Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Παρακολουθήστε και διαβάστε αναλυτικά την τηλεμαχία των υποψηφίων Δημάρχων (vid)

02/10/2023
1633 Εμφανίσεις
34 Σχόλια

Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Κω, η τηλεμαχία ανάμεσα στους υποψήφιους Δημάρχους.

Συντονίστρια παρουσιάστρια, ήταν η δημοσιογράφος Σάντυ Λαδικού.

Ερωτήματα στους  υποψηφίους (Θ. Νικηταρά, Γ. Κυρίτση και Κ. Μακρή), θα έθεσαν οι δημοσιογράφοι: Καλλιόπη Δανελλάκη, Στάθης Πίτσης, Μαρία Πολίτου και Άννα Σαρηγιάννη.

Δείτε όλη την τηλεμαχία εδώ



ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΣΑ ΕΙΠΩΘΗΚΑΝ ΣΤHΝ ΤΗΛΕΜΑΧΙΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΚΩ


- Ερώτηση Πόπη Δανελλάκη: Κύριε Νικηταρά, ορκίστηκαν οι πρώτοι 34 φοιτητές του διατμηματικού τμήματος σπουδών, σε συνεργασία που είχατε με το πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Ενας στόχος τον οποίον υλοποιήσατε προσπαθώντας να βάλετε την Κω στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και με βάση τις δηλώσεις σας, πιθανόν να συνεχιστεί, εφόσον επανεκλεγείτε. Στην άλλη πλευρά, όμως έχουμε ζητήματα που αφορούν τα σχολικά συγκροτήματα σε όλες τις βαθμίδες του νησιού μας. Από το τρίτο γυμνάσιο και τις αίθουσες Προκάτ και από το σχολικό συγκρότημα του τρίτου και ιστορικού δημοτικού σχολείου ως και τις αίθουσες του ΕΕΕΕΚ Κω, με τις πολλές ελλείψεις, αλλά και αρκετές σχολικές μονάδες του νησιού μας, είναι παλαιές και δεν πληρούν τις σύγχρονες προδιαγραφές. Εάν λοιπόν επανεκλεγείτε, τι προτίθεστε να κάνετε μέσα σε αυτή την πενταετία που ακολουθεί, ως προς το κομμάτι των νέων και σύγχρονων σχολικών μονάδων στο νησί μας;

Απ. Θ. Νικηταρά: Εύστοχη η ερώτησή σας και πραγματικά ενδιαφέρουσα. Το Μεταπτυχιακό Τμήμα, είναι ουσιαστικά η είσοδος της Κω στον Χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Είναι ένα όνειρο, ένα όραμα δεκαετιών. 

Ένα ζητούμενο της κωακής κοινωνίας που επιτέλους στη δική μας θητεία παίρνει σάρκα και οστά. Το ξεκινήσαμε στην καρδιά της πανδημίας ως συζήτηση με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, το φέραμε στο δημοτικό Συμβούλιο. Υπήρχε μομφή, λοιδορία, υπήρχε σύγχυση από την πλευρά της αντιπολίτευσης, όμως εμείς παραμείναμε προσηλωμένοι σε ένα στόχο που λέει ότι η Κως, έστω και με καθυστέρηση πολλών ετών, πρέπει επιτέλους να διαβεί το κατώφλι της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Περάσαμε δύσκολα στο ενδιάμεσο διάστημα, αλλά τα καταφέραμε, όπως τα καταφέραμε και σε αρκετά άλλα σημαντικά ζητήματα, με τα οποία καταπιαστήκαμε. Πριν από λίγες ημέρες, έκλεισε ο πρώτος κύκλος σπουδών μεταπτυχιακών σπουδών. 

Ορκίστηκαν, όπως είπατε και εσείς, 34 μεταπτυχιακοί φοιτητές και αυτό είναι ένα τεράστιο κέρδος για την Κω. 34 άνθρωποι στην μεγάλη τους πλειοψηφία Κώοι πολίτες, αποκτούν μια εξειδικευμένη γνώση. Καταρτίζονται ως στελέχη ουσιαστικά στην τοπική οικονομία και στην τοπική κοινωνία. Και βλέπετε ότι με αυτό τον τρόπο, ανεβάζουμε τον πήχη ψηλά. Στόχος είναι το επόμενο διάστημα να καταπιαστούμε με ξενόγλωσσα μεταπτυχιακά τμήματα και στη συνέχεια να υπερασπιστούμε σθεναρά τον διακαή πόθο και στόχο της Κωακής κοινωνίας, που είναι η δημιουργία προπτυχιακών τμημάτων, δηλαδή τμημάτων πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στο νησί μας. Και θεωρώ ότι πλέον έχουμε αποδείξει περίτρανα, ότι αυτό μπορούμε να το καταφέρουμε. 

Παιδεία, πρωτοβάθμια - δευτεροβάθμια. Υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα. Δημογραφικά, υπάρχει μια έκρηξη τα τελευταία 10 χρόνια. Δεν το είδε η προηγούμενη δημοτική αρχή, δεν προετοίμασε τίποτα, με αποτέλεσμα να ερχόμαστε εμείς το 2019, να βλέπουμε 650 παιδιά στο τρίτο γυμνάσιο, 450 παιδιά στο δημοτικό του Ασφενδιού, να βλέπουμε ότι πάσχει το γυμνάσιο και το λύκειο στην Αντιμάχεια.

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να λέμε ότι για πρώτη φορά συντάσσουμε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα σε όλο το νησί, σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης. Πλέον, έχουμε στη διάθεσή μας γη, από την Κω μέχρι την Κέφαλο για να μπορούμε στην επόμενη θητεία μας, στην επόμενη πενταετία, να προχωρήσουμε τις μελέτες και στη συνέχεια να βρούμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία, τα οποία υπάρχουν για να εκτελέσουμε έργα τα οποία είναι χρήσιμα για τις επόμενες γενεές.


Ερώτηση Πόπη Δανελλάκη: Προτίθεστε στα τεχνικά έργα του Νοεμβρίου, να εντάξετε κάποια νέα σχολική μονάδα, εφόσον θα βρίσκεστε στην θέση του δημάρχου;

Απ. Θ. Νικηταρά: Όπως σας είπα και πριν, δεν είναι μία η σχολική μονάδα, είναι πολλές. Είναι το 3ο Γυμνάσιο, το νηπιαγωγείο στο Ζηπάρι, ο παιδικός σταθμός στην Κέφαλο, το δημοτικό στο Ζηπάρι, το λύκειο στο Ζηπάρι, το γυμνάσιο και το δημοτικό στην Αντιμάχεια και όπως είπα πριν, βρήκαμε τη γη. Εντάσσουμε και το Κλεοπάτρα, ένα ιστορικό κτήριο, το οποίο το εντάξαμε σε χρηματοδοτική πρόταση και οσονούπω θα προχωρήσει. Άρα λοιπόν, υπάρχει μια σαφής κινητικότητα και προετοιμασία, ένας σχεδιασμός, ο οποίος έγινε εξαντλητικά την προηγούμενη περίοδο και η περίοδος που ανοίγεται μπροστά μας, θα είναι μια περίοδος δράσης και υλοποίησης, μαζί με την Κωακή κοινωνία.


-Ερώτηση Σ. Πίτση: Κύριε Κυρίτση, σε πρόσφατη συνέντευξή σας στο «ΒτΚ» κάνατε λόγο για μια νέα ενότητα, στην οποία μάλιστα εάν εκλεγείτε θα αξιοποιήσετε και στελέχη από την αντιπολίτευση. Ωστόσο, η μέχρι σήμερα πορεία σας στο δήμο, έχει δείξει ότι ούτε την επιδιώξατε ποτέ την ενότητα, ούτε και την πετύχατε. Ακόμα και αυτοί που δεν σας ψήφισαν, στην πλειοψηφία τους, δεν το έκαναν γιατί σας θεωρούν ανίκανο ως Δήμαρχο, αλλά λόγω του συγκρουσιακού σας χαρακτήρα. Τόσο με τον κ. Καϊσερλη, όσο και με τον κ. Νικηταρά, ακόμα και με τον κ. Καματερό και τον κ. Χατζημάρκο, είτε από τη θέση του Δημάρχου, είτε από αυτή της αντιπολίτευσης, δε ρίξατε ποτέ μια γέφυρα που στην αντίπερα όχθη, ούτε δείξατε ποτέ πρόθυμος να ανεβείτε σε μια, που τυχόν έριχνε η απέναντι πλευρά. Είναι η δήλωσή σας αυτή ένδειξη αναθεώρησης και μεταμέλειας; Θα δουν αλήθεια οι συμπολίτες μας έναν ενωτικό Γιώργο Κυρίτση, αν εκλεγείτε και γιατί να το πιστέψουν αυτή τη φορά; 

Απ. Γ. Κυρίτση: Να σημειώσω δύο πράγματα πρώτα από όλα, την παρουσία πολλών γυναικών δημοσιογράφων στο πάνελ. Αυτό είναι πολύ καλό, θα μπορούσαμε να πούμε ότι έχει κυριαρχήσει το γυναικείο φύλο στο στη δημοσιογραφία, χωρίς αυτό να θεωρείται ότι είναι υποτίμηση των ανδρών δημοσιογράφων, αλλά είναι καταπληκτικό, το ότι σήμερα έχουμε 4 γυναίκες δημοσιογράφους. Το δεύτερο που έχω να πω και επιτρέψτε μου κ. Λαδικού που συντονίζεται, δεν μου αρέσει ο όρος τηλεμαχία. 

Μπορείτε να πείτε διάλογος γιατί διάλογο πρέπει να κάνουμε όχι μάχες, ακόμα και τηλεοπτικές. Διάλογο λοιπόν, κάνουμε έστω και καθυστερημένα και θα σας θυμίσω ότι για πάρα πολλά χρόνια, από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου στην τοπική αυτοδιοίκηση ως υποψήφιος δήμαρχο ή ως μη εκλεγμένο Δήμαρχο, πάντα υπήρχαν στρογγυλά τραπέζια, ειδικά στη δημοτική τηλεόραση. Αυτό δεν έγινε. Εν πάσει περιπτώσει, γίνεται σήμερα. Όταν λέμε μια νέα ενότητα, την οποία πραγματικά έχει ανάγκη ο τόπος, μιλάμε για μία νέα ενότητα και συνεννόηση, πέρα από τοξικότητες και οποιαδήποτε αντίθεση μεταξύ προσώπων. Κανείς, μα κανείς, δεν έχει να χωρίσει τίποτα με τον άλλον. Κανείς δεν έχει προσωπικά, τουλάχιστον εγώ το λέω, δεν έχω προσωπικές αντιθέσεις με κανέναν. Το μόνο που με ενδιαφέρει, είναι το νησί και μόνο το νησί και οι άνθρωποί του. 

