Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Φόβοι επιστημόνων για έξαρση κρουσμάτων ανά τον κόσμο τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω τουρισμού

01/03/2021
200 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Επιστήμονες προειδοποιούν για τον κίνδυνο συχνών μετακινήσεων – Εστιάζουν στην πιθανότητα μόλυνσης από νέες μεταλλάξεις κορωνοϊού – Συστήνουν όρια στις μετακινήσεις

Πεδίο αντικρουόμενων απόψεων αποτελεί η εξέλιξη της πανδημίας τους επόμενους μήνες. Μια σχολή επιστημόνων διατείνεται ότι ο κόσμος θα μάθει να ζει με τον κορωνοϊό, ενώ μία άλλη υποστηρίζει ότι έχουν συντελεστεί σημαντικά βήματα για το τέλος της πανδημίας.

Η πτώση ιικού φορτίου, που συνεπάγεται μείωση κρουσμάτων ανά τον κόσμο, δημιουργεί την ελπίδα ότι οι εμβολιασμοί συμπορεύονται με την αποτελεσματικότητα απέναντι στον ιό.


Χώρες όπως η Βρετανία και το Ισραήλ, που έχουν χορηγήσει δόσεις σε μεγάλη μερίδα πληθυσμού, βλέπουν τον δείκτη μεταδοτικότητας να μειώνεται σε βαθμό που πυροδοτεί αναθάρρηση.

Η νόσηση πλήθους πολιτών από τον φονικό ιό σε συνδυασμό με τη θωράκιση άλλων λόγω των εμβολιών, δημιουργεί ένα τείχος ανοσίας, το οποίο μεγαλώνει ημέρα με την ημέρα, οδηγώντας στη σταδιακή έξοδο από το τούνελ της υγειονομικής κρίσης.


Το μεγάλο ζητούμενο είναι ποόσο εφικτός καθίσταται ο τερματισμός της φονικής νόσου, εάν σκεφτεί κανείς την προσαρμοστικότητα του ιού, σε συνδυασμό με την ταχεία διασπορά των ιδιαίτερα μεταδοτικών παραλλαγών.

Η επιστημονική κοινότητα, από την πλευρά της, δεν μένει με σταυρωμένα τα χέρια, απεναντίας έχει ξεκινήσει στρατηγική προσαρμογής των σκευασμάτων στις μεταλλάξεις.

Η προσαρμοστικότητα σκευασμάτων στις παραλλαγές, δημιουργεί κλίμα αισιοοδοξίας ως προς την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, ενώ αυτόματα μπαίνει στο κάδρο η σύγκριση με τον ιό της γρίπης που ναι μεν μεταλάσσεται, ωστόσο υπάρχει θωράκιση σε ετήσια βάση λόγω εμβολίων που προφυλάσσουν από τη νόσηση.

Η κανονικότητα δεν φαντάζει τόσο μακρινή εάν σκεφτεί κανείς παραδείγματα χωρών όπως Κίνα, Ταϊβάν, Νότια Κορέα, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία, όπου η ομαλότητα, σε μεγάλο βαθμό, έχει επιστρέψει.


Οι πολίτες των συγκεκριμένων χωρών έχουν μπει εκ νέου σε τροχιά κοινωνικοποίησης, πηγαίνοντας σε εκδηλώσεις ψυχαγωγίας, βγαίνοντας στους δρόμους χωρίς μάσκες.

Χώρες της Δύσης, όπως η Βρετανία, έχουν καταρτίσει σχέδιο επιστροφης στην κανονικότητα, τοποθετώντας την ελευθερία τον Ιούνιο.

Το Ισράηλ, από την πλευρά του, έχει ανοίξει κοινωνικές εκδηλώσεις, ενώ στις ΗΠΑ ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος, Άντονι Φάουτσι, διαμηνύει ότι σε όσους χορηγηθούν και οι δύο δόσεις θα δοθεί αυτόματα η ελευθερία των συναναστροφών χωρίς περιορισμούς.

Υπάρχουν, ωστόσο, και επιστήμονες που μιλούν για τον φόβο νέου κύματος πανδημίας.

Όπως αναφέρει ο Μάρτιν Χάιμπερντ, καθηγητής μολυσματικών ασθενειών στο πανεπιστήμιο London School of Hygiene & Tropical Medicine, κάθε σενάριο για το άνοιγμα της κοινωνίας οδηγεί σε αύξηση της μετάδοσης.

«Ο ιός βρίσκεται ακόμη σε κυκλοφορία. Τα κρίσιμα ερωτήματα, ωστόσο, δεν είναι εάν θα χτυπήσει άλλο κύμα, αλλά πότε και πόσο σοβαρό θα είναι», επισημαίνει.

Η καλοκαιρινή περίοδος, κατά την οποία πληθαίνουν οι μετακινήσεις, ανησυχεί επιστήμονες, όπως την καθηγήτρια ιατρικής στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, Ντέιβι Σριντχάρ, η οποία διατείνεται ότι τα υφιστάμενα περιοριστικά μέτρα ανά τον κόσμο είναι ικανά να αποτρέψουν την αναβίωση νέου κύματος πανδημίας, ωστόσο τα ταξίδια αυξάνουν την πιθανότητα επιβάρυνσης του επιδημιολογικού φορτίου.

Προειδοποιεί για ακόμη μεγαλύτερη έκθεση του κόσμου σε παραλλαγές του ιού και ταυτόχρονη αύξηση των μολύνσεων ανά τον κόσμο, στις περιπτώσεις μετακινήσεων χωρίς ορισμένα όρια.

Πηγή: protothema.gr


Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