Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

“ΤΡΙΓΜΟΙ” ΣΤΑ ΘΕΜΕΛΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ ΣΤΗΝ ΚΩ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

29/07/2021
658 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ ΥΛΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΑ “ΦΕΣΙΑ”

Αποτελεί κοινή παραδοχή, η οποία επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία, ότι η οικοδομική δραστηριότητα (στην οποία απασχολούνται, έμμεσα ή άμεσα, δεκάδες επαγγέλματα), τα τελευταία χρόνια, περνάει τεράστια κρίση στη χώρα μας. Ωστόσο, στα Νησιά (όπως και στην Κω), η κατάσταση, λόγω και του τουρισμού, είναι σαφώς καλύτερη, αφού αρκετές επιχειρήσεις προχωρούν σε ανακαινίσεις, ενώ χτίζονται συνεχώς και νέα ξενοδοχεία.

Τα πράγματα βέβαια, όπως μας λένε και επαγγελματίες του κλάδου, έχουν αρχίσει να δυσκολεύουν το τελευταίο διάστημα και στο Νησί μας, αφού λόγω της τουριστικής κρίσης, που επικρατεί, παρατηρείται στασιμότητα στην οικοδομική δραστηριότητα και υπάρχει διάχυτος ο φόβος, ότι αυτή η κατάσταση θα επιδεινωθεί, όσο διαρκεί η αβεβαιότητα στον τουριστικό κλάδο.

Όσον αφορά την παραδοσιακή κατοικία των Κώων, απ’ ότι φαίνεται έχουν αλλάξει τα δεδομένα, αφού πλέον έχουν μειωθεί οι νέες άδειες για σπίτια, με τους κατοίκους του Νησιού, να προτιμούν τις ανακαινίσεις των υφιστάμενων, ενώ παρατηρείται στροφή προς τις μεταλλικές κατασκευές, ιδιαίτερα μετά τον σεισμό του 2017, καθώς είναι πιο ασφαλείς και πιο οικονομικές.

Μεγάλο “αγκάθι”, όπως ομόφωνα επισημαίνουν οι επαγγελματίες του χώρου, αποτελεί η τεράστια αύξηση στο κόστος των υλικών, η οποία έχει ως αποτέλεσμα, να συμπαρασύρει και τον συνολικό προϋπολογισμό των εργασιών - έργων.


ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Σας παρουσιάζουμε τα στοιχεία της Πολεοδομίας Κω, για την έκδοση των αδειών, από το 2014 μέχρι σήμερα.



Γ. ΧΡΥΣΟΥΛΑΚΗΣ: Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

Ο κ. Γιώργος Χρυσουλάκης (πολιτικός μηχανικός και Πρόεδρος του ΤΕΕ Κω) αναφέρθηκε στην πορεία της οικοδομής στην Κω τα τελευταία χρόνια, στα νέα μοντέλα κατασκευής που επιλέγονται, καθώς και στο λόγο που υπάρχει αύξηση στις τιμές των υλικών. Επισήμανε, ότι υπάρχει μείωση στην οικοδομική δραστηριότητα, ελπίζοντας ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί με το νέο πρόγραμμα “Εξοικονομώ”.

«Η πανδημία δημιούργησε νέα οικονομικά δεδομένα, σε μία χώρα που ήδη βίωνε παρατεταμένη οικονομική κρίση, για περισσότερο από μία δεκαετία. Έτσι, οι πολίτες στρέφονται σε πιο οικονομικές λύσεις, όπως είναι η ανακαίνιση ενός σπιτιού. Περίπου οι μισοί απ’ όσους έχουν αποφασίσει να χτίσουν το σπίτι των ονείρων τους, στρέφονται προς τις μεταλλικές κατασκευές, καθώς είναι οικονομικότερη λύση, ο χρόνος κατασκευής είναι ο μισός και ταυτόχρονα, είναι αντισεισμική κατασκευή.

