είναι ο τουρισμός- να έχουμε το μέγιστα δυνατά έσοδα για τη χώρα, που με τη σειρά τους επιστρέφουν στη μέση ελληνική οικογένεια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας.
Οι αστερίσκοι που παραμένουν
Παρά την αισιοδοξία και τις θετικές ενδείξεις βέβαια, οι «ακίδες» εξακολουθούν να προβληματίζουν την τουριστική αγορά, ειδικά για το πώς θα εξελιχθεί το τελευταίο τρίμηνο του έτους ή για το πώς θα κινηθούν οι χειμερινοί προορισμοί το 2023, οι οποίοι έχουν επιβαρυνθεί δυσανάλογα τα τελευταία χρόνια. Άγνωστο όπως επισημαίνουν οι φορείς, παραμένει το πόσο θα επηρεάσει ο πληθωρισμός τη διάθεση για ταξίδι βασικών πελατών της χώρας, όπως Γερμανών, Γάλλων, Βρετανών και Ιταλών. Να θυμίσουμε ότι ήδη από το καλοκαίρι, η πιο δυνατή αγορά των προηγούμενων ετών, η Γερμανικοί έδειξε να συγκρατείται μερικώς από τις πληθωριστικές πιέσεις, γεγονός που θα μπορούσε να διατηρηθεί ή και να ενταθεί καθώς προχωράμε στον χειμώνα.
Ερωτηματικό για την συνέχεια παραμένει και το π΄βς θα εξελιχθεί η πανδημία, Παρότι η αύξηση των κρουσμάτων αυτή την περίοδο δείχνει να αφήνει ανεπηρέαστους τους ταξιδιώτες, η συνθήκη θα μπορούσε να αλλάξει καθώς βαδίζουμε προς τον χειμώνα και ξεφεύγουμε από το δίπολο ήλιος και θάλασσα.
Τέλος, αμφιβολίες για την καλή συνέχεια γεννά και η πορεία αποκατάστασης της ομαλότητας των αερομεταφορών, η οποία ως φαινόμενο ντόμινο επηρεάζει και την χώρα μας, αλλά και η διατήρηση της καλής εικόνας που έχτισε η χώρα εν μέσω πανδημίας, η οποία θα μπορούσε να διαταραχθεί από τις ελλείψεις σε προσωπικό, από την σωστή διαχείριση των προορισμών που θα υποδεχτούν φέτος πολλαπλάσιο αριθμό τουριστών αλλά και από τη σχέση ποιότητας τιμής η οποία ήδη ανά περιπτώσεις φαίνεται να διαταράσσεται.
insider.gr