Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Σε νέα δεδομένα θα κληθούν να προσαρμοστούν εκατομμύρια νοικοκυριά από την 1η Ιουλίου (ηλεκτρικό ρεύμα-στεγαστικά δάνεια)

10/06/2022
228 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Σε νέα δεδομένα θα κληθούν να προσαρμοστούν εκατομμύρια νοικοκυριά από την 1η Ιουλίου.

Δύο βασικά "στοιχεία" του οικογενειακού προϋπολογισμού, όπως είναι ο λογαριασμός του ηλεκτρικού ρεύματος και η δόση του στεγαστικού δανείου, θα αλλάξουν άρδην εξαιτίας της ενεργοποίησης του νέου μηχανισμού επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος από τη μια και της αύξησης των επιτοκίων από την άλλη.


Τόσο λοιπόν ο μηνιαίος λογαριασμός του ρεύματος όσο και το… δοσολόγιο της τράπεζας αναμένεται να υποστούν σημαντικές αλλαγές. Στον μεν λογαριασμό του ρεύματος αναμένονται μειώσεις επιβαρύνσεων για πολύ μεγάλο αριθμό νοικοκυριών, στην δε τράπεζα, τα ποσά που θα κληθούν να πληρώσουν όσοι έχουν δάνειο κυμαινόμενου επιτοκίου θα είναι σαφώς περισσότερα.

Στο "μέτωπο" του ηλεκτρικού ρεύματος που έχει "κάψει" από τον περασμένο Αύγουστο εκατομμύρια νοικοκυριά, η κατάσταση αναμένεται να σταθεροποιηθεί κάτι που σημαίνει ότι οι καταναλωτές θα γνωρίζουν τι θα πληρώνουν για περίπου έναν χρόνο. Μόλις χθες εγκρίθηκε ο μηχανισμός για Ισπανία και Πορτογαλία από την ΕυρωπαΪκή Επιτροπή και τώρα έρχεται η σειρά της Ελλάδας.

Πρακτικά θα συμβεί το εξής: Θα οριστεί ένα ανώτατο πλαφόν στην λιανική του ηλεκτρικού ρεύματος το οποίο αναμένεται να προσδιοριστεί στην περιοχή των 15 λεπτών ανά κιλοβατώρα. Αυτό το ποσό θα το πληρώνουμε όλοι ανεξάρτητα από την κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος και ανεξάρτητα από το αν το σπίτι είναι δηλωμένο ως κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία. Ειδική μέριμνα θα υπάρχει για τους δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου ώστε μια κιλοβατώρα να μην τους κοστίζει περισσότερο από 10-11 λεπτά.

Έτσι, το τελικό κόστος θα διαμορφώνεται:

1. Για κατανάλωση περίπου 300 κιλοβατωρών ανά μήνα, η τελική τιμή θα βγαίνει περίπου στα 69 ευρώ ανά μεγαβατώρα ή περίπου στα 0,23 ευρώ αν κιλοβατώρα αν το κρατικό πλαφόν οριστεί τελικώς στα 15 λεπτά του ευρώ (τα 15 λεπτά είναι το κόστος του ρεύματος και τα υπόλοιπα είναι ο ΦΠΑ και οι μη ανταγωνιστικές χρεώσεις). Αυτή η τιμή είναι λίγο υψηλότερη σε σχέση με το υφιστάμενο καθεστώς επιδοτήσεων που ισχύει για τον Μάιο (σ.σ για 300 κιλοβατώρες η τελική διαμορφώνεται περίπου στα 65 ευρώ) αλλά χαμηλότερη σε σχέση με αυτή που θα πλήρωνε κάποιος αν το σπίτι του δεν ήταν δηλωμένο ως κύρια κατοικία (για τις 300 κιλοβατώρες ο καταναλωτής θα πλήρωνε περίπου 81 ευρώ για δευτερεύουσα κατοικία)

2. Για κατανάλωση περίπου 600 κιλοβατωρών ανά μήνα, η τελική τιμή βγαίνει περίπου στα 138 ευρώ ανά μήνα ή περίπου 0,23 ευρώ ανά κιλοβατώρα, όταν με το ισχύον σύστημα επιδότησης, η χρέωση διαμορφώνεται στα 198 ευρώ για την κύρια κατοικία και στα 224 ευρώ για τη δευτερεύουσα. Άρα, όσοι έχουν μεγάλη κατανάλωση, θα βγουν πολύ κερδισμένοι από το νέο σύστημα

Να σημειωθεί ότι ο νέος μηχανισμός θα αφορά μόνο σε όσους έχουν κυμαινόμενα τιμολόγια, κάτι που σημαίνει ότι επιβαρύνονται και σήμερα με ρήτρα αναπροσαρμογής. Για τα σταθερά τιμολόγια, θα ισχύσουν κανονικά τα όσα προβλέπουν τα συμβόλαια.

Οι δόσεις του δανείου

Όσοι έχουν δάνειο με κυμαινόμενο επιτόκιο το οποίο είναι συνδεδεμένο είτε με το επιτόκιο της ΕΚΤ είτε με το Euribor θα δουν τη δόση του δανείου τους να αυξάνεται από τον Ιούλιο ενώ νέα αύξηση προγραμματίζεται από τον Σεπτέμβριο. Τι σημαίνουν οι 25 μονάδες βάσης; Για υπόλοιπο δανείου 100.000 ευρώ και με 15 έτη εναπομείνασα περίοδο αποπληρωμής η δόση του δανείου διαμορφώνεται σήμερα στα 626 ευρώ αν το επιτόκιο είναι στο 1,5%. Με αύξηση του επιτοκίου κατά; 25 μονάδες βάσης, το επιτόκιο θαφτάσει στο 1,75% και η δόση στα 637,5 ευρώ.


thetoc.gr

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