Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε έκτακτο επίδομα για τους ευάλωτους τον Δεκέμβριο - Ποιοι θα το λάβουν

16/11/2023
211 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Επιταγή ακρίβειας ως έκτακτο επίδομα για τα Χριστούγεννα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης

Επίδομα αλληλεγγύης τον Δεκέμβριο στοχευμένα σε ευάλωτους πολίτες ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ και τον Άρη Πορτοσάλτε. «Η καλή πορεία της οικονομίας μας επιτρέπει να διαθέσουμε 350 εκατ. ευρώ σε σειρά παρεμβάσεων για τους αδύναμους συμπολίτες μας», ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας ότι θα δοθεί ως επίδομα αλληλεγγύης τον Δεκέμβριο.

«Η οικονομία έχει από υπεραπόδοση και έτσι υπάρχει μεγαλύτερη ασφάλεια για την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ», ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κώστας Χατζηδάκης, εξειδικεύοντας το πακέτο των 352 εκατ. ευρώ, που ανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος επίσης σε αύξηση των συντάξεων κατά 3% τον προηγούμενο χρόνο.

Επανέλαβε τις υπόλοιπες παρεμβάσεις που έχουν ήδη θεσπιστεί και αθροίζουν συνολικά σε 717 εκατ. ευρώ φέτος (που θα εκταμιευθούν τον Δεκέμβριο όπως επίδομα 100 έως 300 ευρώ για συνταξιούχους με προσωπική διαφορά, 3πλάσιο market pass σε Θεσσαλία και Έβρο μέχρι το τέλος του έτους, επίδομα θέρμανσης, youthpass και αύξηση 8% του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος) και σε 1,6 δισ. ευρώ το 2024. «Να μην ακούει κανένας όλους αυτούς που μπαίνουν σε πλειοδοσίες, που τάζουν λαγούς με πετραχήλια», είπε. «Σήμερα μπορούμε και δίνουμε έστω και αυτό το ποσό, το καταφέρνουμε γιατί ακολουθούμε μια σοβαρή πολιτική», ανέφερε ο υπουργός «και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε».


Remaining Time-0:00
Fullscreen
Mute
  • Οι κερδισμένοι από τον Χριστουγεννιάτικο μποναμά της κυβέρνησης - Οι δικαιούχοι και τα ποσά που θα λάβουν

Επισημαίνεται πως νωρίτερα ο πρωθυπουργός δεν απέκλεισε και νέες παρεμβάσεις που θα ανακοινωθούν παράλληλα με τη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό αναφερόμενος ειδικά στο υγειονομικό προσωπικό. Επίσης προανήγγειλε και αλλαγές στην Golden Visa που θα στραφεί σε ειδικές επενδύσεις, για παράδειγμα σε διατηρητέα ακίνητα που χρήζουν ανακαίνισης αλλά και σε κίνητρα για την ενίσχυση της ιδιωτικής ασφάλισης τα οποία εξετάζονται.

Η κυβέρνηση, όπως είχε κάνει και τα προηγούμενα έτη, το πλεόνασμα αυτό το επιστρέφει και στην κοινωνία, ανέφερε. Υπολογίζεται πως το πλεόνασμα αυτό θα είναι 352 εκατ. ευρώ που θα δοθεί σε ασθενέστερους οικονομικά συμπολίτες. Ο αριθμός των πολιτών που θα επωφεληθούν υπολογίζεται ότι θα είναι 2,3 εκατομμύρια και «το επίδομα αυτό το ονομάζουμε επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης γιατί αφορά σε πολίτες οι οποίοι είναι σε μεγαλύτερη ανάγκη».

Η εξειδίκευση των μέτρων

Οι έκτακτες ενισχύσεις θα καταβληθούν στις εξής ομάδες πολιτών:

800.000 δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού του ΟΠΕΚΑ, θα λάβουν επιπλέον μιάμιση δόση επιδόματος παιδιού. Ενδεικτικά το συνολικό ποσό (αρχικό ποσό συν επιπλέον μιάμιση δόση) που θα λάβει το Δεκέμβριο μια οικογένεια με τρία παιδιά κυμαίνεται από 280 έως 700 ευρώ.

– 1,055 εκατ. συνταξιούχοι που δεν έχουν προσωπική διαφορά ή έχουν κάτω των 10 ευρώ και λαμβάνουν άθροισμα κυρίων συντάξεων έως 700 ευρώ, θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση 150 ευρώ. Οι ίδιοι θα λάβουν αύξηση στις συντάξεις τους από 1-1-2024. Έτσι, ένας συνταξιούχος με αποδοχές 600 ευρώ θα λάβει συνολική αύξηση (έκτακτο επίδομα 150 ευρώ + αύξηση περίπου 3 % από 1.1.2024) σε ετήσια βάση 366 ευρώ ή 5,1%. Την ίδια έκτακτη ενίσχυση (150 ευρώ) θα λάβουν τον Δεκέμβριο και οι 33.000 δικαιούχοι του επιδόματος ανασφάλιστου υπερήλικα.

