Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Γ. Αγγέλου (υποψήφιος Περιφ/ρχης με τη Λ.Σ.) στο “BτΚ”: Να ανατρέψουμε το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα

22/09/2023
415 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Είναι ανάγκη να αλλάξουμε το “όπου βγει»… σε “πάμε αλλιώς”

O υποψήφιος Περιφερειάρχης στο Νότιο Αιγαίο με την Λαϊκή Συσπείρωση κ. Γιάννης Αγγέλου, μιλάει στο “ΒτΚ” για το διακύβευμα των Αυτοδιοικητικών εκλογών, τονίζοντας ότι πρέπει να στηριχθεί η “Λαϊκή Συσπείρωση”, ώστε να ανατραπεί στο σάπιο πολιτικό σύστημα και να αλλάξουν το “όπου βγει»… σε “πάμε αλλιώς”.

Κατηγορεί την σημερινή Περιφερειακή Αρχή ότι εξυπηρέτησε με τον καλύτερο τρόπο, τις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου σε βάρος του λαού, αναφέρεται στα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κως, ενώ επισημαίνει ότι στόχος της παράταξης, είναι να μπορέσει ο λαός, να ξεφύγει από τη μέγγενη των αντιλαϊκών πολιτικών.

Κλείνοντας, κάλεσε τον κόσμο, στην κάλπη στηρίξει την Λαϊκή Συσπείρωση, ώστε μαζί με το λαό, να είναι παρούσα, στους αγώνες για τις ανάγκες των πολλών και όχι για τα κέρδη των λίγων… 

ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΔΕΣΜΕΥΜΕΝΕΣ ΣΤΑ “ΘΕΛΩ” ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

- Κύριε Αγγέλου, βρισκόμαστε λίγες μόλις ημέρες πριν τις εκλογές. Ποιό πιστεύετε ότι είναι το διακύβευμα αυτών των εκλογών; 

Το διακύβευμα και αυτών των εκλογών είναι αν η τοπική διοίκηση σε περιφέρεια και δήμους θα συνεχίσει να δρα όπως όλο το προηγούμενο διάστημα ενιαία και εχθρικά απέναντι στο λαό και τις ανάγκες του, καθώς οι διοικήσεις σε Περιφέρεια και δήμους είχαν ενεργό ρόλο στην προώθηση και εξειδίκευση της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, στηρίζοντας τα επιχειρηματικά συμφέροντα σε κάθε περιοχή. Αυτή την πολιτική στήριξαν τα στελέχη της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ σε δήμους και περιφέρειες, ακόμα και όταν “μασκαρεύονταν” σε “ανεξάρτητους”. Είναι δυνάμεις δεσμευμένες στα “θέλω” του κεφαλαίου. Επομένως στήριζαν, στηρίζουν και θα στηρίζουν μια πολιτική που μετατρέπει την περιφέρεια και τους δήμους σε μηχανισμούς προσέλκυσης κονδυλίων για έργα προς όφελος του κεφαλαίου, με συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με χαράτσωμα του λαού για να αντισταθμιστεί η κρατική υποχρηματοδότηση, με ανάληψη αρμοδιοτήτων που οδηγεί σε εμπορευματοποίηση τομέων και υποβάθμιση κρίσιμων υποδομών.

Είναι η πολιτική που οξύνει τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σε όλα τα νησιά, όπως είναι η ακρίβεια, οι εργασιακές συνθήκες, η φοροληστεία, οι τραγικές ελλείψεις στην υγεία, στην παιδεία, στις κρίσιμες υποδομές που αφορούν την προστασία της ζωής, των περιουσιών, των δασών. 

Πλέον των παραπάνω, την ίδια στιγμή, βρίσκονται σε εξέλιξη οι επικίνδυνοι σχεδιασμοί για την ασφάλεια και τα κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών μας.

