Αγαπητές-οί φίλες-φίλοι.
Η ΔΥΝΑΜΗ ΑΛΛΑΓΗΣ-Κως 2023 καταθέτει σήμερα μια ολοκληρωμένη πρόταση για τον τουρισμό , τους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους .
Τις θέσεις αυτές σας καταθέτουμε προς συζήτηση και διαβούλευση, ώστε να προκύψει ένα ολοκληρωμένο και συμφωνημένο από τους κοινωνικούς εταίρους σχέδιο δράσης για την επόμενη μέρα, μετά τον κωρονοϊό.
Η συζήτηση μπορεί να γίνει με εκπροσώπους των φορέων σας , των παρατάξεων και του δήμου φυσικά, είτε σε προγραμματισμένη και με τήρηση των μέτρων προστασίας συνάντηση, αυτό περνά και ένα μήνυμα αισιοδοξίας στους συμπολίτες μας, είτε μέσω τηλεδιάσκεψης.
Η μέρα και ώρα θεωρώ ότι πρέπει να προκύψει με συνεννόηση έτσι ώστε να μπορούμε όλοι να καταθέσουμε τις προτάσεις μας.
Στόχος όλων μας θεωρώ είναι πως θα βγούμε πιο δυνατοί σαν νησί μετά από αυτή την παγκόσμια κρίση που θα επανακαθορίσει τα πάντα. Από τις ανθρώπινες επαφές, την καθημερινότητα μας αλλά και τη ζωή όλων μας.
Με πίστη στις δυνάμεις του νησιού και των συμπολιτών μας, περιμένω τις σκέψεις, τις θέσεις και τις προτάσεις σας.
Γιώργος Κυρίτσης Επικεφαλής της ΔΥΝΑΜΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ-Κως 2023
ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ-ΚΩΣ2023
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η τοπική οικονομία του νησιού μας στηρίζεται αποκλειστικά στον τουρισμό. Αυτό σημαίνει ότι η κρίση στην Κω θα προσλάβει πρωτοφανείς διαστάσεις.
Ουσιαστικά είναι αμφίβολο αν θα υπάρχει τουριστική σαιζόν, όπως εξαιρετικά αμφίβολο είναι αν θα ανοίξουν όλα τα ξενοδοχεία και οι επιχειρήσεις του νησιού.
Οι συνέπειες θα είναι δυσμενείς για το 2020. Αν υπήρχαν δείκτες προσδιορισμού της ύφεσης σε τοπικό επίπεδο, είναι βέβαιο ότι θα μας έδιναν μία πρόβλεψη και ένα αποτέλεσμα-σοκ.
Η ΔΥΝΑΜΗ ΑΛΛΑΓΗΣ-Κως 2023 καταθέτει σήμερα μια ολοκληρωμένη πρόταση για τον τουρισμό , τους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους , με δύο άξονες.
Αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι είναι ότι η λεγόμενη επιστροφή στην κανονικότητα δεν θα είναι σε καμία περίπτωση η κανονικότητα που γνωρίζαμε , αφού:
α) Θα υπάρχει μεγάλη προσφορά αλλά μειωμένη ζήτηση, η πίτα του τουρισμού έχει συρρικνωθεί για το 2020.
β) Παραδοσιακές αγορές για την Κω όπως η Γερμανία, η Βρετανία, η Ιταλία, η Γαλλία αλλά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν έχουν ελέγξει την πανδημία ακόμα και τα ταξίδια έρχονται σε δεύτερη μοίρα.
γ) Οι αεροπορικές συνδέσεις έχουν περιοριστεί και αυτό έχει επιπτώσεις στη βιωσιμότητα των αεροπορικών εταιρειών.
δ) Ο φόβος και η ανησυχία που προκαλεί ο ιός επηρεάζει τα ταξίδια, κριτήριο όσων ταξιδεύουν θα είναι η ασφάλεια και η δημόσια υγεία. Ταυτόχρονα θα είναι και ζητούμενο για την Κω, ως τουριστικό προορισμό, που πρέπει να δημιουργήσει το δικό της τοπικό πρωτόκολλο ασφάλειας και υγιεινής. Με διασφάλιση από την Κυβέρνηση του επιμερισμού της αποζημίωσης του ταξιδιώτη (όπου απαιτηθεί) σε περίπτωση ακύρωσης του ταξιδιού τελευταία στιγμή.
ε) Αλλάζει ο χάρτης του target group της Κω. Αναγκαστικά πρέπει να προσελκύσουμε νεώτερες ηλικίες επισκεπτών αλλά και να διαφοροποιήσουμε το τουριστικό μας προϊόν.
