Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Ο ξενοδόχος Πάκης Χριστοδουλίδης μιλά για τη σεζόν, τα προβλήματα και το θετικό παράδειγμα της Ελλάδας

02/05/2020
1416 Εμφανίσεις
1 Σχόλια

Για τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται στον τουριστικό κλάδο και τον χώρο της φιλοξενίας καθώς και για το κατά πόσο εφικτή είναι να ξεκινήσει η φετινή τουριστική περίοδος , μίλησε ο πρόεδρος του ξενοδοχειακού ομίλου Gaia Hotels στην Κω, κ. Πάκης Χριστοδουλίδης.

Ο πολύπειρος ξενοδόχος σε μία σπάνια συνέντευξή του, μίλησε με απόλυτη ειλικρίνεια και έθεσε ανοικτά τους προβληματισμούς του σχετικά με το δυσβάσταχτο βάρος που καλούνται οι ξενοδόχοι να σηκώσουν καθώς και τις μεγάλες οικονομικές συνέπειες που δημιουργούνται εξαιτίας της πρωτοφανής υγειονομικής κρίσης.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ήταν καλεσμένος στην μεσημεριανή εκπομπή της Τηλεόρασης Αιγαίο και τον δημοσιογράφο κ. Τέρρυ Χατζηιωάννου. Συγκεκριμένα είπε:

« Είναι πάρα πολύ δύσκολο να δώσουμε ημερομηνία έναρξης της τουριστικής σεζόν για το 2020. Ελπίζουμε για τέλη Ιουλίου αν και είναι πάρα πολύ δύσκολο παρά τις όποιες ανακοινώσεις. Θέλω να μάθω 1ον πως θα ταξιδέψει ο κόσμος , ποια τα μέτρα που θα πάρουν για να μας διασφαλίσουν ότι δεν θα φέρουν οι τουρίστες τον κορονοιό στο νησί μας.

Έρχονται αλλαγές στις αεροπορικές συγκοινωνίες. Δεν θα πετούν τα αεροπλάνα όπως πριν αλλά με πάρα πολλές αλλαγές. Δεν θα πετάξουν με τον ίδιο όγκο που είχαν πέρυσι. Αναγκαστικά θα πετάξουν με μισά αεροπλάνα και νέες οδηγίες και πιο δύσκολα. Διότι εάν πρέπει να κρατήσουμε αποστάσεις ασφαλείας δεν βλέπω να έρχεται εδώ τουρισμός δυστυχώς. Ακόμη και τα τέλη Ιουλίου είναι πολύ νωρίς».


Ο κ. Χριστουδουλίδης ανέλυσε τον τρόπο λειτουργίας αεροπορικών εταιρειών καθώς τα περισσότερα αεροπλάνα είναι υπό την μορφή leasing και όχι ιδιόκτητα. Επίσης ήδη μεγάλες αεροπορικές εταιρείες ζητούν οικονομική στήριξη από τις χώρες τους προκειμένου να μην πτωχεύσουν. « Θα ξεκινήσουν δειλά τα ταξίδια. Ίσως θα πρέπει να σκεφτούμε ότι δεν θα περιμένουμε φέτος κόσμο».

Ο έμπειρος ξενοδόχος έκανε και μία ανάλυση για το πως θα πρέπει να στηριχθούν οι επιχειρήσεις του τουρισμού καθώς καλείται ο μεγαλύτερος κλάδος της χώρας μας να αντιμετωπίσει μία πρωτόγνωρη κρίση η οποία δεν ήταν προβλέψιμη και δεν υπάρχει προηγούμενο ιστορικά διαχείρισης.

« Το κράτος πρέπει να υποστηρίξει την οικονομία και τον τουρισμό. Η Γαλλία προτρέπει τους Γάλλους να παραμείνουν στην χώρα τους για διακοπές. Το ίδιο κάνουν και άλλες χώρες. Μεγάλα πρακτορεία μας ενημερώνουν ότι δεν θα πετάξουν για Κω. Από που θα περιμένουμε τουρισμό του Άγγλους; Αυτοί έχουν τεράστια προβλήματα. Ο ιός δεν έχει εξαφανιστεί, ούτε έχει φτάσει στο μηδέν. Δεν ξέρουμε εάν θα εξαφανιστεί το καλοκαίρι ο ιός. Περιμένουμε φάρμακα και εμβόλια. Δεν είναι τόσο εύκολο. Όλα αυτά αφού βρεθούν, πρέπει να δοκιμαστούν και αυτό θέλει χρόνο.»

