Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Airbnb: Τεράστια αύξηση της ζήτησης στα Δωδεκάνησα για το φετινό καλοκαίρι

16/04/2022
85 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Πάνω από 1,4 δισ. ευρώ αναμένεται ότι θα είναι ο τζίρος του τομέα της βραχυχρόνιας μίσθωσης κατά τη διάρκεια του 2022, ξεπερνώντας το αντίστοιχο μέγεθος του 2019, σε μια ακόμα ένδειξη της ανάκαμψης της αγοράς μετά την πανδημία.

Σύμφωνα με παρουσίαση της Μάρθα Γουίλσον, επικεφαλής της AirDNA για την ελληνική αγορά, στο πλαίσιο του 4ου ετήσιου συνεδρίου BNB Conference, ήδη από το 2021 είχε καλυφθεί το 94,4% του τζίρου του 2019, καθώς το σχετικό ποσό υπολογίζεται ότι διαμορφώθηκε σε 1,33 δισ. ευρώ, έναντι 790 εκατ. ευρώ το 2020.

Οπως ανέφερε η κ. Γουίλσον, οι προοπτικές της ελληνικής αγοράς βραχυχρόνιων μισθώσεων είναι οι καλύτερες πανευρωπαϊκά, με δεδομένο ότι οι κρατήσεις που είχαν γίνει μέχρι την 1η Μαρτίου για την καλοκαιρινή περίοδο, κινούνται σε επίπεδο 232% υψηλότερο σε σχέση με πέρυσι. Ακολουθούν χώρες όπως η Πορτογαλία (196%), η Κροατία (151%), η Ιταλία (117%) και η Ισπανία (98%).

Οι προοπτικές της ελληνικής αγοράς είναι οι καλύτερες πανευρωπαϊκά.

Με βάση τα σχετικά στοιχεία, η Κρήτη σημειώνει αύξηση κρατήσεων κατά 306%, τα Δωδεκάνησα κατά 302% και η Αθήνα κατά 248%. Ακολουθούν οι Κυκλάδες με άνοδο κατά 233% και τα Ιόνια Νησιά με αύξηση κατά 230%.

Αντίστοιχα, αύξηση καταγράφουν και οι τιμές ανά διανυκτέρευση, με τη μεγαλύτερη να παρατηρείται στις Σποράδες με 26%. Αυξήσεις κατά 19% παρατηρούνται και στην Πελοπόννησο, ενώ στην Αθήνα, η ετήσια άνοδος της τιμής ανά διανυκτέρευση αγγίζει το 12%. Στον αντίποδα, στις Κυκλάδες οι τιμές είναι οριακά χαμηλότερες από πέρυσι. Πάντως, σύμφωνα με την κ. Γουίλσον, τα στοιχεία αυτά είναι προσωρινά και είναι πολύ πιθανό να διαφοροποιηθούν όσο πλησιάζουν οι καλοκαιρινοί μήνες, όταν η Ελλάδα καταγράφει το 60% της ετήσιας ζήτησης για καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Παράλληλα, οι επιδόσεις της ελληνικής αγοράς έχουν αρχίσει να ξεπερνούν πλέον και το 2019, το τελευταίο έτος πριν από την πανδημία. Ειδικότερα, τον φετινό Φεβρουάριο η ελληνική αγορά βραχυχρόνιων μισθώσεων κατέγραψε αύξηση της ζήτησης (με βάση τις κρατήσεις που έγιναν) κατά 28% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019.

Ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος ήταν 21%, επιβεβαιώνοντας την τάση που έχει παρατηρηθεί από τον περασμένο Οκτώβριο και μετά. Συγκεκριμένα, κατά το διάστημα αυτό (Οκτώβριος 2021 – Φεβρουάριος 2022), η ελληνική αγορά ξεπερνάει σταθερά σε επιδόσεις τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, με μέση άνοδο της ζήτησης κατά 11,7%, έναντι ανόδου 2,6% πανευρωπαϊκά.

Αλλο ένα σημαντικό στοιχείο είναι και οι υψηλότερες τιμές που καταγράφονται και αποδίδονται στη μειωμένη προσφορά. Τον φετινό Φεβρουάριο, τα μηνιαία έσοδα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις στην Ελλάδα ήταν κατά 100% υψηλότερα σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019, ενώ τον Ιανουάριο η αύξηση είχε αγγίξει ακόμα και το 120%. Οι δε τιμές/διανυκτέρευση κατέγραψαν αύξηση της τάξεως του 55%-60% το εν λόγω δίμηνο.

Η εικόνα αυτή δείχνει την υψηλή πληρότητα των καταλυμάτων και οφείλεται στη σταθερά χαμηλότερη προσφορά. Με βάση τα στοιχεία της AirDNA, υπολογίζεται ότι κατά το περυσινό καλοκαίρι δραστηριοποιήθηκαν σχεδόν 16% λιγότερα καταλύματα, συγκριτικά με το καλοκαίρι του 2019.

Πηγή: kathimerini.gr

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