Η πρόταση μας απευθύνεται στο Δήμο, στην Περιφέρεια, στους φορείς, στους επιχειρηματίες αλλά και στον απλό πολίτη της Κω. Γιατί τη μεγάλη αυτή δοκιμασία, θα πρέπει να την αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί.
Ο πρώτος αφορά στα βραχυπρόθεσμα μέτρα και ο δεύτερος στο σχεδιασμό της επόμενης μέρας.
Βραχυπρόθεσμα Μέτρα
- Σύσταση του Οργανισμού Διαχείρισης Προορισμού. Το θεσμικό πλαίσιο δίνει πλέον αυτή τη δυνατότητα και ο Οργανισμός αυτός είναι απαραίτητος με τα νέα δεδομένα. Με τη συμμετοχή του Δήμου, των φορέων αλλά και επιχειρηματιών, ο Οργανισμός αυτός μπορεί να αποτελέσει το στρατηγείο αλλά και το συντονιστικό κέντρο αυτής της μάχης.
- Άμεσα όμως οφείλουμε να συγκαλέσουμε σύσκεψη με εκπροσώπους των tour operators καθώς και ειδικές συνεργασίες προβολής μέσω των δημοσιογράφων και των ΜΜΕ Εθνικά και Διεθνή.
- Δημιουργία περιεχομένου για την προβολή της Κω που θα ενταχθεί στην ψηφιακή πλατφόρμα Greece From Home που δημιουργήθηκε από το Υπουργείο Τουρισμού, τον ΕΟΤ και τη Marketing Greece. Είναι ένας τρόπος να κρατήσουμε ζωντανή την εικόνα της Κω στους επισκέπτες μας στις ευρωπαϊκές χώρες.
- Η Κως πρέπει να παραμείνει ασφαλής, ως τουριστικός προορισμός. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ούτε ευρωπαϊκό αλλά ούτε και εθνικό πλαίσιο για τα πρωτόκολλα ασφαλούς εισόδου επισκεπτών στη χώρα μας και κατ΄επέκταση στο νησί μας. Είναι δεδομένο ότι θα δημιουργηθούν και ο Δήμος θα πρέπει να πιέσει προς αυτή την κατεύθυνση. Όποιος ταξιδεύει στην Κω θα πρέπει να έχει πιστοποιητικό υγείας σε σχέση με τον ιό και να ελέγχονται στις εισόδους ( αεροδρόμιο, λιμάνι, μαρίνα) από εξειδικευμένο προσωπικό. Θα ήταν καταστροφικό να αντιμετωπίσουμε κρούσματα μέσα στο καλοκαίρι.
- Είναι δεδομένο ότι πολλοί εργαζόμενοι ή αυτοαπασχολούμενοι δεν θα μπορέσουν να εργαστούν ή θα έχουν περιορισμένο χρόνο απασχόλησης. Η μείωση του αριθμού των ενσήμων για το επίδομα ανεργίας δεν είναι αρκετή. Ο Δήμος Κω μαζί με τους άλλους τουριστικούς δήμους οφείλει να πάρει πρωτοβουλία και να ζητήσει από την κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει, με αδιάθετους πόρους του ΕΣΠΑ, επιδοτούμενα σεμινάρια για τους εποχικά εργαζόμενους και ανέργους στον τουρισμό.
- Απαλλαγή από το ενιαίο ανταποδοτικό τέλος καθαριότητας και φωτισμού αλλά και από τα τέλη κοινόχρηστων χώρων όχι μόνο των επιχειρήσεων που διέκοψαν τη λειτουργία τους αλλά και των εποχικών επιχειρήσεων που θα πληγούν από την κρίση.
- Απαλλαγή από το ενιαίο ανταποδοτικό τέλος καθαριότητας και φωτισμού της πρώτης κατοικίας όχι μόνο των εργαζομένων που η σύμβαση εργασίας τους είναι σε αναστολή αλλά και αυτών που εργάζονται σε επιχειρήσεις που έχουν πληγεί ή στους εποχικά απασχολούμενους.
Ο σχεδιασμός της επόμενης μέρας
Έχουμε μπροστά μας ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να παρουσιάσουμε μια νέα και ελκυστική εικόνα για την Κω , αρχής γενομένης από το 2021. Μιλάμε για μια νέα και σύγχρονη τουριστική ταυτότητα μέσα από συγκεκριμένες ιδέες , όπως:
- Ο τουρισμός της Κω πρέπει να προσαρμοστεί στους κανόνες της ψηφιακής οικονομίας που συνιστά την 4η βιομηχανική επανάσταση. Ένα σύνολο υπηρεσιών και συναλλαγών στον τουρισμό θα γίνεται ψηφιακά, δράσεις marketing και προβολής θα έχουν ψηφιακό πρόσημο, η Κως πρέπει να γίνει smart island.
