Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Με "ωρολογιακές βόμβες" έτοιμες να εκραγούν μοιάζουν στην Κω τα ακαθάριστα οικόπεδα και τα παρατημένα ξερά χόρτα και κλαδιά

26/06/2024
591 Εμφανίσεις
13 Σχόλια

Με ωρολογιακές βόμβες έτοιμες να εκραγούν μοιάζουν τόσο τα ακαθάριστα οικόπεδα, όσο και τα παρατημένα ξερά χόρτα, σκουπίδια και κομμένα κλαδιά, στο νησί μας που μπορούν να μετατραπούν σε εύφλεκτη ύλη, εν μέσω της αντιπυρικής περιόδου. Παρά τα σημαντικά βήματα στον τομέα πρόληψης των πυρκαγιών, το θέμα της αποκομιδής παραμένει σε εκκρεμότητα.

Υπό την απειλών των προστίμων, ορισμένοι ιδιοκτήτες καθαρίζουν τα οικόπεδά τους, αλλά στοιβάζουν στον δρόμο κλαδιά και σκουπίδια, με τους Δήμους να αδυνατούν να τα μαζέψουν, καθώς δεν υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό.

Κάτοικοι της Κω, μας τόνισαν ότι η κατάσταση είναι επικίνδυνη και με το πέταγμα ενός τσιγάρου, η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει εκτός ελέγχου και να απειληθούν άμεσα κατοικίες και ανθρώπινες ζωές.


Ακαθάριστα οικόπεδα: Λήγει στις 30 Ιουνίου η προθεσμία για την πυροπροστασία

Ειδική ψηφιακή πλατφόρμα με τον τίτλο «Ακαθάριστα Οικόπεδα» έχει δημιουργηθεί από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης στην ηλεκτρονική διεύθυνση akatharista.apps.gov.gr.

Χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν προθεσμία μέχρι 30/6 για να προχωρήσουν στις απαραίτητες δηλώσεις για τα ακαθάριστα οικόπεδά τους, καθώς την Κυριακή 30 Ιουνίου 2024, «εκπνέει» επισήμως η προθεσμία, ύστερα από την παράταση που δόθηκε από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Προστασίας.

Έτσι, οι χιλιάδες ιδιοκτήτες σε όλη τη χώρα που βρίσκονται σε «αναμμένα κάρβουνα» θα πρέπει να προβούν σε υποβολή δηλώσεων σχετικά με τον Κανονισμό Πυροπροστασίας για ακίνητα κοντά και μέσα σε δασικές εκτάσεις.

H νέα πλατφόρμα δίνει τη δυνατότητα για υποβολή αίτησης καθαρισμού οικοπέδων από τους Δήμους, αλλά και για καταγγελία των ιδιοκτητών που δεν έχουν καθαρίσει ακάλυπτους χώρους.


Η πλατφόρμα για τα ακαθάριστα οικόπεδα

Με επιτόπιους ελέγχους οι Δήμοι θα εντοπίζουν τα ακαθάριστα οικόπεδα και στη συνέχεια μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας θα μπορούν να διασταυρώνουν, εάν οι πολίτες έχουν υποβάλει δήλωση καθαρισμού και να τους ενημερώσουν για την υποχρέωσή τους να προχωρήσουν σε εργασίες.

Το νέο εργαλείο που δημιουργήθηκε θα απλοποιεί τις διαδικασίες, ενώ θα δίνει τη δυνατότητα σε κάθε ενδιαφερόμενο να παρακολουθεί εάν τηρούνται οι κανόνες ως προς τον καθαρισμό των ακάλυπτων χώρων που μπορούν να αποδειχθούν επικίνδυνοι για την εκδήλωση και εξάπλωση πυρκαγιών, ιδίως κατά τους θερινούς μήνες.

Μέσω της πλατφόρμας οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση για τον καθαρισμό του οικοπέδου τους, καθώς και να προχωρήσουν σε καταγγελία για ακαθάριστα οικόπεδα.

Παράλληλα, οι δήμοι μέσω της πλατφόρμας θα μπορούν να καταχωρούν τους ελέγχους που θα έχουν διενεργήσει καθώς και τα οικόπεδα που πρόκειται να ελεγχθούν απ’ αυτούς.


Αναφορικά με τη διαδικασία του καθαρισμού αυτή περιλαμβάνει τα εξής:

– Υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσμα.

– Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά.

– Αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων και αύξηση του ύψους έναρξής της από την επιφάνεια του εδάφους, ανάλογα με την ηλικία και το είδος του δέντρου.

– Αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους.

– Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων ή εύφλεκτων υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων.

– Ασφαλή συλλογή και μεταφορά όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού.

Ακόμη, αυξημένες είναι και οι αρμοδιότητες των δήμων καθώς, μεταξύ άλλων και όπως ορίζει η σχετική πυροσβεστική διάταξη, χρειάζεται να προχωρήσουν στην ενημέρωση των υπόχρεων, στη διενέργεια τακτικών ή εκτάκτων ελέγχων όπως επίσης και στη διενέργεια καθαρισμού του οικοπέδου, αυτοψίας αλλά και σε επείγων αυτεπάγγελτο καθαρισμό.

