Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Η. Παπαποστόλου (Πρόεδρος Αγροτικού Σ/γου Κω): Πως η κλιματική αλλαγή μπορεί να επηρεάσει και την παραγωγή στην Κω

15/06/2024
260 Εμφανίσεις
4 Σχόλια

Για την φετινή παραγωγή, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι αγρότες σε σχέση με την διάθεση της παραγωγής αλλά και τις κλιματολογικές συνθήκες, μίλησε στο Βήμα της Κω ο πρόεδρος των αγροτών, κ. Ηλίας Παπαποστόλου. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το στοιχείο της πιθανότητας να καλλιεργούν οι αγρότες μας φρούτα και λαχανικά τα οποία ευδοκιμούν σε πιο τροπικά και ζεστά κλίματα λόγω την κλιματικής κρίσης.


Τα δεδομένα της φετινής παραγωγής

«Υπάρχει αφθονία φέτος στην τοπική παραγωγή. Με τα τωρινά δεδομένα ζήτησης και προσφοράς επαρκεί. Είμαστε στην κορύφωση της παραγωγής. Η ζήτηση θα εξαρτηθεί και από την ποσότητα του τουρισμού και τις καταναλωτικές συμπεριφορές των επιχειρηματιών.

Αν για παράδειγμα οι τουριστικές επιχειρήσεις αγοράζουν εκτός Κω λόγω τιμής, τότε τα τοπικά προϊόντα δεν θα πουληθούν. Είμαστε όμως σε ένα καλό σημείο που όλοι λίγο, πολύ πουλάμε.

Αυτό που πρέπει να αλλάξει σε εμάς είναι να οργανωθούμε περισσότερο οι αγρότες και να συντονιστούμε. Να δουλέψουμε πιο έξυπνα και πιο σύγχρονο τρόπο. Ο στόχος ήταν κάποτε να δημιουργηθούν ομάδες παραγωγών κάτι που δεν έγινε όμως θα γίνει κάποια στιγμή.

Προς το παρόν όμως έχει δημιουργηθεί το “Kos Locally Grown” και έχουμε καταφέρει να ενοποιήσουμε τυποποιητές, παραγωγούς, γενικότερα τον πρωτογενή τομέα πηγαίνοντας ένα βήμα μπροστά.

Ίσως οι ντόπιοι δεν το έχουν αντιληφθεί ακόμη το τι ακριβώς κάνουμε, αλλά η επισκεψιμότητα στην ιστοσελίδα μας είναι μεγάλη πλέον, όπως και η αναγνώριση από φορείς. Το Φεβρουάριο είχαμε λάβει και ένα βραβείο για την προσπάθεια, την καινοτομία και δεν είμασταν στο σημείο που είμαστε τώρα. Μας έχει βοηθήσει το Επιμελητήριο και ο Δήμος σε αυτή την προσπάθεια. Θέλουμε να κάνουμε και άλλα βήματα γιατί μπορούμε».


Πως η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τον αγρότη

«Σε ότι αφορά τον καιρό, είμαστε συνηθισμένοι και το έχουμε επισημάνει χρόνια για τις αλλαγές στο κλίμα. Θα παίξει ρόλο πόσες ζέστες θα έχουμε και που θα φτάσει η θερμοκρασία. Πρέπει να καταλάβουμε ότι και τα φυτά συμπεριφέρονται σαν άνθρωποι είναι ένας ζωντανός οργανισμός. Θέλουν φροντίδα, σκιά, νερό. Για αυτό το λόγο η άνοιξη είναι οι πιο ιδανικές συνθήκες. Οι ζέστες θα καθορίσουν τις παραγωγές μας από εδώ και πίσω όπως βέβαια και τα νερά. Το βλέπουμε και το έχουμε πει ότι τα νερά τελειώνουν. Πλέον πρέπει να βιαστούμε για να δώσουμε λύσεις».


Φρούτα εξωτικά και άνυδρες παραγωγές και στην Κω

Με τον καιρό να μεταβάλλεται προς πιο θερμά δεδομένα, δεν είναι απίθανο κάποια στιγμή να αλλάξουν παραγωγή οι αγρότες και να καλλιεργούν λαχανικά και φρούτα πιο εξωτικά όπως μάνγκο, ανανά, χουρμάδες και αβοκάντο.

« Χωρίς νερό δεν μπορούμε να παράγουμε τίποτα. Είναι σωστή η ερώτηση. Ενδεχομένως να έρθει η στιγμή που θα παράγουμε όπως τα άνυδρα νησιά. Άνυδρες ελιές, ντομάτες και αμπέλια όλα αυτά με δυσκολία όμως».

Σάντυ Λαδικού


Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 4
ανονιμοσ
ανονιμοσ 16/06 - 09:10
το δολεμα τησ αρκοδασ...
πια κλιματική αλλαγή και κουραφέξαλα μωρέ δεν βλέπετε που ψεκάζουν ένα σκασμό χημικά πανό από τα κεφάλια μας, πήρατε ποτέ σας νερό να εξετάσετε τη μας ψεκάζουν? πήρατε ποτέ να αναλύσετε τα χώματα τη χημικά έχουν μέσα ? μας φέρατε τα υβρίδια και γέμισε ο κοσμάκης με καρκινώματα λες και τα παλαιά παραδοσιακά σπόρια είχανε πρόβλημα εεεε... έπρεπε α βγει κάποιος στο κανάλι να μας ΠΟΣ μας ψέκαζαν δήθεν να βρέξει εεεε.... δουλεύετε τον κοσμάκη εδώ μέσα και μας περνάτε όλους για κοιμισμένα προβατάκια τον μασονοκουλίδον........... που πλέον δεν αντιλαμβάνονται καν με αποχή 60% και ο κοσμάκης ξύπνα και δεν σας αντέχει πια ρεεεε..... και 50+1 % νομικά σημαίνει ΠΟΣ δεν σας θέλει ο κόσμος πλέον αν όχι στην φυλακή πρέπει τουλάχιστον να πάτε στα σπιτάκια σας άιντε μην ξεκινήσω τα μπινελίκια πια...
Ανώνυμος
Ανώνυμος 15/06 - 20:48
Καιρός.
Κυταξτε να διαφυλάξεται?Τους υδάτινους πόρους και πηγές του νησιού! Διότι σε μερικά χρόνια δεν θα εχωμαι ούτε φρούτο, λαχανικά,Κ.ΤΛ.να τρώμε όπως και την πείνα τών επόμενων γενεών !Κάντε επειγόντως νοικοκυρεμα με μελέτες!Και να κοψεται την φορά στα μεγάλα ξενοδοχεία! Διότι θα πούμε το νερό νεράκι? Αφού θα γίνωμαι ΣΑΧΆΡΑ!!!
Ανώνυμος
Ανώνυμος 15/06 - 13:36
Ευκαιρια
Ευκαιρία για να πουλάτε τις ντομάτες 3 ευρώ . Καλοκαίρι είναι αλλά ζήτω στην κλιματική αλλαγή για κονόμα πάλι!!!!
Ανώνυμος
Ανώνυμος 15/06 - 10:45
Κλίμα
Χρειάζεται κυρίως πολιτική αλλαγή. .....οι πολιτικές που προτάθηκαν το 2010-11 τελικά δεν ήταν πράσινα άλογα.

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