– 210.000 δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα λάβουν επιπλέον 50% του μηνιαίου επιδόματος. Υπενθυμίζεται ότι από τον Δεκέμβριο, όπως έχει ανακοινωθεί, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα αυξάνεται κατά 8 %. Έτσι, μια τετραμελής οικογένεια θα λάβει το Δεκέμβριο συνολικά 648 ευρώ (αρχικό επίδομα + αύξηση 8% + έκτακτο επίδομα).

225.000 δικαιούχοι του επιδόματος ΑμεΑ του ΟΠΕΚΑ, του εξω-ιδρυματικού επιδόματος και λοιπών επιδομάτων αναπηρίας του e-ΕΦΚΑ θα λάβουν ενίσχυση ύψους 200 ευρώ.

Δικαιούχοι και παραδείγματα

Αναλυτικά, οι δικαιούχοι και τα ποσά των έκτακτων ενισχύσεων έχουν ως εξής:

· Οι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού του ΟΠΕΚΑ θα λάβουν επιπλέον μιάμιση δόση επιδόματος παιδιού. Αφορά περίπου 800.000 δικαιούχους και το κόστος ανέρχεται σε 125 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι το ποσό του επιδόματος ανέρχεται σε 70 ή 42 ή 28 ευρώ για κάθε παιδί για το πρώτο και δεύτερο παιδί ανά μήνα, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος και σε 140 ή 84 ή 56 από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί, ανά μήνα.

Συνεπώς η επιπλέον ενίσχυση κυμαίνεται από 42 ευρώ έως και 840 ευρώ για μια οικογένεια με 5 τέκνα.

· Οι δικαιούχοι του επιδόματος ΑΜΕΑ του ΟΠΕΚΑ και οι δικαιούχοι του εξω-ιδρυματικού επιδόματος και λοιπών επιδομάτων αναπηρίας του e-ΕΦΚΑ (225.000) θα λάβουν ενίσχυση ύψους 200 ευρώ. Το κόστος ανέρχεται σε 45 εκατ. ευρώ.

· Οι δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος (210.000) που θα δουν αύξηση 8% από τον μήνα Δεκέμβριο, κατά τον ίδιο μήνα θα λάβουν επιπλέον 50% του μηνιαίου επιδόματος. Το κόστος εκτιμάται σε 24 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το ύψος του επιδόματος ανέρχεται για μονοπρόσωπα νοικοκυριά σε 200 ευρώ το μήνα, για κάθε επιπλέον ενήλικα του νοικοκυριού προσαυξάνεται κατά 100 ευρώ το μήνα και για κάθε επιπλέον ανήλικο μέλος του νοικοκυριού κατά 50 ευρώ το μήνα. Συνεπώς ένα ζευγάρι με 2 τέκνα που λάμβανε επίδομα 400 ευρώ, θα λάβει μηναία αύξηση 32 ευρώ και επιπλέον 216 ευρώ έκτακτο επίδομα, δηλαδή συνολικά 648 ευρώ.

· Συνταξιούχοι χωρίς προσωπική διαφορά ή με προσωπική διαφορά κάτω των 10 ευρώ, που λαμβάνουν άθροισμα κύριων συντάξεων έως 700 ευρώ (περίπου 1 εκατ. δικαιούχοι), θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση 150 ευρώ κατά τον μήνα Δεκέμβριο. Υπενθυμίζεται ότι οι εν λόγω συνταξιούχοι θα λάβουν αύξηση από 1/1/2024, ενώ οι αντίστοιχοι συνταξιούχοι με προσωπική διαφορά που δεν θα λάβουν αύξηση από 1/1/2024 θα λάβουν επίδομα 200 ευρώ. Η ενίσχυση των 150 ευρώ θα δοθεί επίσης και στους δικαιούχους του επιδόματος ανασφάλιστων υπερηλίκων του ΟΠΕΚΑ (περίπου 33.000 δικαιούχοι που επίσης λαμβάνουν αύξηση από 1/1/2024). Το κόστος εκτιμάται σε περίπου 158 εκατ. ευρώ.

Συνολικά θα δοθούν 352 εκατ. ευρώ σε 2,3 εκατ. δικαιούχους.

Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο θα καταβληθούν επιπλέον αυξάνοντας στα 717 εκατ. ευρώ το συνολικό κόστος των μέτρων ενίσχυσης του εισοδήματος των πολιτών:

  • Επίδομα 100-200 ευρώ στους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά.
  • Διπλάσιο ποσό market pass και επέκταση του για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο για τους πολίτες στις πληγείσες περιοχές από τις πρόσφατες καταστροφές.
  • Επίδομα θέρμανσης για όλες τις πηγές ενέργειας το οποίο από 1-1-2024 επεκτείνεται και στους λογαριασμούς ρεύματος.
  • Το Youth Pass σε νέους 18-19 ετών.
  • Το αυξημένο κατά 8% ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Η δαπάνη για τα μόνιμα μέτρα στήριξης του εισοδήματος των πολιτών από το 2024 και μετά ύψους 1,6 δις ευρώ περιλαμβάνει τις αυξήσεις σε μισθούς-συντάξεις, αφορολόγητο για οικογένειες, ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ για ασφαλιζόμενες κατοικίες, το Youth Pass και την απαλλαγή των πρώην δικαιούχων ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή στη δαπάνη αγοράς φαρμάκων.


insider.grΗ ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