Λύση στο μακροχρόνιο πρόβλημα της καταβολής επιδόματος ανεργίας σε εποχικά εργαζόμενους στον τουρισμό και τον επισιτισμό, για τόσο χρονικό διάστημα, ώστε να διατηρούν ένα υποφερτό εισόδημα για όλο το έτος, επιδιώκει το υπουργείο Εργασίας.
Μετά τις αλλεπάλληλες πιέσεις της Ομοσπονδίας των εργαζομένων του κλάδου (ΠΟΕΕΤ) φαίνεται ότι ξεκινάει διάλογος ώστε να βρεθεί μια νέα φόρμουλα.
Ο βασικός στόχος που έχει τεθεί από την πλευρά των εκπροσώπων των εργαζομένων και δείχνει αδιαπραγμάτευτος έως τώρα είναι οι περίπου 80.000 που απασχολούνται σε τουρισμό και επισιτισμό εποχικά να λαμβάνουν επίδομα ανεργίας επί πέντε μήνες για το χρονικό διάστημα που βρίσκονται χωρίς δουλειά.
Τα 3 σενάρια
Τα σενάρια που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πληροφορίες της «Ν», είναι τρία και διακρίνονται ως εξής:
Διατήρηση του τριμήνου – αύξηση του επιδόματος
Έως τώρα το επίδομα ανεργίας είναι 510 ευρώ. Η πρόταση που έχει κατατεθεί είναι το επίδομα να αυξηθεί στα 640 ευρώ τον μήνα, αλλά να διατηρηθεί το χρονικό εύρος των τριών μηνών καταβολής του. Έτσι, εκτιμάται ότι θα ισορροπήσει το ανωτέρω ποσό με το ύψος του επιδόματος που αναμένεται να χορηγείται στο εξής για το σύνολο των ανέργων, για ανάλογο χρονικό διάστημα. Υπενθυμίζεται ότι στις προθέσεις της ΔΥΠΑ και του υπουργείου Εργασίας είναι να αλλάξει το ύψος του επιδόματος και να γίνει κλιμακωτό.
Σε ένα πρώτο επίπεδο προκρίνεται η λύση της αύξησής του στα επίπεδα των 640 ευρώ για τρεις μήνες.
Αύξηση στους πέντε μήνες – συμμετοχή και των εργοδοτών
Σε αυτό το σενάριο ικανοποιείται το πάγιο αίτημα των εργαζομένων και αυξάνεται η καταβολή του επιδόματος ανεργίας, από τους τρεις στους πέντε μήνες, χωρίς όμως να υπάρξει αλλαγή ως προς το ύψος του, που διατηρείται ανέπαφο στα 510 ευρώ.
Αυτό σημαίνει ότι τον τέταρτο μήνα το επίδομα ανεργίας για εποχικά απασχολούμενους θα χορηγείται από τη ΔΥΠΑ, όπως ακριβώς και το προηγούμενο τρίμηνο. Αλλά τον πέμπτο και τελευταίο μήνα εφαρμογής της παροχής, το επίδομα ανεργίας θα επιβαρύνει τον επιχειρηματία.
Καταβολή με αναλογικότητα
Το τρίτο σενάριο προβλέπει ότι το επίδομα ανεργίας για εποχικά απασχολούμενους θα ανέλθει στους πέντε μήνες, υπό την προϋπόθεση του ανάλογου χρόνου εργασίας. Αυτό σημαίνει ότι όσοι δούλεψαν την προηγούμενη τουριστική περίοδο έως τρεις μήνες (90 Ημέρες Ασφάλισης), θα δικαιούνται επίδομα ανεργίας για ένα τρίμηνο. Αντίστοιχα, όσοι εργάστηκαν για τέσσερις μήνες (120 Ημέρες Ασφάλισης), θα μπορούν να λάβουν επίδομα για ένα τετράμηνο.
Όσοι, όμως, αποδεδειγμένα δούλεψαν πέντε μήνες (150 Ημέρες Ασφάλισης) ή και περισσότερο, τότε δικαιούνται για ένα πεντάμηνο επίδομα ανεργίας.
Στην περίπτωση αυτή, εκτιμάται ότι η αναλογική αύξηση του επιδόματος θα λειτουργήσει ευεργετικά ως προς τον περιορισμό της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας, αφού θα λειτουργεί ως κίνητρο ασφάλισης για την πλευρά των εργαζομένων.
Πηγή naftemporiki.gr - Βασίλης Αγγελόπουλος