Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Σύντομα διαθέσιμη η ψηφιακή μεταβίβαση οχήματος και για τα φορτηγά

23/09/2022
20 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Ψηφιακή και ιδιαίτερα απλή θα γίνει εντός των επόμενων εβδομάδων η διαδικασία μεταβίβασης και των επαγγελματικών οχημάτων, αφού θα ολοκληρώνεται μέσω του drivers-vehicles.services.gov.gr, με ελάχιστες ενέργειες από πλευράς τόσο του πωλητή, όσο και του αγοραστή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr η απαραίτητη προετοιμασία της σχετικής υποδομής ολοκληρώνεται και σύντομα θα συμπεριληφθούν στην ψηφιακή υπηρεσία που εγκαινιάστηκε τον Ιούλιο και τα επαγγελματικά οχήματα (π.χ. φορτηγά) ώστε να ολοκληρώνουν εύκολα κι απλά την μεταβίβασή τους.

Να θυμίσουμε ότι Ψηφιακή Μεταβίβαση Οχημάτων που σχεδιάστηκε από τα Υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Υποδομών και Μεταφορών, προβλέπει η διαδικασία να ολοκληρώνεται μέσω του drivers-vehicles.services.gov.gr.

Με τον τρόπο αυτό

  • Αυτοματοποιείται ο έλεγχος των προϋποθέσεων μεταβίβασης
  • Καταργείται η προσκόμιση των δικαιολογητικών
  • Καθιερώνεται η ψηφιακή βεβαίωση, με την οποίο ο αγοραστής μπορεί να ασφαλίσει άμεσα το όχημα
  • Ο πωλητής αποδεσμεύεται από την υποχρέωση επίσκεψης στην υπηρεσία
  • Μειώνεται ο απαιτούμενος χρόνος ελέγχου της αίτησης από τον αρμόδιο υπάλληλο
  • αλλά και ενισχύεται η διαφάνεια, και εξασφαλίζεται η πρόσβαση του αγοραστή σε όλα τα στοιχεία του προς πώληση οχήματος (αριθμός πλαισίου, ημερομηνία πρώτης άδειας, ημερομηνία εισαγωγής στη χώρα).

Ειδικότερα, αποτελώντας κομμάτι του Εθνικού Προγράμματος Απλούστευσης Διαδικασιών της Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών, η διαδικασία προβλέπει όλες οι πληροφορίες γύρω από το όχημα να αντλούνται αυτόματα, μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης.

Με τον τρόπο αυτό καταργείται η ανάγκη προσκόμισης πολλών δικαιολογητικών που απαιτούνται στο παρελθόν, όπως το Ισχύον Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου (ΚΤΕΟ), η Βεβαίωση περί μη οφειλής τελών κυκλοφορίας από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. αλλά και οι Υπεύθυνες δηλώσεις/αιτήσεις.

Επιγραμματικά, ο πωλητής εισέρχεται στο drivers-vehicles.services.gov.gr με δύο επίπεδα ταυτοποίησης, δηλαδή αρχικά με τους κωδικούς του στο Taxisnet, και κατόπιν με κωδικό μιας χρήσης (OTP – One Time Password), ο οποίος αποστέλλεται στον πιστοποιημένο αριθμό κινητού τηλεφώνου που ο πολίτης έχει ήδη καταχωρίσει στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (ΕΜΕπ).

Εν συνεχεία επιλέγει το όχημα που επιθυμεί να μεταβιβάσει και την υπηρεσία Μεταφορών που θα διεκπεραιώσει τη διαδικασία και εισάγει το ΑΦΜ του υποψήφιου αγοραστή.

Η πλατφόρμα αποστέλλει ειδοποίηση με SMS και email στον αγοραστή και αφού ο τελευταίος ταυτοποιηθεί στην πλατφόρμα και αποδεχτεί τη συναλλαγή, η μεταβίβαση ολοκληρώνεται, με τον πωλητή να λαμβάνει σχετική ειδοποίηση.

Μετά την ολοκλήρωση της υποβολής αίτησης, ο αγοραστής εκδίδει ψηφιακά, μέσω του gov.gr, βεβαίωση υποβολής αιτήματος και πλήρωσης των προϋποθέσεων μεταβίβασης της κυριότητας του οχήματος. Με τη συγκεκριμένη βεβαίωση, μπορεί να ασφαλίζει και να κυκλοφορεί εντός της Ελληνικής επικράτειας το υπό μεταβίβαση όχημα για χρονικό διάστημα τριάντα (30) ημερών. Η βεβαίωση υποβολής αιτήματος και πλήρωσης των προϋποθέσεων μεταβίβασης της κυριότητας του οχήματος αναρτάται και στις προσωπικές θυρίδες (my.gov.gr) του αγοραστή και του πωλητή.

Μόλις η αρμόδια υπηρεσία Μεταφορών εκδώσει τη νέα άδεια κυκλοφορίας, ο αγοραστής ειδοποιείται για να την παραλάβει, προσκομίζοντας το αποδεικτικό εξόφλησης των τελών αδείας και μεταβίβασης του οχήματος.

Για αναλυτική περιγραφή της διαδικασίας οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν το εγχειρίδιο χρήσης, το οποίο βρίσκεται στη διεύθυνση drivers-vehicles.services.gov.gr/content/manual-mv.pdf.


insider.gr


Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