Μπορεί το επιδημιολογικό φορτίο να εξακολουθεί εξαιρετικά βαρύ, παρατείνοντας το γενικό «λουκέτο» σε όλη τη χώρα, ωστόσο στην κυβέρνηση αισιοδοξούν ότι σύντομα τα δύσκολα θα αποτελούν παρελθόν και, με «όπλο» τον μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού, θα αρχίσει η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα.
Μαζί και η -τόσο πολύ αναγκαία- οικονομική ανάκαμψη, με κομβικό το ρόλο του τουρισμού, στον οποίο επενδύουν πολλά. «Ελπίζουμε πως η φετινή τουριστική σεζόν θα είναι πολύ καλύτερη από την περσινή», δηλώνει, σε κάθε ευκαιρία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσδιορίζοντας ως στόχο «να φτάσουμε φέτος τουλάχιστον στο 50% του επιπέδου του 2019».
Όπως αναγνωρίζουν στο Μέγαρο Μαξίμου, για να επιτευχθεί αυτό, απαιτείται ένας συνολικός σχεδιασμός, με ταυτόχρονη ενίσχυση των υποδομών επιτήρησης και ελέγχου της επιδημιολογικής κατάστασης εντός Ελλάδας.
Ήδη, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης έχει επισήμως προαναγγείλει την έναρξη της τουριστικής περιόδου στα μέσα Μαΐου, αν και τον Απρίλιο η χώρα μας σκοπεύει να δεχθεί πιλοτικά επισκέπτες από χώρες που έχουν προχωρήσει στον εμβολιασμό, όπως το Ισραήλ, με συνδυασμό του πιστοποιητικού εμβολιασμού και της διενέργειας ικανοποιητικού αριθμού τεστ. Στη συνέχεια, εφόσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, τον επόμενο μήνα θα ακολουθήσει το γενικό άνοιγμα και για τις υπόλοιπες χώρες.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στην τελική φάση επεξεργασίας βρίσκεται ένα πλέγμα μέτρων που θα συμβάλλουν στην επιτυχία της νέας τουριστικής σεζόν, δεδομένων της εξέλιξης της πανδημίας και των νέων μεταλλάξεων, των νέων εργαλείων (εμβολιασμός, γρήγορα τεστ), των εμπειριών του 2020 αλλά και των τάσεων που -σύμφωνα με τις έρευνες- επικρατούν το τρέχον έτος.
Συγκεκριμένα, ο εν λόγω σχεδιασμός για ένα ασφαλές και ευρύ άνοιγμα του τουρισμού περιλαμβάνει τα ακόλουθα:
- Περιορισμός των αποκλεισμένων χωρών και -ει δυνατόν- κανένας αποκλεισμός χώρας από τις πτήσεις. Αντίστοιχα, καμία οριζόντια καραντίνα κατά την άφιξη.
- Πρόγραμμα εμβολιασμού κατά προτεραιότητα σε εργαζόμενους τουρισμού και σε όλους τους νησιωτικούς προορισμούς, αμέσως μετά τον εμβολιασμό ευπαθών ομάδων.
- Πρόγραμμα εμβολιασμού κατά προτεραιότητα όλων των εργαζομένων που έρχονται σε επαφή με τουρίστες. Συνολικά θα πρέπει να εμβολιαστούν πριν τον γενικό πληθυσμό περίπου 800.000 εργαζόμενοι.
- Εβδομαδιαία τεστ σε εργαζόμενους του τουρισμού που δεν έχουν εμβολιαστεί. Έτσι θα καλυφθεί το διάστημα μέχρι τον πλήρη εμβολιασμό.
- Προβλεψιμότητα και επικοινωνία των μέτρων που θα εφαρμοστούν: Ανακοίνωση των κανόνων αρχικά και των ημερομηνιών έναρξης μετά, όταν θα είναι γνωστός και ο χρόνος ανοίγματος της εστίασης.
