Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Ανήσυχοι δηλώνουν οι γεωργοί - κτηνοτρόφοι της Κω για τις επιπτώσεις και τις αυξήσεις στα προϊόντα εξ αιτίας των πλημμυρών στη Θεσσαλία

20/09/2023
184 Εμφανίσεις
1 Σχόλια

Ο θεσσαλικός κάμπος δεν είναι πια όπως τον γνωρίζαμε όλο αυτό το διάστημα, εξ αιτίας των ζημιών που δημιουργήθηκαν από την πρόσφατη κακοκαιρία, οι οποίες είναι ανυπολόγιστες, επηρεάζοντας όχι μόνο τον αγροτικό τομέα αλλά την οικονομία στο σύνολό της.

Συνομιλήσαμε με ανθρώπους του πρωτογενή τομέα της Κω για να μας εξηγήσουν κατά πόσο οι πρόσφατες καταστροφές στον θεσσαλικό κάμπο επηρεάζουμε τους αγρότες και κτηνοτρόφους του νησιού μας, τις τιμές, την παραγωγή και την τοπική μας οικονομία.

Ηλίας Παπαποστόλου, πρόεδρος αγροτικού συλλόγου Κω : Βέβαιο ότι θα επηρεαστεί η τοπική αγορά – Η Ελλάδα σε δύσκολη θέση

Την πεποίθηση ότι θα επηρεαστεί άμεσα η τοπική αγορά της Κω από τις πρόσφατες καταστροφές στον θεσσαλικό κάμπο εξέφρασε μιλώντας στο Βήμα της Κω ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Ηλίας Παπαποστόλου. Ελλείψεις σε προϊόντα, άνοδος στις τιμές των υλών, μη πρόβλεψη τοπικών καλλιεργητών, θα φέρουν τα πάνω κάτω στην διατροφική αλυσίδα του νησιού μας.

«Είναι βέβαιο ότι θα επηρεαστεί η τοπική μας οικονομία και η αγορά της Κω. Μιλάμε για τον θεσσαλικό κάμπο όπου πολλά πράγματα καλλιεργούνταν στη συγκεκριμένη περιοχή και πλέον δεν θα υπάρχουν. Μην ξεχνάμε ότι στην Κω είμαστε στο τέλος της καλοκαιρινής περιόδου. Ό τι ήταν να καλλιεργηθεί καλλιεργήθηκε.

Όσοι είναι να καλλιεργήσουν χειμωνιάτικα τρόφιμα έχουν ήδη σπείρει και έχουν κάνει τις ενέργειες τους. Σίγουρα θα επηρεαστούν οι αγρότες του νησιού μας αλλά και η αγορά. Αν ανέβουν οι τιμές θα πέσει και η κατανάλωση κάτι που δεν είναι καλό.

Ήδη η αγορά είναι πολύ ακριβή για εμάς για να αγοράσουμε τις πρώτες ύλες. Θα υπάρχει στα τοπικά προϊόντα αυξημένη ζήτηση και δεν ξέρω αν θα μπορούμε να ανταποκριθούμε οι αγρότες του τόπου. Αυτό που συνέβη στον θεσσαλικό κάμπο ήταν κάτι απρόβλεπτο και δεν ξέρουμε και για εμάς τι καιρό μας επιφυλάσσει το επόμενο διάστημα.

Σίγουρα θα επηρεαστεί η αγορά, η ζήτηση και η κατανάλωση. Όλοι θέλουμε μια καλή και προσιτή τιμή για όλους και για εμάς τους αγρότες και για τους καταναλωτές. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα βρεθεί η Ελλάδα σε πολύ δύσκολη θέση».

Διονύσης Χαραπάς, πρόεδρος Κτηνοτρόφων Κω : Έρχονται νέες αυξήσεις στις ζωοτροφές και απρόβλεπτες αλλαγές και στην Κω

Την δική του άποψη για το πως θα διαμορφωθεί το σκηνικό στον χώρο της κτηνοτροφίας στην Κω, μοιράστηκε στο Βήμα της Κω ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων Διονύσης Χαραπάς. Μιλά μια αύξηση των τιμών στις ζωοτροφές και στο τελικό προϊόν.

«Μιλάμε για τον θεσσαλικό κάμπο που τροφοδοτούσε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο με ζωοτροφές. Ζωοτροφές που ήδη η τιμή ήταν ανεβασμένη αν και μας είχαν υποσχεθεί μια μικρή μείωση από τον Οκτώβριο. Τώρα όπως αντιλαμβανόμαστε όλοι δεν υπάρχει περίπτωση να μειωθεί η τιμή αντιθέτως θα πάει στα ύψη. Ειλικρινά δεν ξέρω πώς θα μπορέσουν οι κτηνοτρόφοι του νησιού να ανταποκριθούν διότι δεν θα μπορούν και οι καταναλωτές να αγοράσουν το κρέας στην τιμή που θα πάει».

