Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Κ. Καρανάσιος (ξεναγός): Δυσανάλογος ο αριθμός των αφίξεων με τα χρήματα που δαπανούν οι τουρίστες στην Κω

10/05/2022
337 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Η τουριστική περίοδος ξεκίνησε και οι ξεναγοί βρίσκονται στις επάλξεις για ακόμη μία χωρά, λειτουργώντας ως πρεσβευτές του ελληνικού τουρισμού. Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος στην μετά πανδημία εποχή, τις παράνομες ξεναγήσεις, το ενιαίο εισιτήριο, την εικόνα των αρχαιολογικών χώρων αλλά και της τουριστικής Κω, μίλησε στο Βήμα της Κω και Ράδιο Πρώτο ο κ. Κωνσταντίνος Καρανάσιος.  

Ο επαγγελματίας ξεναγός και μέλος του σωματείο Διπλωματούχων Ξεναγών Δωδεκανήσου  έδωσε μία ξεκάθαρη εικόνα για το πως έχουν τα πράγματα φέτος στον τουρισμό και τι πρέπει να γίνει να βελτιωθεί το νησί μας ποιοτικά.  

Οι προκλήσεις και τα εμπόδια στον κλάδο δεν έχουν τελειωμό τα τελευταία χρόνια με την πανδημία και τώρα τον πόλεμο, να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην καθημερινότητα αλλά και στον τουρισμό. 

Δυσανάλογος ο αριθμός αφίξεων με τα χρήματα που δαπανούν οι τουρίστες στην Κω  

« Ο αριθμός αφίξεων δεν σημαίνει ότι θα αφήσει κατά κεφαλήν και ένα α’ εισόδημα στην τοπική κοινωνία. Εμείς ως επαγγελματίες ξεναγοί συνεργαζόμαστε με πολλά γραφεία διότι δεν είναι δεδομένο ότι οι επισκέπτες ερχόμενοι στην Κω θα κλείσουν εκδρομές και ξεναγήσεις. Το να κλείσει κάποιος μία εκδρομή, υπάρχουν αστάθμητοι παράγοντες. Δυστυχώς υπάρχουν πολλοί τουρίστες που επιλέγουν να μην βγουν από τα ξενοδοχεία καθόλου». 

Οι ξεναγοί δεν κάνουν ξεναγήσεις μόνο για τα αρχαιολογικά μνημεία αλλά ξεδιπλώνουν όλο τον τόπο στους επισκέπτες. Για αυτό το λόγο, υπάρχει ο νόμος που προστατεύει τους επαγγελματίες και είναι πολύ αυστηρός με τους παραβάτες. 

Ξεναγήσεις από μη επαγγελματίες καταγγέλλει το σωματείοΞεναγών Δωδεκανήσου 

« Υπάρχει όριο ανάμεσα στους συνοδούς και στους ξεναγούς. Ένας ανιματέρ δεν μπορεί να κάνει ξεναγήσεις στο αρχαίο ωδείο επί πληρωμή όπως πρόσφατα διαπίστωσα. Απαγορεύεται. Το νομικό πλαίσιο είναι αυστηρό με ποινές, αφαίρεση άδειας και άλλα». 

Οι παράνομες ξεναγήσεις ανθούν σε Ρόδο και Κω με πολλούς μη επαγγελματίες να αλιεύουν πελάτες διαδικτυακά και να βρίσκουν διάφορα τεχνάσματα προκειμένου να μην γίνουν αντιληπτοί από τους διπλωματούχους αλλά και τις ελεγκτικές αρχές.  

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σωματείο αποφάσισε να συνεργαστεί για το θέμα αυτό με το ΙΝΚΑ Δωδεκανήσου, το οποίο θα εκδώσει 200.000 φυλλάδια που θα μοιραστούν στα ξενοδοχεία και παράλληλα θα αναρτηθεί στα διαδικτυακά προφίλ του ΙΝΚΑ κείμενο που θα συμβουλεύει τους καταναλωτές και τους επισκέπτες για το τι πρέπει να προσέχουν και τι πρέπει να κάνουν. 

Αναγκαία η υγειονομική διαφύλαξη της Κω για να μην έχουμε καλοκαιρινά lockdown

Ένα άλλο ζήτημα είναι τα μέτρα προστασίας Covid. Φέτος, οι μάσκες «έπεσαν» στους ανοικτούς χώρους , αλλά παραμένουν σε εσωτερικούς κλειστούς, με τους επισκέπτες όμως να μην συμμορφώνονται και να αποφεύγουν τη χρήση μάσκας εσωτερικά.  

