Μέσα σε μία εβδομάδα διακομίσθηκαν 4 καρδιολογικά περιστατικά από την Κω προς το νοσοκομείο της Ρόδου. Γεννιούνται φυσικά απορίες για το τι ακριβώς συμβαίνει και υπάρχει η ανάγκη τόσων αεροδιακομιδών που δεν είναι εύκολη υπόθεση και φυσικά στοιχίζει αρκετά χρήματα.
Στην καρδιολογική κλινική αυτή την περίοδο όπως έχουμε γράψει ξανά, έχει παραμείνει μόλις ένας καρδιολόγος, που είναι ο διευθυντής της κλινικής και υποχρεούται να κάνει όλες τις εφημερίες, πράγμα αδύνατον.
Αρκετοί πολίτες έχουν επικοινωνήσει με την εφημερίδα μας και διαμαρτύρονται γιατί αντιμετώπισαν σοβαρό πρόβλημα με δικούς τους ανθρώπους οι οποίοι αρρώστησαν και χρειάστηκαν άμεση ιατρική περίθαλψη και βοήθεια. Όπως γνωρίζεται τα περιστατικά τα καρδιολογικά χρήζουν άμεσης φροντίδας και αντιμετώπισης την οποία υπηρεσία οι πολίτες της Κω δεν έχουν σε πολλές περιπτώσεις.
Περιστατικά που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν στο νησί, μεταφέρονται εκτός με έκτακτες διαδικασίες θυμίζοντας παλαιότερες εποχές όταν και πάλι η καρδιολογική κλινική εξέπεμπε SOS.
25.000 ευρώ το κόστος ανά αεροδιακομιδή
«Μια αεροδιακομιδή από ένα νησί της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων με C-130 έχει κόστος 25.000 ευρώ ενώ το αντίστοιχο κόστος των αεροδιακομιδών με Super Puma κυμαίνεται μεταξύ 5.000 και 7.000 ευρώ ανά ώρα», είχε επισημαίνει ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τους Υπουργούς Υγείας και Άμυνας για το θέμα των αεροδιακομιδών το 2016 όταν ήταν αντιπολίτευση.
Σήμερα που η ΝΔ είναι κυβέρνηση, τί ακριβώς έχει καταφέρει για την στελέχωση του νοσοκομείου της Κω; Τι έγινε με την επίταξη αναγκαίων ειδικοτήτων; Γιατί δεν συμπεριληφθεί η Κως ;
Αντί να τρέξουν με διαδικασίες έκτακτες οι προσλήψεις γιατρών, επιλέγεται η μέθοδος της πανάκριβης διακομίδης όπου με αυτά τα χρήματα θα βελτιωνόταν σημαντικά η κάθε κλινική οποιουδήποτε νοσοκομείου.
Από την αρχή της πανδημίας έως σήμερα χωρίς πνευμονολόγο το νοσοκομείο της Κω
Η υποστελέχωση βέβαια δεν σταματά εδώ. Την ώρα που ο ελληνικός τουρισμός ανοίγει, το νοσοκομείο της Κω διαθέτει μόλις έναν ακτινολόγο, μία παιδίατρο , έναν καρδιολόγο και κανέναν πνευμονολόγο. Η παθολογική κλινική διαθέτει δύο γιατρούς και πολλές ακόμη κλινικές είναι υποστελεχωμένες όπως και το μικροβιολογικό.
Την εποχή της πανδημίας δυστυχώς δεν διαφαίνεται φως στον ορίζοντα για τις ειδικότητες του πνευμονολόγου και ακτινολόγου που είναι θέσεις κλειδιά για τα περιστατικά Covid.
Όσοι συμπολίτες μας νόσησαν από κορονοϊό και νοσηλεύτηκαν στο νοσοκομείο, δεν είχαν την ιατρική παρακολούθηση πνευμονολόγου του ΕΣΥ καθώς δεν υπάρχει.
Το ερώτημα είναι , αν η παραπομπή στο μέλλον με την δημιουργία νέου νοσοκομείου μπορεί να λύσει τα προβλήματα υπηρεσιών υγείας στο νησί ή τελικά θα επαναληφθεί το λάθος μιας δομής φάντασμα χωρίς οργανισμό όπως και στην περίπτωση του Κέντρου Υγείας Αντιμάχειας.
Όπως και να έχει, αυτό που είναι σημαντικό είναι το παρόν και η απαίτηση των πολιτών να απολαμβάνουν υπηρεσίες υγείας ανάλογες της φορολογίας που πληρώνουν. Όλα τα άλλα είναι να χαμε να λέγαμε.
Προσεχώς δημόσια καταγγελία για τις συνθήκες αντιμετώπισης σοβαρού καρδιολογικού περιστατικού
Κλείνοντας, τις επόμενες ημέρες εξ όσων γνωρίζουμε συμπολίτισσά μας η οποία βρίσκεται εκτός Κω λόγω περιστατικού που μεταφέρθηκε εκτάκτως σε άλλο νοσοκομείο με αεροδιακομιδή, θα προχωρήσει σε επώνυμη καταγγελία καθώς έχει θέσει ήδη ερωτήματα σε θεσμικούς και ζητά απαντήσεις για το τι ακριβώς συμβαίνει με την υποστελέχωση των κλινικών του νοσοκομείου και την λειτουργία σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, οι οποίες στην περίπτωσή της ήταν επικίνδυνα ανεπαρκής…
Σημείωση: Οι τρεις αεροδιακομιδές έγιναν σε διάστημα λιγότερο από μια εβδομάδα. Ως προς το τέταρτο περιστατικό , μεταφέρθηκε σήμερα Τρίτη στην Ρόδο χωρίς ακόμη να έχει ξεκαθαριστεί εάν ήταν έκτακτη αεροδιακομιδή.
Σάντυ Λαδικού