«Καμπανάκι» κινδύνου για το ενδεχόμενο απόλυτης φτωχοποίησης έκρουσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) κ. Γιώργος Χότζογλου μιλώντας το Σάββατο στην εκπομπή «Πρωινοί Τύποι» στον Αντ1.
Όπως είπε 50.000 εργαζόμενοι σε κέντρα διασκεδάσεως και την εστίαση δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ ήδη από τον περασμένο Μάρτη.
Όσον αφορά αυτούς τους εργαζόμενους, δεν μπορούν να κάνουν αιτήσεις μονομερούς αναστολής σύμβασης γιατί δεν έχουν δικαίωμα πρόσληψης. Επομένως δεν είχαν ποτέ δικαίωμα για αποζημίωση ειδικού σκοπού, παρά μόνον εάν γινόταν αυτό με απόφαση του εργοδότη. «Καταλαβαίνετε ότι οι εποχικές επιχειρήσεις δεν είχαν αυτό το περιθώριο. Για όσους δεν κατάφεραν να βρουν δουλειά το καλοκαίρι μπορούσαν να πάρουν το έκτακτο επίδομα των 800 ευρώ, υπό όρους και προϋποθέσεις όμως, με αποτέλεσμα πολλές χιλιάδες να μην το δικαιούνται» ανέφερε.
Επίσης, σε σχέση με τα μέτρα στήριξης, αυτά μεταφράζονται σε περαιτέρω μειώσεις των εισοδημάτων μας, ακόμη κι αυτών που μάς δίνει η κυβέρνηση. Π.χ. οι εργαζόμενοι που είχαν δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης από τα ξενοδοχεία κ.λπ., ο Νοέμβριος ήταν ο τελευταίος μήνας που έλαβαν το βοήθημα των 534 ευρώ. Από εδώ και πέρα θα λαμβάνουν επίδομα ανεργίας, κι αυτό θα το πάρουν μετά τα Χριστούγεννα και θα είναι μόνον 400 ευρώ (με μείωση δηλαδή 134 ευρώ το μήνα) ανέφερε. Μάλιστα πρόσθεσε ότι «με δεδομένο πως η χρονική διάρκεια της χορήγησης του επιδόματος από το ταμείο ανεργίας είναι μόνον για τρεις μήνες, αντιλαμβάνεστε ότι θα υπάρξει ένα κενό καθώς δεν είμαστε αισιόδοξοι ότι θα επαναλειτουργήσουν κανονικά όλες οι επιχειρήσεις την άνοιξη στον Τουρισμό και τα ξενοδοχεία».
«Αυτή την στιγμή υπάρχει σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης για δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που απασχολούνταν στα ξενοδοχεία και στην εστίαση. Φτάσαμε να μην έχουμε να φάμε και ειλικρινά, δεν μας αξίζει αυτή η κατάσταση. Εμείς, ήμασταν ο μοναδικός κλάδος που κράτησε την χώρα όρθια και αυτή την στιγμή είμαστε στα όρια της φτώχειας», είπε.
Να σημειωθεί ότι ο κ. Δ. Κορωνάκης, νομικός σύμβουλος του Σωματείου Επιχειρήσεων Εστίασης BaReCa δήλωσε πριν λίγες μέρες σε εκδήλωση με αφορμή έρευνα του ΙΟΒΕ για τον κλάδο των αλκοολούχων σχετικά ότι: «Για να υπάρξει το ‘φάρμακο’, θα πρέπει η κυβέρνηση να αντιληφθεί το μέγεθος και το πλήθος των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η εστίαση. Τα προβλήματα της εστίασης προφανώς είναι και ο αυξημένος ειδικός φόρος κατανάλωσης και οι λοιποί φόροι στο αλκοόλ, αλλά και γενικότερα η υψηλή φορολόγηση των επιχειρήσεων, γεγονός το οποίο έχει ως αποτέλεσμα οι ελληνικές επιχειρήσεις να είναι λιγότερο ανταγωνιστικές, σε σύγκριση με γειτονικές χώρες». Μάλιστα σε σχέση με την εστίαση ζήτησε αναστολή εξώσεων.
Στο μεταξύ πολλαπλασιαστικά οφέλη αναμένεται να έχει μια μείωση των φόρων που επιβαρύνουν τα αλκοολούχα ποτά σύμφωνα με όσα ανέφεραν παράγοντες όλης της αλυσίδας αξίας κατά την διάρκεια διαδικτυακής συζήτησης για τον κλάδο με αφορμή παρουσίασης έρευνας του ΙΟΒΕ. Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα έχει τον τρίτο υψηλότερο συντελεστή ΕΦΚ (σε μονάδες αγοραστικής δύναμης) στην Ευρώπη και τον πρώτο υψηλότερο εντός ΕΕ-27, ενώ ταυτόχρονα είναι κατά 1.500 ευρώ υψηλότερος από το μέσο όρο γειτονικών και τουριστικά ανταγωνιστικών χωρών γεγονός που ενισχύει και τα φαινόμενα λαθρεμπορίας.
«Το ισοζύγιο που θα προκύψει από τη μείωση των φόρων θα είναι θετικό σε απασχόληση και φόρους» ανέφερε ο κ. Ισίδωρος Ρεβάχ, πρόεδρος της Ένωσης Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών (ΕνΕΑΠ) τονίζοντας ότι πρέπει «να παρθούν αποφάσεις και να στηριχθεί ο κλάδος της HORECA για να επανέλθει ο κόσμος».
Πάντως σύμφωνα με τον κ. Ρεβάχ η πτώση φέτος θα φτάσει το 40% ως αποτέλεσμα των γενικών απαγορευτικών στην εστίαση και τη διασκέδαση και το αδύναμο τουριστικό ρεύμα.
Γιώργος Αλεξάκης
Πηγή: Reporter.gr