Για την ενεργειακή εικόνα των κτιρίων και το μέλλον τους, μίλησε στο "ΒτΚ", ο Πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής του ΤΕΕ Κω κ. Γιώργος Χρυσουλάκης ο οποίος εκτιμά ότι όσα ακίνητα δεν γίνουν πράσινα στο άμεσο μέλλον θα απαξιωθούν τελείως.
-Κύριε Χρυσουλάκη ποιά είναι η κατάσταση των κτιρίων σήμερα γενικά στην Ελλάδα από πλευράς ενεργειακής απόδοσης ;
Η κατάσταση των κτιρίων στην Ελλάδα από ενεργειακή άποψη είναι απογοητευτική. Ενδεικτικό χαρακτηριστικό της ενεργειακής απόδοσης στην Ελλάδα είναι το γεγονός ότι μόνο το 3,5% όλων των κτιρίων διαθέτει χαρακτηριστικά υψηλής ενεργειακής απόδοσης, ενώ περίπου το 60% αυτών ανήκει στις χαμηλότερες κατηγορίες ενεργειακής απόδοσης.
-Πρακτικά τι σημαίνει αυτό ;
Σημαίνει ότι καταναλώνουν πολύ ενέργεια για θέρμανση , ψύξη και ζεστό νερό χρήσης. Αρα ο χρήστης ενός τέτοιου ακινήτου πληρώνει περισσότερα χρήματα για τις πιό πάνω ανάγκες είτε χρησιμοποιεί ηλεκτρικό ρεύμα είτε άλλα καύσιμα (φυσικο αέριο , ξύλα κλπ)
-Που οφείλεται αυτό ;
Αυτό οφείλεται κυρίως στην ηλικία των κτιρίων της χώρας. Πάνω από το 70% των κτιρίων αυτών έχει κατασκευαστεί πριν από το 1980, κάτι που σημαίνει ότι δεν έχουν καμία θερμομόνωση διότι ο πρώτος κανονισμός θερμομόνωσης ψηφίστηκε το 1979.
-Εξηγείστε μας λίγο ποιες είναι οι ενεργειακές κατηγορίες και ποιες είναι οι χαμηλότερες ;
Οι ενεργειακές κατηγορίες είαναι 7 ξεκινώντας από την κατηγορία Α που είναι η πρώτη και καταλήγοντας στην Η που είναι η τελευταία και η χειρότερη.Βεβαια υπάρχουν και ενδιάμεσες όπως π.χ. Β+,Γ+ κλπενώ η καλύτερη είναι η Α+.
-Ενεργειακά αναβαθμισμένα κτίρια σε τι ποσοστό υπάρχουν ;
Είναιμόλις το 8% των κτιρίων, δηλαδή όσα κατασκευάστηκαν από το 2001 και μετά, που άρχισαν σταδιακάνα ενσωματώνονται τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας .
-Τι σημαίνει πράσινο κτίριο ;
Είναι κτίριο με πολύ καλάβιοκλιματικά χαρακτηριστικά, υψηλής ενεργειακής κλάσης , μεχαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και μικρές εκπομπές ρύπων .
-Οικονομικά πως μεταφράζεται αυτό για τους ιδιοκτήτες πρασινων κτιρίων;
Με βάση τις τάσεις που διαμορφώνονται στην αγορά, τα ακίνητα αυτά αποκτούν πολύ σημαντικό προβάδισμα έναντι των συμβατικών κτιρίων, τόσο ως προς την αξία και τα έσοδα που παράγουν όσο και ως προς την εμπορευσιμότητά τους. Ουσιαστικά ανατέλλει μια νέα εποχή στην αγορά ακινήτων, κατά την οποία θα αλλάξει εκ βάθρων η επενδυτική φιλοσοφία που τα διέπει.
-Μπορείτε να μας δώσετε κάποια νούμερα ;
Τα ενοίκια που καταβάλλονται για τα ακίνητα υψηλής ενεργειακής κατηγορίαςείναι από 10% έως και 43% υψηλότερα (ανάλογα την ενεργειακή κατηγορία που ανήκει το κτίριο) , ενώ βρίσκονται και μισθωτές πολύ ευκολότερα.
-Πως γίνεται η ενεργειακή αναβάθμιση ενός κτιρίου;
Με πολλές μεθόδους :Τοποθέτηση θερμοπρόσοψης , μόνωση οροφής ,μόνωση δαπέδου , αλλαγή κουφωμάτων , τοποθέτηση ηλιακού θερμισίφωνα , τοποθέτηση αντλίας θερμότητος και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (φωτοβολταϊκά , ανεμογεννήτιες) κ.λ.π.
-Η μη αναβάθμιση ενός ακινήτου και η παραμονή του σε χαμηλή ενεργειακή κατηγορία τι συνέπειες μπορεί να έχει ;
Τα παλαιότερα ενεργειακά υποβαθμισμένα ακίνητα δεν θα μπορούν να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση για να αγοραστούν, ενώ και οι μισθωτές θα αποφεύγουν να τα μισθώσουν . Ήδη τα αποφεύγουν οι μεγάλες εταιρείες.
Όσο προχωράει η μετάβαση της αγοράς ακινήτων προς περισσότερο πράσινα κτίρια, τόσο θα απαξιώνονται τα παλαιότερα ακίνητα έως ότου απαξιωθούν πλήρως. Στο Λονδίνο απαγορεύεται πλέον να μισθώνονται κτίρια τα οποία βρίσκονται στις χαμηλότερες βαθμίδες της ενεργειακής κατανάλωσης.
-Πώς φαντάζεσθε ότι μπορεί να είναι τα κτίρια του μέλλοντος ;
Εκτός από την ενεργειακή αναβάθμιση και το χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, έρχονται και αλλαγές ως προς τα σχεδιαστικά χαρακτηριστικά με στόχο τηνευεξία των χρηστών και επισκεπτών τους. Μετά την πανδημία έχει αναδειχθεί η ανάγκη για πιο ευρύχωρες κτιριακές μονάδες με ευέλικτη διαρρύθμιση, σχεδιασμένες να προάγουν την ευημερία και να υποστηρίζουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής κατά τη διάρκεια της διαμονής αλλά και της εργασίας. Θα επιλέγονταιυλικά που δεν ευνοούν τα παθογόνα μικρόβια καισχεδιασμός που θα στοχεύει σεεπαρκή φυσικό και τεχνητό αερισμό για τη βελτίωση της ποιότητας του εισπνεόμενου αέρα. Οι νέες αρχιτεκτονικές και τεχνικές προδιαγραφές αναμένεται να επαναπροσδιορίσουν τις απαιτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού χώρου με στόχο την ευεξία των μισθωτών