Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Έχασε τη μάχη με τον κορωνοϊό ο καθηγητης Δημήτρης Κρεμαστινός

08/05/2020
599 Εμφανίσεις
1 Σχόλια

Ο διακεκριμένος γιατρός, καθηγητής καρδιολογίας Δημήτρης Κρεμαστινός έχασε τη μάχη  για τη ζωή το πρωί της Παρασκευής .

Ο πρώην υπουργός Υγείας και πρωην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ είχε εισαχθεί στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου “Ευαγγελισμός”  το πρωί της 26ης Μαρτίου με τους γιατρούς να κρίνουν ότι έπρεπε να διασωληνωθεί.

Τον θάνατό του ανακοίνωσε ο Βασίλης Κικίλιας με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης,  ο οποίος εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια στους οικείους του, τονίζοντας ότι «υπηρέτησε το χώρο της Υγείας με αξιοπρέπεια και αίσθημα ευθύνης».

Vassilis Kikilias


?@Vkikilias

Ο Δημήτρης Κρεμαστινός, Καθηγητής Ιατρικής και τ. Υπουργός Υγείας, υπηρέτησε το χώρο της Υγείας με αξιοπρέπεια και αίσθημα ευθύνης. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του και στο ΚΙΝΑΛ.


Ποιος ήταν ο Δημήτρης Κρεμαστινός

Γεννήθηκε την 1η Μαΐου του 1942 στη Χάλκη Δωδεκανήσου και μεγάλωσε στον Αρχάγγελο Ρόδου. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και με υποτροφία σύγχρονη Καρδιολογία στο Λονδίνο.

Ακολούθησε ακαδημαϊκή σταδιοδρομία. Ως πανεπιστημιακός γιατρός δημιούργησε στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο τη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Εμφράγματος και Στεφανιαίας Νόσου. Συνέγραψε σημαντικά επιστημονικά συγγράμματα, πάνω από 2.500 επιστημονικές εργασίες, ενώ διετέλεσε επί χρόνια αρθρογράφος στην εφημερίδα τα ΝΕΑ για θέματα Καρδιολογίας.

Ανήλθε όλες τις βαθμίδες της πανεπιστημιακής ιεραρχίας με συνεχές ερευνητικό και διδακτικό έργο επί 35 χρόνια. Μετά το τέλος της υπουργικής του θητείας επέστρεψε κανονικά στο Πανεπιστήμιο. Υπήρξε διευθυντής στις μεγαλύτερες Καρδιολογικές Κλινικές της χώρας (Νοσοκομείο “Γ.Γεννηματάς”, Β’ Καρδιολογική Κλινική “Ωνασείου”) ενώ εκ του μηδενός δημιούργησε την Β’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του Νοσοκομείου “Αττικόν”, της οποίας υπήρξε ο πρώτος διευθυντής.

Το 1993 ορκίσθηκε εξωκοινοβουλευτικός υπουργός Υγείας, Πρόνοιας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων ύστερα από πρόταση του τότε πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, του οποίου υπήρξε προσωπικός ιατρός.

Ως υπουργός Υγείας, Πρόνοιας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων:

* Επεξέτεινε το ΕΚΑΒ σε όλη τη χώρα με ιατρούς καρδιολόγους και αναισθησιολόγους μέσα στις νοσοκομειακές μονάδες για πρώτη φορά. Μέχρι τότε τα ασθενοφόρα κυκλοφορούσαν μόνο με νοσηλευτές.

* Δημιούργησε στη χώρα μονάδες αεροπλάνων του ΕΚΑΒ για τη διακομιδή αρρώστων από τα νησιά και τις απομακρυσμένες περιοχές, με πλήρωμα εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

* Δημιούργησε και λειτούργησε για πρώτη φορά τον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) με επέκτασή του σε όλη τη χώρα και εισήγαγε για τους χρήστες ναρκωτικών τη θεραπεία με μεθαδόνη.

* Εισήγαγε την τηλεϊατρική στη χώρα και εγκατέστησε τους πρώτους σταθμούς στα νησιά.

* Αναμόρφωσε την ψυχική υγεία με πρότυπο το ψυχιατρείο Λέρου που από κοινωνικό όνειδος όπως το χαρακτήριζε τότε ο διεθνής Τύπος αναγνωρίστηκε ως πρότυπο ψυχιατρικό κέντρο.

* Δημιούργησε την επιτροπή των 7 ξένων εμπειρογνωμόνων από καθηγητές των μεγαλύτερων Πανεπιστημίων της Ευρώπης, με επικεφαλής τον πρύτανη του London School of Economics, η οποία εισηγήθηκε το νόμο για την ανασυγκρότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με βάση κυρίως το σκανδιναβικό πρότυπο. Το έργο ωστόσο δεν υλοποιήθηκε λόγω της αποχωρήσεως του από το υπουργείο ως αποτέλεσμα της παραίτησης του Ανδρέα Παπανδρέου από τη θέση του πρωθυπουργού για λόγους υγείας.

Από το 2009 εξελέγη συνεχώς Βουλευτής Δωδεκανήσου με το ΠΑΣΟΚ.

Διετέλεσε πρόεδρος Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής από το 2009 έως και το 2014.

Εξελέγη αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων από τον Οκτώβριο του 2015 έως τις τελευταίες εκλογές, τον Ιούλιο του 2019, όπου ήταν εκ νέου υποψήφιος βουλευτής στα Δωδεκάνησα με το Κίνημα Αλλαγής αλλά δεν εξελέγη.

Ήταν παντρεμένος με την καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας Τζένη Κουρέα.

Online


Ο Δημήτρης Κρεμαστινός αποτέλεσε την «καρδιά» του εθνικού συστήματος υγείας την περίοδο 1993-1996, πρωτοπόρος στην ειδικότητά του για τα εγχώρια ιατρικά δεδομένα, και θεράπων ιατρός του Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά και πλήθους ηγετών και προσωπικοτήτων ανά τον πλανήτη.


papandreou

Ο «γιατρός του Ανδρέα» είχε διανύσει μια μεγάλη επιστημονική και ακαδημαϊκή πορεία με αφετηρία την ακριτική Σύμη, όπου γεννήθηκε την Πρωτομαγιά του 1942, μέχρι να μπει στον στίβο της πολιτικής, αλλά με τους δικούς του όρους και σίγουρα όχι νοσηρούς. Μάλιστα, η ταύτιση της πολιτικής παρουσίας του με το κοινωνικό και ιατρικό του έργο ήταν πλήρης στη συνείδηση του ελληνικού λαού, αλλά και συστηματική προσωπική του επιδίωξη.

Ο ίδιος, άλλωστε, συνήθιζε να λέει ότι «δεν πιστεύω στον επαγγελματία πολιτικό που αρχίζει τη συναλλαγή από τα πρώτα του βήματα διεκδικώντας θέση στην Αυτοδιοίκηση με τη φιλοδοξία να φτάσει στα ύπατα αξιώματα της πολιτικής χωρίς να έχει επαρκώς με το έργο του δοκιμαστεί από την κοινωνία. Αντίθετα πιστεύω σε εκείνον που θα ασχοληθεί με την πολιτική ύστερα από μία λαμπρή πορεία στην εργασία του, μέσα από την οποία θα διαφαίνεται η εντιμότητά του και η κοινωνική του ευαισθησία».