Επίσης, οι μεταλλικές κατασκευές έχουν το πλεονέκτημα ότι μπορούμε μελλοντικά να κάνουμε πολύ εύκολα τροποποιήσεις και παρεμβάσεις, όπως για παράδειγμα να προσθέσουμε ή να αφαιρέσουμε ένα μπαλκόνι. 

Μεγάλο πρόβλημα αποτελεί, η σημαντική αύξηση του κόστους των οικοδομικών υλικών που παρατηρείται σε όλες τις χώρες. Αυτό συμβαίνει, διότι με τα lockdown, διαταράχθηκε η αλυσίδα παραγωγής. Διακόπηκε η παραγωγή, καθώς δεν μπορούσαν να δουλέψουν οι εργαζόμενοι και όταν τελικά επανήλθε η δραστηριότητα, τετραπλασιάστηκαν τα μεταφορικά, λόγω της παγκόσμιας αυξημένης ζήτησης. Ένας άλλος παράγοντας που σχετίζεται με την ξαφνική άνοδο του κόστους των υλικών, είναι το μεγαλόπνοο σχέδιο στην Σαουδική Αραβία και οι τεράστιες απαιτήσεις του σε υλικά. Πιο συγκεκριμένα, αυτή την περίοδο κατασκευάζεται η γραμμική πόλη, σε έρημο της Αραβικής χώρας, όπου απαιτούνται πολύ μεγάλες ποσότητες οικοδομικών υλικών. Έτσι φεύγουν προς εκεί τα υλικά και παρουσιάζονται ελλείψεις στην υπόλοιπη αγορά, με συνέπεια να αυξάνονται οι τιμές.

Επιπροσθέτως, ο πληθωρισμός της Ελλάδας είναι μεγαλύτερος, λόγω της οικονομικής κρίσης. Εξάλλου το θέμα της ανατίμησης, το διαπιστώνει κανείς κυρίως στην τροφική αλυσίδα με μία απλή επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ».

Τέλος, ο κ. Χρυσουλάκης τόνισε ότι ο χώρος της κατασκευής αναμένεται να κινηθεί περισσότερο, με το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα “Εξοικονομώ”, που έρχεται σύντομα και θα έχει για πρώτη φορά κοινωνικά κριτήρια.


Δ. ΣΙΦΑΚΗΣ: ΠΤΩΣΗ ΚΑΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΔΟΜΗ

Ο κ. Δημήτρης Σιφάκης, από τους παλαιότερους και πιο έμπειρους εργολάβους της Κω, μας ανέφερε ότι η πανδημία έφερε αλλαγές στην οικοδομή και ότι λειτουργεί ανασταλτικά, για νέες κατασκευές.

«Σίγουρα η οικοδομή επηρεάστηκε και “έκατσε”. Όμως έργα συνεχίζονται και γίνονται, καθώς είχαν ήδη προγραμματιστεί. Υπάρχει φόβος, διότι κανείς δεν ξέρει πως θα εξελιχθεί ο ιός. Έτσι οι περισσότεροι, είναι διστακτικοί στο να κάνουν μία νέα επένδυση και να ξεκινήσουν, είτε το χτίσιμο ενός νέου κτιρίου, είτε την ανακαίνιση του υπάρχοντος. Σε ότι αφορά τα νέα ξενοδοχεία, σίγουρα υπάρχει πτώση, όμως, ούτε οι ανακαινίσεις είναι στο επίπεδο που θα έπρεπε και οι λόγοι είναι καθαρά οικονομικοί.

Η πανδημία έφερε και νέα μοντέλα τουρισμού, με περισσότερη ασφάλεια, ιδιωτικότητα και λιγότερη επαφή με άλλους. Για αυτό το λόγο φαίνεται να υπάρχει αύξηση στην κατασκευή τουριστικών κατοικιών, που στη συνέχεια ενοικιάζονται βραχυπρόθεσμα στους τουρίστες. 

Πλέον, υπάρχουν τέτοια έργα σε εξέλιξη, καθώς φαίνεται ότι ακόμη και με τον κορονοϊό , αυτός ο τρόπος τουρισμού έχει ζήτηση. Οι τουρίστες αισθάνονται μεγαλύτερη ασφάλεια σε ένα σπίτι με την οικογένειά τους, αντί σε ένα ξενοδοχείο με πολλούς άλλους».