Οι ΗΠΑ επιδιώκουν την εγκατάσταση στρατιωτικών βάσεων θανάτου και στα νησιά του Αιγαίου μετατρέποντάς τα σε πολεμικά ορμητήρια, επομένως και σε πιθανούς στόχους αντιποίνων. Είναι η επιλογή του ΝΑΤΟ και της ΕΕ να προχωρήσουν οι σχεδιασμοί που οδηγούν σε καθεστώς συνεκμετάλλευσης-συνδιαχείρισης του Αιγαίου υπό Νατοϊκή κηδεμονία. Και είναι ένας σοβαρότατος λόγος να ενισχυθεί η Λαϊκή Συσπείρωση, για να σταματήσει η εξάπλωση των βάσεων στα νησιά μας, να αγωνιστούμε για να φύγουν οι βάσεις του θανάτου και να γίνει ο λαός μας νοικοκύρης στον τόπο του


ΝΑ ΞΕΦΥΓΕΙ Ο ΛΑΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΓΓΕΝΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΛΑΪΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ

- Ποιός είναι ο στόχος της παράταξης σας; Είστε ικανοποιημένος από την στελέχωση του ψηφοδελτίου σας;

Στόχος της παράταξής μας είναι να μπορέσει ο λαός μας να ξεφύγει από τη μέγγενη των αντιλαϊκών πολιτικών. Θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή, όπως όλο το προηγούμενο διάστημα, υψώνοντας μαζί με σωματεία, συλλόγους και φορείς, τείχος στην αντιλαϊκή βαρβαρότητα, κάνοντας πράξη την εργατική-λαϊκή αντιπολίτευση από όποια θέση κι αν βρέθηκαν. Είτε στη δημοτική αρχή, όπως στην Πάτρα, είτε σε θέσεις αντιπολίτευσης, οι εκλεγμένοι κομμουνιστές και οι αγωνιστές που συμπορεύονται μαζί τους, βρέθηκαν απέναντι σε κυβερνήσεις και κράτος. 

Ασφαλώς και είμαι απόλυτα ικανοποιημένος από τη στελέχωση του ψηφοδελτίου μας, καθώς πλαισιώνεται και στηρίζεται από εργατοϋπαλλήλους, βιοπαλαιστές, επιστήμονες, καλλιτέχνες, νέες και νέους, που αγωνίζονται καθημερινά για τα προβλήματα, τα οποία γεννά η εχθρική για τον λαό πολιτική του αστικού κράτους και εφαρμόζουν εξειδικευμένα οι τοπικοί στυλοβάτες του.

Είναι η φωνή υπεράσπισης των δικών του κοινωνικών δικαιωμάτων και αναγκών στην Υγεία, την Παιδεία, την Πρόνοια, το Νερό, την Ενέργεια, την Καθαριότητα, τις ασφαλείς και φθηνές συγκοινωνίες, στην ασφάλεια της ζωής του με έργα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής και αντισεισμικής προστασίας. Της διεκδίκησης δουλειάς με δικαιώματα κόντρα στην ένταση της εκμετάλλευσης και το σύγχρονο εργασιακό Μεσαίωνα.


EINAI ANAΓΚΗ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΟ “ΟΠΟΥ” ΒΓΕΙ ΣΕ “ΠΑΜΕ ΑΛΛΙΩΣ”

Tι ήταν αυτό που σας έκανε να ασχοληθείτε με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, λίγες μόλις εβδομάδες μετά την συμμετοχή σας στις εθνικές εκλογές, με το ΚΚΕ;

Η πολιτική είναι ενιαία, είτε αφορά τι εθνικές εκλογές είτε τις εκλογές για τον Α΄ και Β΄ βαθμό Τοπικής Διοίκησης. Η ανάγκη να αλλάξουμε το «πάμε και όπου βγει» σε «πάμε αλλιώς». Γιατί αυτό που ζούμε, δε μας αξίζει, δε μας πρέπει. Γιατί ο αγώνας για μια καλύτερη ζωή, δε σταματά. Δίνεται από οποιοδήποτε μετερίζι.

Ο Νίκος Μπελογιάννης στην απολογία του είχε πει μια φράση που περιλαμβάνει τα πάντα. «Αγωνιζόμαστε για να προφτάσουμε την αυγή και το αύριο, για να δημιουργήσουμε νέους χρόνους κι εποχές, στο μπόι των ονείρων μας, στο μπόι των ανθρώπων». Αυτό τα λέει όλα.  

