Σε ιλαροτραγωδία κοντεύει να εξελιχθεί η κατάσταση με τους γιατρούς στο νοσοκομείο αφού για ακόμη μία φορά, πολλοστή μέσα σε λίγους μήνες, δεν υπάρχει ούτε ένας παθολόγος. Δεν φτάνουν όλες οι ελλείψεις, τώρα αποδυναμώνεται και η καρδιολογική κλινική αφού πλέον υπάρχει μόνο ένας γιατρός.
Άγονες οι προκηρύξεις νέων θέσεων
Εν τω μεταξύ, δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση σε ότι αφορά τις προκηρύξεις των μόνιμων θέσεων κάτι που σημαίνει ότι δεν προβλέπεται να καλύπτονται αυτές οι θέσεις στο προσεχές μέλλον.
Οι γιατροί άλλων ειδικοτήτων κυρίως οι γενικοί γιατροί του νοσοκομείου Κω, έχουν επιφορτιστεί να επιβλέπουν την παθολογική κλινική παράλληλα με την κανονική ροή της δουλειάς τους. Αν ο ασθενής χρήζει παρακολούθηση από γιατρό της ειδικότητας του παθολόγου, τότε θα πρέπει να πληρώσει ο ίδιος για την επίσκεψη ιδιώτη γιατρού, εφόσον βέβαια κάνει επισκέψεις ο παθολόγος.
Ένας ο καρδιολόγος του νοσοκομείου
Αν και υπήρξαν πληροφορίες για παραίτηση του καρδιολόγου κ. Τσετίν Μάντατζης, κάτι τέτοιο δεν ισχύει επί της ουσίας, χωρίς όμως να σημαίνει ότι το φορτίο που καλείτε να αντιμετωπίσει δεν είναι βαρύ.
Πιο συγκεκριμένα ο καρδιολόγος πλέον είναι ο μοναδικός του νοσοκομείου καθώς ο συνάδελφος του βρίσκεται σε γονική άδεια και θα επιστρέψει στα καθήκοντά του μετά από αρκετούς μήνες.
Έτσι θα πρέπει ο μοναδικός καρδιολόγος να καλύπτει τις καθημερινές βάρδιες, τα έκτακτα περιστατικά όπου ως επί το πλείστο τα καρδιολογικά είναι έκτακτης φύσεως, τις εφημερίες και προφανώς να βρίσκεται όλο το μήνα, όλο το 24ωρο σε επιφυλακή. Κάτι πρακτικά αδύνατον όπως και για πολλούς άλλους γιατρούς που υπηρετούν στο νοσοκομείο Κω μόνοι, χωρίς να υπάρχει συνάδελφος της ίδιας ειδικότητας.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, γίνονται προσπάθειες από την διοίκηση του νοσοκομείου να συνεργαστούν με ιδιώτες καρδιολόγους για να καλυφθούν τα κενά, κάτι βέβαια που έχει γίνει και στο παρελθόν.
« Το κακό κλίμα διαιωνίζεται και θα πρέπει να σπάσει ο φαύλος κύκλος. Πρέπει να καταλάβει η κωακή κοινωνία ότι έχει την δύναμη στα χέρια της με δυναμική απαίτηση και ιδιωτική πρωτοβουλία. Ας αναλάβει δράση ο κόσμος του νησιού», μας μετέφεραν μεταξύ άλλων εργαζόμενοι στο νοσοκομείο, οι οποίοι έχουν εξαντληθεί από την δύσκολη κατάσταση των τελευταίων μηνών.
Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν γιατροί που έχουν κινήσει τις διαδικασίες της μετακίνησης σε άλλα νοσοκομεία λόγω της δυσκολίας και της κακής κατάστασης.
Επέστρεψε ο μοναδικός ακτινολόγος
Σε ότι αφορά τον ακτινολόγο, επέστρεψε μετά την αναρρωτική άδεια, όμως είναι μόλις ένας γιατρός.
Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθούν και οι δυσκολίες εύρεσης κατοικίας στην Κω, κάτι που λειτουργεί ως αποτρεπτικός παράγοντας να έρθουν γιατροί στο νησί.
Το στεγαστικό ανασταλτικός παράγοντας έλευσης γιατρών
« Το νησί διαθέτει χιλιάδες κλίνες. Δεν είναι λύση βέβαια να μένουν μόνο σε ξενοδοχεία οι γιατροί αλλά αν υπάρχει μία μόνιμη συμφωνία και σταθερά δωμάτια, βοηθά την κατάσταση. Υπάρχουν ακίνητα που ανήκουν σε δημόσιους φορείς αλλά και στην Μητρόπολη που ίσως θα μπορούσαν να δοθούν για χρήση από γιατρούς. Το νησί της Κω έπρεπε να είναι μαρμαρωστρωμένη», πρότεινε εργαζόμενος του νοσοκομείου μιλώντας στο Βήμα της Κω.
Κανείς δεν αμφισβητεί ότι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές δεν κάνουν όσα πρέπει για να καλυφθούν τα κενά. Φαίνεται όμως ότι δεν αρκούν και ότι κυρίως, δεν μας λαμβάνουν στα υπόψιν τους στο Υπουργείο Υγείας.
Δεν είναι δυνατόν να μην μπορεί ολόκληρο υπουργείο υγείας να υποχρεώσει 2 γιατρούς από κάθε κρίσιμη ειδικότητα να έρθουν να καλύψουν τα κενά για ένα εύλογο χρονικό διάστημα.
Δεν βλέπουμε να ασκούνται πιέσεις ούτε από τους βουλευτές, ούτε από την Περιφέρεια, ούτε από τον Δήμο. Τουλάχιστον όχι δημόσια. Το θέμα είναι έως πότε θα διαιωνίζεται αυτή η τόσο σοβαρή κατάσταση με μοναδικό θύμα τους κατοίκους του νησιού, που φοβούνται να αρρωστήσουν διότι δεν θα βρουν γιατρό στο νοσοκομείο να τους κοιτάξει.
Σάντυ Λαδικού