Όσον αφορά τα σπίτια, χτίζονται νέα, αλλά κυρίως δουλεύει η ανακαίνιση. Μεγάλο πρόβλημα, αποτελεί η αύξηση του κόστους των υλικών, ιδιαίτερα σε σίδηρο και τούβλα, που αναπόφευκτα ανεβάζει και το τελικό κόστος κατασκευής των κτιρίων.


Κ. ΜΕΝΤΗΣ: ΑΣΤΑΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΔΟΜΗ ΛΟΓΩ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Ο κ. Κώστας Μεντής (εργολάβος), που ασχολείται με την κατασκευή ξενοδοχείων και κατοικιών, εξέφρασε την ανησυχία του για το μέλλον της οικοδομής στην Κω. 

«Παρά την πανδημία, οι κατασκευές που είχαν προγραμματιστεί ή είχαν ξεκινήσει, προχώρησαν και ολοκληρώθηκαν κανονικά. Οι ιδιοκτήτες ήθελαν να παραλάβουν βάση χρονοδιαγράμματος και οι εργολάβοι να παραδώσουν προκειμένου να προχωρήσουν στις επόμενες δουλειές. 

Η αστάθεια που υπάρχει στον τουρισμό δημιουργεί ένα επιπρόσθετο άγχος στους ανθρώπους της οικοδομής καθώς, κατασκευή χωρίς τουρισμό δεν υπάρχει. Από εδώ και πέρα δεν είναι τίποτα, σταθερό και δεδομένο. Όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία της σεζόν. Δουλειές υπάρχουν, αλλά δεν είναι σταθερές. Εάν δεν έρθουν τα πράγματα όπως τα υπολογίζει κάποιος, που θέλει να φτιάξει ένα ξενοδοχείο ή ένα σπίτι, δεν θα ξεκινήσει καμία εργασία. Οι κατασκευές προχωρούν κυρίως το χειμώνα, οπότε από το φθινόπωρο θα έχουμε πιο ξεκάθαρη εικόνα».

Σύμφωνα με τον εργολάβο αυξήθηκε η τιμή του σιδήρου, ανεβάζοντας έτσι το κόστος και στις κατασκευές κτιρίων. 


Γ. ΚΟΥΚΟΥΝΑΣ: ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ ΜΕ «ΧΑΜΗΛΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ» ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

Ο κ. Γιώργος Κούκουνας (υδραυλικός) στάθηκε στην ποιότητα των συνεργείων που δουλεύουν στο Νησί, τονίζοντας μας, ότι το 70% από τους ανθρώπους που εργάζονται στην οικοδομή, είναι «χαμηλής ποιότητας», με αποτέλεσμα να δημιουργούνται αρκετά προβλήματα.

«Υπάρχει πτώση στην οικοδομή – είπε- τα τελευταία χρόνια, ωστόσο όποιος είναι σωστός επαγγελματίας, δεν έχει πρόβλημα, βρίσκει δουλειά. Το κακό στο νησί μας, είναι ότι πάνω από το 70% των συνεργείων που δουλεύουν, δεν ξέρουν καλά την δουλειά τους, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συχνά προβλήματα στις εγκαταστάσεις ενός κτιρίου. Τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται αύξηση στις ανακαινίσεις των σπιτιών. Οι Κώοι προτιμούν να ανακαινίσουν τα σπίτια τους, παρά να χτίσουν νέα, καθώς τα οικονομικά δεδομένα έχουν δυσκολέψει. Δεν υπάρχουν πλέον μεγάλες δουλειές σε ξενοδοχεία και φοβάμαι ότι θα μειωθούν ακόμα περισσότερο τα επόμενα χρόνια. Εγώ όλα αυτά τα χρόνια έχω το ίδιο προσωπικό, ώστε να μπορώ να ανταπεξέλθω. Ούτε στην διάρκεια της καραντίνας έβγαλα το προσωπικό μου σε αναστολή. Πρέπει να στηρίζουμε και να προσέχουμε τους εργαζόμενους μας, έτσι ώστε να αποδίδουν και αυτοί το καλύτερο δυνατό. Υπάρχουν πολλά προβλήματα στην οικοδομή που πρέπει να λυθούν. Για παράδειγμα, όλο και αυξάνεται το κόστος των υλικών, με αποτέλεσμα να είμαστε και εμείς αναγκασμένοι να αυξήσουμε τις τιμές. Προσπαθούμε, όσο είναι δυνατόν, να τις κρατήσουμε χαμηλά».

