Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Από την Κω ξεκινά το πρόγραμμα εμβολιασμού παιδιών στα Χοτ Σποτ από τον Ροταριανό Όμιλο Ελλάδος

07/02/2020
15 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Από την Κω ξεκινά το πρόγραμμα Bomar του ελληνικού Ροταριανού ομίλου σε συνεργασία με το παράρτημα Κω. Το πρόγραμμα υγείας με υπεύθυνη την αναισθησιολόγο πρώην διοικήτρια κα. Μαριάννα Καλοειδά έχει ως σκοπό να εμβολιάσει παιδιά έως 5 ετών που βρίσκονται στο Χοτ Σποτ. Μάλιστα την αποστολή ηγείται ο διοικητής του Ρόταρυ στην Ελλάδα κ. Θοδωρής Πανάγος.

 Ο σκοπός του προγράμματος είναι διττός. Καταρχήν λαμβάνουν τα απαραίτητα εμβόλια τα μικρά παιδιά και 2ον προφυλάσσεται η τοπική κοινωνία από μεταδιδόμενες ασθένειες.

Για αυτό το σκοπό παραχωρήθηκε συνέντευξη τύπου το μεσημέρι της Παρασκευής στο Κως Ακτίς. Ο πρόεδρος του Ροταριανού Ομίλου Κω κ. Θοδωρής Αρσενικός αφού ευχαρίστησε και καλωσόρισε τους καλεσμένους, έδωσε το λόγο στον Έπαρχο Κω Νισύρου κ. Γιάννη Καμπανή γιατρός και Ρόταρυ. Ο Έπαρχος περιέγραψε τις ελλείψεις και τις ανάγκες του νοσοκομείου και ζήτησε την συνδρομή των άλλων ελληνικών ομίλων. Στον ίδιο τόνο και η γραμματέας του ιατρικού συλλόγου Κω και Ρόταρυ κα. Κατερίνα Γαβαλά η οποία υπενθύμισε παράλληλα το πόσο σημαντική είναι η συμβολή των Ρόταρυ διεθνώς στην εξάλειψη της πολιομυελίτιδας.

 Με το πέρας της συνέντευξης, η αποστολή επισκέφθηκε το Χοτ Σποτ στο Πυλί για να ξεκινήσουν οι πρώτοι εμβολιασμοί. Η πρώτη φάση των εμβολιασμών γίνεται στην Κω σε 250 περίπου παιδάκια ηλικίας 1-5 ετών, το τριήμερο,7, 8 και 9 Φεβρουαρίου από ειδική Εθελοντική Ομάδα Γιατρών και Φαρμακοποιών με την υπόδειξη και στήριξη του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ο οποίος και χορήγησε την σχετική άδεια στο Ροταριανό Κοινοτικό Σώμα για την Πρόληψη και Θεραπεία Ασθενειών που συστάθηκε για το σκοπό αυτό. Επικεφαλής του Προγράμματος είναι η πΔ ιατρός Μαριάννα Καλοειδά .

Το Πρόγραμμα άρχισε να οργανώνεται από τον Σεπτέμβριο 2019, όταν η Ελληνική Πολιτεία και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες παρακάλεσαν την Περιφέρεια να συνδράμει στο επείγον και σοβαρό ζήτημα των εμβολιασμών μικρών προσφυγόπουλων ηλικίας 1-5 ετών (συνοδευόμενων και ασυνόδευτων).

Ακολουθεί ο εμβολιασμός των παιδιών στη Λέρο , Χίο και Σάμο. Συνολικά τα εμβόλια στοιχίζουν περίπου 26.000 ευρώ ενώ η δράση θα αγγίζει τα 30.000 ευρώ και αναμένεται να εμβολιαστούν περίπου 1.500 παιδιά.

Όπως τόνισε ο διοικητής κ. Πανάγος, ο Ροταριανός Όμιλος δεν είναι σε καμία περίπτωση ΜΚΟ και χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τα μέλη του διεθνώς και χορηγούς. Σε καμία περίπτωση δεν λαμβάνει χρήματα ούτε από το κράτος ούτε από την ΕΕ. Οι χορηγοί των εμβολιασμών είναι οι όμιλοι, η Eurobank, ο Διεθνές Αερολιμένας Αθηνών και άλλοι μεγάλοι οργανισμοί. Η Ρόταρυ είναι εταίροι μεταξύ άλλων του ΟΗΕ και του ιδρύματος Gates.  

Μάλιστα οι εμβολιασμοί οι συγκεκριμένοι είναι 5πλου τύπου και η χορήγησή τους κρίνεται αυτή την περίοδο αναγκαία καθώς το ελληνικό κράτος δεν μπορεί να εμβολιάσει τα παιδιά αυτά αφού δεν διαθέτουν ΑΜΚΑ. Έτσι τα μέλη του ομίλου έτρεξαν τις διαδικασίες άμεσα προκειμένου να γίνουν όσο πιο γρήγορα οι εμβολιασμοί κατανοώντας παράλληλα και τις αγωνίες των τοπικών κοινωνιών. 

Ο διοικητής απαντώντας σε ερώτηση μας για την περαιτέρω στήριξη του τοπικού συστήματος υγείας της Κω αποκάλυψε ότι ήδη έχει δρομολογηθεί η δωρεά εξειδικευμένων οφθαλμολογικών μηχανημάτων για το νοσοκομείο της Κω αξίας 70.000 δολαρίων. Το επόμενο διάστημα θα έχουν ολοκληρωθεί τα διαδικαστικά και θα παραδοθούν στην οφθαλμολογική κλινική. Έτσι θα μπορούν αρκετοί ασθενείς να εξυπηρετηθούν στην Κω.

Επίσης σε λίγες ημέρες παραδίδονται σύγχρονα οδοντιατρεία σε Λειψούς, Αγαθονήσι, Φούρνους, Σύμη και Καρλόβασι. Τα ιατρεία παραδίδονται με σύγχρονα μηχανήματα και το καλοκαίρι αποστολή Αμερικανών οδοντιάτρων θα επισκεφθεί τα νησιά για να φροντίσει τους κατοίκους.

Συνολικά ο Όμιλος θα διαθέσει φέτος 260.000 για δράσεις υγείας σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.  

Παρόντες στην συνέντευξη τύπου ήταν μέλη του τοπικού Ροταριανού Ομίλου. Πιο συγκεκριμένα ο κ. Τσαμπίκος Καματερός, ο κ. Σταύρος Αξαρλής και ο κ. Αλέξανδρος Παπούλης. 


Σάντυ Λαδικού


Δείτε απόσπασμα των δηλώσεων στο παρακάτω βίντεο:


Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