Κάναμε τεράστιες προσπάθειες την προηγούμενη περίοδο που ήμασταν δημοτική αρχή, καλλιεργώντας ένα κλίμα ενότητας και συνεργασίας στο δημοτικό συμβούλιο, ξεκινώντας από το πρώτο και σημαντικό, που είναι η διαφάνεια στη διαχείριση των οικονομικών του δήμου, με τη σύσταση της Επιτροπής Παρακολούθησης Προϋπολογισμού, στην οποία συμμετείχαν όλες οι παρατάξεις, άσχετα αν κάποιοι δεν συμμετείχαν. Κάναμε βήματα διαφάνειας και συνεννόησης με τους πολίτες, με την Δημοκρατία στην πράξη, με λαϊκές συνελεύσεις, με το να ακούμε τον κόσμο καθημερινά, με το να προχωρούμε σε διάλογο με όλους τους, προκειμένου να καταλήξουμε στο πρόγραμμα έργων και στην σύνταξη του προϋπολογισμού. Και αυτό οφείλουμε να συνεχίσουμε τώρα.

Κοιτάξτε, η λογική της. Κάποιοι προσπάθησαν να δημιουργήσουν μία εικόνα για τον Γιώργο Κυρίτση, γιατί δεν έχουν κάτι άλλο να αντιπαλέψουν. Είπατε και εσείς ότι θεωρούμαι ικανός δήμαρχος, αλλά συγκρουσιακός. Θα σας πω κάτι. Με κανέναν, μα με κανέναν πολίτη της Κω, δεν έχω καμία προσωπική αντίθεση και δεν πρόκειται και δεν συγκρούστηκα ποτέ. Αλλά, ναι, θα συγκρουστώ με αυτούς οι οποίοι δεν. στηρίζουν την Κω και τις προσπάθειες της. Είτε αυτοί είναι υπουργοί, είτε είναι σε άλλα επίπεδα διοίκησης. Σκέφτομαι μόνο το καλό της Κω.

Όσο για την επόμενη μέρα είναι δεδομένο. Το ξαναλέω, ότι όποιος πολίτης, είτε εντός, είτε εκτός δημοτικού Συμβουλίου, είτε με ψήφισε είτε δεν με ψήφισε, τον θέλω να συμμετέχει. Μάλιστα, είναι μία παράκληση, ειδικά προς τους νέους ανθρώπους, να συμμετέχουν στη λήψη των αποφάσεων που τους αφορούν, αλλά και στον σχεδιασμό.


- Ερώτηση Σ. Πίτση: Κύριε Κυρίτση, είπατε στην συνέντευξη ότι θα βάλετε στελέχη της αντιπολίτευσης στη δημοτική αρχή αν εκλεγείτε. Θα το κάνετε όντως αυτό και την ενότητα που κάνετε λόγο, θα την επιχειρήσετε ακόμα και αν είστε Αντιπολίτευση; 

Απ. Γ. Κυρίτση: Έχω επανειλημμένως πει και μέσα στο δημοτικό συμβούλιο αλλά και έξω, ότι δεν περισσεύει κανείς. Και βεβαίως, όταν πρόκειται για θετικές δράσεις ή έργα δρομολογημένα προς την θετική κατεύθυνση, είναι δεδομένο του και θα συνεχιστούν και θα υλοποιηθούν, αλλά και βεβαίως θετικές δράσεις θα παραμείνουν και θα εξελιχθούν, όπως όμως ότι θα σταματήσουν αυτά για τα οποία θα διαφωνώ, είτε είμαι Δήμαρχος, είτε είμαι στην θέση της Μειοψηφίας, γιατί αυτά δεν ωφελούν την Κω.

Όταν έχεις το τρίτο δημοτικό σχολείο, δύο χρόνια ερείπιο, όταν έχεις το τρίτο γυμνάσιο και δεν έχεις προβλέψει που θα το πας και πολλά άλλα, δεν μπορείς να μιλάς για ανώτατη εκπαίδευση και για συνεργασία. Γιατί όταν εμείς οι 3 παρατάξεις της Αντιπολίτευσης λέγαμε τα αυτονόητα για τα σχολεία, κάποιοι άλλοι καμάρωναν για το μεταπτυχιακό, που πληρώνει ακριβά ο πολίτης της Κω και δεν ξέρω αν υπάρχει στην Ελλάδα, άλλο φαινόμενο επί πληρωμή μεταπτυχιακού, πλην κάποιων δήμων στην Αθήνα.


- Ερώτηση Μ. Πολίτου: Κυρία Μακρή, αν ο κόσμος αποφασίσει να είστε εσείς η νικήτρια των εκλογών της όγδοης Οκτώβρη, ποιες θα ήταν οι πρώτες σας αποφάσεις και προτεραιότητες; Στην περίπτωση που χάσετε, ποιον από τους 2 συνυποψήφιούς σας θα προτιμούσατε για δήμαρχο και γιατί;


Απ. Κ. Μακρή: Αυτή τη βραδιά του διαλόγου, την είχαμε θέσει ως Λαϊκή Συσπείρωση και άλλες φορές, ώστε η σημερινή συζήτηση να διεξαχθεί κάτω από άλλους όρους, χωρίς παράλληλους διαλόγους, αλλά με μια μορφή, πιο παραγωγική. Στηνερώτησή σας τώρα, σας απαντώ ότι θα κάνουμε αυτά που παλεύουμε και αγωνιζόμαστε και γι’ αυτά που αγωνιά ο κόσμος να δει. Και είναι θέματα και λύσεις που έχουμε διεκδικήσει και έχουμε ζητήσει από τις δημοτικές αρχές, όλα αυτά τα προηγούμενα χρόνια.

 Όπως για παράδειγμα μέτρα για να ανακουφιστεί το λαϊκό εισόδημα, σε μια περίοδο που η ακρίβεια έχει φτάσει στο Θεό, όπως παραδείγματος χάρη, μείωση τελών και ανταποδοτικών σε υπηρεσίες και σε άλλες παροχές, που μπορεί να έχει ανάγκη αυτή τη στιγμή ο συνδημότης μας. Να εξασφαλιστεί και να διασφαλισθεί η υγεία των κατοίκων του νησιού.

 Δεν δεχόμαστε να λέει ο Δήμαρχος ότι δυστυχώς δεν είναι αρμοδιότητά τους, τη στιγμή που το νοσοκομείο είναι υποστελεχωμένο. Είναι σαν να μας λένε ότι δεν νοιάζονται για το ότι δυστυχώς θρηνούμε θύματα.

Στηρίζουν τις πολιτικές της Κυβέρνησης και δεν πηγαίνουν κόντρα σε αυτήν, βιάζοντας το περιβάλλον και τη φύση, λυμαίνοντας τον πλούτο και τις φυσικές ομορφιές του τόπου.


- Ερώτηση Μ. Πολίτου: Κυρία Μακρή δεν μου απαντήσατε, σε περίπτωση που χάσετε, ποιον από τους 2 συνυποψηφίους σας, θα προτιμούσατε για δήμαρχο και γιατί;


Απ. Κ. Μακρή: O κάθε δημότης, εργαζόμενος, βιοπαλαιστής, που παρακολουθεί την στάση και τις θέσεις της λαϊκής συσπείρωσης, από το 2010 μέχρι και σήμερα, δεν περιμένει να επιλέξουμε εμείς το Δήμαρχο. 

Εμείς λέμε στο λαό να επιλέξει τη λαϊκή συσπείρωση ως δημοτική αρχή, προκειμένου να απαλλαγεί από τα βάσανα και τα προβλήματα που του έχουν φορτώσει. Οι 2 άλλοι συνυποψήφιοι αυτή τη στιγμή, βάσει των όσων έχουν πει, θα συνεχίσουν στην ίδια κατεύθυνση, στην ίδια γραμμή και τελικά αυτό που φαίνεται, είναι και το δίλημμα που τελικά θα πρέπει να απαντηθεί την Κυριακή που μας έρχεται, είναι εάν ο λαός θα συνεχίσει στην ίδια γραμμή ή αν θα επιλέξει τη λαϊκή συσπείρωση, ως δημοτική αρχή, για να έρθει η αλλαγή.


- Ερώτηση Α. Σαρηγιάννη: Κύριε Νικηταρά, στην αρχή κάθε σεζόν, γίνονται συναντήσεις με επιχειρηματίες της πόλης, όσο και των υπολοίπων χωριών. Σε αυτές τις συναντήσεις είχατε πει σε αυστηρό ύφος, ότι οι επιχειρήσεις δεν πρέπει να παραβιάζουν τα όριά τους και να κλείνουν πεζόδρομους ή δρόμους, ενώ ακόμα αναφορικά με την τοποθέτηση διαφημιστικών πινακίδων σε πεζοδρόμια, είχατε δηλώσει ότι αν διαπιστώνονται παραβάσεις, οι πινακίδες θα αφαιρούνται και θα επιβάλλονται πρόστιμα. Είστε ικανοποιημένος με την εικόνα της πόλης και των χωριών, όσον αφορά το συγκεκριμένο Τομέα; Έχετε επιβάλλει τη νομιμότητα;


Απάντηση: Θ. Νικηταρά: Πραγματικά χαίρομαι που αναγνωρίζετε ότι στην έναρξη κάθε τουριστικής περιόδου, αυτή η δημοτική αρχή συνομιλεί όπως συνομιλεί με όλους τους πολίτες και τους επιχειρηματίες. Πράγματι, είπα το αυτονόητο, δηλαδή την εφαρμογή της νομιμότητας. Κάθε επιχείρηση, κάθε φορολογούμενος πολίτης πρέπει να συμμορφώνεται σε σχέση με το θεσμικό πλαίσιο, που κάθε φορά υπάρχει και κυριαρχεί στα τοπικά πράγματα. Έτσι λοιπόν και η λειτουργία της πόλης και του νησιού στο σύνολό του, είναι ένα ζητούμενο, το οποίο το συζητούμε και το επιδιώκουμε κάθε φορά που βρισκόμαστε εμείς και οι συμπατριώτες μας επιχειρηματίες. 

Η Κως έχει βγει όπως όλη η ανθρωπότητα βέβαια μέσα από την πανδημία με σημαντικές οικονομικές δυσκολίες. Εμείς ως δημοτική αρχή, έπρεπε να δείξουμε ότι είμαστε δίπλα στους επιχειρηματίες, σύμμαχοι και όχι απέναντί τους, προκειμένου να σταθούν ξανά στα πόδια τους και να κάνουν το επόμενο βήμα, σε σχέση με τον σχεδιασμό που έχουν να κάνουν και σε ότι έχει να κάνει με τον οικογενειακό και επιχειρηματικό τους προγραμματισμό. Πραγματικά, όπου παρατηρείται κατάχρηση, η οποία είναι εις βάρος της εικόνας αλλά και της λειτουργίας της πόλης και του νησιού, επιβάλλεται η νομιμότητα . 

Όμως στόχος αυτής της Δημ. Αρχής, είναι να εξαντλούμε τον διάλογο. Θεωρώ λοιπόν ότι ένας διάλογος, ο οποίος διέπεται από σεβασμό, αλληλοκατανόηση και αναγνώριση των δεδομένων κάθε φορά, περιορίζει στο ελάχιστο την λήψη τέτοιων μέτρων που μπορεί να είναι επιβαρυντικά για τον προϋπολογισμό του κάθε επιχειρηματία και προφανώς αναφέρομαι στα πρόστιμα, όπου εκτιμώ ότι τις στις περισσότερες των περιπτώσεων, έχουμε καταφέρει, σε συνεννόηση με τους επιχειρηματίες, να συμμορφωθούν. Πρέπει να αντιληφθούν, ότι η εικόνα τους είναι μια εικόνα που προφανώς ανεβάζει και το νησί στο σύνολό του και θεωρώ ότι είναι και ο μόνος δρόμος. Ο δρόμος της συνέργειας, της συνεργασίας, της συνεννόησης και όχι ο δρόμος των προστίμων που όμως, έχουν επιβληθεί, όπου ακριβώς οι άνθρωποι στους οποίους απευθυνθήκαμε, δεν έπαιρναν από λόγια.


