Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Κοινότητα Ασφενδιού: Δεν αξίζει αυτή η εικόνα στη Ζιά (με τους πάγκους, τις ομπρέλες, τις τέντες κ.α) – Να παρέμβουν οι αρμόδιες Αρχές

22/09/2021
189 Εμφανίσεις
1 Σχόλια

Ο οικισμός της Ζιάς είναι ένα από τα σημαντικότερα τοπόσημα του νησιού μας.

Αποτελεί πόλο έλξης μόνιμων  κατοίκων και επισκεπτών.Συγκεντρώνει πολλαπλά χαρακτηριστικά, όπως το πλούσιο φυσικό περιβάλλον ,πλούσια βλάστηση και το μεγαλύτερομέροςκαλύπτεται από πεύκα, κυπαρίσσια, πουρνάρια  με τομεγαλύτεροόγκοδασικήςέκτασης στο νησί μας  να συγκεντρώνεται στην Ζιά.

Την παραδοσιακή αρχιτεκτονική  που τον καθιστούν από τα πλέον επισκέψιμα μέρη

του νησιού μας, με περισσότερους από 400.000 επισκέπτες το χρόνο.Τα προβλήματα που απαιτούν άμεση αντιμετώπιση προκαλούνται συνήθως από τις επιχειρήσεις που τοποθετούν εμπορεύματα σε χώρους που δυσκολεύουν ήεμποδίζουν την απρόσκοπτη κίνηση πεζών και οχημάτων,όπως μικρώνοδών , στην πλατεία, και στην (οδο Ι. Ζαραφτη στον κύριο και μοναδικό οδικό άξονα που διατρέχει τον οικισμό αλλά και σε παράπλευρους δρόμους).Είναι ο μοναδικός δρόμος επί τις οδού Ι.ΖΑΡΑΦΤΗ που σύνδεε την Ευαγγελίστρια πλατεία, είσοδο οικισμού Ζιάς με κατεύθυνση προς Χαϊχούτες, Ασκληπιό .

Τα προηγούμενα χρόνια, και κατά τις σημερινέςημέρες κάτοικοι και επισκέπτες, ζουν δύσκολες στιγμές, με πολύωρο μποτιλιάρισμα και ακινητοποίηση διερχόμενων οχημάτων, που δεν έχουν διέξοδο διαφυγής σε περίπτωσηπυρκαγιάς.

Το πρόβλημα ουσιαστικά προκαλείται από την τοποθέτηση εμπορευμάτων που

καταλαμβάνουν το οδόστρωμα και μειώνουν το εύρος του, έστω και στην ελάχιστη

απόσταση των 30 εκατοστών αμφίπλευρα της οδού.Ι ΖΑΡΑΦΤΗ.


Επιπλέον, η πλατεία με τη σημερινή της διαμόρφωση πρέπει να παραμείνει ελεύθερη δίχως επιβάρυνση με παράνομηστάση και στάθμευσηοχημάτων σε διάφορασημεία σε όλο το μήκος του δρόμου. 

 Παρά τις προσπάθειες που καταβάλλει η δημοτική κοινότητα Ασφενδιού με τοποθέτηση μικρών Κόνων για την αποτροπή παρκινγκ αυτοκινήτων , τοποθέτηση πινακίδων σήμανσης η κατάσταση στο εσωτερικό στενόεπί τις Ι. ΖΑΡΑΦΤΗ είναι πολύ δύσκοληκαι η κυκλοφορία γίνεται με μεγάλη δυσκολία αφού τα τουριστικά λεωφορεία διέρχονται από το στενό με κατεύθυνση στο παρκινγκ λεωφορείων που υπάρχει πρόχειρα στο εσωτερικό του δάσους  και σε περίπτωσηεκκένωσης του οικισμού θα δημιουργηθείμεγάλοπρόβλημα για την γρήγορηαπομάκρυνση χιλιάδωντουριστών και μόνιμωνκατοίκων . 

H Δημοτική κοινότητα Ασφενδιού γνωμοδότησε κατά πλειοψηφία με την υπ’ αριθμόν απόφασης 12/2021της με θέμαλ ήψη απόφασης για την απαγόρευση εμπορευμάτων από τις επιχειρήσεις επί των οδών και πλατειών στον οικισμό της ζιας. Ζητάμε να απελευθερώσουμε πλατείες, πεζοδρόμια και μικρά δρομάκια σε όλο τον οικισμό με το σύνθημα μας οι κοινόχρηστοιχώροι στη διάθεση των μόνιμων κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού.

Ζητάμε και τολμάμε για πρώτη φορά ως αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης να πούμε την αλήθεια !!! Είμαστε υπερήφανοι για το Ασφενδιού μας και αυτό που πιστεύουμε το κάνουμεπράξη,χωρίς να χτυπάμε στην πλάτη τον συμπολίτη μας αποκτώντας μόνο μερικά ψηφαλάκια δεν μπορούσε να πατάμε σε δυο βάρκες. Έξω από κομματικά και προσωπικά συμφέροντα και με μοναδικό στόχο την προστασία του οικισμού από την ανεξέλεγκτηδιάσταση των τελευταίων ετών οπού ο οικισμός έχασε σημαντικά στοιχεία της τοπικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και το ιδιαίτερο φυσικό κάλλος, παίρνοντας μιαάσχημη μορφή!! 

