Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Μεταναστευτικό: Αυτή είναι η ευρωτουρκική συμφωνία με τη σφραγίδα της Ελλάδας

24/09/2023
260 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Όλες τις πτυχές της επικείμενης ευρωτουρκικής συμφωνίας για το μεταναστευτικό με πρωτοβουλία και σφραγίδα της Ελλάδας παρουσιάσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης.

Όπως εξήγησε μιλώντας στην ΕΡΤ, ενώ από τη μία υπάρχει όξυνση εξαιτίας του τουρκικού τελεσιγράφου για απομάκρυνση μισού εκατομμυρίου Σύρων από την Κωνσταντινούπολη, από την άλλη, στον απόηχο της συνάντησης Μητσοτάκη και Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, οδεύουμε προς ευρωτουρκική συμφωνία με ελληνική πρωτοβουλία.


"Στόχος της κυβέρνησης είναι να αφυπνίσει όλους τους εταίρους"

"Δεν μπορεί να φύγει μέχρι αύριο μισό εκατομμύριο Σύριων απο την Τουρκία αλλά η ανακοίνωση προκαλεί κινητικότητα και αυξημένες ροές και προς Ελλάδα καθ’οδόν για τη Γερμανία", είπε ο κ. Καιρίδης και υπενθύμισε ότι στη Νέα Υόρκη, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης συναντήθηκε και με την αρμόδια Ευρωπαία Επίτροπο Ίλβα Γιόχανσον με την οποία θα συναντηθεί και ο ίδιος την Πέμπτη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.


"Στόχος της κυβέρνησης είναι να αφυπνίσει όλους τους εταίρους. Κάνουμε μεγάλη καμπάνια για ολιστική λύση καθώς εάν κλείσει ο δυτικός και κεντρικός διάδρομος των μετναστευτικών ροών από την Ισπανία προς Μαρόκο μένουμε εμείς με αυξημένες ροές, τόνισε.

Καλύτερη συνεργασία Λιμενικού και τουρικής ακτοφυλακής

Ο υπουργός Μετανάστευσης αναφέρθηκε στην καλύτερη συνεργασία Λιμενικού και τουρκικής ακτοφυλακής που ήδη παρατηρείται κάτι που όπως είπε ο κ. Καιρίδης αποτελεί "είδηση".

"Η συνεργασία είναι εφικτή και η θετικότερη εικόνα έχει να κάνει με τον αντίκτυπο της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν, γιατί το θέμα είναι να μην χάσουμε το μομέντουμ, τη δυναμική και να μην μονοπωλήσει τα φώτα η Ιταλία", τόνισε ο υπουργός.

Και υπογράμμισε ότι πρόκειται για "πρωτοβουλία της Ελλάδας, διότι εμείς έχουμε το πιο άμεσο ενδιαφέρον. Προφανώς είμαστε στην πρώτη γραμμή της μεταναστευτικής πίεσης".

Μιλώντας για το οικονομικό σκέλος της συμφωνίας εξήγησε ότι "προφανώς τα χρήματα είναι κάτι το οποίο ενδιαφέρει πάρα πολύ τους Τούρκους, ιδίως μετά τους σεισμούς, αλλά και το γεγονός, ότι έχουν 4 εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες. Εν μέσω οικονομικής κρίσης, η τουρκική κοινή γνώμη πράγματι έχει στραφεί εναντίον των μεταναστών διότι παίρνουν τις δουλειές".

"Είχαμε διπλασιασμό των παράνομων αφίξεων το 2022 σε σχέση με το ’21 και περαιτέρω αύξηση το 2023, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι διαχειριστήκαμε με ευταξία και ασφάλεια το Μεταναστευτικό. Δεν έχουμε τα προβλήματα που είδαμε στην ιταλική Λαμπεντούζα αλλά βρισκόμαστε σε μεγάλη εγρήγορση και είναι αναγκαία η συνεργασία με όμορες χώρες ειδικά με την Τουρκία", τόνισε ο Δημήτρης Καιρίδης.

Τουρκική πατέντα τα μαύρα φουσκωτά μιας χρήσης

Η Τουρκία είναι το κλειδί ως κόμβος με εκτεταμένο δίκτυο διακινητών και τουρκική πατέντα τα φθηνά φουσκωτά με ξύλινο πάτο και κινέζικες μηχανές που αποκαλούνται ως μοντέλο του Αιγαίου, εμφανίζονται μέχρι τη Μάγχη, συμπλήρωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

Η συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας.

Η συμφωνία θα είναι κατ’εξοχήν ευρωτουρκική

Οι πρωτογενείς ροές προς την Ελλάδα είναι δευτερογενείς προς τη Γερμανία και την Ευρώπη, ενώ από την Ιταλία, οι μετανάστες κατευθύνονται προς Γαλλία και προέρχονται από τη γαλλόφωνη Αφρική.

Ιδιαίτερο είναι το ενδιαφέρον του Βερολίνου που έχει δεχθεί 200.000 νέες αιτήσεις ασύλου και επιπλέον 1 εκατομμύριο Ουκρανούς πρόσφυγες, είπε ο κ. Καιρίδης.

Με πρωτοβουλία της Ελλάδας πάμε για κοινή δήλωση

Ο Ερντογάν πρέπει να δείξει ότι κάνει κάνει κάτι, ενώ για αρκετούς είναι υποτιμητικό και να λαμβάνει χρήματα για το μετναστευτικό την ώρα που τον κατηγορούν ότι ξεπουλάει την Τουρκία. Την ίδια ώρα τα πραξικοπήματα στην περιοχή του Σαχέλ, ο σεισμός στο Μαρόκο και οι πλημμύρες Λιβύη συνηγορούν ότι το μεταναστευτικό εξελίσσεται πάλι σε ωρολογιακή βόμβα.


thetoc.gr

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