Μανώλης Μανιάς ,αντιπρόεδρος Συλλόγου Κτηνοτρόφων Κω – Προς λουκέτο κτηνοτροφικές μονάδες της Κω- Έρχεται άνοδος στις τιμές

Για την άνοδο των τιμών που έρχεται λόγω των πλημμυρών, για τις καταστροφές και τα όσα έρχονται, καθώς και για την στοχοποίηση κτηνοτρόφων της Κω από οικολόγους, έκανε δηλώσεις στο Βήμα της Κω ο αντιπρόεδρος των κτηνοτρόφων κ. Μανώλης Μανιάς.

« Θα επηρεαστούν όλα τα σιτηρά, τα χόρτα, τα άχυρα, οι ζωοτροφές όλα από τις καταστροφές στον θεσσαλικό κάμπο. Το τσουβάλι μέχρι πρότινος ήταν 18€ πήγε στα 23€ και τώρα όπως καταλαβαίνετε τελειώσαμε δεν ξέρουμε πού θα φτάσει η τιμή μιλάμε για μια μεγάλη καταστροφή.

Πόσα ζώα πέθαναν; Σκληρά σιτάρια καταστράφηκαν. Όλες οι πρώτες ύλες καταστράφηκαν. Από την άλλη έχουμε και την στοχοποίηση κτηνοτρόφων της Κω από κάποιους οικολόγους. Δεχόμαστε πόλεμο από παντού. Υπάρχουν συνάδελφοι στο νησί που θέλουν να πουλήσουν τα ζώα τους διότι έχουμε στοχοποιηθεί.

5 μονάδες πρόκειται να σβήσουν. Πάνω που είπαμε ότι επιτέλους ότι έγινε το όνειρό μας πραγματικότητα με το τμήμα γεωπονικής στο ΕΠΑΛ έρχεται τώρα αυτή η νέα πρόκληση. Ακόμη και η τιμή του πετρελαίου θα αυξηθεί. Πως θα μπορούμε να δουλέψουμε; Δύσκολο να μείνει το κρέας στην τιμή που είναι σήμερα. Η Κως είναι ευλογημένη αλλά μας στηρίζουν κυρίως τα ξενοδοχεία».

Τι εστί θεσσαλικός κάμπος

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αγροτική γη στην Περιφέρεια Θεσσαλίας υπερβαίνει τα 4 εκατ. στρέμματα, αποτελώντας το 14,5% της συνολικής αγροτικής γης της Ελλάδας.

Στον θεσσαλικό κάμπο άλλωστε παράγεται το 1/3 του ελληνικού βαμβακιού, το 70% των ζαχαρότευτλων, το 60% της βιομηχανικής ντομάτας, πάνω από το 30% του κριθαριού, κηπευτικά, πάνω από το 50% σημαντικών οσπρίων, αλλά και σχεδόν το 20% των κτηνοτροφικών φυτών για σανό. Σημαντική επίσης είναι η παραγωγή σε χοιρινό και πρόβειο κρέας (16% και 36% της συνολικής παραγωγής στην Ελλάδα, αντιστοίχως), ενώ στη Θεσσαλία παράγεται και πάνω από το 20% του πρόβειου γάλακτος, το οποίο χρησιμοποιείται για την παρασκευή φέτας και άλλων τυροκομικών προϊόντων.

Αν και ακόμη δεν έχουν παρουσιαστεί σημαντικές ελλείψεις σε προϊόντα, εκτιμάται ότι αυτό θα φανεί τις επόμενες εβδομάδες, κάτι που θα οδηγήσει σε αύξηση των εισαγωγών και πιθανόν σε αύξηση και των τιμών. «Η αγορά μέχρι στιγμής λειτουργεί ικανοποιητικά και κάποια προβλήματα εντοπίζονται κυρίως στα φυλλώδη, όπως μαρούλια, καρότα», δήλωσε στην «Καθημερινή» ο Απόστολος Αποστολάκος, διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ). Τόνισε, πάντως, ότι σαφέστερη εικόνα για πιθανές ελλείψεις θα υπάρξει όταν θα γίνει η καταγραφή των ζημιών σε φυτική και ζωική παραγωγή στη Θεσσαλία. Απέδωσε δε τις ελλείψεις στα παραπάνω προϊόντα στην παρατεταμένη ξηρασία και τις υψηλές θερμοκρασίες που υπήρχαν τις προηγούμενες εβδομάδες και οδήγησαν σε μειωμένη παραγωγή.

Σάντυ Λαδικού


Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 1
ΝΩΝΤΑΣ
ΝΩΝΤΑΣ 20/09 - 17:53
Αντιπρόεδρος
Γιατί έχετε μονάδες;;Στο ήλιο και στο κρύο είναι τα ζωα

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