Όσον αφορά τα «χρωστούμενα», ο κ. Κούκουνας μας απάντησε ότι πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν, γι’ αυτό και ο κάθε επαγγελματίας θα πρέπει να κάνει επιλογή του πελάτη. «Η κοινωνία μας είναι μικρή και γνωρίζουμε για το “ποιόν” του καθενός», είπε χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας, αναφέρθηκε και στις παράνομες «συναλλαγές» που υπάρχουν ανάμεσα σε μηχανικούς και εργολάβους, όπου αρκετοί μηχανικοί έχουν τους δικούς τους εργολάβους (κυρίως αλλοδαπούς) που έναντι αμοιβής (μίζας) τους δίνουν τις δουλειές.


Σ. ΚΑΡΔΟΥΛΙΑΣ: ΜΕΙΩΣΗ 80% ΣΤΟΝ ΤΖΙΡΟ 

Ο κ. Σπύρος Καρδούλιας που δραστηριοποιείται στις μεταλλικές κατασκευές, μας ανέφερε ότι τα τελευταία 10 χρόνια, η οικοδομή παρουσιάζει πτώση 60%, ενώ ο ίδιος καταγράφει μείωση του τζίρου του, που φτάνει το 80%.

«Η κατάσταση – είπε- είναι αρκετά δύσκολη. Μπορεί να υπάρχει μία στροφή προς τα μεταλλικά κτίρια, καθώς είναι οικονομικότερα, φθηνότερα, ενεργειακά αποδοτικότερα και πιο ασφαλή, ωστόσο η μείωση παραμένει τεράστια, ενώ και οι οφειλές των πελατών προς εμάς, ολοένα και μεγαλώνουν, με αποτέλεσμα να πρέπει να μειώσουμε και εμείς το προσωπικό μας . Η οικονομική κρίση των τελευταίων ετών, έχει επηρεάσει σημαντικά και την οικοδομή στο νησί μας και δεν ξέρω εάν αυτό θα μπορέσει να αλλάξει τα επόμενα χρόνια, αφού ο τουρισμός δεν πάει καλά».


Α. ΤΡΟΥΜΟΥΛΗΣ: ΠΑΡΑ ΤΟΣ ΔΥΣΚΟΛΟΥΣ ΚΑΙΡΟΥΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΟΥΛΕΙΑ…

Ο κ. Αντώνης Μ. Τρουμούλης (γυψοσανίδες), μας εξέφρασε την ικανοποίησή του, αφού παρά τους δύσκολους καιρούς συνεχίζει και έχει δουλειά. «Κάνω τον σταυρό μου – είπε- αφού συνεχίζει και υπάρχει δουλειά, παρά την μείωση που ακούμε για την οικοδομή πανελλαδικά. Εδώ, κυρίως λόγω τουρισμού, συνεχίζουν και υπάρχουν δουλειές, τόσο σε ξενοδοχεία, όσο και σε καταστήματα και σπίτια. Δουλεύουμε πολύ με ανακαινίσεις πλέον. Αρκετοί στρέφονται στα μεταλλικά και στα έξυπνα σπίτια, μέσω του προγράμματος «Εξοικονομώ», το οποίο το ζητούν όλο και περισσότεροι, όμως δυστυχώς είναι δύσκολο να μπεις, καθώς η ζήτηση είναι τεράστια. Το προσωπικό μας παραμένει το ίδιο, ώστε να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις των πελατών, για να διεκπεραιώνουμε όσο γρηγορότερα γίνεται τις δουλειές που αναλαμβάνουμε. 

