Σήμερα στη χώρα μας υπάρχουν περίπου 50.000 πρόσφυγες, την ώρα που οι μετανάστες, οι οποίοι έφτασαν με νόμιμο τρόπο στην Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια, αγγίζουν τους 700.000. Η πλειονότητα αυτών (ποσοστό κοντά στο 60%) είναι από την Αλβανία κι ακολουθούν οι Γεωργιανοί και οι Πακιστανοί.
Αυτή τη στιγμή, το σύστημα της νόμιμης μετανάστευσης στη χώρα μας είναι, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν καλά το μεταναστευτικό ζήτημα, υπό κατάρρευση. Αλλωστε και ο ίδιος ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης έχει πολλάκις αναφερθεί στο παράδοξο που θέλει στην παράνομη μετανάστευση να υπάρχει διεθνής νόμος και ευρωπαϊκές οδηγίες για το πώς πρέπει να χειριστούν τα κράτη τους αιτούντες άσυλο, ενώ στη νόμιμη μετανάστευση να υπάρχει απόλυτη εθνική δικαιοδοσία.
200.000 αιτήσεις για άδειες διαμονής
Είναι ενδεικτικό πως μετανάστες οι οποίοι ήρθαν στην Ελλάδα νόμιμα θα πρέπει να περιμένουν μέχρι και τρία χρόνια για την ανανέωση της άδειας διαμονής τους, την ώρα που η διαδικασία παροχής ασύλου ολοκληρώνεται μέσα σε λίγους μήνες. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως κάποιοι μετανάστες ενδεχομένως να λαμβάνουν ακόμη και… ληγμένες κάρτες, μιας και η αίτηση για την ανανέωση μπορεί να έγινε το 2020 ή και νωρίτερα και άρα να μην είναι σε ισχύ. Αξίζει να σημειωθεί πως στις τέσσερις Διευθύνσεις Αλλοδαπών και Μετανάστευσης Αττικής βρίσκονται σε… αναμονή ούτε λίγο ούτε πολύ 200.000 αιτήσεις για άδειες.
Στόχος, λοιπόν, του υπό επεξεργασία νομοσχεδίου είναι η αναβάθμιση, ο εκσυγχρονισμός και η επιτάχυνση του διοικητικού μηχανισμού της νόμιμης μετανάστευσης. Κι αυτό θα επιτευχθεί με νέα Κέντρα Βιομετρικών Στοιχείων που θα «επιστρατευθούν» για την έκδοση των αδειών καθώς και με την ομογενοποίηση και ψηφιοποίηση των αναγκαίων ενεργειών. Στελέχη του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου τονίζουν στα «ΝΕΑ» πως το «στοίχημα» είναι ο χρόνος που μεσολαβεί μέχρι ο μετανάστης να πάρει στα χέρια του την άδεια να… πέσει από δυόμισι με τρία χρόνια που είναι σήμερα σε λίγους μήνες. Εξάλλου, όπως επισημαίνουν, η μεταρρύθμιση θα ξεκινήσει από αυτούς που ήδη βρίσκονται στη χώρα.
«Το 2024 είναι το έτος της νόμιμης μετανάστευσης», τόνισε ο κ. Καιρίδης κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε πριν από μερικές ημέρες με εκπροσώπους μεταναστών.
Διμερείς συμφωνίες για εργατικά χέρια
Στα… βήματα, λοιπόν, της νόμιμης μετανάστευσης, εκτός από τη διοικητική μεταρρύθμιση που προωθείται, περιλαμβάνονται και οι νέες διμερείς συμφωνίες. Μολδαβία, Γεωργία, Αρμενία, Ινδία, Βιετνάμ και Φιλιππίνες είναι οι έξι χώρες με τις οποίες το ελληνικό κράτος θα συνάψει συμφωνίες, που αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στην άνοιξη. Οι συμφωνίες αυτές προβλέπουν ότι το εργατικό δυναμικό των κρατών αυτών θα αποκτήσει πρόσβαση στην αγορά εργασίας της Ελλάδας.
Υπενθυμίζεται πως το σενάριο να μη μαζευτούν οι ελιές – σε ποσοστό, μάλιστα, που φτάνει το 23% – εξαιτίας της έλλειψης εργατικών χεριών είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτό. Κι αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να… χαθεί μέχρι και 1,5 δισ. ευρώ. Το πρώτο βήμα, βέβαια, έχει ήδη γίνει με τη νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου, μέσω της οποίας παρέχεται πλέον η δυνατότητα μετακλήσεων ξένων εργατών στην Ελλάδα, οι οποίοι μπορούν να εργαστούν σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας, όπως είναι ο αγροτικός, ο κατασκευαστικός αλλά και η βιομηχανία του τουρισμού.
tanea.gr