Αυτή του τη θέση ο Δημήτρης Κρεμαστινός δεν σταματούσε να την επαναλαμβάνει μέχρι τέλους, για αυτό και επιδίωξε ενσυνείδητα το μεγαλύτερο μέρος της προσφοράς του στα κοινά να θητεύει ως εξωκοινοβουλευτικός υπουργός, έχοντας επιλεγεί λόγω και μόνο της επαγγελματικής του καταξίωσης.

Αντίθετα, «αυτή η νοοτροπία (σ.σ. του επαγγελματία πολιτικού) που μας διέπει σήμερα όσον αφορά την πολιτική μας έχει οδηγήσει του στο σημερινό αδιέξοδο. Έχει αποπροσανατολίσει τελείως τον κόσμο με αποτέλεσμα να κινδυνεύει ακόμα και το δημοκρατικό μας πολίτευμα που με τόσες προσπάθειες και θυσίες οικοδομήθηκε το 1974 μετά την κατάρρευση της Χούντας και την Μεταπολίτευση» εκτιμούσε ο Καθηγητής Κρεμαστινός.

4344911_2

Η εποχή του Ανδρέα

Η πολιτική διαδρομή του Δημήτρη Κρεμαστινού επισφραγίστηκε από τη γνωριμία του με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και Πρωθυπουργό, Ανδρέα Παπανδρέου. Όντας τότε Υφηγητής Καρδιολογίας, Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Γεννηματά, ένα πρωί τον επισκέπτονται στο γραφείο του οι θεράποντες γιατροί του Ανδρέα Παπανδρέου, με επικεφαλής τον Καθηγητή Κώστα Στεφανή και του πρότειναν να εξετάσει και να αναλάβει το θέμα της υγείας του Πρωθυπουργού, η οποία βρισκόταν τότε σε κρίσιμο στάδιο.

Μολονότι ο Δημήτρης Κρεμαστινός δεν ήταν μέχρι τότε ευρέως γνωστός -πλην βέβαια των ιατρικών κύκλων- έχαιρε της απόλυτης εμπιστοσύνης του περιβάλλοντος Παπανδρέου από τις πρώτες στιγμές, αλλά και του ίδιου, του Αντώνη Λιβάνη που ενίσχυσε με την γνώμη του την ανάληψη της ιατρικής φροντίδας του πρώην Πρωθυπουργού από τον Καθηγητή.

Για τα πολλά, επόμενα χρόνια και μέχρι το θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου, ο Δημήτρης Κρεμαστινός δεν αποτελεί μόνο τον προσωπικό γιατρό του πρώην Πρωθυπουργού, αλλά και ένα από τα άτομα της απολύτου εμπιστοσύνης με τον Ανδρέα. Αυτό το γεγονός όμως δεν τον ενθάρρυνε στο να αποδεχθεί μια εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, αλλά ήταν η κύρια αιτία που την αρνήθηκε στις εκλογές το 1993 (παρότι ήταν μέλος του ΠΑΣΟΚ από το 1974) και τελικά ανέλαβε εξωκοινοβουλευτικός υπουργός Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων την περίοδο 1993-1996.

4653888_2

Στη Βουλή με τον Σημίτη

Το 1996 γίνεται και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, ενώ το 2000 εισέρχεται στη Βουλή των Ελλήνων ως βουλευτής Δωδεκανήσου, προκειμένου να αναβαθμίσει τις ιατρικές υποδομές του τόπου του. «Έθεσα βασικό στόχο μου να δω τους Δωδεκανήσιους που πάσχουν από καρδιοπάθειες και τις διάφορες μορφές καρκίνου, να νοσηλεύονται και να θεραπεύονται στο νοσοκομείο μας και να μην ταλαιπωρούνται, ψυχικά και οικονομικά, στην Αθήνα ή την Κρήτη» δήλωνε, όταν απαντούσε στο κίνητρο της αποδοχής της πρότασης του Κώστα Σημίτη να τον συμπεριλάβει στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ στις εθνικές εκλογές του 2000.

Στη διάρκεια της πρώτης βουλευτικής του θητείας ψηφίζεται ο νόμος για το επαγγελματικό ασυμβίβαστο, ο οποίος δεν επιτρέπει στο βουλευτή να έχει καμία άλλη απασχόληση, με τον Καθηγητή Κρεμαστινό να εκφράζει ανοιχτά τη διαφωνία του, αλλά και την πρόθεσή του να εγκαταλείψει οριστικά την πολιτική.

265582_2

Το «ναι» στον ΓΑΠ

Δεν μπορούσε, ωστόσο, ηθικά να αντισταθεί στο κάλεσμα του γιού του Ανδρέα, Γιώργου Παπανδρέου, όταν ο τελευταίος τον προσκαλεί με επιστολή του στον Τύπο να συστρατευθεί και πάλι στις γραμμές του ΠΑΣΟΚ για τα Δωδεκάνησα. Ο Δημήτρης Κρεμαστινός επιστρέφει ξανά στο ελληνικό Κοινοβούλιο και παραμένει για 10 συναπτά έτη ως Βουλευτής Δωδεκανήσου, φτάνοντας μέχρι το αξίωμα του Αντιπροέδρου της Βουλής.

«Πιστεύω ότι η ενασχόληση του κάθε ανθρώπου με την πολιτική σε κάποια στιγμή της ζωής του αποτελεί κοινωνική υποχρέωση. Άλλωστε τόσο ο Θουκυδίδης όσο και ο Πλάτωνας υποστήριξαν ότι ο άνθρωπος που δεν ασχολείται με τα κοινά θεωρείται «αχρείος», δηλαδή άχρηστος» τόνιζε ο ίδιος στα κείμενά του, αλλά έσπευδε να διευκρινίζει πως η ενασχόληση όμως «με τα κοινά προϋποθέτει κοινωνική καταξίωση και αναγνώριση των ικανοτήτων και της εντιμότητας που αυτός διαθέτει και τα οποία έχουν διαφανεί μέσα από την κοινωνική του συμπεριφορά».

Οι επιστημονικές του περγαμηνές ακολουθούσαν πάντα τον πολιτικό του λόγο, καθώς ο Καθηγητής Κρεμαστινός ανήλθε σε όλες τις βαθμίδες της πανεπιστημιακής ιεραρχίας με συνεχές ερευνητικό και διδακτικό έργο επί 35 χρόνια, χωρίς να οξειδώνεται από τις παθογένειες του ακαδημαϊκού συστήματος. «Προσωπικά καίτοι τριανταπέντε χρόνια πανεπιστημιακός ουδέποτε υπήρξα υποψήφιος για οποιαδήποτε διοικητική θέση στο πανεπιστήμιο (πρόεδρος, κοσμήτορας, πρύτανης) και τούτο γιατί δεν μπορούσα να συμβιβαστώ με τη συναλλαγή η οποία επικρατούσε στα πανεπιστήμια μεταξύ φοιτητών και καθηγητών, γεγονός το οποίο θεωρούσα απαράδεκτο για την ακαδημαϊκή σταδιοδρομία ενός καθηγητή» υποστήριξε με πάθος ακόμη και από τα βουλευτικά έδρανα.