Αυτό σημαίνει ολοκληρωμένο σχέδιο έργων και δράσεων από το Δήμο και την Περιφέρεια για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Κω .
Σημαίνει όμως ότι τα ξενοδοχεία και οι επιχειρήσεις του νησιού θα πρέπει να ενταχθούν στην ψηφιακή οικονομία. Ο Δήμος θα πρέπει να οργανώσει το φθινόπωρο σεμινάρια για επιχειρήσεις και εργαζόμενους.
- Το πιστωτικό voucher με ισχύ ως τις 31-12-2021 δίνει το δικαίωμα στους επισκέπτες μας όχι να ακυρώσουν αλλά να μεταθέσουν τις διακοπές τους στην Κω μέσα στο 2021. Για να κάνουμε ακόμα πιο ελκυστικό το voucher και να προτιμήσουν όλοι την Κω, θα πρέπει οι ξενοδόχοι και επιχειρηματίες της Κω να αυξήσουν τις παροχές του voucher προς τους επισκέπτες.
- Η υγεία και η ασφάλεια θα είναι ζητούμενο για έναν τουριστικό προορισμό. Η Κως είχε μόνο δύο κρούσματα, διατηρεί μια πολύ καλή εικόνα που όμως πρέπει να ενισχυθεί με ένα δικό μας Τοπικό Πρωτόκολλο Ασφάλειας και Υγιεινής που θα διαμορφωθεί από τους φορείς του τουρισμού και το Δήμο με συγκεκριμένους κανόνες που θα τηρούνται από ξενοδοχεία, τουριστικά καταλύματα και καταστήματα εστίασης αλλά και στο δημόσιο χώρο.
- Στα πλαίσια επανασχεδιασμού του ΕΣΠΑ, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου πρέπει να προωθήσει τη δημιουργία ενός ειδικού τομεακού προγράμματος για τον τουρισμό στα νησιά με ικανούς πόρους για να χρηματοδοτηθούν επενδυτικά σχέδια όχι μόνο τουριστικών επιχειρήσεων αλλά και ατομικών επιχειρήσεων.
- Η Κως πρέπει να αναπροσαρμόσει τη στρατηγική της. Όσοι εγκλωβίζουν τη συζήτηση για τις αλλαγές στο all inclusive , πρέπει να δουν το δάσος και όχι το δέντρο. Το δάσος είναι η επένδυση στην ποιότητα, σε νέες μορφές τουρισμού, η προσέλκυση επισκεπτών νεώτερων ηλικιών, το άνοιγμα στην εσωτερική αγορά μέσα από στοχευμένη προβολή, η αξιοποίηση των προβλημάτων που θα αντιμετωπίσουν χώρες όπως η Ιταλία ή η Τουρκία . Αυτό προϋποθέτει ένα Τοπικό Αναπτυξιακό Σχέδιο για τον τουρισμό και την οικονομία του νησιού, που θα πρέπει να εκπονηθεί μέσα στο 2020, να έχει 10ετή ορίζοντα και να αποτελέσει πεδίο συμφωνίας όλων των δημοτικών παρατάξεων, των φορέων αλλά και της κοινωνίας της Κω.
- Το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την αυτοδιοίκηση με πόρους 2,5 δις ευρώ, μας δίνει την ευκαιρία να εντάξουμε σε αυτό μεγάλα, αναπτυξιακά έργα υποδομής που θα ενισχύσουν και θα στηρίξουν την επόμενη μέρα για τον τουρισμό μας. Τέτοια έργα είναι:
-Η ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της Κω.
-Η νέα περιμετρική οδός στην πόλη της Κω
-Η κατασκευή των δύο μαρινών σε Κέφαλο και Καρδάμαινα.
-Η ανακατασκευή του επαρχιακού οδικού δικτύου.
Η πρόταση της Δύναμης Αλλαγής-ΚΩΣ 2023 διαμορφώθηκε με το βλέμμα στραμμένο στο σήμερα που θα είναι πολύ δύσκολο για όλους αλλά και στο αύριο, που θέλουμε να είναι καλύτερο για την Κω και τους ανθρώπους της.
Σας την καταθέτουμε και επιδιώκουμε έναν ανοιχτό διάλογο μαζί σας, πάνω στο περιεχόμενο αυτής της πρότασης, που μπορεί να αποτελέσει και ένα πεδίο συνεργασίας και συνάντησης όλων των πολιτών της Κω και των ανθρώπων του τουρισμού.
Σε αυτό τον τόπο κάποιοι έχουν μάθει να κραυγάζουν και να απαξιώνουν.
Η πρόταση αυτή ας γίνει αφορμή για να μάθουμε επιτέλους να συζητάμε και να συνεργαζόμαστε.
Κως 22.4.20
Σμαραγδή Παρισίδη
Ηλίας Σιφάκης