Σίγουρα έχει κάνει κακό στην τοπική οικονομία, η έλευση συνεργείων από άλλες περιοχές της Ελλάδας, τα οποία παίρνουν μεγάλες δουλειές, όπως ξενοδοχεία, αλλά τελευταία παίρνουν και έργα σε κατοικίες. Δεν μπορώ να καταλάβω για ποιο λόγο προτιμούνται αυτά τα συνεργεία. Οι τιμές των ντόπιων συνεργείων είναι αρκετά καλές, καθώς υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός. Δεν ξέρω τι συμφέροντα παίζονται και επιλέγονται συνεργεία από άλλες περιοχές. Μπορεί και να αγοράζουν φθηνότερα τις πρώτες ύλες, γι’ αυτό και να έχουν την δυνατότητα να ρίχνουν περισσότερο τις τιμές. Εμάς, αυτή η αύξηση των υλικών, ειδικά του σιδήρου, κάθε εβδομάδα, μας έχει σκοτώσει».

Αναφερόμενος στο θέμα των χρωστούμενων, είπε ότι πάντα υπήρχε, γι’ αυτό και θα πρέπει να γίνεται επιλογή από τον επαγγελματία, ώστε να μειωθεί η περίπτωση να μην πάρεις τα χρήματα σου.


Δ. ΡΟΥΤΖΑΜΑΝΗΣ: Ο ΚΟΣΜΟΣ ΖΗΤΑΕΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Ο κ. Δημήτρης Ρουτζαμάνης (αλουμίνια) μας τόνισε ότι παρά την πτώση, συνεχίζει και υπάρχει δουλειά.

«Έχουν αυξηθεί – ανέφερε- τα μεταλλικά κτίρια και οι ανακαινίσεις σπιτιών μέσω του προγράμματος «Εξοικονομώ». Ο κόσμος ψάχνει περισσότερο τις τιμές και ζητάει περισσότερες και μεγαλύτερες προσφορές. Προσπαθούμε, παρά την μεγάλη αύξηση στο κόστος των πρώτων υλών, να διατηρήσουμε χαμηλές τιμές, ώστε να έχουμε δουλειά και εμείς, αλλά και για να μπορεί ο κόσμος να κάνει κάποια ανακαίνιση ή να χτίσει ένα νέο σπίτι».

Ο κ. Ρουτζαμάνης, μας επισήμανε, ότι υπάρχουν συνεργεία που έρχονται από άλλες περιοχές, αλλά ο κόσμος προτιμάει τους Κώους, καθώς γνωρίζει τη δουλειά τους.

Όσον αφορά τα «φέσια», μας απάντησε απογοητευμένος, ότι έχουν αυξηθεί κατά πολύ τα τελευταία χρόνια, δυσχεραίνοντας αφάνταστα το έργο τους, καθώς για να πάρουν μία νέα δουλειά, θα πρέπει να έχουν χρήματα, ώστε να αγοράσουν τις πρώτες ύλες από την Αθήνα, γιατί η πίστωση δεν υπάρχει πλέον από τις εταιρείες, προς τα συνεργεία.


Δ. ΚΩΣΤΟΓΛΟΥ: Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΝΕΚΟΨΕ ΤΗΝ ΑΝΟΔΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ

Ο κ. Δημήτρης Σ. Κώστογλου (εμπόριο οικοδομικών υλικών) μας επισήμανε ότι η πανδημία, ανέκοψε την ανοδική πορεία του κατασκευαστικού κλάδου.

«Οι καραντίνες του 2020 σταμάτησαν την ροή της κατασκευής που υπήρχε, κυρίως στο τουριστικό κομμάτι (ξενοδοχεία, εστιατόρια, μαγαζιά) η όποια ήταν σε έξαρση, λόγω της καλής τουριστικής σεζόν, που είχε προηγηθεί (2019).