Το ΕΣΥ, το ΕΚΑΒ και το Αττικό

Παρά τη σύντομη, υπουργική του θητεία (1993-1996) ο Δημήτρης Κρεμαστινός κυριάρχησε στο εθνικό συλλογικό ασυνείδητο ως ένας από τους βασικούς μεταρρυθμιστές του Εθνικού Συστήματος Υγείας, συνεχίζοντας το όραμα του Γιώργου Γεννηματά. Στη διάρκεια της θητείας του επεξέτεινε το ΕΚΑΒ σε όλη τη χώρα με ιατρούς καρδιολόγους και αναισθησιολόγους μέσα στις νοσοκομειακές μονάδες για πρώτη φορά, αφού μέχρι τότε τα ασθενοφόρα κυκλοφορούσαν μόνο με νοσηλευτές. Δικής του έμπνευσης υπήρξε και η δημιουργία μονάδων αεροπλάνων του ΕΚΑΒ για τη διακομιδή αρρώστων από τα νησιά και τις απομακρυσμένες περιοχές, με πλήρωμα εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, έχοντας διαγνώσει τα προβλήματα των ακριτικών νησιών. Παράλληλα, εγκατέστησε και σύστημα τηλεϊατρικής στην Ελλάδα, με τους πρώτους σταθμούς να τοποθετούνται τότε στα νησιά.

Μπλόκο στο Μάαστριχτ

Στον τομέα της ψυχικής υγείας, αναμόρφωσε όλο το υφιστάμενο μέχρι τότε πλαίσιο, στη σκιά και του ψυχιατρείου Λέρου, το οποίο κατέστησε από «όνειδος» σε «πρότυπο ψυχιατρικό κέντρο». Επί των ημερών του στο Υπουργείο Υγείας κατάφερε να εξαιρέσει τον τομέα δράσης του από τη συνθήκη του Μάαστριχτ, με την Ελλάδα να αποτελεί την μοναδική εξαίρεση χώρας που μπορούσε να αναπτύξει κοινωνικό κράτος, με νέους, κοινοτικούς πόρους πέραν του εθνικού προϋπολογισμού. Ο αστερίσκος, αυτός, του Δημήτρη Κρεμαστινού είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αττικό, αλλά και δέκα μεγάλων περιφερειακών νοσοκομείων ανά την επικράτεια, όπως και την υλοποίηση μεγάλων προνοιακών υποδομών (ΚΕΚΥΚΑμεΑ) για την υποστήριξη των ΑμεΑ.

Η ενασχόληση με την πολιτική δεν κατάφερε να τον βγάλει από τις χειρουργικές αίθουσες μέχρι το τέλος της ζωής του. Υπηρετώντας την τέχνη του Ιπποκράτη, υπήρξε Διευθυντής στις μεγαλύτερες Καρδιολογικές Κλινικές της χώρας (Νοσοκομείο Γεννηματά, Β Καρδιολογική Κλινική Ωνασείου), κορυφώνοντας την προσφορά του στη δημιουργία της Β΄ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής του Αττικού Νοσοκομείου, της οποίας υπήρξε ο πρώτος διευθυντής.

Απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και μετεκπαιδευθείς με υποτροφία στην σύγχρονη καρδιολογία στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, ο Δημήτρης Κρεμαστινός ανέπτυξε ένα πλούσιο ερευνητικό έργο. Η ερευνητική του δραστηριότητα δεν έμεινε στις επιστημονικές του όμως ανακοινώσεις, αλλά μετουσιώθηκε σε πράξη, όταν ίδρυσε Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Εμφράγματος και Στεφανιαίας Νόσου στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο. Ο «καρδιολόγος όλων των Ελλήνων» έτυχε καθολικής αναγνώρισης και εκτός των τειχών, αφού αποτέλεσε επισκέπτης Καθηγητής στα Πανεπιστήμια του Βελιγραδίου και του Έμορυ της Ατλάντα, βραβευμένος από την Ακαδημία Αθηνών, αλλά και μέλος της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Για τον ίδιο, η Ιατρική υπήρξε μέρος της πολιτικής ως έκφανση της κοινωνικής προσφοράς και ανταπόδοσης. Προσέφερε αμέτρητες φορές, άλλωστε, αφιλοκερδώς υπηρεσίες και συμβουλές σε ασθενείς, αλλά και πάρα πολλούς συναδέλφους του στη Βουλή. Αρθρογραφούσε επί χρόνια με ζήλο, προκειμένου να εκπαιδεύσει το κοινό σε έναν πιο υγιεινό και ασφαλή τρόπο ζωής. Η πλάστιγγα όμως έγερνε πάντα προς την ιατρική μπλούζα, όταν διαπίστωνε ότι η πολιτική έχανε τις αξίες, για τις οποίες ο Δημήτρης Κρεμαστινός μαχόταν. «Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια οι ασχολούμενοι με τη λεγόμενη «πολιτική» είναι προϊόντα του λεγόμενου κομματικού σωλήνα, γεγονός το οποίο αποτυπώνεται με τον χειρότερο τρόπο από την εικόνα πολλών πολιτικών οι οποίοι οδήγησαν τη χώρα στο σημερινό αδιέξοδο» περιέγραφε ο Καθηγητής και πρόσθετε ότι «η συναλλαγή, η αδιαφάνεια, η αγωνία του ανεπάγγελτου πολιτικού περί του τι θα πράξει την επομένη της μη εκλογής του τον καθιστούν ανίκανο να πράξει το πρέπων και να προσφέρει αυτό που χρειάζεται το κοινωνικό σύνολο», παραμένοντας ως το τέλος συνεπής στην πολιτική των αρχών.

 Πηγή:www.dimokratiki.gr


Μητσοτάκης για Κρεμαστινό: Ο κόσμος της επιστήμης και της πολιτικής έχασαν ένα επίλεκτο στέλεχος

Τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του Δημήτρη Κρεμαστινού εξέφρασε μέσω tweet του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε πως ο κόσμος της επιστήμης και της πολιτικής έχασαν σήμερα ένα επίλεκτο στέλεχός τους.

«Στη μακρά διαδρομή του, ο Δημήτρης Κρεμαστινός άφησε ξεχωριστό αποτύπωμααξιοπρέπειας, ευθύνης και αποτελεσματικότητας» υπογράμμισε επίσης ο κ. Μητσοτάκης.

Ο Δημήτρης Κρεμαστινός πέθανε το πρωί της Παρασκευής, σε ηλικία 78 ετών από κορωνοϊό.