Δεν αξίζει στην Ζιά μας η εικόνα αυτή ανεξέλεγκτες πέργολες ,ψυγεία ,ταμπέλες ,πάγκοι,ομπρέλεςθαλάσσης .ηχούμευποχρέωση να παλέψουμεκαι για αυτό και θέσαμε στο κοινοτικό μας συμβούλιο δυο στόχους:

  1. Μια καλύτερηεικόνα που να ανταποκρίνεται σε έναν παραδοσιακό οικισμό, με εύκοληπρόσβαση τωνπεζών, 
  2. και την προστασία από επικίνδυνακαιρικάφαινόμενα –πυρκαγιέςώστε να εξασφαλίσουμε ένα σχέδιοπροστασίαςάμεσηςαπομάκρυνσης -εκκένωσης.

Είμαστεμαζί με τους επαγγελματίες που αυτήν την περίοδο δίνουν την δική τους μάχη στο πεδίο τις οικονομίας και χαιρόμαστε για το ότι η συντριπτικήπλειοψηφίαεπαγγελματιών είναι μαζί μας στην απόφαση της κοινότητας. Όμως χρειάζεταιακόμαδουλείαγι’ αυτό στα μέσα Οκτώβριου έχουμε αποφασίσει να καλέσουμε όλους τους επαγγελματίες σε ανοιχτή συζήτηση,  έτσι ώστε να ανταλλάξουμε απόψεις και να βρούμε από κοινού λύσεις ,ώστε στην επομένη τουριστική σεζόν να γίνει το πρώτο βήμα.

Σεβόμαστε την αντίθετη άποψη και γνώμη των συμπολιτών μας όμως υπάρχουν όργανα ,υπηρεσίες και αποφάσεις οι οποίες πρέπει να τις σεβαστούμε και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να υπάρχουν αντιδικίες αλλά όλοι μαζί έχουμε χρέος να παλέψουμε για το κοινό καλό. Για παράδειγμα επιχειρήσεις ήδη έβαλαν μέσα και μάζεψαν τα πράγματα και όπως διαπιστώνουν οι ίδιο αυτό είναι προς το καλύτερο.

Εκ μέρους της κοινότητας ο πρόεδρος κατέθεσε στην εισαγγελία Κω υπόμνημα με όλες τις αποφάσεις και έγγραφα υπηρεσιών καθώς έδωσε και προφορική αναφορά ως προς το θέμα έκτακτης ανάγκης οπού συντρέχουν σοβαροί και επικίνδυνοι λόγοι σε περίπτωση φωτιάς για την απομάκρυνση άμεσης εκκένωσης (μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει κάτι ούτε έχουμε λάβει κάποια έγγραφη ενημέρωση). 

Με έγγραφο τις πυροσβεστικής υπηρεσίας  Κω ζητείται η διάνοιξη του δρόμου επί της Ιακώβου Ζαράφτη σε όλο το πλάτος και απομάκρυνση σε πάγκους, ομπρέλες, τέντες και ότι άλλο χρειάζεται απαραίτητο . 

Με αναφορά τροχαίας Κω γνωμοδοτεί αρνητικά για την χορήγηση άδειας χρήσης κοινόχρηστου χώρου στην Ι. Ζαράφτη όπου είναι οδός διπλής κατευθύνσεως με μια λωρίδαανάρεύμα . 

Ζητάμε:

1 Από τις εμπλεκόμενες αρμόδιες υπηρεσίες ,

2)εισαγγελία Κω ,

Να ασχοληθούν σοβαρά με το θέμα της άμεσης εκκένωσης του οικισμού σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. 

Επίσης ο ΔήμαρχοςΚω, οι Επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, ο Πρόεδροςτου δημοτικού συμβούλιου, οι δημοτικοί σύμβουλοι, να λάβουν υπόψη τις αναφορές και τα υπηρεσιακά έγγραφα και να λάβουν άμεση απόφαση για τον οικισμό Ζιάς από το δημοτικό συμβούλιο συμφώνα με την γνωμοδότηση της κοινότητας .



Με το σύνθημα η κοινότητα Ασφενδιού όχι άλλο ΜΑΤΙ, όχι άλλη Εύβοια

Οι συνυπογράφοντες

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΓΙΩΡΓΑΛΛΗΣ ΜΙΧΑΗΛ 

ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΜΟΝΑΧΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ  (ΙΣΧΥΡΗ ΚΩΣ )

ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΠΑΡΒΕΡΗΣ ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟΣ(ΙΣΧΥΡΗ ΚΩΣ )

ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΜΠΑΛΑΣΣΑΣ ΜΙΧΑΗΛ (ΔΥΝΑΜΗ ΑΛΛΑΓΗΣ )


Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 1
Ζηπαρι
Ζηπαρι 23/09 - 10:27
Εκλησιες νεκροταφεια και ρουσφετια
Μιχαλακι μονο για τα μοναστηρια τα νεκροταφεια και τα ρουσφετια κανεις. Το ζηπαρι το τιγκακι,τα ξεχασες.

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