- Ενίσχυση των συνοριακών σταθμών με προσωπικό και κινητές μονάδες για τη διεξαγωγή διαγνωστικών δοκιμών, ούτως ώστε να ανοίξουν και να παραμείνουν ανοιχτοί οι συνοριακοί σταθμοί, σε χερσαία σύνορα, αλλά και σε αερολιμένες και λιμάνια νησιών για τον θαλάσσιο τουρισμό μέσω κρουαζιεροπλοίων και σκαφών αναψυχής.
- Ενίσχυση του συστήματος διεξαγωγής διαγνωστικών δοκιμών και ανάλυσης των αποτελεσμάτων σε νησιά και άλλες περιφερειακές τουριστικές περιοχές.
- Δεν είναι απαραίτητο να ανοίξουν τα μπαρ μετά τη μία το βράδυ, όσο δεν έχει αποκτηθεί η ανοσία της αγέλης, δηλαδή να έχει εμβολιαστεί περίπου το 70% εμβολιασμού του πληθυσμού.
- Κατηγοριοποίηση του συστήματος EVA για τις εξής κατηγορίες ταξιδιωτών: εμβολιασμένοι, με πιστοποιητικό αντισωμάτων, χωρίς τεστ ενώ είχαν υποχρέωση, με εμβόλιο μη αναγνωρισμένο από την Ε.Ε., από χώρα ανάλογα με τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά (πράσινη, πορτοκαλί, κόκκινη).
- Να αναγνωριστούν, ως εναλλακτική επιλογή, τα τεστ αντιγόνου αντί του PCR πριν την αναχώρηση.
- Δωμάτια καραντίνας στις ξενοδοχειακές μονάδες για όσους ξενοδόχους το επιλέξουν (προαιρετικά). Ξενοδοχεία απομόνωσης μόνο κοντά στα αεροδρόμια (τα λιμάνια εισόδου και οι οδικές πύλες μπορούν να καλυφθούν από τα ξενοδοχεία που είναι κοντά σε αεροδρόμια).
- Παροχή δυνατότητας διεξαγωγής τεστ PCR σε προκαθορισμένες τοποθεσίες πριν από την επιστροφή των ταξιδιωτών στη χώρα προέλευσης.
- Διμερείς συμφωνίες για την αναγνώριση των πιστοποιητικών εμβολιασμού. Στρατηγικά σημαντικές θεωρούνται το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σ. Αραβία, η Ρωσία, η Ουκρανία και η Κίνα.
- Προτεραιοποίηση έναρξης της κρουαζιέρας.
- Επαναξιολόγηση - αναθεώρηση των πρωτοκόλλων, με πιθανές μικρές παρεμβάσεις για λόγους λειτουργικούς. Άμεση προτεραιότητα των συνεδρίων και συνεδριακών κέντρων, των χιονοδρομικών κέντρων και ορεινών καταφυγίων, των τουριστικών καταλυμάτων, της λειτουργίας ΚΥΕ εντός καταλυμάτων, της κρουαζιέρας, των ξενώνων νέων και των ιαματικών κέντρων.
Όπως λένε στην κυβέρνηση, αυτό που επιδιώκεται είναι η εμπέδωση του αισθήματος ασφαλείας για όσους θέλουν να ταξιδέψουν προς τη χώρα μας, αλλά και η διασφάλιση της δημόσιας υγείας εντός της Ελλάδος. «Θέλουμε όταν ο κόσμος έρχεται στην Ελλάδα, στην Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιταλία να νιώθει ασφαλής πως δεν εισέρχεται σε μια κόκκινη ζώνη. Πιστεύω πως αυτό θα συμβεί την άνοιξη ή σίγουρα το καλοκαίρι, καθώς θα προχωράμε στον εμβολιασμό ενός σημαντικού ποσοστού του πληθυσμού. Και καθώς θα πλησιάζει το καλοκαίρι, γνωρίζουμε πως υπάρχει και ένα ξεκάθαρο στοιχείο εποχικότητας σε αυτό τον ιό», τόνισε πρόσφατα ο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο του Nueva Economia Forum της Ισπανίας, ενώ αισιοδοξία επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου και για την τελική ευρωπαϊκή συμφωνία όσον αφορά το πιστοποιητικό εμβολιασμού που έχει προτείνει μαζί με άλλους ηγέτες ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
euro2day.gr