Η ΠΕΡ/ΚΗ ΑΡΧΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΕ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

- Πώς κρίνετε το μέχρι σήμερα έργο της Περιφερειακής Αρχής; Πού πήγε καλά και πού όχι; 

Η Περιφερειακή Αρχή εξυπηρέτησε με τον καλύτερο τρόπο τις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου σε βάρος του λαού. Συνεπώς, στο δίλημμα «τα κέρδη τους ή οι ζωές μας», εξυπηρέτησε τα κέρδη τους. Ενδεικτικά θα αναφέρω κάποια σημαντικά στοιχεία, για να γίνει απόλυτα αντιληπτό αυτό.

 Προώθησαν τις ιδιωτικοποιήσεις στην διαχείριση των απορριμμάτων στα νησιά εκτοξεύοντας τα κόστη. Οι επί χρόνια απαξιωμένες από το αστικό κράτος και χωρίς χρηματοδότηση αναγκαίες υποδομές για την καθαριότητα σε κάθε νησί, οδηγήθηκαν με ευθύνη τους συνειδητά στα νύχια των ιδιωτών-«σωτήρων», που θα θησαυρίζουν σε βάρος των δημοτών.

 Μέσω του ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου, οι κάτοικοι των νησιών φορτώθηκαν υπέρογκα «πράσινα» χαράτσια και τέλη.

 Παρέδωσαν τη διαχείριση του Φράγματος Γαδουρά σε ιδιώτη αυξάνοντας υπέρογκα το κόστος. Οι αποφάσεις τους για τη διαχείριση του Νερού στα νησιά, οδηγούν στην παραπέρα εμπορευματοποίησή του αναθέτοντας ό,τι μπορούν σε εταιρείες, αντί να κατοχυρώνουν το νερό ως κοινωνικό αγαθό.

Πρωτοστατούν στην προώθηση των σχεδιασμών της ΕΕ για την Πράσινη Ανάπτυξη, με οδυνηρό τίμημα για τον λαό, το εισόδημά του, τις ανάγκες του και το περιβάλλον. Συνεργάστηκαν με τις ενεργειακές και άλλες εταιρείες σε μικρά νησιά (Αστυπάλαια, Τήλος, Χάλκη) για να καταπιεί όλος ο λαός, το «δόλωμα» της φθηνής και πράσινης ενέργειας, την ίδια στιγμή που η ενεργειακή ακρίβεια τσακίζει το λαϊκό εισόδημα. 

Στο Νότιο Αιγαίο, οι όμιλοι στον Τουρισμό, τις ακτοπλοϊκές και αεροπορικές συγκοινωνίες, την ενέργεια, τις κατασκευές και το εμπόριο σπάνε αλλεπάλληλα ρεκόρ κερδών, έχοντας σταθερό σύμμαχο την Περιφέρεια που ανοίγει λεωφόρους για τα συμφέροντά τους. Προκαλούν ανακαλύπτοντας τις αρμοδιότητες, όταν αυτές στηρίζουν τις επιδιώξεις τουριστικών και πράσινων ομίλων και παλεύουν γι’ αυτές, ενώ κρύβονται πίσω από τις αναρμοδιότητες, όταν τα προβλήματα αφορούν τους κατοίκους και τις ανάγκες τους, όπως τις καταπατήσεις στις παραλίες, την στέρηση της ελεύθερης πρόσβασης του κόσμου σ’ αυτές, την αντιπυρική και αντιπλημμυρική προστασία.

Ζητούν επιδοτήσεις για τους εφοπλιστές, προκαλώντας ερωτήματα αν εκεί έχει αρμοδιότητα η περιφέρεια, που ούτως ή άλλως, αφήνουν τους νησιώτες χωρίς συγκοινωνία, όταν δεν τους συμφέρει, παρά τα εκατοντάδες εκατομμύρια επιδοτήσεις που παίρνουν κάθε χρόνο, αλλά δεν απαιτούν κρατική χρηματοδότηση για τα Νοσοκομεία, την πλήρη στελέχωση όλων των δημόσιων δομών Υγείας στα νησιά με μόνιμο προσωπικό. Αρκούνται στην ατελέσφορη επιδοματική πολιτική και ταυτίζονται με την κυβερνητική εγκληματική πολιτική, που διαλύει την Υγεία, ζητώντας μάλιστα να την ασκήσει η ίδια η Περιφέρεια.

