Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
AdBanner
AdBanner
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

"KOS WE CARE"- ΜΙΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΠΡΟΣ ΜΙΜΗΣΗ ΜΕ ΠΛΟΥΣΙΑ ΔΡΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΩ

13/03/2021
699 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Σπουδαία δουλειά γίνεται από την εθελοντική ομάδα Kos We Care καθώς μία προσπάθεια μίας γυναίκας για καθαρισμό παραλιών βρήκε πολλούς ακόλουθους με την εθελοντική δράση να μεγαλώνει μέρα με την ημέρα.  

Μιλήσαμε με την κυρία Anja Polanz η οποία είναι Γερμανίδα και μένει στην Κω. Μας εξήγησε πως ξεκίνησε το όλο εγχείρημα το οποίο είχε στην αρχή έναν διαφορετικό σκοπό που ήταν η υποστήριξη των τοπικών επιχειρήσεων και προϊόντων.  

« Ξεκίνησε από το προσωπικό μου blog kosblogger.com. Αρχικά ο σκοπός μου ήταν να γνωστοποιήσω στους ξένους επισκέπτες μας ότι η Κως έχει εξαιρετικά τοπικά προϊόντα και πολύ καλές τοπικές επιχειρήσεις είτε αφορά την εστίαση είτε το λιανεμπόριο. Ο σκοπός του ιστιολογίου που διαθέτω από το 2018 ήταν να δείξω την άλλη πλευρά του νησιού πέρα από τα ξενοδοχεία all inclusive. Όμως έγινε ένας εθελοντικός καθαρισμός σε συνεργασία με ξενοδοχείο, το προσωπικό και τουρίστες και κάπως έτσι προέκυψε αυτό το κομμάτι.» 

Η κα. Polanz στην αρχή της προσπάθειας ήταν ουσιαστική μόνη της. Ενημέρωνε με άρθρα στα Γερμανικά και Αγγλικά το ιστιολόγιό της και σε ότι αφορά τους καθαρισμούς ήταν μόνη στην αρχή με κάποιους φίλους και γνωστούς. 

« Το lockdown έφερε περισσότερο κόσμο στις δράσεις καθαρισμού. Αν και προ Covid ήμασταν μία μικρή ομάδα ανθρώπων, τώρα μπορεί να ξεπεράσουμε τους 40 εθελοντές ανά δράση. Ειδικά το χειμώνα που υπάρχουν οι περιορισμοί και ο κόσμος δεν έχει πολλές δράσεις, η ομάδα μας μεγάλωσε.» 

Ο κάθε καθαρισμός σύμφωνα με την διοργανώτρια και εμπνεύστρια του όλου εγχειρήματος διαρκεί μία ώρα. Είναι αρκετή αυτή η μία ώρα αν αναλογιστεί κανείς ότι μαζεύονται περίπου 60 σακούλες σκουπιδιών. 

« Το χειμώνα έχουμε διοργανώνουμε έναν καθαρισμό συνήθως ανά εβδομάδα αν το επιτρέπει ο καιρός και το καλοκαίρι περίπου 1 φορά το μήνα. Μία ώρα είναι αρκετή καθώς κάθε φορά είμαστε όλο και περισσότεροι εθελοντές. Συγκεντρώνουμε περίπου 60 τσάντες με σκουπίδια. Βασικά έχουμε καθαρίσει πολλά παραλιακά σημεία της πόλης και κοντά στην πόλη και υπάρχουν σκέψεις για εξόρμηση στα ορεινά κομμάτια.» 

Η εθελόντρια είπε στο «ΒτΚ» ότι λαμβάνει η ομάδα αρκετά μηνύματα από άλλες περιοχές του νησιού για εθελοντικούς καθαρισμούς αλλά κάτι τέτοιο δεν είναι τόσο εύκολο και για λόγους οικονομικούς αλλά και χρόνου. 

« Μας ζητούν να πάμε για παράδειγμα στην Κέφαλο. Προτρέπω τους φίλους που επικοινωνούν μαζί μας στην σελίδα μας στο Facebook (kos we care)να οργανωθούν με εθελοντές της κάθε περιοχής διότι είναι δύσκολη η μετακίνηση. Χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο αλλά και καύσιμα. Πολλοί εθελοντές δεν εργάζονται αυτή την περίοδο και δεν θέλουμε να επιβαρύνουμε κανέναν. Είναι άλλωστε καλύτερα κάθε χωριό να έχει μία ομάδα εθελοντών.» 

Ο σκοπός της ομάδας Kos We Care σύμφωνα με την κα. Polanz είναι να είναι πιο προσεκτικοί οι πολίτες σε ότι αφορά τα σκουπίδια τους και να καλλιεργηθεί η ευαισθησία ως προς το περιβάλλον. 

Επίσης στο μπλογκ kosblogger.com κατά καιρούς γίνεται έρανος χρημάτων ώστε να ενισχυθούν με τροφή για αδέσποτα άνθρωποι που φροντίζουν τα ζώα και να ενισχυθούν άλλες φιλανθρωπικές δράσεις της Κω. 

« Συγκεντρώνουμε λεφτά και αγοράζουμε τροφή που παραδίδουμε σε ανθρώπους που φροντίζουν αδέσποτες γάτες και σκύλους. Επίσης συγκεντρώσαμε χρήματα και σχολικά είδη για την Kos Kidness που κάθε χρόνο προσφέρει σχολικά σε οικογένειες της Κω. Μας ενισχύουν και πολλοί φίλοι από το εξωτερικό.» 

Η bloggerτόνισε επίσης ότι είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι ο δήμος προχωρά στην άμεση συγκομιδή των σκουπιδιών που συγκεντρώνονται στους καθαρισμούς. 

« Μας βοηθά πολύ το γεγονός ότι σχεδόν την ίδια μέρα έρχονται από τον δήμο και μαζεύουν τις τσάντες που έχουμε. Κάθε βοήθεια και προσφορά είναι καλοδεχούμενη. Όπως προσφορές σε τσάντες, ειδικές τσάντες για ανακυκλώσιμα και γάντια.» 

Σάντυ Λαδικού  


Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