Παρόλα αυτά, υπήρξε αύξηση στον ιδιωτικό τομέα, περισσότερο σε μικροανακαινίσεις σπιτιών (εσωτερικούς χώρους, εξωτερικούς, μονώσεις, κήπους).

Για το 2021, είχαμε αύξηση στον τουριστικό τομέα, για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι περιμέναμε μια δυνατή σεζόν, από πληροφορίες που είχαμε και ο δεύτερος, ότι πολλά από τα ξενοδοχεία και τα κατάστημα δεν λειτούργησαν το 2020 και η συντήρηση ήταν πολύ μεγαλύτερη, για να είναι σε θέση να λειτουργήσουν το 2021».

Άνοδος στο κόστος κατασκευής 

«Είναι γεγονός ότι το κόστος της κατασκευής αυξήθηκε σημαντικά λόγω της ραγδαίας αύξησης των πρώτων υλών παγκοσμίως και της τεράστιας αύξησης των μεταφορικών, από την Κίνα στην Ευρώπη. Τα μεταφορικά έχουν ανέβει έως και 10 φορές πάνω, κάτι που επιβαρύνει τον πελάτη. Δυστυχώς, όπως όλα δείχνουν, είναι βέβαιο ότι η αύξηση των τιμών, θα συνεχιστεί και το δεύτερο εξάμηνο του 2021».


Η. ΝΟΜΠΙΛΕΣ: ΠΑΡΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ ΣΥΝΕΧΙΣΤΗΚΕ Η ΔΟΥΛΕΙΑ

Ο κ. Ηλίας Νόμπιλες (γυψοσανίδες), υπογράμμισε ότι οι εργασίες συνεχίστηκαν, παρά τον κορωνοϊό, ελπίζοντας ότι δεν θα σταματήσουν λόγω της τουριστικής κρίσης  

«Εμείς συνεχίσαμε να εργαζόμαστε και να τοποθετούμε τις γυψοσανίδες σε μικρά, αλλά και μεγάλα έργα. Είτε επρόκειτο για μία ανακαίνιση, είτε για μία νέα κατασκευή δεν παρουσιάστηκε στην δική μας επιχείρηση κάποια κάμψη. Όμως, δεν υπήρξαν τόσες ανακαινίσεις ξενοδοχείων όπως στο παρελθόν, διότι οι ξενοδόχοι είτε δεν άνοιξαν, είτε ήταν αρκετά συγκρατημένοι.» 

Η διακοπή της παραγωγής, έφερε αυξήσεις στα υλικά και οι γυψοσανίδες, δεν θα μπορούσαν να μείνουν ανεπηρέαστες. Υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση, ήταν λίγη η παραγωγή, αυξήθηκαν και τα μεταφορικά και όλο αυτό επιβαρύνει τον πελάτη».

Ο κ. Νόμπιλες, μας τόνισε πάντως ότι για την διασφάλιση της υγείας όλων των συνεργατών του συνεργείου του, αλλά και των πελατών, με υψηλό αίσθημα ευθύνης το 90% του προσωπικού του, εμβολιάστηκε.


Μ. ΠΙΚΟΥΛΑΣ: ΣΤΑΜΑΤΗΣΑΝ ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ

Ο κ. Μιχάλης Πίκουλας (ξυλουργός), μας επισήμανε ότι έχουν σταματήσει οι μεγάλες δουλειές (ξενοδοχεία) και δουλεύουν κυρίως με μικρές (σπίτια – καταστήματα).

«Υπάρχει σημαντική πτώση – υπογράμμισε- στην οικοδομή, καθώς έχουν σταματήσει οι μεγάλες δουλειές στα ξενοδοχεία. Εμείς τέτοια περίοδο, αρχίζαμε και φτιάχναμε έπιπλα για τις ανακαινίσεις των ξενοδοχείων ή για τα νέα ξεν/χεια που χτίζονταν. Τώρα δεν κινείται τίποτα. Έχουν απομείνει οι δουλειές για τα σπίτια. Προσπαθούμε να κρατήσουμε το ίδιο προσωπικό, όμως οι δουλειές λιγοστεύουν και τα πράγματα είναι δύσκολα. Η κακή περσινή σεζόν και η αβέβαιη φετινή, θεωρώ ότι θα μας επηρεάσουν και τα επόμενα χρόνια. Δεν νομίζω ξενοδοχεία να προχωρήσουν σε ανακαινίσεις, αφού δεν πήγαν καλά οι τελευταίες σεζόν.

