Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Επεκτείνεται δυναμικά στα ξενοδοχεία το fund HIG Capital (με δράση και στην Κω)

16/05/2023
248 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Με στόχο την ιδιοκτησία περίπου 6.000 ξενοδοχειακών δωματίων στην Ελλάδα συνεχίζει τις εξαγορές μονάδων φιλοξενίας το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο HIG Capital, το οποίο ελέγχει άμεσα πλέον επτά ξενοδοχεία, αγοράζει άλλο ένα και βρίσκεται σε δικαστική διαδικασία για την απόκτηση άλλων πέντε, στα οποία είναι ο βασικός πιστωτής.

Εφόσον τα σχέδια αυτά ευοδωθούν, θα έχει σχηματίσει ένα χαρτοφυλάκιο 13 μονάδων το οποίο σκοπεύει να μεγεθύνει ακόμη περισσότερο. Οταν και αν πιάσει τον στόχο των 6.000 δωματίων, θα είναι πλέον ένα από τα πέντε μεγαλύτερα ξενοδοχειακά γκρουπ με βάση τη δυναμικότητα στην Ελλάδα. Oπως εξηγούν πηγές της διαχείρισης των επενδύσεων της HIG Capital, το fund αποσκοπεί στην απόκτηση αποκλειστικά και μόνο δυναμικότητας σε resort και όχι σε ξενοδοχεία πόλης.

Κρήτη
Εντός των αμέσως επόμενων εβδομάδων αναμένεται πάντως να υπογράψει την εξαγορά ενός ακόμη, δεύτερου, ξενοδοχείου resort στην Κρήτη και συγκεκριμένα στο Ρέθυμνο, μετά και την εξαγορά την προηγούμενη εβδομάδα του ξενοδοχείου τεσσάρων αστέρων Aldiana Club Kreta.

Το επενδυτικό κεφάλαιο δεν δημοσιοποιεί τα τιμήματα που καταβάλλει για τις αγορές του, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, η μέχρι στιγμής επενδυτική δαπάνη που έχει γίνει ή δεσμευθεί ξεπερνάει τα 500 εκατ. ευρώ. Θα επενδύσει τώρα ποσό άνω των 60 εκατ. ευρώ στο Aldiana Club που βρίσκεται στα ανατολικά του κόλπου του Μιραμπέλλου.

Ρόδος, Κως, Κέρκυρα
Πριν από την εν εξελίξει «απόβαση» στην Κρήτη, η HIG είχε ήδη επικεντρωθεί σε Ρόδο, Κω και Κέρκυρα. Στην Κω θα προχωρήσει στην εξαγορά των δανείων της Eurobank και της Τράπεζας Πειραιώς προς τον ξενοδοχειακό όμιλο Κυπριώτη, o οποίος ελέγχει πέντε ξενοδοχειακά συγκροτήματα στο νησί. Πρόκειται για δύο πέντε αστέρων, το Panorama Hotel & Suites και το Maris Suites και τρία τεσσάρων αστέρων, το Aqualand, το Hippocrates και το Village Resort. Η ονομαστική αξία των δανείων Κυπριώτη που απέκτησε η HIG Capital είναι ύψους 135 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» εξαγοράστηκαν με discount της τάξης του 40%. Ωστόσο, ο βασικός μέτοχος των ξενοδοχείων Κυπριώτη, Κώστας Κυπριώτης, προχώρησε πέρυσι το καλοκαίρι μονομερώς στην εκμίσθωση των πέντε ξενοδοχείων του στη Hotel Brain για έως και 10 έτη.

Η συμφωνία αυτή, που περιλαμβάνει ελάχιστο εγγυημένο ετήσιο μίσθωμα αλλά και επιπλέον ποσοστά επί εσόδων που υπερβαίνουν τους στόχους, θα μπορούσε, εξηγούν πηγές της αγοράς, να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις που έχει εξαγοράσει η HIG, εφόσον αυτή συμφωνήσει σε κάτι τέτοιο. Ομως η HIG, της οποίας τα κεφάλαια υπό διαχείριση διεθνώς υπερβαίνουν τα 45 δισ. δολάρια, προχώρησε στην εξαγορά ποσοστού της εταιρείας που ελέγχει τις πέντε μονάδες, το οποίο φέρεται να είναι ιδιοκτησίας της αδερφής του Κώστα Κυπριώτη, κάτι που όμως ο ξενοδόχος αμφισβητεί και έτσι οι δύο πλευρές βρίσκονται στα δικαστήρια. Στον αντίποδα, ξεκάθαρα είναι τα πράγματα με τα υπόλοιπα έξι ξενοδοχεία που έχει εξαγοράσει η HIG τα αμέσως προηγούμενα έτη: πρόκειται για δύο ξενοδοχειακές μονάδες στη Ρόδο, οι οποίες αποκτήθηκαν από την Aldemar, συμφερόντων του ομίλου Αγγελοπούλου και ειδικότερα τα ξενοδοχεία της Τουριστικές Επιχειρήσεις Νότου Α.Ε., που είναι γνωστά ως Paradise Village και Amilia Mare στην Καλλιθέα της Ρόδου, συνολικής δυναμικότητας 2.300 κλινών.

Η σχετική συμφωνία ολοκληρώθηκε στα τέλη του 2019. Κατόπιν εξασφάλισε και την αγορά τεσσάρων ξενοδοχείων στην Κέρκυρα και ειδικότερα τις μονάδες της Mayor Hotels & Resorts του ομίλου Γ. Ε. Δημητρίου, Mon Repos Palace ART Hotel, Capo Di Corfu, La Grotta Verde Grand Resort και Pelekas Monastery.


Πηγή kathimerini.gr


Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