Ο πρώην υπουργός Υγείας και πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ είχε εισαχθεί στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του «Ευαγγελισμού» το πρωί της 26ης Μαρτίου και κρίθηκε απαραίτητη η διασωλήνωσή του.

O Δημήτριος Θ. Κρεμαστινός διετέλεσε υπουργός σε κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, βουλευτής Δωδεκανήσου με το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Επίσης, ομότιμος καθηγητής Καρδιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, διευθυντής του Ελληνικού Κολλεγίου Καρδιολογίας, εκλεγμένο μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών, πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και του Ελληνικού ΚολλεγίουΚαρδιολογίας, διευθυντής Καρδιολογικών Κλινικών σε μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής.


To μήνυμα της ΠτΔ Κατ. Σακελλαροπούλου για τον Δημήτρη Κρεμαστινό


Με ανάρτησή της στο twitter η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου αναφέρεται στο θάνατο του Δημήτρη Κρεμαστινού.

Ειδικότερα, η κ. Σακελλαροπούλου σημειώνει:

«Εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη για τον θάνατο του Δημήτρη Κρεμαστινού, που υπηρέτησε την ιατρική επιστήμη και την πολιτική με συνέπεια, ευγένεια, μετριοπάθεια και ήθος.

Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του».


Μηνύμα Επάρχου Κω – Νισύρου για το θάνατο του Δημήτρη Κρεμαστινού

Με το άκουσμα του θανάτου του συμπατριώτη μας Δημήτρη Κρεμαστινού, ο Έπαρχος Κω – Νισύρου, έκανε την ακόλουθη δήλωση: 

Η πατρίδα μας, έχασε σήμερα έναν οραματιστή ιατρό και πολιτικό, που άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στους χώρους που δραστηριοποιήθηκε. 

Τα Δωδεκάνησα, έχασαν ένα άξιο τέκνο τους, που με την ανιδιοτέλειά του, πρόσφερε πάντα τόσο στους συνανθρώπους του, όσο και στην περιοχή μας.

Εγώ, έχασα έναν καλό φίλο και στενό συνεργάτη, που θα θυμάμαι πάντα για την ακεραιότητα, τη διορατικότητα και την προσφορά του.

Θερμά συλλυπητήρια στη σύζυγο και τους οικείους του.

Ο Έπαρχος Κω – Νισύρου

Ιωάννης Καμπανής


Δήλωση Κώστα Σκανδαλίδη για το θάνατο του Δημήτρη Κρεμαστινού

Έφυγε σήμερα από τη ζωή ένας πολύ σημαντικός Άνθρωπος. Χιλιάδες συνάνθρωποι του ανώνυμοι και επώνυμοι που τον είχαν κουράγιο και απαντοχή, που ορκίζονται στο όνομα του, δεν μπορούν να πιστέψουν ότι τους εγκαταλείπει τόσο άδοξα.

Έφυγε από τη ζωή ένας καταξιωμένος Ακαδημαϊκός Παγκόσμιος γιατρός, πανεπιστημιακός δάσκαλος, εξαιρετικός συγγραφέας αφήνοντας σημαντικό και αναντικατάστατο κενό.

Έφυγε από τη ζωή ένας αξιόλογος Πολιτικός. Πολλά χρόνια βουλευτής, υπουργός, αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων. Ταγμένος στην υπηρεσία της κοινωνικής πολιτικής, συνειδητός δημοκράτης, φλογερός πατριώτης, βαθιά προοδευτικός άνθρωπος.

Έφυγε από τη ζωή ένας αθεράπευτος Δωδεκανήσιος. Μπροστά σ’ όλους τους αγώνες για τη νησιωτητικότητα, μέτοχος σε κάθε θετική  λύση, εμπνευστής και δημιουργός του σύγχρονου Νοσοκομείου της Ρόδου.

Έφυγε από τη ζωή ένας πραγματικός Σύντροφος. Σύντροφος πάντοτε στη πρώτη γραμμή της  μάχης για το καλό. Σταθερός υπερασπιστής των αξιών και των ιδεών της προόδου.

Αντίο φίλε. Η ζωή μας έδεσε αξεδιάλυτα. Δεν θα μας χωρίσει ο θάνατος.


ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ  ΝΙΚΗΤΙΑΔΗ  ΓΙΑ  ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟ

Με αφορμή το θάνατο του Δημήτρη Κρεμαστινού  ο τ. Υφυπουργός Πολιτισμού - Τουρισμού και π. Βουλευτής Δωδεκανήσου Γιώργος Νικητιάδης έκανε την ακόλουθη δήλωση :

« Βαριά θλίψη προκαλεί σε όλους μας ο θάνατος του Δημήτρη Κρεμαστινού. Ως επιστήμονας, Υπουργός και Βουλευτής Δωδεκανήσου o Δημήτρης , μονίμως ακούραστος διέθετε όλες του τις δυνάμεις για την Ιατρική και τα νησιά μας. Η απουσία του θα είναι διαρκώς αισθητή. Οι χιλιάδες ασθενείς του και όλοι οι Δωδεκανήσιοι, θα τον θυμόμαστε ως υπόδειγμα εργατικότητας, δύναμης και αυταπάρνησης. Στο ΚΙΝΑΛ, αλλά και το σύνολο του πολιτικού κόσμου της Δωδεκανήσου, θα στερηθούμε της παρουσίας ενός πολιτικού που με γνώμονα πάντα το μέτρο και την νηφαλιότητα, εργαζόταν για την πρόοδο των νησιών μας.

Το Ίδρυμα Διαμαντίδη στο οποίο συνεργαζόμουν μέχρι πρόσφατα μαζί του ως μέλος του Δ.Σ, χάνει έναν άξιο Πρόεδρο. 

Εκφράζω στην σύζυγό του Τζένη και τους οικείους του, τα θερμά μου συλλυπητήρια. 

Δημήτρη, αιωνία η μνήμη σου. Θα σε θυμόμαστε πάντα ».


MKONΣΟΛΑΣ: ΑΦΗΝΕΙ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΚΕΝΟ ΣΤΑ ΔΩΔ/ΣΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΜΑΣ

O Υφυπουργός Τουρισμού έκανε την ακόλουθη δήλωση για το θάνατο του Δημήτρη Κρεμαστινού:


«Ο Δημήτρης Κρεμαστινός πάλεψε γενναία μέχρι την τελευταία στιγμή και η απώλειά του αφήνει ένα μεγάλο κενό στα Δωδεκάνησα και στην καρδιά μας.

Εξαιρετικός επιστήμονας με παγκόσμια καταξίωση και αναγνώριση.

Ευπρεπής όσο λίγοι, άνθρωπος με ευγένεια και αρχές, αλλά και με μεγάλη αγάπη για τον τόπο του.

Οι πολιτικές και ιδεολογικές μας διαφορές δεν στάθηκαν εμπόδιο για να αναλάβουμε κοινές πρωτοβουλίες στα θέματα της δημόσιας υγείας.

Ήταν πολιτικός αντίπαλος, αλλά για μένα ήταν κυρίως ένας φίλος.

Θα τον θυμόμαστε με αγάπη.

