Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Δύσκολες διαπραγματεύσεις για συλλογική σύμβαση στον Τουρισμό -Οι θέσεις εργαζόμενων-ΠΟΞ

23/12/2020
46 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Τον δρόμο τους έχουν πάρει οι διαδικασίες διαμεσολάβησης για τη νέα κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων, μετά τη διαφωνία για το περιεχόμενο μεταξύ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζόμενων στον Επισιτισμό-Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ). Ήδη διορίσθηκε ο διαμεσολαβητής, που είναι η έμπειρη όπως χαρακτηρίζεται Αθηνά Μαλαγαρδή και όπως εκτιμά η πλευρά των εργαζόμενων, η υπόθεση θα προχωρήσει γρήγορα.


Υπενθυμίζεται ότι η ΠΟΞ στην αρχική φάση των διαπραγματεύσεων ζήτησε διετή σύμβαση εργασίας με μειώσεις μισθών που άγγιζαν το 20%, πρόταση που δεν αποδέχθηκε η ΠΟΕΕΤ, η οποία πρότεινε πάγωμα της υφιστάμενης κλαδικής σύμβασης για έναν ακόμη χρόνο και μετά διαπραγμάτευση για τον επόμενο χρόνο, με βάση και το πώς θα πάει η τουριστική αγορά, καθώς η πανδημία είναι σε εξέλιξη.

Η ΠΟΞ όμως δεν δέχθηκε τη θέση αυτή και επιμένει στην πρότασή της για διετή σύμβαση με μειώσεις μισθών, αν και συμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, φαίνεται να υποχωρεί από τη θέση για -20%, στο «-10%»!

Ωστόσο πληθαίνουν οι φωνές από την πλευρά των ξενοδόχων που θεωρούν ότι η ΠΟΞ ακολουθεί ένα πολύ σκληρό διεκδικητικό πλαίσιο απέναντι στην Ομοσπονδία των εργαζόμενων, ιδιαίτερα σε αυτές τις πολύπλοκες συνθήκες, όπου πολλοί εργαζόμενοι δεν εργάστηκαν όλη τη χρονιά, πολλά ξενοδοχεία ήταν κλειστά και ουσιαστικά δεν κατέβαλαν μισθούς και επίσης χιλιάδες ξενοδοχοϋπάλληλοι ήταν σε αναστολή.

Οι ίδιες δυνάμεις θεωρούν ότι πρέπει να υπάρξει προσέγγιση με την πλευρά των εργαζομένων και να μη διαταραχθεί η εργασιακή ειρήνη των τελευταίων χρόνων. Επίσης από άλλες πλευρές διατυπώνεται και η άποψη ότι επιχειρηματίες και εργαζόμενοι θα μπορούσαν από κοινού να ζητήσουν περαιτέρω στήριξη από την πολιτεία όπως π.χ. την επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών για την επόμενη χρονιά και έτσι να μη χρειασθεί να μετακυλίσουν βάρη στους εργαζόμενους, για τα οποία άλλωστε δεν ευθύνονται.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ και αρχιτέκτονας της στρατηγικής της εμπέδωσης της εργασιακής ειρήνης στον κλάδο του τουρισμού κ. Γιάννης Ρέτσος είχε ξεκαθαρίσει από την αρχή τη θέση του, επισημαίνοντας ότι: «H διαχρονικά υπεύθυνη στάση ξενοδόχων – ξενοδοχοϋπαλλήλων έχει κρατήσει έως σήμερα ρυθμισμένες τις εργασιακές σχέσεις στα ξενοδοχεία. Αυτό πιστεύω θα επιβεβαιωθεί & πάλι. Οι συνθήκες της πανδημίας, με αναστολές & ανασφάλεια, πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη & από τις δύο πλευρές».

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ορισμένες τοπικές ξενοδοχειακές ενώσεις, είτε έχουν υπογράψει είτε θα υπογράψουν συμβάσεις με τις αντίστοιχες συνδικαλιστικές οργανώσεις των ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Για παράδειγμα η Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου, από τις μεγαλύτερες στη χώρα, έχει ήδη από τον προηγούμενο Μάρτιο, εν μέσω καθολικού lockdown, υπογράψει τοπική συλλογική σύμβαση εργασίας, η οποία προβλέπει αυξήσεις 4% για όλα τα μισθολογικά κλιμάκια για τα έτη 2020 και 2021 και επιπλέον αύξηση 1% για το έτος 2022.

Η διάρκεια της ισχύος της σύμβασης είναι η μέγιστη προβλεπόμενη, δηλαδή τρία έτη.

Πηγή: euro2day.gr

Λάμπρος Καραγεώργος


Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