Αναφορικά με το πως η Ελλάδα διαχειρίστηκε από την πρώτη στιγμη΄την πανδημία ο κ. Χριστουδουλίδης είπε:

« Η Ελλάδα πάει καλά. Πρέπει να είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη, στον κόσμο που πήρε τέτοια μέτρα. Το χρωστάμε στην κυβέρνηση μας που πήρε μέτρα τόσο νωρίς. Στα νησιά είμαστε ακόμη πιο τυχεροί. Μπορεί να εμφανίστηκαν κάποια περιστατικά αλλά οι αρχές του νησιού ενήργησαν άμεσα και πολύ σωστά. Τους απομόνωσαν και δεν το καταλάβαμε. Εμείς λοιπόν έχουμε αντιμετωπίσει καλά τον ιό. Ποιος θα μας πει όμως ότι δεν θα το φέρουν από το εξωτερικό οι πελάτες; Ποιος μπορεί να μας το πει αυτό;»

Η Ελλάδα 1ος τουριστικός προορισμός στην μετά Covid – 19 εποχή

« Θα είμαστε η πρώτη χώρα επιλογής διακοπών λόγω των αποτελεσμάτων με τον Covid – 19. Είμαστε πλέον και μία χώρα που μπορούμε να δώσουμε και μαθήματα αυτή τη στιγμή καθώς συμπεριφερθήκαμε πολύ καλά».

Ο κ. Χριστοδουλίδης προχώρησε και σε κάποιες προτάσεις που ενδεχομένως προφυλάξουν την δημόσια υγεία. Επίσης έθεσε ανοικτά τους προβληματισμούς του αναφορικά με το πως ένα ξενοδοχείο θα διαχειριστεί ένα κρούσμα. « Πρέπει να γίνονται έλεγχοι σε αεροδρόμια και λιμάνια. Τι θα γίνει με το ξενοδοχείο έναν υπάρξει κρούσμα; Θα βάλουμε όλο το ξενοδοχείο , πελάτες και προσωπικό σε καραντίνα; Ποιος θα το πληρώσει όλο αυτό ο ξενοδόχος; Για να ξεκινήσει ο τουρισμός πρέπει να βρεθεί ένα φάρμακο και να είμαστε σίγουροι ότι οι πελάτες δεν φέρουν τον ιό. Μπορεί ακόμη και στο ταξίδι να κολλήσει.»


Η νέα μετά κορονοιού εποχή

« Ο κορονοιός θα μας φέρει μία νέα εποχή. Φέτος η σεζόν είναι χαμένη, σχεδόν τελειωμένη. Δεν μπορούν 3 μήνες να μας σώσουν. Οι πράκτορες σίγουρα θα μας ζητούσουν μειώσεις. Επίσης θα έρθουν λιγότερα αεροπλάνα με λιγότερο κόσμο. Ποιος ξενοδόχος βάζει λεφτά σε κουμπαρά; Κανένας σήμερα. Όλοι δίνουν τα λεφτά σε υποχρεώσεις προς το προσωπικό, προμηθευτές, άλλες υποχρεώσεις φορολογικές, τραπεζικές και ανακαινίσεις. Οι πράκτορες θα πρέπει να κάνουν υπομονή μέχρι του χρόνου όπως και εμείς κάνουμε υπομονή. Και του χρόνου θα χρειαστούμε βοήθεια και λεφτά για να ξεκινήσουμε. Όλα πρέπει να παγώσουν σε ότι αφορά τις χρηματικές υποχρεώσεις.»


Κερδισμένες οι μικρές μονάδες και τα μικρότερα ξενοδοχεία

Ο πρόεδρος του Ομίλου Gaia ηγείται έναν όμιλο που διαθέτει στο χαρτοφυλάκιο ξενοδοχειακές μονάδες στην πόλη της Κω, στο Τιγκάκι και στο Μαστιχάρι. Σύμφωνα με τις του, κερδισμένοι από αυτή την περιπέτεια θα βγουν τα μικρά ξενοδοχεία καθώς είναι πιο εύκολο να λειτουργήσουν. Κλείνοντας, ο κ. Χριστοδουλίδης επανέλαβε με ειλικρίνεια την εκτίμησή του ότι: « Το 2020 είναι χαμένο. Μιλάμε για το 2021».


Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 1
Δημήτρης
Δημήτρης 02/05 - 20:42
Άλλη μια άποψη απο τις 10000
Ο κάθε ένας απο την δική του οπτική γωνία. Ας μην ανοίξει τα ξενοδοχεία του. Απ ότι κατάλαβα η κάθε άποψη προσαρμόζεται ανάλογα τον ομιλούντα.

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