Στη σύζυγό του και στους δικούς τους ανθρώπους, απευθύνω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια».


«Δήλωση Νεκτάριου Σαντορινιού για την απώλεια του Δημήτρη Κρεμαστινού»

«Μια πολύ δυσάρεστη είδηση μας ξύπνησε σήμερα. Ο Δημήτρης Κρεμαστινόςέφυγε από τη ζωή. Ένας άνθρωπος που τίμησε την Επιστήμη, τον Κοινοβουλευτισμό και την Πολιτική. Ένας άνθρωπος, που όσο λίγοι, στήριξε τη Δημόσια Υγεία και άφησε παρακαταθήκη ένα σημαντικό έργο υποδομών Υγείας.

Ο Δημήτρης Κρεμαστινός, όμως, πάνω από όλα, αποτέλεσε υπόδειγμα πολιτικού με κοινωνικές ευαισθησίες, προοδευτική σκέψη και ήθος.

Μου έκανε την τιμή να μοιραστούμε σκέψεις και να ανταλλάξουμε απόψεις για τη ζωή, την πολιτική και το μέλλον του τόπου, στιγμές που κρατάω σα θησαυρό. 

Η ωριμότητα της σκέψης του, η φιλικότητά του, η διορατικότητα και η εντιμότητά του, έκαναν τον Δημήτρη Κρεμαστινό έναν σπάνιο άνθρωπο. Η Πολιτική ζωή της χώρας, η Δωδεκάνησος και η Επιστήμη σήμερα είναι φτωχότερες.

Ένα είναι σίγουρο, ότι ένας άνθρωπος πεθαίνει όταν ξεχαστεί από τη συλλογική μνήμη και ο Τζίμης (όπως τον αποκαλούσαν οι φίλοι του) δεν θα ξεχαστεί ποτέ.»


ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΑΒΑΛΑ: ΕΦΥΓΕ ΕΝΑΣ ΣΠΟΥΔΑΙΟΣ ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΗΣ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΚΑΛΟΣ ΦΙΛΟΣ

Ο Δημήτρης Κρεμαστινός υπήρξε αδιαμφισβήτητα μια σπουδαία προσωπικότητα της Πανεπιστημιακής κοινότητας αλλά και της Πολιτικής οικογένειας. Στάθηκε μεγάλος υποστηρικτής της ποιότητας και της επάρκειας των δημοσίων δομών και των υπηρεσιών υγείας, ιδιαίτερα στα Δωδεκάνησα.
Είχε πάντα ορθολογική άποψη και διαύγεια πνεύματος για τις πολυπλοκότερες κοινωνικοπολιτικές καταστάσεις όπως παρουσιάζονταν κάθε φορά. Οι συζητήσεις μαζί του διαφωτιστικές και πλήρης. Το χιούμορ του οξυδερκές...
Η θλίψη για την απώλεια του δεν περιγράφεται με λόγια... Σήμερα έχασε την μάχη με την ζωή ένας σπουδαίος συμπατριώτης και ένας καλός φίλος... 


Συλλυπητήρια δήλωση του Περιφερειάρχη για την απώλεια του Δημήτρη Κρεμαστινού

Τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του πρώην Υπουργού και Βουλευτή της Δωδεκανήσου Δημήτρη Κρεμαστινού εξέφρασε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος.

«Ο Δημήτρης Κρεμαστινός ήταν σταθερά παρών στην πολιτική ζωή της χώρας και της Δωδεκανήσου, τις οποίες τίμησε με συνέπεια. Προσωπικότητα δυναμική, με ξεχωριστή κοινωνική και επιστημονική παρουσία, διακρινόταν για τη μεγάλη αγάπη προς τη Δωδεκάνησο, με την οποία ταύτισε ολόκληρη την πολιτική σταδιοδρομία του. Στην οικογένειά του και τους οικείους του εκφράζω τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου. Τα νησιά μας θα τον θυμούνται πάντα με χαμόγελο για την εξαιρετική προσφορά του».

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος


ΒΑΚΟΥΦ ΚΩ: «Συλλυπητήρια δήλωση για την απώλεια του Δημήτρη Κρεμαστινού»

Ο Δημήτριος Κρεμαστινός υπήρξε μια προσωπικότητα με πολύπτυχη και γόνιμη πορεία στην κοινωνία και στην πολιτική.

 Ως καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών, διακρίθηκε για την συνέπεια, το ήθος και την ουσιαστική προσφορά του.

  Κατά την θητεία του ως βουλευτής, με συνειδητή έγνοια πάντα για τους πολίτες και τους δημοκρατικούς θεσμούς, συνέβαλε στην πρόοδο και στην ανάπτυξη του τόπου μας.

Η καλοσύνη και το γνήσιο ενδιαφέρον του για τον συνάνθρωπο, απετέλεσαν χαρακτηριστικά τα οποία μαζί με την σταθερά χρήσιμη παρουσία του στα κοινά, τον έκαναν ιδιαίτερα αγαπητό στην κοινωνία και καθιστούν την απώλειά του δυσαναπλήρωτη.

Εκ μέρους του Δ.Σ. του Οργανισμού Διαχειρίσεως Κτημάτων Βακούφ Κω, εκφράζω θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του.

Η Πρόεδρος Κοτζαογλάν Ελβάν


ΗΛΙΑΣ ΚΑΜΑΤΕΡΟΣ για τον ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟ

Κρίμα, Πρόεδρε.

Κρίμα, κ. Καθηγητά.

Βιάστηκες να φύγεις, Δημήτρη.

Πριν δεις να πραγματοποιείται η προτροπή σου σε όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις.

Ηλίας Καματερός

αρχιτέκτονας, τ. βουλευτής Δωδεκανήσου


Κ. Σημίτης για τον θάνατο του Δ. Κρεμαστινού: Eπηρέασε σημαντικά την επιστημονική και πολιτική ζωή της χώρας

«Ο Δημήτρης Κρεμαστινός με το ενδιαφέρον του για τον άνθρωπο και τις κοινωνικές εξελίξεις επηρέασε σημαντικά την επιστημονική και πολιτική ζωή της χώρας, αναφέρει σε δήλωσή του ο Κώστας Σημίτης για τον θάνατο του Δ. Κρεμαστινού.

«Ήταν για χρόνια φίλος και συναγωνιστής στην προσπάθεια για μια δημιουργική πολιτική. Θα μου λείψει πολύ.

Στην οικογένειά του εκφράζω τη θλίψη και τη συμπαράστασή μου», σημειώνει επίσης.


Νίκος Στ. Μανούσης :έκφραση συλλυπητηρίων για τον Θάνατο τού Δημήτρη Κρεμαστινού

Με ιδιαίτερη θλίψη πληροφορήθηκα την απώλεια του καθηγητού Δημήτρη Κρεμαστινού. 

 Η δράση του ήταν πολύπλευρη και  είχε πολλαπλούς ρόλους, με έμφαση στα θέματα υγείας και κοινωνικής πολιτικής. 

