Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
AdBanner
AdBanner
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Νέες αλλαγές μελετώνται για την απασχόληση συνταξιούχων - Πέναλτι ανάλογα με τις ημέρες απασχόλησης

26/08/2022
72 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Νέες αλλαγές οι οποίες θα εισάγουν δικαιότερο σύστημα για το πέναλτι των εργαζόμενων συνταξιούχων, μειώνοντας αναλογικά το ποσό της σύνταξης μελετά το υπουργείο Εργασίας σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews.

Ειδικότερα μελετάται η παρακράτηση της σύνταξης να συνδέεται με τις ημέρες απασχόλησης του συνταξιούχου. Με το νόμο Βρούτση μειώθηκε η ποινή από 60% σε 30% οριζόντια για όλους ανεξάρτητα από τις ημέρες απασχόλησης.

Δηλαδή ακόμα και να εργαστεί ένας συνταξιούχος μία ημέρα το μήνα θα πληρώσει «πέναλτι» με το ένα τρίτο της σύνταξης. Με τις αλλαγές που προωθούνται θα εισάγουν αναλογικότερο σύστημα με βάση τις ημέρες απασχόλησης. Δηλαδή, συνταξιούχος με 1.000 ευρώ κύρια σύνταξη και 200 επικουρική , χάνει το 30% του συνόλου των αποδοχών του , ήτοι 360 ευρώ ακόμα και αν δουλεύει τις μισές ημέρες του μήνα. Με αναλογία 15% εφόσον δουλεύει 15 ημέρες θα έχει απώλεια 180 ευρώ, δηλαδή τα μισά.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα ισχύοντα πρόστιμο ίσο με 12 κύριες και επικουρικές συντάξεις θα κληθεί να καταβάλει στον ΕΦΚΑ όποιος συνταξιούχος εντοπιστεί να μην έχει δηλώσει την παράλληλη, με το καθεστώς συνταξιοδότησης που ήδη διανύει, απασχόληση.

Στο μεταξύ ένα μεγάλο ποσοστό των εργαζομένων συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα εξακολουθεί να αναμένει πάνω από ένα χρόνο τα αναδρομικά από τη μείωση του πέναλτι από το 60% στο 30%. Αν και οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι που υπέβαλαν πρόσφατα αιτήσεις βλέπουν τις σωστές περικοπές, υπάρχουν χιλιάδες συνταξιούχοι μετά το 2020 που εξακολουθούν να υφίστανται το μαχαίρι 60% του νόμου Κατρούγκαλου στις συντάξεις τους. Ο χρόνος αναμονής των αναδρομικών είναι περίπου 17 μήνες.

Επίσης με καθυστέρηση άνω των δύο ετών όσοι συνταξιούχοι εργάστηκαν δεν έχουν λάβει τη νόμιμη αξιοποίηση του χρόνου ασφάλισης ενώ καταβάλλουν τις αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές. 

Δηλαδή  δεν  εισπράτουν την ανταποδοτικότητα των εισφορών τους, όπως  προβλέπει ο  ισχύον νόμος.Ο  ΕΦΚΑ υποστηρίζει ότι δεν  εχει εγκατασταθεί το  απάραίτητο λογισμικό αφου δόθηκε προτεραιότητα σε  άλλες περιπτώσεις συνταξιούχων παραπέμποντας  την επίλυση για τους επόμενους μήνες.

Σύμφωνα με   την ισχύουσα  νομοθεσία,  Ν.4670/2020, οι καταβληθείσες εισφορές χρησιμοποιούνται για την προσαύξηση του ανταποδοτικού μέρους της κύριας σύνταξης και της επικουρικής σύνταξης των εργαζόμενων συνταξιούχων. Δηλαδή, ο χρόνος ασφάλισης που πραγματοποιείται από τους απασχολούμενους συνταξιούχους μπορεί να αξιοποιηθεί για καταβολή επιπλέον ποσού στην κύρια και την επικουρική σύνταξη, τόσο στις περιπτώσεις που γίνεται περικοπή όσο και στις περιπτώσεις που γίνεται αναστολή της σύνταξης.

Τι ισχύει σήμερα 

● Συνταξιούχοι που έχουν αναλάβει ή αναλαμβάνουν εργασία στον ιδιωτικό τομέα υπόκεινται σε μείωση για το ποσόν της κύριας και επικουρικής τους σύνταξης κατά 30%.

● Οι συνταξιούχοι που εργάζονταν πριν από τον Φεβρουάριο του 2020 θα ενταχθούν στις νέες διατάξεις, εφόσον συνεχίζουν να εργάζονται, από την 1/3/2022 και μετά.

● Συνταξιούχοι που έχουν αναλάβει ή αναλαμβάνουν εργασία σε φορείς της Γενικής Κυβέρνησης λαμβάνουν συντάξεις μειωμένες κατά 30% μετά τη συμπλήρωση του 61ου έτους, εφόσον αυτή συμπληρώνεται μέχρι την 28/2/2021 ή μετά τη συμπλήρωση του 62ου έτους ηλικίας, εφόσον αυτή συμπληρώνεται από την 1/3/2022 και μετά.

● Η μείωση του 30% είναι η ακαθάριστη σύνταξη ή συντάξεις (επί συρροής συντάξεων), από τις οποίες εξαιρούνται το εξωιδρυματικό επίδομα και το επίδομα ανικανότητας.

Dikaiologitika.gr

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