Σύμφωνα με τον κ. Καρανάσιο, τα μέτρα της πανδημίας ήταν γενικά αμφίβολα. Το ζήτημα ήταν τόσο ο συνωστισμός όσο η προστασία των ξεναγών και τουριστών. « Τα μέτρα πρέπει να παραμείνουν ενεργά σε κλειστούς χώρους. Σημειώνεται χαλαρότητα κυρίως από τους επισκέπτες. Πρέπει να διαφυλάξουμε το υγειονομικό επίπεδο του νησιού μας για να μην έχουμε αύξηση κρουσμάτων κατά τη διάρκεια της σεζόν και μπούμε σε νέες περιπέτειες με τοπικά lockdown κτλ».  

Σε ισχύει το ενιαίο εισιτήριο – Εναλλακτικές προτάσεις και μνημεία   

Σε ότι αφορά το ενιαίο εισιτήριο ισχύει και φέτος, όμως σύμφωνα με τον ξεναγό θα πρέπει να γίνουν κάποιες τροποποιήσεις καθώς συμπεριλαμβάνεται και η είσοδος στο κάστρο, που όμως είναι δωρεάν.  

« Θα μπορούσε η επίσκεψη του κάστρου αφού είναι φέτος δωρεάν να αντικατασταθεί για παράδειγμα με την Kasa Romana ή το μουσείο. Ξεκινώντας την περιήγηση μας συνήθως από το Ασκληπιείο, συστήνουμε στους επισκέπτες να επισκεφτούν και τα άλλα ιστορικά μνημεία της Κω». 

«Ζούγκλα» τα αρχαιολογικά μνημεία της Κω  

Το καλοκαίρι ξεκίνησε και παρά τις εκκλήσεις του Υπουργού Τουρισμού να είναι έτοιμη η Ελλάδα από αρχές Μαρτίου, κάτι τέτοιο δεν ισχύει για ακόμη μία χρονιά για τους αρχαιολογικούς χώρους της Κω. Τα χόρτα και η βλάστηση είναι σε τέτοιο επίπεδο, που οι τουρίστες κάνουν σαφάρι αντί για ξενάγηση.  

« Αν και υπάρχει η βούληση από την τοπική αυτοδιοίκηση για τον καθαρισμό των αρχαιολογικών χώρων, δυστυχώς όπως συμβαίνει και με το οδικό δίκτυο, η δαιδαλώδης ελληνική γραφειοκρατία στέκεται εμπόδιο. Έχουμε παρέμβει πολλές φορές στο Υπουργείο Πολιτισμού για την κατάσταση ζούγκλα με τα χόρτα. Ερχόμαστε και εμείς σε δύσκολη θέση. Παράλληλα υπάρχει το ζήτημα των βανδαλισμών, της κλοπής αρχαίων εξαιτίας της ελλιπής φύλαξης. Όμως οι συμβασιούχοι φύλακες έχουν να πληρωθούν από πέρυσι». 

Περί Ιπποκρατικής Κω και επικοινωνιακή πολιτική  

Με τη φράση ότι η Κως αξίζει πάρα πολλά περισσότερα και δεν πρέπει να υποβαθμίζουμε τον τόπο μας, ο διπλωματούχος ξεναγός σημειώνει ότι το νησί μας έχει συγκεκριμένες δυνατότητες και υποδομές. « Η σεζόν που ανοίγει θα εξαρτηθεί από την ποιότητα που θα προσφέρουμε». 

Σχολιάζοντας τα περί Ιπποκρατικής Κω, τόνισε ότι δεν πρέπει να μένουμε στα επικοινωνιακά αλλά να δουλέψουμε το πως θα περάσει όλο αυτό στον επισκέπτη. « Στη Ρόδο γίνονται ξεναγήσεις με την αρωγή του Δήμου και της Περιφέρειας. Μία ανάλογη αξιέπαινη προσπάθεια είναι σε εξέλιξη και στο Ηράκλειο. Δυστυχώς στην Κω δεν έχουμε αξιοποιήσει αυτή την δυνατότητα ακόμα». 

Σάντυ Λαδικού    


Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