 Διακρίθηκε στην επιστήμη του και ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στον Δωδεκανησιακό  λαό, που τον τίμησε με την ψήφο του πολλάκις! Έχαιρε ευρείας εκτίμησης για την ηπιότητα του χαρακτήρος του, την ευγένεια και την  ευρυμάθεια του! Πάντα πρόθυμος, προσέφερε την αρωγή του απλόχερα  στους συνανθρώπους του.

 Με τον αείμνηστο συνάδελφο κ φίλο του καθηγητή  Κώστα Ν. Στεφανή  μας τίμησαν με την φιλία τους και την εκτίμηση τους.

 Ο θάνατος του αφήνει μεγάλο κενό αλλά το έργο του θα αποτελεί πάντα σημείο αναφοράς και παράδειγμα. 

 Αιωνία του η Μνήμη. 

  Θερμά συλλυπητήρια στην σύζυγο του Τζένη  Κρεμαστινού κ στην ευρεία οικογένεια του .

Νίκος Στ. Μανούσης 

Ψυχίατρος , Αντιπρόεδρος ΔΙΙΚΩ


ΨΗΦΙΣΜΑ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΙΝΑΛ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ


Με αφορμή τη θλιβερή είδηση του θανάτου του συμπατριώτη μας βουλευτή Δωδεκανήσου με το Κίνημα Αλλαγής και Αντιπροέδρου της Βουλής Δημήτρη Κρεμαστινού, η Νομαρχιακή Επιτροπή Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, εξέδωσε το ακόλουθο ψήφισμα:


Εκφράζουμε τη βαθιά μας οδύνη για την απώλεια του αγαπητού συμπατριώτη, φίλου και συνοδοιπόρου μας, Δημήτρη Κρεμαστινού.

Σήμερα η δημοκρατική παράταξη αλλά και εμείς οι Δωδεκανήσιοι θρηνούμε στην απώλεια ενός σπουδαίου ανθρώπου, λαμπρού επιστήμονα, ενός ανθρώπου που πάλεψε για τα ιδεώδη της δημοκρατίας, μαχητή μέχρι τέλους της πολιτικής μας οικογένειας, αλλά και της  κοινωνικής ευημερίας των ανθρώπων του τόπου μας.

Υπήρξε για όλους μας “ο δικός μας άνθρωπος”, «ο γιατρός της καρδιάς μας». Ο Δημήτρης Κρεμαστινός κέρδισε – όσο κανείς άλλος - την εκτίμηση, την εμπιστοσύνη και τον σεβασμό των Δωδεκανησίων, μέσα από τη συνεχή κοινωνική, ανθρωπιστική, επιστημονική και την Ακαδημαϊκή του παρουσία. Το διδακτικό και ερευνητικό του έργο, τη δράση του στις μεγαλύτερες Καρδιολογικές Κλινικές της χώρας και τη θητεία του στο Υπουργείο Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων είναι γνώριμα σ’ όλους μας! Όπως και συμβολή του για την ενίσχυση του ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ (Ε.Σ.Υ.)!!

Το όνομά του συνδέθηκε με τη λειτουργία των σημαντικότερων καρδιολογικών κλινικών της χώρας, την ενίσχυση του ΕΚΑΒ, τη λειτουργία των αεροδιακομιδών, τη δημιουργία του ΟΚΑΝΑ, την εισαγωγή της τηλεϊατρικής, την αναμόρφωση του ψυχιατρείου της Λέρου, την ίδρυση του Νοσοκομείου Ρόδου. Άλλωστε δεν σταμάτησε ποτέ να παλεύει ώστε να γίνει Νοσοκομείο αναφοράς στο Αιγαίο. !!

Η απουσία του από σήμερα, αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό στην επιστήμη, στην παράταξή μας, στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τα Δωδεκάνησα, που τον αγάπησαν και τον τίμησαν επί σειρά ετών. Στάθηκε μέντορας, φίλος, γιατρός, πολιτικός καταλύτης σε πολλά ζητήματα που μας απασχόλησαν όλα αυτά τα χρόνια.  Ήταν ο άνθρωπος που με ειλικρινές ενδιαφέρον λειτούργησε ως σημείο αναφοράς για τα νησιά μας και τους ανθρώπους τους.

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου δεσμεύεται πως μετά την έξοδο της χώρας μας από την υγειονομική κρίση, σε ειδική πολιτική εκδήλωση, θα ΤΙΜΗΣΕΙ ΤΗΝ ΜΝΗΜΗ και την ΠΟΛΥΕΤΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΣΤΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ ΠΟΥ ΑΓΑΠΗΣΕ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΕ.

Εκφράζουμε όλοι μαζί και ο καθένας μας ξεχωριστά θερμά και ειλικρινή συλλυπητήρια στη σύζυγο του κ. Τζένη Κουρέα-Κρεμαστινού και στους οικείους του. 


Καλό Ταξίδι Σύντροφε και Φίλε!!!


ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Ν.Ε.Β.Σ.Δ. ΤΟΥ ΚΙΝΑΛ


Παρατίθεται Βιογραφικό Σημείωμα:

Ο Δημήτρης Κρεμαστινός διατέλεσε βουλευτής Δωδεκανήσου με το ΠΑΣΟΚ (εξελέγη το 2000, το 2009 και δύο φορές το 2015) και υπουργός Υγείας. Ήταν επίσης ομότιμος καθηγητής Καρδιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, διευθυντής του Ελληνικού Κολλεγίου Καρδιολογίας, εκλεγμένο μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών, πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και του Ελληνικού Κολλεγίου Καρδιολογίας, διευθυντής Καρδιολογικών Κλινικών σε μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής. 

Γεννήθηκε την 1η Μαΐου του 1942 στη Χάλκη Δωδεκανήσου και μεγάλωσε στον Αρχάγγελο Ρόδου. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και με υποτροφία σύγχρονη Καρδιολογία στο Λονδίνο. Ακολούθησε ακαδημαϊκή σταδιοδρομία. 

Ως πανεπιστημιακός γιατρός δημιούργησε στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο τη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Εμφράγματος και Στεφανιαίας Νόσου. 

Συνέγραψε σημαντικά επιστημονικά συγγράμματα, πάνω από 2.500 επιστημονικές εργασίες, ενώ διετέλεσε επί χρόνια αρθρογράφος στην εφημερίδα τα ΝΕΑ για θέματα Καρδιολογίας. 

Ανήλθε όλες τις βαθμίδες της πανεπιστημιακής ιεραρχίας με συνεχές ερευνητικό και διδακτικό έργο επί 35 χρόνια. Μετά το τέλος της υπουργικής του θητείας επέστρεψε κανονικά στο Πανεπιστήμιο. Υπήρξε διευθυντής στις μεγαλύτερες Καρδιολογικές Κλινικές της χώρας (Νοσοκομείο “Γ.Γεννηματάς”, Β’ Καρδιολογική Κλινική “Ωνασείου”) ενώ εκ του μηδενός δημιούργησε την Β’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του Νοσοκομείου «Αττικόν», της οποίας υπήρξε ο πρώτος διευθυντής. 