Διοργανώνουν εκθέσεις για τα αγροτικά προϊόντα των νησιών, αλλά δεν διεκδικούν 100% αποζημίωση στους αγρότες χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για τις καταστροφές που υπέστησαν στην πυρκαγιά, δεν καταγγέλλουν την Ευρωπαϊκή Κοινή Αγροτική Πολιτική που ξεκληρίζει αγρότες και αλιείς, δεν «καίγονται» για την ανυπαρξία εγγειοβελτιωτικών έργων.

Αδειοδοτούν στρατηγικές επενδύσεις στον Τουρισμό, εγκρίνοντας περιβαλλοντικές μελέτες που καταστρέφουν το περιβάλλον παραδίδοντας μέχρι το κύμα ακτές και παραλίες στο τουριστικό κεφάλαιο, στο όνομα της ανάπτυξης!

Στη λογική ότι το κέρδος είναι το κίνητρο της ανάπτυξης, προσαρμόζουν την λειτουργία της ίδιας της Περιφέρειας, στήνοντας παράλληλα και μία Περιφέρεια ΑΕ, που δεν λογοδοτεί καν στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Αυτό υπηρετεί ο Αναπτυξιακός Οργανισμός της Περιφέρειας με καλοπληρωμένα στελέχη, που διαχειρίζεται την ηλεκτροκίνηση στην Αστυπάλαια, καθορίζει τιμές στην μετακίνηση, προωθεί στην αγορά τα πανάκριβα πράσινα προϊόντα.

Καμιά λογοδοσία για την ΑΜΚΕ που έστησε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στη Σύρο με την Αμερικάνικη ναυπηγοεπισκευαστική εταιρεία ONEX, στην οποία παραχώρησε δικαιώματα για παντός είδους αντεργατική-αντιπεριβαλοντική δράση και δικαίωμα πρόσβασης σε χρηματοδοτήσεις.

Η φωτιά που μετέτρεψε σε στάχτη 173.000 στρέμματα δάσους στη Ρόδο, καίει και το «κάλπικο» αφήγημα της ανάπτυξης για όλους, που προωθούν τα αστικά κόμματα και οι εκπρόσωποί τους στην Περιφέρεια. Καταρρέει κάθε φορά που μπαίνουν στο ζύγι οι ανάγκες των πολλών και τα κέρδη των λίγων. 

Από την άλλη, μετά την καταστροφική πυρκαγιά στη Ρόδο, δεν έχει φροντίσει να ξεκινήσει, έστω ένα αντιπλημμυρικό έργο. Η πολιτική και εδώ του «πάμε και όπου βγει», σε βάρος του λαού. Και εννοείται πως όπως η φωτιά έφτασε στη θάλασσα, έτσι και τα νερά από τις βροχές θα καταλήξουν στη θάλασσα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. 

Από τα παραπάνω γίνεται ξεκάθαρο ότι η Περιφερειακή Αρχή τα πήγε καλά μόνο σε ότι αφορά τις εξυπηρετήσεις προς το μεγάλο κεφάλαιο, αφήνοντας το λαό και τις ανάγκες στην τύχη του. 


ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΩ

- Ποια θεωρείτε ότι είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κως και ποια η πρότασή σας για την επίλυσή τους;

Το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κως, είναι η υποστελέχωση του Νοσοκομείου, των υπηρεσιών του Δήμου και της αποκεντρωμένης διοίκησης, του ΕΚΑΒ, των σχολείων. Άλλο σημαντικό πρόβλημα είναι οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και η σύνδεση με τα άλλα νησιά. Η πρότασή μας είναι πως χωρίς αγώνα, δεν κερδίζεται το παραμικρό. Άρα μετωπική αντιπαράθεση με οτιδήποτε προκαλεί αυτά τα προβλήματα. Θα είμαστε παρόντες οπουδήποτε, προκειμένου να σταματήσει η πολιτική της ανταποδοτικότητας και να ικανοποιηθούν οι λαϊκές ανάγκες


ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΞΙΖΕΙ ΑΥΤΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

- Τι διαφορετικό έχει να προσφέρει ο συνδυασμός σας, από τους υπόλοιπους και για ποιους λόγους να σας εμπιστευτούν οι πολίτες;

Προεκλογικά δεν τάζουμε λαγούς με πετραχήλια και μετά τις εκλογές να γυρίζουμε το φύλο, συνεχίζοντας την άσκηση της αντιλαϊκής πολιτικής. Αυτό είναι κάτι που μας αναγνωρίζει ο λαός και το απέδειξε με την εμπιστοσύνη του και την ψήφο του, στις πρόσφατες εθνικές εκλογές. Καλούμε το λαό των νησιών να στηρίξει τα ψηφοδέλτια της παράταξής μας σε Περιφέρεια και Δήμους, για να αγωνιστούμε μαζί, ώστε να σταματήσει αυτή η κατάσταση, που ούτε μας πρέπει, ούτε μας αξίζει. 

ΚΑΜΙΑ ΕΚΠΤΩΣΗ

- Εκτιμάτε ότι η άνοδος του ΚΚΕ στις πρόσφατες Εθνικές εκλογές Πανελλαδικά, αλλά και στην περιοχή μας, θα συνεχιστεί και στις Αυτοδιοικητικές εκλογές;

Όπως σας ανέφερα ο λαός μας εκτιμά τη συνέπεια του ΚΚΕ. Ξέρει πως τα στελέχη, τα μέλη, οι συνεργαζόμενοι με το ΚΚΕ είμαστε μια γροθιά, ενάντια στο εκμεταλλευτικό σύστημα που ζούμε. Μας το αναγνωρίζει και τους ευχαριστούμε γι αυτό. Συνεχίζουμε στον ίδιο δρόμο, χωρίς καμία έκπτωση. 


- Πώς θα χαρακτηρίζατε με μία λέξη τους “αντιπάλους” σας επικεφαλής των παρατάξεων (Γ. Χατζημάρκο, Ν. Παπανικόλα και Χ. Καραγιάννη);

Δε θέλω να απαντήσω σε αυτή την ερώτηση. Έχω ήδη απαντήσει στο πολιτικό σκέλος. Σε προσωπικό επίπεδο, δε θέλω να αναφερθώ. Οι πολιτικές μας ενδιαφέρουν και μας απασχολούν και πώς εφαρμόζονται. Όχι τα πρόσωπα. 


ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΟ ΣΑΠΙΟ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

- Κλείνοντας, θα θέλαμε να μας πείτε ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να στείλετε, εν όψει των εκλογών, στους ψηφοφόρους;

Αμέσως μετά τις εθνικές εκλογές, με έπαρση μας είπαν πως «όλη η Ελλάδα είναι μπλε». Λίγες μέρες μετά και μέχρι σήμερα, αποδείχτηκε, πως όλη η Ελλάδα είναι μαύρη. Μαύρη από τις φωτιές, μαύρη από τις πλημμύρες, μαύρη από το θρήνο για το χαμό τόσων ζωών. Θα επαναλάβω το ερώτημά μου. Αυτό μας πρέπει; Μας αξίζει;

Απαντώ πως όχι, δε μας πρέπει, δε μας αξίζει.

Γι αυτό καλούμε το λαό των νησιών του Νότιου Αιγαίου στις εκλογές της 8ης του Οκτώβρη, να μπει αποφασισμένος στο παραβάν, να βάλει στο φάκελο για Περιφέρεια και Δήμο το ψηφοδέλτιο με το γαρύφαλλο και να το ρίξει στην κάλπη. Να γίνει ο σπόρος του αγώνα που θα φυτρώσει και θα ανατρέψει το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα. Ταβάνι των ονείρων μας είναι ο ουρανός και δεν κάνουμε καμιά υποχώρηση ως προς αυτό. Μαζί με το λαό, στους αγώνες για τις ανάγκες των πολλών και όχι για τα κέρδη των λίγων. 

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