Το κόστος των υλικών έχει αυξηθεί, σε σημείο που τελικά να μπαίνουμε μέσα, αφού εβδομάδα με την εβδομάδα υπάρχει άνοδος και έτσι δουλειές που είχαμε δώσει προσφορά πριν ένα μήνα, τώρα στην ουσία την κάνουμε και μπαίνουμε μέσα. Την ίδια ώρα, τα χρέη των πελατών μας μεγαλώνουν, αφού και οι ίδιοι δεν δούλεψαν λόγω της κακής σεζόν και έτσι τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα για όλους».


Ν. ΚΥΠΡΑΙΟΣ: ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Ο κ. Νίκος Κυπραίος (ηλεκτρολόγος) εξέφρασε την αγωνία του για το μέλλον, καθώς φοβάται ότι η τουριστική κρίση, θα επηρεάσει την οικοδομική δραστηριότητα στο νησί μας. «Εγώ – είπε- είχα αρκετές δουλειές σε ξενοδοχεία, είτε νέα, είτε σε ανακαινίσεις. Τώρα αυτά έχουν ελαττωθεί κατά πολύ. Δουλεύουμε κυρίως με σπίτια και με ενοικιαζόμενα δωμάτια που γίνονται airbnb και κάνουν ανακαινίσεις. Μέχρι στιγμής, μπορούμε να πούμε ότι, παρά την μείωση κάτι κινείται, ωστόσο φοβάμαι τι θα γίνει τα 2 επόμενα χρόνια, αφού ο τουρισμός μας περνάει κρίση. Το προσωπικό μας παραμένει το ίδιο, καθώς είναι δύσκολο να φτιάξεις μία καλή ομάδα στον κλάδο μας, η οποία θα σου φέρνει και το ανάλογο αποτέλεσμα, ώστε ο πελάτης να μένει ικανοποιημένος. Προσπαθούμε να κρατήσουμε χαμηλά τις τιμές, την ώρα που το κόστος των υλικών, καθημερινά αυξάνεται. Οι οφειλές των πελατών γενικά έχουν αυξηθεί, με αποτέλεσμα η κατάσταση να γίνεται δύσκολη για όλους. Υπήρχε και η παράταση της λήξης των επιταγών που μας πήγε πίσω λόγω κορωνοϊού και μας δημιούργησε σοβαρό πρόβλημα. Γενικά, κάθε δουλειά που παίρνεις, είναι και ένα ρίσκο, άλλες φορές μεγάλο (μεγάλες δουλειές – ξενοδοχεία) και άλλες μικρότερο (σπίτια –καταστήματα).


Κ. ΦΩΛΙΑΣ: Η ΠΤΩΣΗ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΠΑΡΕΣΥΡΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΔΟΜΗ


Ο κ. Κωνσταντίνος Φωλιάς (ελαιοχρωματιστής) αναφέρθηκε στα νέα δεδομένα της οικοδομής,

αλλά και το πως είναι δομημένο το Ελληνικό σύστημα εξαιτίας της ανισότητας που υπάρχει στους μισθούς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. 

«Τα υλικά έχουν ακριβύνει παγκοσμίως και η Ευρώπη αντιμετωπίζει σοβαρό θέμα. Υπάρχουν για παράδειγμα εταιρείες που εδρεύουν στην Αυστραλία, οι οποίες έχουν ανακοινώσει ότι τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους, δεν θα προβούν σε κάποια ανατίμηση. 

Όμως με μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο, μπορεί κανείς να διαπιστώσει την αύξηση των τιμών.

