Στο τέλος του 2021 υπήρχε μεγάλη ικανοποίηση διότι όλοι θεωρούσαν ότι την Ελλάδα την επιλέγουν πλέον οι τουρίστες με φουσκωμένο πορτοφόλι. Δύο χρόνια μετά, όλα δείχνουν πως αυτό ήταν μάλλον συγκυριακό
Ερχονται περισσότεροι αλλά τελικά ξοδεύουν λιγότερα. Αυτό είναι το συμπέρασμα από την ανάλυση των στοιχείων της Τράπεζας της Ελλάδος για την πορεία του ελληνικού τουρισμού. Και μπορεί να επικρατεί ευφορία στην οικονομία και στους παράγοντες του κλάδου για την κατάρριψη του ρεκόρ του 2019 τόσο σε ότι αφορά τις αφίξεις, όσο και τις τουριστικές εισπράξεις, ωστόσο υπάρχει και ένας έντονος προβληματισμός.
Και αυτός έχει να κάνει με την συρρίκνωση της κατά κεφαλήν δαπάνης. Μέσα σε δύο χρόνια αυτό έχει κάνει μία σημαντική βουτιά και από 718 ευρώ το 2021, υποχώρησε στα 631 ευρώ πέρυσι, μείωση 12% και στα 616 ευρώ εφέτος. Τα στοιχεία αφορούν το 10μηνο αλλά δύσκολα θα μεταβληθούν σημαντικά στους δύο εναπομείναντες μήνες.
Όπως είναι φυσικό υπάρχει έκδηλη ανησυχία, η οποία μεγιστοποιείται και από το γεγονός ότι λόγω της ύπαρξης της ακρίβειας θα περίμενε κανείς η δαπάνη να αυξηθεί, αφού και η εστίαση είναι ακριβότερη, αλλά και η διαμονή. Αυτό όμως δεν συνέβη και ήρθε και η εικόνα των Αμερικανών να δείξει ότι μάλλον θα πρέπει να γίνουν πολλά και σημαντικά βήματα για να επαναπροσεγγίσει η Ελλάδα τα υψηλά βαλάντια.
Τελικά το 2021 βοήθησε η συγκυρία
Το 2021 υπήρξε μεγάλη ικανοποίηση εξαιτίας του ότι η κατά κεφαλήν δαπάνη είχε αυξηθεί σημαντικά. Τότε λοιπόν πολλοί είπαν ότι κερδίζουμε το στοίχημα και πλέον θα έχουμε ως χώρα τουρίστες με γεμάτο πορτοφόλι. Αυτό τελικά φάνηκε ότι ήταν συγκυριακό και οφείλονταν στον Covid και τελικά η αγορά προσγειώθηκε επικίνδυνα εφέτος και όλα δείχνουν ότι κάτι πρέπει να γίνει πριν να είναι πολύ αργά.
Οι αναλυτές και οι παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι θα ήταν ολέθριο να παγιωθεί μία τέτοια τάση, να έρχονται δηλαδή στην Ελλάδα τουρίστες από το κάτω – οικονομία πάντα – ράφι της παγκόσμιας τουριστικής δεξαμενής.
Το 10μηνο του 2023 (Ιανουάριος – Οκτώβριος) οι περισσότεροι τουρίστες ήρθαν από την Γερμανία και ανήλθαν στους 4,543 εκατ. αυξημένοι κατά 7,1% σε σχέση με πέρυσι. Σε μικρή απόσταση, έρχονται οι Βρετανοί που ανήλθαν σε 4,491 εκατ. αυξημένοι μόλις 2,8% σε σχέση με πέρυσι το ίδιο διάστημα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2022 οι Βρετανοί είχαν πάρει ξεκάθαρο κεφάλι αφού είχαν έρθει στην χώρα 4,370 εκατ. ενώ οι Γερμανοί υπολείπονταν και είχαν ανέλθει σε 4.240 εκατ.
Οι Βρετανοί πήγαν κόντρα στο ρεύμα
Πρώτοι είναι οι Γερμανοί και στην συνολική δαπάνη. Οι Γερμανοί ξόδεψαν 3,396,6 δις ευρώ, ενώ πέρυσι στο 10μηνο είχαν ξοδέψει 3,205 δις, σημειώνοντας αύξηση 6%. Οι Βρετανοί αύξησαν περισσότερο την συνολική δαπάνη κατά 8,3% και αυτή διαμορφώθηκε σε 3,326 δις έναντι 3,071 δις πέρυσι.
Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι πέρυσι η κατά κεφαλήν δαπάνη των Βρετανών από 702 ευρώ ανήλθε φέτος σε 740 ευρώ, ενώ των Γερμανών από 755 ευρώ πέρυσι υποχώρησε οριακά στα 747 ευρώ.
Η μεγάλη μείωση όμως έρχεται από τις ΗΠΑ. Οι Αμερικάνοι ήρθαν σημαντικά περισσότεροι εφέτος, αλλά κατά μέσο όσο ξόδεψαν λιγότερα. Συγκεκριμένα στο 10μηνο του 2023 ήρθαν στην χώρα 1,268,8 εκατ. Αμερικάνοι, ενώ πέρυσι είχαν έρθει 975,7 χιλιάδες, αύξηση 30%. Η συνολική δαπάνη όμως αυξήθηκε μόνο 8% και διαμορφώθηκαν σε 1,217 δις από 1,127 δις πέρυσι.
Η κατά κεφαλήν δαπάνη μειώθηκε στα 959 ευρώ από 1.156 ευρώ πέρυσι, μείωση δηλαδή 17%.
Πηγή imerisia.gr