Επιπλέον, μεταξύ των αρμοδιοτήτων των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, είναι η ενημέρωση με κάθε πρόσφορο μέσο του οικείου δήμου, η διενέργεια αυτοψίας κατόπιν αίτησης του οικείου δήμου και η βεβαίωση της αρμόδιας Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε επείγουσες περιπτώσεις άμεσου και ιδιαίτερα υψηλού κινδύνου πρόκλησης ή ταχείας επέκτασης πυρκαγιάς.


Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 13
Αγανάκτηση και μόνο
Αγανάκτηση και μόνο 30/06 - 08:11
Βρωμάει όλο το νησί
Όταν από αρχές Απριλίου σας καλούσαν για διακομιδή μαζεμενων χόρτων και κλαδιών ζηταγατε προσωπικά στοιχεία για να επικοινωνήσετε και να κλειστεί ραντεβου, όποιος απαντούσε στο 2242020340 υποτίθεται ότι τα σημείωνε κάπου, χρησιμοποιήστε τις σημειώσεις του και θα δείτε ότι σας έχουν καλέσει πάνω από μία φορά (εάν φυσικά τα σημείωνε όπως έλεγε) επίσης ελέγξετε και τα mail σας. Μην υποτιμάτε τα κορόιδα που σας ψήφισαν επειδή τα δωροδοκησατε. Σταματήστε να τσεπωνεται φανερά τα ταμεία και να ξυνεστε εάν θέλετε να εκτιμηθειτε με αξιοπρέπεια. Και τέλος το πρόβλημα δεν είναι μόνο τα χόρτα σε ιδιοκτησίες αλλά και οι κάδοι που μαζεύονται αφού έχουν ξεχειλίσει, οι δρόμοι που έχουν χόρτα κοντά ένα μέτρο ύψος τα αμαζευτα ποτάμια που έχουν μαζέψει μπάζα, χόρτα, πτώματα. Το ψάρι βρωμάει απ'το κεφάλι και το κεφάλι κάθεται και πίνει ποταρες σε γνωστά μπαρ του νησιού σαν να τα έχει όλα τακτοποιημένα. Λίγη ντροπή τπτ
Ανώνυμος
Ανώνυμος 29/06 - 08:52
Κανόνας.
Βαρετός λαός,! Δημοτικοί αρχή και πολίτες δεν μπορούν να συνενωηθουν!Γειά τα αυτονόητα και τις ευθύνες του καθενός!!!Παπλαδες, Παπλαδες, Παπλαδες παντού!Και παντού κηφήνες και ανευθυνότητα!Πάμε όλοι γειά πνιξειμο???
Kingdom
Kingdom 29/06 - 02:50
Που είναι οι ιδιοκτήτες;;
Πολλοί συμπατριώτες μας που ζουν στο εξωτερικό, έχουν κτήματα,στο έλεος του Θεού παρατημένα δεκαετίες ολόκληρες, ποιος θα πάρει την ευθύνη αν τα γειτονικά σπίτια, κτήματα πάρουν φωτιά;; Όπως και η ΔΕΔΥΗΕ που υποχρεούνται να καθαρίζουν τα χόρτα κάτω από τους πυλώνες του Ρεύματος.Ολοι τους άφαντοι!!!
Ανώνυμος
Ανώνυμος 28/06 - 18:16
Καλα
Οι δρόμοι που έχουν δεξιά αριστερά χόρτα 2 μέτρα θα καθοριστούν από τον Δήμο της Κω η θα αρχίσουμε τις καταγγελίες στην πλατφόρμα η στην αστυνομία? Ο ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ Η Ο ΔΗΜΟΣ?
Ανώνυμος
Ανώνυμος 28/06 - 18:13
Καρφωσε
Κάρφωσε το γείτονα σου μπορεις
Ανώνυμος
Ανώνυμος 28/06 - 16:15
Κωος
Θεοδοση πες αλευρι Το κραξιμο της αρκουδας σε περιμενει Ανικανος - Αδαης - Αδιαφορος Δημαρχος 3Α
miranta
miranta 28/06 - 13:52
Απορια
Έχουμε στη Κω ΚΑΕΚ;Πως το βρίσκουμε;
Ερώτηση
Ερώτηση 28/06 - 13:51
Κοινωνία
Με τους αρχαιολογικούς χώρους τι γίνεται; Είναι γεμάτοι σκουπίδια και ξερά χόρτα.
miranta
miranta 28/06 - 13:51
Άσχετο
Τι νόημα έχει να κανείς το κτήμα σου γυαλί και τα χωράφια γύρω γύρω να είναι γεμάτα με ξερά χόρτα ενός μέτρου;
miranta
miranta 28/06 - 13:49
Βασικα
Τα καθαρίσαμε.Περνουμε τηλέφωνο ποτέ θα περάσει φορτηγό να τα πάρει,δεν ξέρουν.Που να τα πάμε,δεν ξέρουν λέει.Ξερουν οι μεταφορείς.Αν έχεις δικό σου μέσο τι γίνεται;Τέλος πληρώνει ο Δήμος κάποιον επόπτη να το παίζει γκόμενος;

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