Ωστόσο, φαίνεται ότι ο κλάδος του ελαιοχρωματισμού δεν επηρεάστηκε τόσο, όσο άλλοι κλάδοι από την πανδημία. Εξάλλου, το βάψιμο ήταν στις προτεραιότητες των πολιτών, που επιτέλους βρήκαν την ευκαιρία (στην καραντίνα) να κάνουν τα φρεσκαρίσματα και τις αλλαγές που ήθελαν.

Τον χειμώνα πάντα υπάρχει στασιμότητα, καθώς τα βαψίματα ξεκινούν την άνοιξη. Γενικότερα όμως, στην οικοδομή σημειώθηκε μείωση των εργασιών, εξ αιτίας της αβεβαιότητας που είχαν οι ξενοδόχοι. Δεν ήξεραν τι θα ξημερώσει και έτσι πολλοί ανέβαλαν τις ανακαινίσεις τους ή την ανέγερση νέων ξενοδοχείων. Εξάλλου οι περισσότεροι δεν ήξεραν εάν θα ανοίξουν και πότε. 

Ακόμη και τώρα υπάρχει πτώση, διότι σημειώνεται μείωση στον τουρισμό. Είναι όλα αλυσίδα. Εάν δεν πάει καλά η σεζόν, δεν θα πάει καλά και η κατασκευή και όλα τα επαγγέλματα που σχετίζονται. Δεν μπορεί να μείνει η οικοδομή ανεπηρέαστη». 

Ο κ. Φωλιάς αναφέρθηκε και στις φορολογικές προκλήσεις που έχουν σήμερα οι ιδιωτικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα και το αφιλόξενο προκλητικό περιβάλλον κρατισμού που έχουν να αντιμετωπίσουν. Προτείνει μία φιλελεύθερη προσέγγιση στην ελεύθερη οικονομία και όχι στην παραμονή της γραφειοκρατίας και του πελατειακού κράτους. 

« Το υπάρχον πολιτικό σύστημα είναι η αιτία όλων των δεινών της χώρας και όχι ο κορωνοϊός. Εδώ και 10 χρόνια οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα, ο μόνος που παράγει, είναι πολύ χαμηλότεροι των μισθών του δημοσίου. Αυτό δεν συμβαίνει σε καμία χώρα της ΕΕ, όπου οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα είναι υψηλοί και ανάλογοι των ικανοτήτων.

Η σημερινή κυβέρνηση αντί να ψηφιοποιήσει το δημόσιο, ψηφιοποίησε την γραφειοκρατία, η οποία παραμένει μεγάλη, ευρωβόρα, πολυδαίδαλη, κραταιά, δεν αποκεντρώνεται, είναι αναποτελεσματική, αρνείται να αξιολογηθεί και τελικά είναι ένα μεγάλο εμπόδιο για την παραγωγική διαδικασία.

Οι υψηλοί φόροι και η μεγάλη γραφειοκρατία, είναι οι αιτίες που ο ιδιωτικός τομέας είναι καθηλωμένος, με τις περισσότερες επιχειρήσεις να χρωστάνε σε δημόσιο - τράπεζες και να αγωνίζονται για να επιβιώσουν. 

Οι χαμηλοί μισθοί είναι αποτέλεσμα όλων των ανωτέρω παραγόντων, που οδηγούν στην έλλειψη ανταγωνιστικής οικονομίας. Οι μόνες επιχειρήσεις που ανθούν είναι μερικές που έχουν συναλλαγές με το γκουβέρνο, το οποίο τις παρέχει εύκολη πρόσβαση στα κοινοτικά κονδύλια και τώρα στο δωρεάν, λόγω πανδημίας, πακτωλό χρημάτων. 

Το πρόβλημα επιδεινώνεται με την λαθρομετανάστευση που ουσιαστικά με τα χρόνια θα αλλάξει την σύνθεση του πληθυσμού, τα ήθη, τα έθιμα ως και τον πολιτισμό μας. Πρόκειται για μία εγκληματική πολιτική σε βάρος της χώρας και της ιστορίας της.

Όσο το δημόσιο ανταγωνίζεται με αθέμιτα μέσα τον ιδιωτικό τομέα, η χώρα δεν θα έχει προκοπή».



Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