Το 1993 ορκίσθηκε εξωκοινοβουλευτικός υπουργός Υγείας, Πρόνοιας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων ύστερα από πρόταση του τότε πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, του οποίου υπήρξε προσωπικός ιατρός. 

Ως υπουργός Υγείας, Πρόνοιας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων: 

– Επεξέτεινε το ΕΚΑΒ σε όλη τη χώρα με ιατρούς καρδιολόγους και αναισθησιολόγους μέσα στις νοσοκομειακές μονάδες για πρώτη φορά. Μέχρι τότε τα ασθενοφόρα κυκλοφορούσαν μόνο με νοσηλευτές. 

– Δημιούργησε στη χώρα μονάδες αεροπλάνων του ΕΚΑΒ για τη διακομιδή αρρώστων από τα νησιά και τις απομακρυσμένες περιοχές, με πλήρωμα εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. – Δημιούργησε και λειτούργησε για πρώτη φορά τον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) με επέκτασή του σε όλη τη χώρα και εισήγαγε για τους χρήστες ναρκωτικών τη θεραπεία με μεθαδόνη. – Εισήγαγε την τηλεϊατρική στη χώρα και εγκατέστησε τους πρώτους σταθμούς στα νησιά. 

– Αναμόρφωσε την ψυχική υγεία με πρότυπο το ψυχιατρείο Λέρου που από κοινωνικό όνειδος όπως το χαρακτήριζε τότε ο διεθνής Τύπος αναγνωρίστηκε ως πρότυπο ψυχιατρικό κέντρο. 

– Δημιούργησε την επιτροπή των επτά ξένων εμπειρογνωμόνων από καθηγητές των μεγαλύτερων Πανεπιστημίων της Ευρώπης, με επικεφαλής τον πρύτανη του London School of Economics, η οποία εισηγήθηκε το νόμο για την ανασυγκρότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με βάση κυρίως το σκανδιναβικό πρότυπο. Το έργο ωστόσο δεν υλοποιήθηκε λόγω της αποχωρήσεως του από το υπουργείο ως αποτέλεσμα της παραίτησης του Ανδρέα Παπανδρέου από τη θέση του πρωθυπουργού για λόγους υγείας. 

Διετέλεσε πρόεδρος Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής από το 2009 έως και το 2014. Εξελέγη αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων από τον Οκτώβριο του 2015 έως τις τελευταίες εκλογές, τον Ιούλιο του 2019, όπου ήταν εκ νέου υποψήφιος βουλευτής στα Δωδεκάνησα με το Κίνημα Αλλαγής αλλά δεν εξελέγη. 

Ήταν παντρεμένος με την καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας Τζένη Κουρέα. 



ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

ΑΘΗΝΩΝ – ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Υψηλάντου 143-145, 18535 ΠΕΙΡΑΙΑΣ – τηλ 69781156333

Email: info@omospondia12.com

Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας μας,

συνήλθε εκτάκτως, επειδή πληροφορήθηκε το θλιβερό άγγελμα

του αιφνιδίου θανάτου του πολυαγαπημένου μας

ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΥ

του διακεκριμένου πολιτικού που υπεράσπιζε με πάθος 

τα συμφέροντα των νησιών μας,

του Καθηγητή που δεν έπαυσε ούτε μια στιγμή να αγωνίζεται 

για την εξασφάλιση των προϋποθέσεων καλής λειτουργίας 

των νοσηλευτικών ιδρυμάτων της Δωδεκανήσου, 

ασκώντας πίεση προς κάθε κατεύθυνση, 

αδιαφορώντας για τις όποιες αντιδράσεις, 

ενώ παράλληλα εφημέρευε καθημερινά για κάθε συμπατριώτη 

που είχε ανάγκη βοήθειας. 

Α π ο φ α σ ί ζ ε ι Ο μ ό φ ω ν α

  1. Να εκφράσει τα ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος
  2. Το παρόν ψήφισμα να δημοσιευθεί στα Παροικιακά Έντυπα και στον Δωδεκανησιακό Τύπο

Πειραιάς, 8 Μαΐου 2020

Το Διοικητικό Συμβούλιο


Συλλυπητήριο μήνυμα Μίκας Ιατρίδη για την απώλεια του Καθηγητή Δημήτρη Κρεμαστινού

Ένας σπουδαίος Άνθρωπος έφυγε σήμερα από κοντά μας, ένας σπουδαίος Επιστήμονας, ένας σπουδαίος Πολιτικός.

Ο Δημήτρης Κρεμαστινός θα μείνει στη μνήμη όλων μας, γιατί είχε μια μεγάλη καρδιά με την οποία πρόσφερε τις γνώσεις του και τη βοήθεια του σε όποιον του το ζητούσε.

Τα λόγια δεν είναι αρκετά για να αποτυπώσουν το τεράστιο έργο του στη Δωδεκάνησο και την Ελλάδα.

Μόνο ένα μεγάλο «ευχαριστώ» για τη συνολική προσφορά του στον τόπο του και τη χώρα του, ένα μεγάλο «ευχαριστώ» για τις συμβουλές του και την καθοδήγηση που απλόχερα έδινε σε όσους τις χρειάζονταν.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του. Η Δωδεκάνησος από σήμερα είναι πιο φτωχή. 


Ο ΚΟΣΜΑΣ ΣΦΥΡΙΟΥ, ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟ

—————————————————————————————

Όταν χάνεται ο επί τριανταπέντε χρόνια επιστήθιος φίλος σου, η οδύνη δεν περιγράφεται με λόγια !

Όσους μας τιμούσε με την φιλία του, γνωρίζουμε καλά, πως είχαμε φίλο έναν πολύ σπουδαίο Άνθρωπο ! Έναν διεθνώς διακεκριμένο επιστήμονα, που μας έκανε όλους υπερήφανους.

Με την επιστημοσύνη του, έσωσε (κυριολεκτικά) τόσους και τόσους ασθενείς. Πάντα με προθυμία, πρόσφερε τις υπηρεσίες του σε χιλιάδες καρδιολογικά πάσχοντες,

στο νοσοκομείο της Ρόδου, που έσπευδε, να διαγνώσει, να συμβουλεύσει, να σώσει !

Στα νοσοκομεία της Αθήνας : Ιπποκράτειο, Γενικό Κρατικό, Ωνάσειο και Αττικό.

Γι’ αυτή την ανθρωπιά και την ανεκτίμητη κοινωνική προσφορά του, ο Δημήτρης, επάξια, κέρδισε την αγάπη όλων των ελλήνων (και ειδικά όλων των Δωδεκανησίων), αλλά και την αναγνώριση του επιστημονικού κόσμου.

Πέρα από τις σωτήριες ιατρικές του υπηρεσίες προς τον ηγέτη του ΠΑ.ΣΟ.Κ, πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου - όταν, ενσυνείδητα, ασχολήθηκε με τα κοινά : - ως στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, πρόσφερε πολλά (ανταλλάσσαμε πάντα πολιτικέςαπόψεις),

  • ως υπουργός Υγείας, δημιούργησε σημαντικές νοσοκομειακές υποδομές (και στην Ρόδο), οπότε και συνεργαστήκαμε στενά, κυρίως όταν είχα αναλάβει τα υπουργικά καθήκοντα στην Κοινωνική Ασφάλιση και
  • ως βουλευτής Δωδεκανήσου, που ήταν ανεκτίμητη προσφορά του στο νομό μας, από την πρώτη εκλογή του το 2000 (τότε που είχα την τιμή να εκλεγούμε μαζί) μέχρι και το 2019.

Ο Δημήτρης, που ήταν ακλόνητος θιασώτης της εθνικής - διακομματικής συνεννόησης δεν είχε μόνο την αγάπη των πολιτών - φίλων του Κινήματος, αλλά είχε κατακτήσει και τον σεβασμό όλων των πολιτικών κομμάτων.

Η απουσία του αφήνει πολύ μεγάλα κενά : στην ιατρική επιστήμη, στην ελληνική & στην δωδεκανησιακή κοινωνία, στην πολιτική κουλτούρα της εθνικής συνεννόησης, στο Κίνημα Αλλαγής και στο κοινωφελές Ίδρυμα Λοχαγού Φανουράκη (υποτροφιών και φροντίδας ηλικιωμένων), στο οποίο προήδρευε και είχα την τιμή να υπηρετούμε μαζί την τελευταία δεκαετία (περίπου).

Η αγάπη που εκφράζουν όλοι, μακάρι να απαλύνει τον πόνο της αγαπημένης του γυναίκας Τζένης και όλων των συγγενών του.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΔΙΙΚ

Το Δ.Σ. του Διεθνούς Ιπποκρατείου Ιδρύματος Κω, εκφράζει προς την οικογένεια του σήμερον θανόντος Καθηγητού Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρη Κρεμαστινού τα βαθύτατα συλλυπητήρια του. Ο Δημήτρης Κρεμαστινός υπηρέτησε με αφοσίωση την Επιστήμη την οποία θεμελίωσε ο Πατέρας της Ιατρικής Ιπποκράτης, ετήρησε με συνέπεια τους κανόνες δεοντολογίας που εκείνος καθόρισε και παράλληλα διεκρίθει τόσο για το ήθος του όσον και για τις επιστημονικές επιδώσεις του.

Ως μέλος του Κοινοβουλίου και εκπροσωπών τους Δωδεκανησίους, είχε παρουσία σωβαράν προβάλλων και υποστηρίζων τα αιτήματα των συμπατριωτών του τους οποίους χωρίς καμίαν διάκριση, περιέθαλπε και ιατρικώς. Την ίδια δε στάση τηρούσε προς όποιον προσέτρεχε σ’ αυτόν ως ιατρόν.

Τα μέλη του Δ.Σ του Δ.Ι.Ι.Κ ιδιαιτέρως συλλυπούνται την σύζυγο του εκλιπόντος, την αγαπητή μας Τζένη, με την διαβεβαίωση ότι θα τον ενθυμούνται ως άξιο τέκνο της Δωδεκανήσου, επιστήμονα, πολιτικό και φίλο του Δ.Ι.Ι.Κ.

Εκ μέρους του Δ.Σ. του Δ.Ι.Ι.Κ

Ο Πρόεδρος

Αριστοτέλης Α. Παυλίδης


Ο Γ. ΧΡΥΣΟΥΛΑΚΗΣ «ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΑ» ΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟ

Αποχαιρετώ σήμερα τον μεγάλο Έλληνα, Επιστήμονα, Άνθρωπο, Πολιτικό και πάνω απ'όλα, Φίλο...Τον Δημήτρη Κρεμαστινό.
 Μεγάλη η απώλεια και βαρύ το πένθος. 

Τον ευχαριστώ για όσα προσέφερε στην Πατρίδα μας, στους ομογενείς μας και στη Δωδεκάνησο.
 Ας είναι ελαφρύ το χώμα... 

Ομότ. Καθ. Γιάννης Χρυσουλάκης 

Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού


Δ.Ι.Λ.Ε. - ΨΗΦΙΣΜΑ ΘΑΝΑΤΟΥ :ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΡΕΜΜΑΣΤΙΝΟΥ

 ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

 

                                                                      

                                                                                      Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α

 

 

 

               Το Διοικητικο Συμβουλιο της Δωδεκανησιακης Ιστορικης και Λαογραφικης Εταιρειας , στο θλιβερο αγγελμα του θανατου,

 

                                                                Του Δ η μ η τ ρ ι ο υ    Κ ρ ε μ α σ  τ  ι ν ο υ ,

 

                 Διαπρεπους Δωδεκανησιου καθηγητου Ιατρου και πολιτικου, εκφραζει την οδυνην των μελων της Εταιρειας με αισθηματα θλιψης και περισκεψης.

 

           Υπηρξε αναμορφωτης των Μοναδων Υγειας των νησιων μας και θεμελιωτης νεων  δρασεων  Ασφαλειας Υγειας και Περιθαλψης.

 

           Υπηρξε φλογερος  Πατριωτης,

 

             Ως Συμπατριωτης,  δεν ξεχνουμε ότι ηταν παντοτε διπλα μας και του οφειλουμε ….

 

 

                                                                                                                     Αθηνα , 9 Μαιου 2020

 

                                                                                                        Εκ μερους του Διοικητικου Συμβουλιου

 

                                                                                                                 Ε μ μ α ν ο υ η λ  Ι α κ . Γ ρ υ λ λ η ς

                                                                                                                                     Προεδρος


ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΚΩΩΝ ΑΘΗΝΩΝ


 
Με μεγάλη θλίψη αποχαιρετούμε σήμερα,τον αγαπητό μας γιατρό, Καθηγητή Καρδιολογίας Δημήτρη Κρεμαστινό. Έναν υπέροχο ευπατρίδη άνθρωπο, που διακρίθηκε για το τεράστιο επιστημονικό και κοινωνικό έργο του καθώς και για το ήθος και την αξιοπρέπεια του τόσο ως ιατρός όσο και ως πολιτικός. Εκφράζουμετα ειλικρινή συλλυπητήρια στην σύζυγό και την οικογένειά του. Αιωνία του η μνήμη!

Εκ μέρους του Δ.Σ

Η  Πρόεδρος  Η Γραμματέας

Λουκία Ζερβάνου Καραδενιζλόγλου ΕύαΚοσκοτοπούλου

 


Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 1
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΑΙ  ΞΑΝΘΙΠΠΗΣ ΑΓΡΕΛΛΗ
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΑΙ ΞΑΝΘΙΠΠΗΣ ΑΓΡΕΛΛΗ 08/05 - 21:05
Ο ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ
ΘΕΡΜΑ ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΑΠΗΤΗ ΤΖΕΝΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ -ΕΦΥΓΕ ΕΝΑΣ ΑΞΙΟΛΟΓΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ ΚΑΙ ΣΩΣΤΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΠΟΝΟ--

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