-  Ερώτηση Α. Σαρηγιάννη: Συνεπώς αν επανεκλεγείτε, θα είστε περισσότερο αυστηρός την επόμενη φορά;


Απ. Θ. Νικηταρά: Όσον αφορά τη νομιμότητα, θεωρώ ότι υπάρχει ένας κανονισμός λειτουργίας στην πόλη, ο οποίος βέβαια είναι ξεπερασμένος και πρέπει να επικαιροποιηθεί. Θα γίνει ένας εξαντλητικός διάλογος με τους επιχειρηματίες. Βλέπετε ότι έχουμε αναλάβει μια πρωτοβουλία τα τελευταία 4 χρόνια, όπου πραγματικά η εικόνα της Κω, ιδιαίτερα στα σημεία αιχμής στα τουριστικά σημεία δηλαδή, αλλά και το νησί στο σύνολό του, έχει αλλάξει ριζικά; Δεν τα καταφέραμε όλα, αλλά είμαστε εδώ ώστε στην επόμενη πενταετία, να αφήσουμε το δικό μας αποτύπωμα. Πρέπει να αναβαθμίσουμε την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Πρέπει εμείς οι ίδιοι, κάνοντας τη δική μας αυτοκριτική, να μπορέσουμε να προσαρμοστούμε στα νέα πρότυπα, στις νέες ανάγκες, στα νέα δεδομένα, γιατί η Κως πραγματικά μπορεί να έχει έναν ποιοτικό τουρισμό και αυτόν τον ποιοτικό τουρισμό θέλουμε και θα τον διεκδικήσουμε και θα τον φέρουμε στο νησί μας.


- Ερώτηση Π. Δανελλάκη: Κύριε Κυρίτση, τον προηγούμενο μήνα ως επικεφαλής της παράταξης σας, μαζί με δημοτικούς συμβούλους και διάφορα μέλη της παράταξης σας, επισκεφθήκατε τις εγκαταστάσεις της ΚΩΑΝ, για να ενημερωθείτε. Λίγο αργότερα είδαμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναρτήσεις με βίντεο, στις οποίες εξηγούσατε πως δεν βρήκατε κάποιον για να σας ενημερώσει. Βρήκατε ουσιαστικά ένα κτίριο άδειο. Στον τελευταίο στόχο από τους 8 του προγράμματος σας, αναφέρεστε στην εν λόγω αναπτυξιακή και συγκεκριμένα λέτε ότι το μόρφωμα της ΚΩΑΝ αλλάζει προσανατολισμό και τίθεται υπό δημόσιο έλεγχο, με τη συμμετοχή φορέων και πολιτών. Μπορείτε να μας αποσαφηνίσετε, το μόρφωμα, όπως το αποκαλείτε πως θα το αξιοποιήσετε; Θα υπάρξει ενδεχομένως αλλαγή στο καταστατικό, πώς θα συμμετέχουν σε αυτό οι πολίτες και οι φορείς που επικαλείστε. 


Απ. Γ. Κυρίτσης: Να ξεκαθαρίσω ότι μόρφωμα δεν το είπα εγώ, αλλά ο κ. Νικηταράς σε συνέντευξή του ή σε κάποια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, είναι καταγεγραμμένο.

Πήγαμε στην ΚΩΑΝ πραγματικά γιατί μετά από 3 χρόνια, που δουλεύει αυτή η ανώνυμη αναπτυξιακή εταιρία, ουσιαστικά, ο πολίτης δεν είδε τίποτα, παρά μόνο ενοίκια να πληρώνουμε, μισθοδοσίες αιρετών και ενός μόνο άξιου κατ’ εμέ μηχανικού, που έχει προσλάβει για τη διεύθυνση τεχνικών υπηρεσιών, που δεν υπάρχει. Εκεί έφυγαν σχεδόν όλα τα λεφτά. Ποτέ δεν ήρθε στο δημοτικό συμβούλιο, παρά το ότι και οι 3 παρατάξεις της μειοψηφίας το ζητούσαμε, ένας στοιχειώδης απολογισμός για το πού πήγαν τα λεφτά του μετοχικού κεφαλαίου ή τα λεφτά, τα οποία υποτίθεται ότι εισέρευσαν στα ταμεία της ΚΩΑΝ από τις προγραμματικές συμβάσεις που έγιναν μεταξύ των δήμων; 

Εάν επισκεπτόσασταν πραγματικά το κτίριο αυτό, θα λυπόσασταν για αυτό το οποίο θα βλέπατε. Ένας ολόκληρος όροφος πολυτελέστατων γραφείων, χωρίς προσωπικό, χωρίς έναν άνθρωπο μέσα, πάνω στον οποίο υποτίθεται ότι στηρίζεται ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη ή διευκόλυνση που σου έδωσε το κράτος μέσω αυτών των εταιρειών, να προχωρήσεις κάποια πράγματα. Ανέφερα στο Δημοτικό συμβούλιο, έχω και εδώ αν θέλετε στοιχεία, για το πού πήγαν τα λεφτά και με ποιες απευθείας αναθέσεις. 

Είναι ένα μυστήριο. Και το σημαντικότερο από όλα, εάν μπείτε στο Διαύγεια σήμερα, θα δείτε ότι η ΚΩΑΝ από το 2022 έχει να ανεβάσει οτιδήποτε αφορά τη χρήση της, νομίζω ανέβασε μία μόλις πριν από λίγες ημέρες, που αφορά απευθείας ανάθεση με διαγωνισμό βέβαια, όπου μόνο ένας εργολάβος βρέθηκε για τα ιαματικά λουτρά της Νισύρου, με μηδέν έκπτωση , 996 χιλιάρικα με έναν εργολάβο και μηδέν έκπτωση. 

Αυτό λοιπόν πρέπει να αλλάξει. Θα αλλάξουμε την κατεύθυνση αξιοποίησης των δυνατοτήτων της συγκεκριμένης εταιρείας, στελεχώνοντας την με δυναμικό, αλλά και δίνοντας μια καινούρια κατεύθυνση. Μιλάμε για το DMO και βγήκε η Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων που ορίστηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο και λέει φεύγω, γιατί εδώ δεν μπορώ να είμαι γλάστρα, διότι δεν έκανε τίποτα. Άρα λοιπόν αλλάζει όλο αυτό το σύστημα προς την κατεύθυνση, πρώτον, της διαφάνειας στη λειτουργία και στη διαχείριση των οικονομικών και βεβαίως στην σωστή της λειτουργία, ώστε να είναι αναπτυξιακή και όχι τροχοπέδη στην ανάπτυξη.


- Ερώτηση Π. Δανελλάκη: Κύριε Κυρίτση, πώς θα συμμετέχουν οι πολίτες και οι φορείς στη δομή που θα έχει η ΚΩΑΝ; Θα αλλάξει το καταστατικό; 


Απ. Γ. Κυρίτσης: Είναι προφανές ότι το καταστατικό θα φτιαχτεί από την αρχή. Και όταν λέμε ότι θα συμμετέχουν οι φορείς, θα έχουν πλέον λόγο και θα συμμετέχουν ουσιαστικά. Αν δείτε τις συνεδριάσεις του Διοικητικού συμβουλίου τους, μπορώ να σας τις δείξω, όπως για παράδειγμα η απόφαση του διαγωνισμού που υπεγράφη δια περιφοράς, για την ανάθεση 966.000€ , όπου από τα διορισμένα λαϊκά μέλη, μετείχαν μόνο αυτοί οι οποίοι ήταν αιρετοί, τα διορισμένα λαϊκά μέλη ουσιαστικά απείχαν, δηλαδή τα νέα παιδιά που μπήκαν μέσα για να τους δώσουμε χώρο, να δραστηριοποιηθούν, να δώσουν τη ζωή τους, να δώσουν δράσεις, να κάνουν προτάσεις, δεν συμμετείχαν καν στις αποφάσεις και σχεδόν αυτό έχει γίνει από το πρώτα χρόνια.


- Ερώτηση: Σ. Πίτση: Κυρία Μακρή, ακολουθώντας και πάλι την ίδια τακτική που είχατε και στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, δίνεται την εντύπωση ότι έχετε συμφιλιωθεί με τον ρόλο της Αντιπολίτευσης και ότι δεν διεκδικείται τίποτα πέρα από αυτό. Πιστεύετε ότι απλά με την φωνή σας, η οποία λόγω του νέου εκλογικού νόμου, αποδυναμώνεται ακόμα περισσότερο, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα καλύτερο αύριο, ιδιαίτερα για τους κοινωνικά πιο ευάλωτους, τoυς οποίους και εκπροσωπείτε; Γιατί η μέχρι τώρα πορεία σας δεν το επιβεβαιώνει…

Έχετε σκεφτεί να απογαλακτιστείτε, ως ένα βαθμό, από τις πάγιες κομματικές σας γραμμές, μήπως και βρείτε περισσότερο έδαφος (είτε διεκδικώντας με αξιώσεις τον Δήμο, είτε μέσω συνεργασίας με κάποια άλλη παράταξη), και από μία θέση ευθύνης, να βοηθήσετε έμπρακτα αυτούς τους ανθρώπους;


Απ. Κ. Μακρή: Ποιος σας είπε ότι θέλουμε να είμαστε μόνιμα Αντιπολίτευση; Ίσα ίσα, η Λαϊκή Συσπείρωση δυναμικά, μαχητικά και αποφασιστικά, διεκδικεί τη δημοτική αρχή καλώντας τον λαό της Κω, να παίξει ενεργό ρόλο σε αυτή τη διεκδίκηση.

Να ασκήσουμε την διεκδίκηση που χρειάζεται απέναντι στην κυβέρνηση και τις κατευθύνσεις που δίνονται κάθε φορά από αυτήν, αλλά και τις κατευθύνσεις που έχουν υλοποιηθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια και το βλέπουμε άλλωστε και από τις εφαρμογές από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτή είναι η θέση και η διεκδίκηση της Λαϊκής Συσπείρωσης. Τώρα, σε ότι αφορά το δεύτερο σκέλος, αν θέλετε τις ερωτήσεις που βάλατε σχετικά περί απογαλακτισμού, εμείς είμαστε ένας συνδυασμός που στηρίζεται από το ΚΚΕ. 

Το ξέρετε άλλωστε, γιατί το έχουμε πει εξ αρχής. Κατεβαίνουμε στις εκλογές, διεκδικούμε τη δημοτική και Περιφερειακή Αρχή σε όλη την χώρα, με αυτή την ονομασία, με το κόκκινο Γαρύφαλλο της ελπίδας και της νίκης, κόντρα στους άλλους συνδυασμούς που σήμερα μπορεί να φαίνονται με διαφορετικά ονόματα, αλλά είναι όμως, πλήρως εξαρτημένα από την πολιτική και από τα κόμματα που δυστυχώς έχουν φέρει την ζωή του λαού μας σε αυτή την κατάντια, που να μην μπορεί να σηκώσει κεφάλι. Άρα λοιπόν, πρέπει μάλλον το ερώτημα να μπει πιο ξεκάθαρα και στους άλλους διεκδικητές, οι οποίοι κρύβονται πίσω από τον από την κομματική τους ταυτότητα, θέλοντας με αυτό τον τρόπο για άλλη μια φορά να αρπάξουν, αν θέλετε την ψήφο του λαού, προκειμένου να αρχίσουν να κάνουν αυτό που πολύ καλά ξέρουν όλα τα προηγούμενα χρόνια.


- Ερώτηση Σ. Πίτση: Εάν σας δινόταν η δυνατότητα από τη δημοτική αρχή, αν δεν εκλεγείτε να αναλάβετε μια θέση ευθύνης και διοίκησης, θα το κάνατε; Δεν θεωρείται ότι είναι καλύτερο μέσω αυτής της θέσης διοίκησης, να βοηθήσετε περισσότερο τους ανθρώπους; 


Απ. Κ. Μακρή: Δεν θεωρώ ότι είναι καλύτερο ή πιο εύκολο να βοηθήσεις μέσα από μια θέση ευθύνης, παρά από τη θέση της αντιπολίτευσης. Θέση ευθύνης, είναι και αυτή που αναλαμβάνουμε όντας εκλεγμένοι, είτε στην αντιπολίτευση, είτε αν θελήσει ο ίδιος ο λαός, στη θέση της δημοτικής αρχής. Δεν έχουμε την αυταπάτη ότι συνεργαζόμενοι με τέτοιου είδους δυνάμεις, που δεν κάνουνε βήμα πέρα από αυτό που θέλουν να εφαρμόσουν, δηλαδή αντιλαϊκές, αντεργατικές πολιτικές θα πετύχουμε κάτι καλύτερο. Τέτοιος παρατάξεις χάνονται στην πορεία των χρόνων. Καλύτερο θα ήταν να ενισχυθεί η Λαϊκή Συσπείρωση στις 8 του μήνα, προκειμένου να πιέσει μαζί με τον ίδιο τον λαό για ένα καλύτερο αύριο, για να τους στριμώξουμε και να φέρουμε τα πάνω κάτω αν θέλετε.


- Ερώτηση Μ. Πολίτου: Κύριε Νικηταρά, με διάθεση αυτοκριτικής στην πενταετή θητεία σας και με άριστα το 10, τι βαθμό θα βάζατε ως προς την επιτυχία των στόχων αναφορικά με την διοίκηση σας στον Δήμο; Ποιο είναι το μεγαλύτερο λάθος σας και αν μπορούσατε να γυρίσετε το χρόνο πίσω, τι θα αλλάζατε;


Απ. Θ. Νικηταράς: Κυρία Πολίτου, γλώσσα λανθάνουσα, αλήθεια λέγει, καθώς είπατε στην πενταετή θητεία μου. Προφανώς προδικάζεται το εκλογικό αποτέλεσμα. Ουδείς αλάθητος, αλάθητος είναι μόνο αυτός που δεν πράττει, που δεν κάνει έργα, που δεν διεκδικεί. Σαφέστατα και έχω κάνει λάθη. Εάν μου πείτε ποιο είναι το μεγαλύτερο; Να σας πω ότι θα έπρεπε ίσως να είμαι λίγο πιο σκληρός, με κάποιους συνεργάτες μου. Ξέρετε, διοίκησα σε ένα τοπίο, όπου η αντιπολίτευση είχε την πλειοψηφία, 16 εμείς, 17 η αντιπολίτευση. Επί δυόμισι χρόνια πανδημίας, έπρεπε να κρατήσω την Κω όρθια. Πετύχαμε όμως τόσα και καταπιαστήκαμε με ζητήματα που δεν ήταν καν στην αρμοδιότητά μας. Νοσοκομείο, Θερμά, Κτηματολόγιο, Δικαστικό Μέγαρο και σε όλα τα καταφέραμε. 

Ξέρετε, υπάρχει ένας πήχης, αυτό τον πήχη, επιλέξαμε συνειδητά να τον βάλουμε ψηλά. Με πάρα πολλά από αυτά που καταπιαστήκαμε, είμαστε ικανοποιημένοι με κάποια, και με κάποια άλλα όχι τόσο. Ένα ζήτημα λοιπόν, έχει να κάνει με το πως συνεργάστηκα με τους συνεργάτες μου. Είναι ένα θέμα, το οποίο πραγματικά την επόμενη περίοδο θα μπει σε μια άλλη τροχιά και σε μια πιο σωστή βάση, με ένα άλλο εκλογικό σύστημα. Έχω δώσει ήδη τα διαπιστευτήριά μου και έχω αφήσει το αποτύπωμά μου στον τρόπο της διοίκησης, σε μία πρωτόγνωρα δύσκολη περίοδο, για να κάνω το επόμενο βήμα σαφώς πιο έμπειρος.

Και επίσης να δώσω μια οφειλόμενη απάντηση. Στην ΚΩΑΝ συμμετέχει ο δήμος Αστυπάλαιας, ο δήμος Νισύρου, δεν είμαι μόνος μου. Η αναπτυξιακές αυτές, είναι κάτι που επέλεξε το κράτος να το κάνει. Συμμετέχουν δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι από αυτά τα δυο νησιά και διέπεται από τον νόμο των δημοσίων συμβάσεων. Καλέσαμε την αντιπολίτευση στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και τους είπαμε ελάτε μπείτε μέσα για να μπορείτε να είσαστε παρόντες. Επέλεξαν το δρόμο της φυγής, για να μπορούν να ασκούν ανέξοδη κριτική ως αντιπολίτευση και την επόμενη πενταετία. Χαίρομαι όπου άλλαξαν άποψη και θα είναι παρόντες στο νέο Διοικητικό συμβούλιο της αναπτυξιακής.


- Ερώτηση Μ. Πολίτου: Στην περίπτωση μη εκλογής σας, θα παραμείνετε στο τιμόνι της παράταξής σας;

Απ. Θ. Νικηταράς: Είναι ένα υποθετικό ερώτημα, θα μπορούσα να δώσω μια υποθετική απάντηση; Για εμάς η νίκη είναι μονόδρομος. Η νίκη για μας είναι δεδομένη, γιατί η κοινωνία αναγνωρίζει όλη αυτή την προσπάθεια που καταβλήθηκε τα προηγούμενα χρόνια. Η κοινωνία αναγνωρίζει, ότι δεν μπορεί να επιστρέψει στο φαύλο παρελθόν. Το ζήσαμε, τώρα έχουμε μια περίοδο εξωστρέφειας, ηρεμίας και πολιτικής σταθερότητας και παραγωγής πολιτικού αποτελέσματος. Ένα μικρό παράδειγμα, χτες το άγαλμα του Ιπποκράτη, ένα παγκόσμιο γεγονός, η Ιπποκρατική Κως για την οποία ντρεπόμαστε να πούμε ότι είμαστε Κώοι. Αναδείξαμε τον Ιπποκράτη, είναι ένα δείγμα του τι θα ακολουθήσει τα επόμενα 5 χρόνια και γιατί η κοινωνία συμπαρατάσσεται μαζί μας.


- Ερώτηση Α. Σαρηγιάννη: Κύριε Κυρίτση, εάν είστε επόμενος Δήμαρχος, τι θα κάνετε για τα τεράστια προβλήματα στο δημόσιο σύστημα Υγείας του νησιού; Με το νέο νοσοκομείο θα τρέξετε τις διαδικασίες; Ποια είναι η πρότασή σας για την αξιοποίηση του Κέντρου Υγείας Αντιμάχειας; Και κλείνοντας, θέλω να μου πείτε την περίοδο 2014 – 2019, πιστεύεται ότι κάνατε αρκετά για να θωρακίσετε το νησί στον τομέα της δημόσιας υγείας;


Απ. Γ. Κυρίτση: Ξέρετε καμιά φορά, όταν ακούς απαντήσεις, μοιραία σου ρχονται στο μυαλό διάφορα. Και βεβαίως ο καθένας απαντά όπως θέλει και λέει ότι θέλε,ι κατά τη γνώμη του σωστά, δεν θα διαφωνήσω. Δεν είμαστε εδώ για να διαφωνήσουμε, αλλά για να καταθέσουμε προτάσεις για το μέλλον. Αλλά όταν ακούω για πρώτη φορά η Κως τιμά τον Ιπποκράτη, σκέφτομαι τις τεράστιες προσπάθειες που έκανε ο αείμνηστος Μανώλης Φρουζάκης, ο αείμνηστος Γιάννης Ιωαννίδης, ο Μιλτιάδης φακός, για να τοποθετήσουν το άλλο άγαλμα του Ιπποκράτη, αυτό γιατί το μηδενίζουμε; Κανείς μα κανείς σε αυτήν την αίθουσα και έξω από αυτήν την αίθουσα, δεν λέει ότι δεν χρειάζεται ένα νέο κτίριο για το νοσοκομείο.

 Μέχρι τότε όμως τι γίνεται; Ποιος αγωνίζεται και πόσο ειλικρινά αγωνίζεται για να διεκδικήσει για αυτούς τους πολίτες; Και να σταματήσουμε πια να λέμε για τους εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες, γιατί υπάρχουν άλλοι 35.000 μόνιμοι κάτοικοι σε αυτό το νησί, οι οποίοι αγωνιούν, οι οποίοι πεθαίνουν στην καρότσα και δεν έχουμε δεύτερο ασθενοφόρο, όταν ο δήμος μπορεί να πάρει, ώστε να το κινήσουν οι εθελοντές, οι οποίοι το δέχονται, όπως έχει γίνει στο δήμο Ωρωπού.

Για τα περί συγκρούσεων. Προσωπικά δεν υπήρξα ποτέ “Yes Men”. Θα διεκδικήσω για την Κω και τους πολίτες της Κω και θα συγκρουστώ με όλους αυτούς, οι οποίοι δεν αντιλαμβάνονται το πρόβλημα Υγείας στην Κω.

 Και βεβαίως θα διεκδικήσουμε το νέο νοσοκομείο, αλλά για να γίνει αυτό θα περάσουν πάνω από 7 χρόνια και με τον εξοπλισμό του θέλει 70 εκατομμύρια. Εμείς αυτή τη στιγμή έχουμε 3 οφθαλμιάτρους και κανέναν παθολόγο και κανείς δε χτυπά το χέρι στο τραπέζι, στην Αθήνα, για να διεκδικήσει, παρά μόνο με φέιγ βολάν και ανακοινώσεις. Εδώ ήταν και η κ. Ρούφα, η οποία αποδέχτηκε την πρόταση να πάνε στην Αθήνα και επιστρέφοντας είπε, μα τι ήταν αυτό που κάναμε; Κέντρο Υγείας Αντιμάχειας:

 Προσωπικά δεν θα ακολουθήσω την τακτική των φωτογραφιών στα υπουργεία, πάνω από χάρτες ή δίπλα σε σχέδια ή οτιδήποτε άλλο. Το Κέντρο Υγείας Αντιμάχειας έπρεπε νομικά να έχει επιστρέψει στον δήμο της Κω. Υπήρξαν προτάσεις στο δημοτικό συμβούλιο. Κανείς δεν αντέδρασε από τη δημοτική αρχή. 

Μπορεί να φταίνε οι συνεργάτες του κυρίου Νικηταρά και να μην έφταιγε ο ίδιος, όμως το Κέντρο Υγείας Αντιμάχειας πρέπει να διεκδικηθεί και νομικά να περιέλθει στον δήμο, για να καταλάβει η κεντρική εξουσία ότι δεν μπορεί να παίζει. Μπορεί να στελεχωθεί από προσωπικό που θα πάρει ο Δήμος στεγάζοντας εκεί το σύνολο των αγροτικών γιατρών και των γενικών γιατρών.


- Ερώτηση Α. Σαρηγιάννη: Κύριε Κυρίτση, οι πολίτες δεν έχουν άλλη υπομονή όσον αφορά τα προβλήματα στο χώρο της Υγείας. Ποια θα είναι η πρώτη σας κίνηση εάν εκλεγείτε δήμαρχος;


Απ.: Γ. Κυρίτση: Το έχω δηλώσει εδώ και πάρα πολύ καιρό και το επαναλαμβάνω, ότι το πρώτο ταξίδι μου ως δήμαρχος στην Αθήνα, δεν θα είναι για το θεαθήναι, αλλά για τη στελέχωση του νοσοκομείου, η οποία πρέπει να γίνει και οφείλουν να την κάνουν. Δεν υπάρχουν πλέον δικαιολογίες. Εάν αυτά τα οποία ζητήσουμε, δεν γίνουν, δεν θα υπάρχει η λογική της κλιμάκωσης, αλλά θα υπάρχει άμεση κινητοποίηση και σύγκρουση, προκειμένου το νοσοκομείο της Κω, να στελεχωθεί, έτσι ώστε οι ήρωες εργαζόμενοι που είναι μέσα σήμερα και παρέχουν υπηρεσίες, όσοι έχουν απομείνει, να ενισχυθούν και να μπορούν να ανασάνουν.

Είναι απαράδεχτο να μην έχουμε Παθολόγο και να καλούνται οι πολίτες να πληρώνουν 50 ή 150€ σε ιδιώτη παθολόγο για να έρχεται στο νοσοκομείο και ντροπή να μιλάμε για νέα κτίρια, όταν συμβαίνουν αυτά.


- Ερώτηση Π. Δανελλάκη: Κυρία Μακρή, αναμφισβήτητα έχετε μια διαχρονική παρουσία στα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και στη Λαϊκή Συσπείρωση. Είστε ένα πρόσωπο που πολλές φορές συμμετέχει σε διάφορες δράσεις, διαδηλώσεις, πορείες, μαζί με τη Λαϊκή Συσπείρωση και με άλλες συλλογικότητες, ιδιαίτερα στο κομμάτι της υγείας. Θα ήθελα να σας ρωτήσω, εάν εσείς ήσασταν Δήμαρχος, τι θα προτείνατε παραπάνω απ’ ότι έχει γίνει σήμερα και που θα ανακούφιζε τους συμπολίτες μας


Απ. Κ. Μακρή: Ξέρετε 6 μέρες πριν τις εκλογές, μπορεί να ακούμε από τον νυν και τον πρώην δήμαρχο, διάφορα σχετικά με το τι κάνανε στα θέματα της υγείας, για τα αγάλματα, για τα σηκωμένα μανίκια, ότι θα πάνε στην Αθήνα, θα διεκδικήσουν και τα λοιπά… Όμως το αποτέλεσμα που μετράμε σήμερα, το 2023, είναι ότι το νοσοκομείο της Κω, κατά τα λεγόμενα της Προέδρου των Γιατρών του νοσοκομείου, βρίσκεται σε αυτήν την απαράδεκτη και επικίνδυνη κατάσταση εδώ και τα τελευταία 35 χρόνια και γι’ αυτό έχουν ευθύνη και οι δημοτικές αρχές και οι περιφερειακές αρχές, που πέρασαν από τον τόπο. Και οι 2 βαθμίδες διοίκησης στον τόπο μας, στηρίχθηκαν, πολύ ή λίγο, από τις κυβερνήσεις.

 Πέρασαν από εδώ, υπουργοί του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Δημοκρατίας, της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ υποσχέθηκαν, τις υποσχέσεις αυτές τις υιοθέτησαν οι δημοτικές αρχές, τις περάσανε και τις δώσανε ως λύση στον λαό της Κω. Ωστόσο, το αποτέλεσμα είναι αυτό που όλοι βλέπουν και κανένας δεν μπορεί να κρύψει, ότι αυτή τη στιγμή το νοσοκομείο βρίσκεται σε αυτή την τραγική κατάσταση και ο κόσμος αγωνιά. Καρδιοχτύπια μην τυχόν και πάθει τίποτα. Δυστυχώς το ΕΚΑΒ, το οποίο είναι στελεχωμένο.

 Δεν έχουμε παθολόγο, δεν έχουμε παιδίατρο, δεν υπάρχει καρδιολόγος. Ο Δήμαρχος μερικές φορές περηφανεύεται ότι η δημοτική αρχή δίνει και ένα επίδομα στέγασης, το οποίο ποτέ δεν έχει δοθεί σε κανέναν γιατρό. Άρα λοιπόν, πολλά μπορούν να ακούστηκαν, αλλά τελικά δεν γίνεται. Αυτό που πρέπει να γίνει και αυτό είναι που προτείνει και μάχεται η Λαϊκή Συσπείρωση είναι να υιοθετηθούν τα αιτήματα, για τα οποία όλο αυτό το διάστημα παλεύει και διεκδικεί, για το σύνολο των υγειονομικών αλλά και των εργαζομένων και των σωματείων, που ζητάνε εδώ και τώρα, να θωρακιστεί το δημόσιο σύστημα υγείας, να είναι αυτό ανοιχτό χωρίς προϋποθέσεις σε όλους, με υποδομές και υπηρεσίες σύγχρονες και να χρηματοδοτηθεί φυσικά από τον κρατικό προϋπολογισμό, βάζοντας βέβαια φρένο και αν θέλετε εμποδίζοντας και απαγορεύοντας την ιδιωτική επιχειρηματικότητα, η οποία όλο αυτό το διάστημα που το νοσοκομείο μας δεν είναι στελεχωμένο, βλέπετε και εσείς το βλέπω και εγώ το βλέπουν και οι πολίτες της Κω, ότι φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια οι ιδιωτικές κλινικές και οι διαφημίσεις άλλων χωρών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά ζητήματα υγείας του λαού μας.


- Ερώτηση Π. Δανελλάκη: Συνεπώς, ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος για σας για να καταπολεμηθούν όλα τα παραπάνω που μας είπατε και στο κομμάτι των ιατρών, που όπως αναφέρατε ότι δεν έχουν πληρωθεί τις επιχορηγήσεις, ποιος είναι, τι θα αλλάζατε;


Απ. Κ. Μακρή: Πιστεύουμε στην δύναμη της λαϊκής κινητοποίησης. Αυτή πραγματικά μπορεί να αλλάξει τα πράγματα και μπορεί να φέρει και αποτελέσματα και αν θέλετε εάν μέχρι στιγμής το νοσοκομείο κρατιέται σε αυτό το σημείο ,είναι γιατί έχουν δώσει αγώνες οι εργαζόμενοι του, δυστυχώς, χωρίς την υποστήριξη των δημοτικών και περιφερειακών αρχών και σε αυτό μπορεί πραγματικά να φέρει αποτέλεσμα, χωρίς να χειραγωγούνται οι αγώνες του από τις δημοτικές αρχές, όπως έγινε η προσπάθεια από την δημοτική αρχή Νικηταρά, που όταν ο κόσμος είχε βγει στο δρόμο και είχε τη διάθεση, πραγματικά, να παλέψει δυναμικά, μαζικά, για να διεκδικήσει αυτό που του στερούν, δηλαδή την στελέχωση των νοσοκομείων, πέταξε την μπάλα στην εξέδρα ζητώντας ένα νέο νοσοκομείο που βεβαίως είναι αναγκαίο να γίνει, χωρίς να μιλάει βέβαια, για την στελέχωση του παρόντος νοσοκομείου. 

Τώρα σχετικά με την αμοιβή ή την καταβολή των επιδομάτων, επειδή ξέρετε κυκλοφορούμε και μπαίνουμε και μέσα στους χώρους εργασίας και μπαίνουμε και μέσα στο νοσοκομείο, συνομιλούμε με γιατρούς, η καταγγελία είναι αυτή που σας είπα. Είναι δηλαδή ότι οι γιατροί δεν έχουνε όλα αυτά τα χρόνια πάρει το επίδομα, για το οποίο λέει ο δήμος ότι ψηφίζει κάθε φορά, με τη δικαιολογία ενός νομικού κωλύματος που ωστόσο θα μπορούσε να έχει ξεπεραστεί.


- Ερώτηση Σ. Πίτση: Κύριε Νικηταρά, ξέρουμε ότι δεν εμπίπτει στις άμεσες αρμοδιότητές του Δήμου και σε καμία περίπτωση δεν υπονομεύουμε την όποια προσπάθεια έχει γίνει από μέρους σας στον χώρο της Υγείας. Όμως είχατε δηλώσει, ότι εάν δεν βελτιωθούν οι συνθήκες στο νοσοκομείο, οι Βουλευτές, αλλά και οι εκπρόσωποι της Κυβέρνησης, θα είναι ανεπιθύμητοι στην Κω. Η κατάσταση στο νοσοκομείο, είναι χειρότερη από ποτέ, παρ’ όλα αυτά βλέπουμε ότι, τόσο οι Βουλευτές και οι Υπουργοί, όσο και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, μόνο πάνω σε δάφνες δεν πατάνε όταν επισκέπτονται το νησί. Ίδια ιστορία και με το μεταναστευτικό, καθώς στα πρώτα σας βήματα ως Δήμαρχος Κω, κατεβήκατε με μπουλντόζες στο λιμάνι για να αποτρέψετε την αποβίβαση μεταναστών, ενώ τώρα που έρχονται καθημερινά καραβιές ακόμα και από άλλα νησιά, τηρείται σιγή ιχθύος. Τόσο ανήμπορη είναι η Διοικούσα Αρχή του τόπου, μπροστά στην Κεντρική Διοίκηση, ιδιαίτερα σε θέματα που “σείουν” τα θεμέλια της τοπικής κοινωνίας; Μήπως θα έπρεπε να έχουν γίνει πολλά περισσότερα από μία διαμαρτυρία έξω από το νοσοκομείο; Μήπως η μπουλντόζα έπρεπε να είναι ακόμα στο λιμάνι; Μήπως οι σχέσεις σας με την Κεντρική Εξουσία, παρά είναι καλές;


Απ. Θ. Νικηταρά: Εκπλήσσομαι γιατί διαπιστώνω ότι οι 2 συνάδελφοί μου, είναι εντελώς αδιάβαστοι. Κυρία Μακρή, σας δίνω τα στοιχεία της οικονομικής υπηρεσίας. Αυτή η δημοτική αρχή έχει εκταμιεύσει σε 8 επικουρικούς γιατρούς, το ποσό των 50.000€ στη θητεία της. Μιλάτε για έναν αγροτικό γιατρό, που αυτή η δημοτική αρχή προκάλεσε τροπολογία σε νόμο, προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα να πληρωθεί και αυτή η αγροτική γιατρός και πληρώθηκε. 

Άρα έχουμε μια δημοτική αρχή η οποία ενέταξε στον προγραμματισμό της, με βάση το θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει και υπήρχε. Την υποστήριξη του ενοικίου με 450€ μηνιαίως σε 8 επικουρικούς γιατρούς και το έχει πράξει.

 Φανταστείτε την κατάσταση στο νοσοκομείο, εάν δεν ήταν αυτοί οι γιατροί λόγω της χρηματοδότησης του ενοικίου αυτά τα χρόνια. Το 2017, στην προηγούμενη δημοτική αρχή, ο τότε διοικητής του νοσοκομείου, έστειλε μια επιστολή στον τότε δήμαρχο και του λέει, σας παρακαλώ χρηματοδοτήστε με βάση το θεσμικό πλαίσιο, 4 επικουρικούς γιατρούς, για να καταφέρουν να παραμείνουν. Αυτό το χαρτί το βρήκα αραχνιασμένο στα συρτάρια μου. Ουδέποτε δόθηκε απάντηση, ουδέποτε ανέλαβε πρωτοβουλία η τότε δημοτική αρχή, να δώσει έστω και 1€. Αυτοί οι επικουρικοί γιατροί έφυγαν και ερχόμαστε εμείς το 2019 και δίνουμε 50.000€, κρατάμε αυτούς τους ανθρώπους που αν έλειπαν, πραγματικά θα είχε κλείσει το νοσοκομείο. Εάν μου λέτε ότι εάν είμαι ευχαριστημένος, σαφέστατα και δεν είμαι ευχαριστημένος και εγώ πολίτης της Κω.

 Και εγώ πονάω κάθε φορά που βλέπω και επισκέπτομαι το νοσοκομείο. Είναι όμως ένας αγώνας που δίνουμε στη δημοτική αρχή. Δεν είμαι εγώ ο άνθρωπος που είπε, είμαι υγιέστατος, γιατί να περάσω έξω από το νοσοκομείο. Αυτό το είπαν προκάτοχοί μου, γιατί ξέρετε εδώ σε αυτό τον τόπο διοικήσαμε όλοι, δεν προκύψαμε από παρθενογένεση. Ο καθένας έχει το δικό του μερίδιο ευθυνών. Ότι με αφορά λοιπόν, και πάλεψα και παλεύω και βρέθηκα στη Βουλή με τους συναδέλφους μου, που ήθελαν να έρθουν στην Αθήνα. Ο προηγούμενος δήμαρχος ήταν και πάλι απών από όλα τα μεγάλα προβλήματα του τόπου. Και επειδή μίλησαν για φωτογραφίες, κοιτάξτε εδώ. 

Αυτό εδώ είναι το νέο νοσοκομείο της Κω. Παρακαλώ να κάνει ένα ζουμ η κάμερα το δίδω και απευθύνομαι στους Κώους. Αυτό εδώ είναι το νοσοκομείο που θα ανεγερθεί και έχει σχεδιαστεί όχι από μένα ή την υπηρεσία του δήμου, αλλά από την ΚΤΥΠ και την Μελετητική εταιρεία, που έχει αναθέσει την προμελέτη προκειμένου στη συνέχεια να γίνει η δημοπράτηση. Μελέτη και κατασκευή, αυτά είναι τα βήματα προόδου που κάνει αυτή η δημοτική αρχή, απέναντι στην παντελή αδιαφορία και στο εγώ είμαι υγιής, γιατί να περάσω έξω από το νοσοκομείο;

Για αυτό ξαναλέω, αυτή η δημοτική αρχή θα πάρει τη νίκη στις εκλογές, γιατί έδωσε εξετάσεις και έδειξε μια γνήσια αγωνία και έδειξε ενδιαφέρον. Και κυρίως δεν ήταν απούσα. Πρέπει να τα ξεχωρίσουμε.


- Ερώτηση Σ. Πίτση: Κύριε Νικηταρά, η στάση σας απέναντι στην κεντρική εξουσία θα αλλάξει, θα παραμείνει η ίδια, θα γίνεται πιο σκληρός; 


Απ. Θ. Νικηταρά: Νομίζω ότι τα διαπιστευτήρια μας σε αυτήν την κοινωνία τα έχουμε δώσει στη μακρά μας διαδρομή. Το πώς διεκδικεί ο καθένας και το πόσο αποτελεσματικός και διεκδικητικός είναι απέναντι στην κάθε μορφής εξουσία, το έχει αποδείξει στο πέρασμα της ζωής του. Εγώ δεν σκύβω το κεφάλι, ούτε εξαρτώμαι οικονομικά, ούτε κοινωνικά από οτιδήποτε και αυτό είναι το συγκριτικό μου πλεονέκτημα και αυτό το γνωρίζει η κοινωνία. Ότι αυτός ο άνθρωπος πάλεψε 3 χρόνια στο θέμα του Ναυτικού Ομίλου και δώσαμε τεράστια μάχη για να τον ξαναπάρουμε πίσω. Τον ΝΟΚ που παραχωρήθηκε από την προηγούμενη δημοτική αρχή. Αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά.

 Όταν δεν έχεις εξάρτηση από κανέναν, όταν είσαι καθαρός και έχεις καθαρή τη συνείδηση, μπορείς να κάνεις τα πάντα και σκληρός θα είμαι και αποφασιστικός. Θα είμαι και το έχω αποδείξει και νομίζω, ότι εκεί που πρέπει, είμαι σκληρός και αποφασιστικός, απέναντι στα προβλήματα του τόπου και όχι απέναντι στους πολίτες, όπως επέλεξαν να κάνουν κάποιοι άλλοι, κατ’ επανάληψη στην μακρά τους θητεία και διαδρομή και στο πέρασμά τους από δημοτικά.


- Ερώτηση Μ. Πολίτου: Διεκδικείτε κύριε Κυρίτση την δημαρχία, έχετε στο ενεργητικό σας 2 νίκες και 2 ήττες. Στην περίπτωση που εκλεγείτε, τι θα αλλάξει στη διοίκηση του δήμου σε σχέση με τις προηγούμενες σας θητείες; Και επειδή σε προηγούμενες θητείες είχατε στοχοποιήσει, όπως πολύ σωστά είπε ο συνάδελφος, Στάθης Πίτσης σε ερώτημα του πριν και θα αναφερθώ και στους εργαζόμενους του ΔΗΡΑΣ. Έχετε μετανιώσει κύριε Κυρίτση για την ταλαιπωρία και το δικαστικό μαραθώνιο αυτών των εργαζομένων; Και τέλος θα ήθελα να ρωτήσω θα παραδώσετε τη σκυτάλη σε περίπτωση ήττας της παράταξής σας; 


Απ. Γ. Κυρίτση: Πριν απαντήσω στις ερωτήσεις, γιατί οφείλω να απαντώ στις ερωτήσεις, όπως γίνονται και να μην αποφεύγω δια της τεθλασμένης η δια της πλαγίας την απάντηση, απαντώντας στον συνάδελφό μου. Παρατήρησα μια ένταση, αν ο κύριος Νικηταράς θέλει να δημιουργήσει ένταση, εγώ δεν πρόκειται να τον ακολουθήσω, ήρθα εδώ για να καταθέσω προτάσεις, να απαντήσω σε ερωτήσεις, ούτε να αναφέρομαι προσωπικά, σε πολιτικές πρακτικές αναφέρομαι και όχι βεβαίως σε λογικές, που ακούστηκαν πριν. Το ξεκαθαρίζω είμαι εδώ για να καταθέσω προτάσεις και όχι να μπω σε προσωπική διαμάχη. Άλλωστε δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε. Πολιτικά πρέπει να μιλήσουμε και πάνω από όλα να πούμε τι θα πούμε για το μέλλον και μέχρι τώρα δεν έχω ακούσει κάτι για το μέλλον.

Αντίθετα αναφορές στην περίοδο της δικής μου θητείας. Αυτό το 2 ήττες, 2 νίκες, 3 ήττες, 2 νίκες, μου θυμίζει ποδοσφαιρικό. Για έναν άνθρωπο, κυρία Πολίτη. Που είναι αυτοδιοικητικός, που ασχολείται με τον δήμο και με τα προβλήματα του δήμου, είτε του πρώην δήμου της Κω, γιατί κάποιοι λένε 10 χρόνια δήμαρχος στο δήμο. Ήμουνα 4 χρόνια στο δήμο της Κω, και 5 στον ενιαίο δήμο, δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ. Θα μπορούσα ίσως να είχα πάει σε άλλα επίπεδα ή να είχα αποσυρθεί, όμως είμαι εδώ. 

Παρών πάντα. Δεν έφυγα όταν έχασα. Είμαι εδώ ήμουνα εδώ.

 Είτε σε εκείνη τη θέση, είτε σε αυτή τη θέση. Δεν έκοψα, δηλαδή δεν το έβαλα στα πόδια όταν έχασε η παράταξή μου, ήμουνα εδώ. Και ξέρετε κάτι; Η δύναμη αλλαγής δεν είναι μία παράταξη η οποία δημιουργήθηκε συγκυριακά για να κερδίσει τη Μάκρη ή να κερδίσει τον άλφα ή το βήτα και μετά να διαλυθεί ή να διασκορπιστεί ή εν πάση περιπτώσει να μην συνεχίσει. Είναι από το 2001. Μπορεί να είναι και η μακροβιότερη στην χώρα δημοτική παράταξη. 

Αυτό οφείλεται στις ανθρώπινες αλλά και στις πολιτικές θέσεις, που έχουν οι άνθρωποι στην παράταξη. Και έχουν ένα και μόνο ένα λόγο ύπαρξης και παρουσίας, να υπηρετούν τους πολίτες της Κω. Οι δημοκρατικές διαδικασίες στην παράταξη υπάρχουν και εξακολουθούν να υπάρχουν και θα υπάρχουν είτε είμαι παρών είτε έχω πάει στο σπίτι μου γιατί είμαι υπερήλικας ή οτιδήποτε άλλο, όπως λένε κάποιοι.

Κοιτάξτε για το ερώτημα τώρα επί της ουσίας, εκτός και αν το αφήσετε στη δεύτερη ερώτηση για να έχω χρόνο;


- Ερώτηση Μ. Πολίτου: Θα επανέλθω λοιπόν στην ερώτησή μου και θα πω στον κύριο Κυρίτση αν έχει μετανιώσει για την ταλαιπωρία και το δικαστικό μαραθώνιο των εργαζομένων στο ΔΗΡΑΣ και αν χάσει τις εκλογές της 8ης Οκτώβρη, αν θα παραδώσει τη σκυτάλη της παράταξης.


Απ. Γ. Κυρίτση: Για το πρώτο, νομίζω απάντησα η κυρία Πολίτου. Κοιτάξτε. Ένα πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Το δημοτικό μέσο ενημέρωσης, πρέπει να υπάρχει και συνεχώς να ενισχύεται. Αυτό ήταν και εξακολουθεί να είναι πάγια αρχή μου. Ουδέποτε μα ουδέποτε είχα προσωπικά με κανέναν. Τα γεγονότα ή τα λάθη που έκανα ή τα γεγονότα όπως εξελίχθηκαν την περίοδο εκείνη, μπορεί να έχω την μεγαλύτερη ευθύνη. Και πραγματικά. Κάποιοι να θεωρούν ότι έτσι είναι. Και πρέπει αυτή την ευθύνη να την αναλάβω.

 Δεν έγινε με στόχο η όποια προσπάθεια τότε αναδιάταξης των δυνάμεων αναμόρφωσης του ΔΗΡΑΣ με στόχο υπαλλήλους ή για να εκδιωχθούν οι υπάλληλοι. Ένας είναι ο μοναδικός στόχος και μια μοναδική κατεύθυνση κυρία Πολίτη. 

Ο ΔΗΡΑΣ να υπάρχει και να ενισχύεται και βεβαίως δεν μπορεί να συνεχίζει να επιβαρύνει τους πολίτες της Κω, με τόσο μεγάλα ποσά. Είμαστε, είσαστε το μοναδικό τηλεοπτικό μέσο επί του παρόντος. Δεν μπορεί την περίοδο 7-10 που και τότε υπηρετούσατε να έχει έσοδα ο ΔΗΡΑΣ περίπου 360 χιλιάρικα και τα τελευταία, μετά από το 10, τα έσοδα αυτά να μηδενίζονται. Αυτή είναι η θέση μου και σε αυτή την κατεύθυνση όχι απλώς θα βάλω πλάτες, αλλά θα στηρίξω και όλους τους ανθρώπους που δουλεύουν στην επιχείρηση. Άλλωστε, κατά τη διάρκεια των περίφημων συγκρούσεων στο ΔΗΡΑΣ, ένα μεγάλο μέρος των συναδέλφων σας είχαν απορροφήσει οι υπηρεσίες του δήμου και δεν έχαναν τους μισθούς και τα λεφτά τους. Ναι, ξαναλέω, μπορεί τα μεγαλύτερα λάθη να τα έκανα, εδώ είμαστε, άνθρωποι είμαστε και πρέπει να αναγνωρίζουμε αν έχουμε κάνει λάθη. Αυτά προφανώς κάποια στιγμή, είτε στην εξομολόγηση είτε στην απάντηση που σας έδωσα, νομίζω ότι έχω το θάρρος να αναλαμβάνω και τις ευθύνες μου και τις υποχρεώσεις μου απέναντι στους συμπολίτες μου.


- Ερώτηση Α. Σαρηγιάννη: Κυρία Μακρή, είπατε προηγουμένως σε συνάδελφο ότι η στήριξη του ΚΚΕ προς την Λαϊκή Συσπείρωση είναι γνωστή, η Λαϊκή Συσπείρωση πρεσβεύει τις θέσεις του ΚΚΕ. Εγώ τώρα θέλω να σας ρωτήσω γιατί ένας ψηφοφόρος που δεν ανήκει στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος να ψηφίσει εσάς και τη Λαϊκή Συσπείρωση; 

Απ. Κ. Μακρή: Θα σας πω βέβαια. Είδατε έτσι όπως εξελίσσεται ο διάλογος, θα ήταν καλύτερα εάν ακολουθούνταν η πρόταση της λαϊκής συσπείρωσης έτσι ώστε να μην είχαμε παράλληλους μονολόγους και να ήταν μια πιο ζωντανή διαδικασία. Να ένα παράδειγμα γιατί θα μπορούσε και θα έπρεπε και πρέπει ένας συνδημότης μας να ψηφίσει τη Λαϊκή Συσπείρωση. Γιατί στην επόμενη φορά, θα έρθουμε σε μια συζήτηση έτσι ώστε τέτοιου είδους διαδικασίες να γίνονται πιο παραγωγικές.

 Ωστόσο πρέπει να σχολιάσουμε και κάτι από πριν. Κύριε Νικηταρά, δεν χρειάζεται να δίνετε σε μένα το χαρτάκι. Καλύτερα είναι μεταξύ σας εκεί ο αντιδήμαρχος των οικονομικών να διορθώσει τη δήλωσή του που είχε κάνει σε μία συνεδρίαση σε σχετική συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου, ότι το επίδομα αυτό δεν είχε δοθεί σε γιατρούς και μάλλον να πάτε να βρείτε και τον γιατρό που είναι μέσα στο νοσοκομείο και να του απαντήσετε γιατί δεν έχει πάρει το επίδομα αυτό που κατά τα άλλα εσείς λέτε ότι με τα στοιχεία της Οικονομικής Επιτροπής δίνεται.

Τώρα γιατί ένας να που δεν συμφωνεί, να στηρίξει τη λαϊκή συσπείρωση; Ακριβώς για αυτό. Επειδή δεν συμφωνεί, όμως καταλαβαίνει ότι η λαϊκή συσπείρωση αυτό που κάνει και εκφράζει είναι τα δικά του, τα συμφέροντα και κοιτάξτε να δείτε εμείς τώρα δεν απευθυνόμαστε γενικώς και αορίστως εμείς απευθυνόμαστε στην πλειοψηφία του κόσμου που είναι πάνω στο νησί και έχει, θεωρούμε, το ίδιο όραμα που έχουμε και εμείς, δηλαδή το νησί μας να είναι όμορφο. Βεβαίως όμως για να είναι όμορφο πρέπει να έχει και ευτυχισμένους κατοίκους οι οποίοι θα έχουν διασφαλισμένη εργασία και εξασφαλισμένα τα δικαιώματά τους. 

Οι οποίοι θα είναι σε ένα νησί, όπως είπαμε προηγουμένως και νομίζω έφαγε και το μεγαλύτερο χρόνο και καλώς έγινε θα έχουνε, θα καταλαβαίνουν, θα ξέρουνε ότι θα ζουν σε ένα νησί που η υγεία θα είναι προστατευμένοι. Θα ζουν σε ένα νησί που θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε παραλίες και που η δημοτική του περιουσία θα προστατεύεται και δεν θα δίνεται με ένα μεγάλο ενοίκιο των 100.000€, όπως έκανε η δημοτική αρχή με την εξέλιξη βέβαια της προηγούμενης και να περηφανευόμαστε τώρα ότι θα δίνουμε αυτό το ενοίκιο για να έχουμε πρόσβαση σε μια δημοτική περιουσία για αυτούς τους λόγους, αλλά και για άλλους πολλούς. Για αυτά δηλαδή που αγωνιά καθημερινά ο συμπολίτης μας και νομίζουμε ότι μπορεί να έχει, μπορεί να εμπιστευτεί την Λαϊκή Συσπείρωση, έτσι ώστε να χαμογελάσουμε ξανά, γιατί μας αξίζει και γιατί μπορούμε στο 2023 και μπροστά στα επόμενα 5 χρόνια.


- Ερώτηση Α. Σαρηγιάννη: Εάν εκλεγείτε δήμαρχος, έχετε στελέχη με εμπειρία για να διοικήσουν το δήμο της Κω, κυρία Μακρή; 

Απ. Κ. Μακρή: Και στελέχη έχουμε και ένα πολύ καλό σχολείο, έχουμε κυρία Σαρηγιάννη και αυτό το καλό σχολείο είναι η εμπειρία. Η συσσωρευμένη που έρχεται από το δήμο της Πάτρας όπου τα τελευταία χρόνια έχει κομμουνιστή δήμαρχο και αυτή τη στιγμή έχει κάνει αναπλάσεις που ανασαίνει ο Πατρινός. Αναπλάσεις όμως κόντρα στις κατευθύνσεις και στις αποφάσεις του Ταϊπεδ που ήθελε να πάρει εκτάσεις και μάλιστα το είχαμε δημοσιοποιήσει και εμείς, ως παράδειγμα που θα μπορούσαμε να το κάνουμε, για εδώ στο ΝΟΚ. 

Και επίσης που παίρνει μέτρα, όπως την καθημερινή κατασκήνωση για τα παιδιά, για βρεφονηπιακούς σταθμούς που δεν έχουν τροφεία, για σχολική στέγη όπου εκεί δαπανά εκατομμύρια ευρώ προκειμένου τα σχολεία να είναι σύγχρονα και να μην αγωνιά η εκπαιδευτική κοινότητα μη τους πέσει κανένας σοβάς στο κεφάλι ή αν θα υπόσχονται ότι θα έχουν το σχολείο έτοιμο για την επόμενη σχολική περίοδο, αλλά τελικά πάνε και στεγάζονται σε ένα κτίριο που μπορεί και να μην είναι κατάλληλο. Οπότε υπάρχει αυτή η εμπειρία. Έχουμε την βεβαιότητα και αυτό που έρχεται είναι ότι στην επόμενη θητεία θα έχουν εκλεγεί περισσότεροι κομμουνιστές δήμαρχοι σε όλη την Ελλάδα. Άρα καταλαβαίνετε τις προτάσεις που οι δήμαρχοι, ο νυν ή ο πρώην δεν έκαναν δεκτές στην ΚΕΔΕ προκειμένου να πιεστεί η κυβέρνηση, τώρα θα μπορούν με τους νέους κομμουνιστές δημάρχους. Εμείς ευελπιστούμε ότι μπορεί να είμαστε και μέσα σε αυτούς. Να στριμώξουμε την κυβέρνηση αυτή που έχουμε τώρα προκειμένου ούτε και η χρηματοδότηση των δήμων να έρχεται, αλλά και τα έργα να γίνονται αυτά που πραγματικά έχει ανάγκη ο λαός μας.


ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ


Ερώτηση Θ. Νικηταρά προς Γ. Κυρίτση: Καταρχήν να πω ότι καινοτομείτε. Και θα υιοθετήσω αυτή σας την πρωτοβουλία. Νομίζω ότι μπορεί να είναι μια παραγωγική κουβέντα που θα κάνω με τους συναδέλφους μου. Να απευθυνθώ πρώτα, στον επικεφαλής της Δύναμης Αλλαγής. Διαπιστώνοντας ως πολίτης και όχι ως δήμαρχος από το πέρασμα του στον ενιαίο δήμο της Κω και όχι στην πρώτη του θητεία, όχι μόνο την παντελή αδιαφορία για όλα τα μεγάλα ζητήματα του τόπου, αλλά κυρίως για τον τρόπο που αντιμετώπισε συγκεκριμένα προβλήματα. Και αναφέρομαι, στην ΑΒΙΚΩ, που το 2015, κροκοδείλια δάκρυα περί της ανάγκης, περάσματος στον δήμο αυτής της περιουσίας και του ιδρώτα του κωακού λαού για να έρθουμε στο 2018 να πούμε Αμάν το χάσαμε, ξεπουλήθηκε και για να βλέπουμε τώρα να σηκώνεται ένα γιγάντιο ξενοδοχείο για την εν κρυπτώ παραχώρηση από τον ίδιο το 2017 στην ΕΤΑΔ, του ναυτικού ομίλου. Για την απουσία του από την ψήφιση για το νέο νοσοκομείο, για την απουσία του στην Αθήνα, για τη στελέχωση του υφιστάμενου νοσοκομείου, ακόμα και χθες, όπου όλη η Κως ουσιαστικά γιόρταζε για τον Ιπποκράτη, ανεξάρτητα από παρατάξεις, ουδείς βρέθηκε εκεί και έμαθα ότι υπήρχε και απαγόρευση. Τελικά, πώς αντιλαμβάνεστε την ευθύνη, 30 χρόνια μετά στα δημόσια, στα δημοτικά πράγματα μάλλον του τόπου; 


Απ. Γ. Κυρίτση: Στον συνάδερφό μου τον κύριο Νικηταρά, έχει όνομα και επίθετο, έτσι; Δεν είμαστε γενικώς. Στον συνάδελφό μου και ως μηχανικό και ως συνυποψήφιο κύριο Νικηταρά. Αυτό το παραμύθι με την ΑΒΙΚΩ και τον ναυτικό όμιλο, πότε θα αντιληφθεί ότι πραγματικά έχει κουράσει τον κόσμο για το ποιος διεκδίκησε και τι διεκδίκησε; Γιατί εάν ψάξει κανείς η μοναδική απόφαση του δήμου που υπάρχει, είναι η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου επί ημερών της δημοτικής αρχής Κυρίτση και είναι η 475 του 18. 

Είναι η μοναδική απόφαση που υπάρχει για τη διεκδίκηση του ναυτικού ομίλου. Όσες και όποιες αποφάσεις και ότι είπε ο κύριος Νικηταράς, μέχρι τώρα δεν υπάρχουν πραγματικά ως αποφάσεις καταγεγραμμένες, εκτός και αν ανέβηκαν και δεν τις πήραμε είδηση ή είναι από αυτές που κατά τη γνώμη του δεν αναρτώνται. Και τι λέγαμε τότε; Που ήταν η μοναδική πρόταση. Αποφασίζει κατά πλειοψηφία, μόνο δηλαδή πλειοψηφία ψήφισε και τότε. Αλλά είναι η μοναδική απόφαση που υπάρχει. Να διεκδικήσει τα 70 στρέμματα προκειμένου να αξιοποιηθούν από το δήμο. Για την κατασκευή έργων ήπιας χρήσης. Να επικαιροποιηθεί η μελέτη του κολυμβητηρίου από κοινού με το ΤΕΕ, επισυνάπτοντας προγραμματική σύμβαση.

 Να κατατεθεί η πρόθεση μακροχρόνιας δωρεάν παραχώρησης της χρήσης του εν λόγω ακινήτου και αν χρειαστεί, ακόμα και έναντι αντιτίμου που θα προκύπτει όμως από τυχόν έσοδα του δήμου. Να διεκδικηθεί ακόμα και η κυριότητα του εν λόγω ακινήτου από την ΕΤΑΔ δωρεάν ή έναντι αντιτίμου εάν δεν δοθεί δωρεάν. Και τι έκανε ο κύριος Νικηταράς, πανηγύριζε. Το πήραμε πίσω, την πήραμε πίσω. Πήρε μια απόφαση μετά από μια εισήγηση, ούτε καν απόφαση, μας ενημέρωσε για την πρόταση της ΕΤΑΔ. Δεν έχει έρθει μέχρι τώρα η σύμβαση, η περίφημη, η οποία θα έπρεπε να συνάψουμε. Άρα τι έχουμε πάρει πίσω και βγαίνουμε και σε βιντεάκια και λέμε πήραμε πίσω την πατρώα γη. Πού είναι η απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου περί συνάψεως αυτής της συμβάσεως με 150.000 τον χρόνο ενοίκιο, επιπλέον αύξηση κατ έτος με τον τιμάριθμο. Δεν ήρθε ποτέ, άρα τη διεκδίκηση. Εγώ δεν κατάλαβα τη διεκδίκησε, δεν έχει καταλάβει κανένας δημότης της Κω. Όσο για το τι κάναμε εμείς;

 Είναι καταγεγραμμένα ένα προς ένα τόσο σε αυτή την απόφαση όσο και στα υπόλοιπα. Για την ΑΒΙΚΩ, στο κομμάτι ιδιοκτησίας μας. Την ΑΒΙΚΩ το 2011 ο κύριος Νικηταράς και η τότε δημοτική αρχή, τότε αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών, παρέλαβε πλήρη μελέτη και πρόταση για ένταξη στο πρόγραμμα Τζέσικα της ανάπλασης, της ανακατασκευής όλου του κτιρίου της ιδιοκτησίας του δήμου της Κω, της ΑΒΙΚΩ. Τι έκανε από τότε μέχρι τώρα αντί αυτού; Άφησε το τζέσικα και τα λεφτά για να φτιαχτεί το παλιό εργοστάσιο, το οινοποιείο και λοιπά και έφτιαξε τους κυβόλιθους που βλέπετε στην πόλη.


- Ερώτηση Θ. Νικηταρά σε Κ. Μακρή: Αγαπητή Κική. Η προηγούμενη δημοτική περίοδος που πραγματικά ήταν δύσκολη για όλους μας. Ένα στρεβλό θα έλεγα στην εφαρμογή του εκλογικό σύστημα που έδινε την πλειοψηφία στην αντιπολίτευση και σε μια συμπολίτευση, δηλαδή σε μια δημοτική αρχή που είχε πάρει το 62% στο δεύτερο γύρο, της ετυμηγορίας του κωακού λαού να μην μπορεί να διοικήσει. Με αποτέλεσμα, στις 100 συνεδριάσεις, περίπου στις 30 να μην προσέρχεται η αντιπολίτευση και εννοώντας την αντιπολίτευση, βάζω κι εσάς μέσα, γιατί πολλές φορές σας είδα να μην έρχεστε μαζί με τις υπόλοιπες 2 παρατάξεις, με αποτέλεσμα να κάνουμε επαναληπτικές και ξανά επαναληπτικές συνεδριάσεις προκειμένου να καταφέρουμε στην τρίτη συνεδρίαση να συζητούμε τα θέματα της πρώτης ημερήσιας διάταξης. Θεωρείτε ότι αυτό συνέβαλε στην ομαλή πορεία και εξέλιξη αυτής της δημοτικής περιόδου; 


Απ. Κ. Μακρή: Αγαπητέ Θεοδόση. Τα παράπονά σου θα έπρεπε να τα δώσεις στα κόμματα που στήριξαν για να ψηφιστεί, στη νέα δημοκρατία και το ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι είχαν νομοθετήσει για τον τρόπο που θα διοικούνται οι δήμοι. Ένα είναι αυτό, ως προς το σκέλος, όντως είδαμε την λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου την προηγούμενη περίοδο να έχει διάφορα εμπόδια, όμως κοιτάξτε να δείτε κακά τα ψέματα. 

Το ξέρει και ο κύριος Νικηταράς το ξέρει και ο κύριος Κυρίτσης μια που έχουν και σωρευμένη μεγαλύτερη εμπειρία από εμένα στα δημοτικά συμβούλια δεν ήταν η μειοψηφία που εμπόδιζε τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου. Υπήρχαν εμπόδια λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου γιατί ο κανονισμός του Δημοτικού Συμβουλίου δεν ήταν τέτοιος, που θα μπορούσε να υπήρχανε ή να έδινε τις προϋποθέσεις έτσι ώστε να είχαμε παραγωγικές συζητήσεις μέσα στο δημοτικό συμβούλιο, φέρνοντας θέματα από τους εργαζόμενους από τα σωματεία, από τους μαζικούς φορείς. Εάν θέλετε σε μια συνεννόηση με τις άλλες παρατάξεις προκειμένου να έρθουν και άλλα θέματα προς συζήτηση.

 Εμείς ωστόσο θεωρούμε ότι η εξέλιξη αυτή έχει και τις δικές σας υπογραφές. Και του μεν και του δε. Σε ότι αφορά το πέρασμά σας από δημοτική αρχή αλλά και ως αντιπολίτευση, γιατί κανένας από τους 2 όταν βρίσκεστε στα έδρανα που πρέπει να βρίσκεστε και να έρχεστε σε αντιπαράθεση και σε αντίθεση με αυτά που πάνε να περάσουν όπως ας πούμε, ένα νέο νομοσχέδιο που έρχεται και αλλάζει ξανά πάλι τη διοίκηση του δήμου, εσείς παρόλο σήμερα, χθες, αύριο, μέχρι τις 8 του μήνα, θα λέτε ότι δεν πρόκειται να συμμορφωθείτε με αυτά, ωστόσο, όταν είσαστε από τη θέση του δημάρχου, όχι μόνο τα εφαρμόζετε, αλλά φορτώνεται και τα βάρη στον λαό, στα λαϊκά νοικοκυριά και στους εργαζόμενους του τόπου.


- Ερώτηση Γ. Κυρίτση σε Θ. Νικηταρά: Πραγματικά. Θα σου πω την αλήθεια, το σκεφτόμουνα εάν θα έπρεπε να κάνω ερωτήσεις. Αλλά, κάποια στιγμή στο ερώτημα που μου έκανε ο κύριος Νικηταράς, από αυτό πιάστηκα και υποχρεωτικά θα κάνω. Θα του κάνω μια ερώτηση. Όντως 4 χρόνια στο δήμο της Κω, στην πόλη της Κω και άλλα 5 στα χωριά. Το αποτύπωμα του καθενός μένει. Όπως προφανώς θα μείνει και του κυρίου Νικηταρά, μετά την 1η του Γενάρη που θα είναι στη θέση της αντιπολίτευσης. Το αποτύπωμα στην πόλη μέσα το βλέπει ο κόσμος. Βλέπει την πλατεία του KOS. Βλέπει την πλατεία της Πιάτσα Ροτόντα, ευτυχώς αυτή δεν μπήκε στο πρόγραμμα ή στα έργα του κυρίου Νικηταρά ότι τα έκανε εκείνος; Βλέπει την είσοδο και την Αρπαγή της Ευρώπης, βλέπει τους ποδηλατόδρομους και τις συνολικές αναπλάσεις που γίναν στην πόλη τότε. Βλέπει τις αλλαγές και τις αναπλάσεις που έγιναν στα χωριά, τις διανοίξεις δρόμων στο σχέδιο πόλης της Κω και στο Μαστιχάρι. Έχω μια απορία. Πως κάποιος υποψήφιος δήμαρχος, παρουσιάζει ως δικό του έργο τον παιδικό σταθμό της Αγίας Μαρίνας. Που τον παραδώσαμε το 2010 με εργολαβία εγκατεστημένη και τον σταμάτησε. Που τον τελειώσαμε το 2019 και απλά έβαλε τα παιδιά μέσα και δεν έκανε ούτε εγκαίνια να μας καλέσει, ένα έργο πλήρως δικό μας. Πώς αναφέρει ως έργο δικό του το παλαιό γήπεδο Ανταγόρας. Όταν το 2010 σταμάτησε την εργολαβία ο ίδιος και το 2014 αποζημιώσαμε, τον εργολάβο γιατί δεν μπορούσε να συνεχιστεί το έργο, το 2019 το ξανά ετοιμάσαμε και πως έρχεται κάποιος υποψήφιος και έργα άλλου δημάρχου τα παρουσιάζει ως δικά του.


Απάντηση Θ. Νικηταρά: Ξέρετε; Δοκιμάζω τη μνήμη μου. Και φαίνεται ότι είναι ισχυρή. Ισχυρή Κως, ισχυροί και η μνήμη μου. Το 2010 λοιπόν. Δόθηκε εργολαβία στην περιβόητη εταιρεία Αιγιαλός για την κατασκευή ενός τριώροφου βρεφονηπιακού σταθμού στην Αγία Μαρίνα. Το 2011, ημιτελής αυτή η κατασκευή, αποχώρησαν οι 2 συνέταιροι, ο ένας μάλιστα βρέθηκε στο εξωτερικό σε χώρα πολύ πολύ μακρινή, με αποτέλεσμα τις 272.000€ που έπρεπε να του δοθούν για όλα όσα είχε κάνει και τα υπόλοιπα 300 που δεν έκανε, το ανεκτέλεστο έργο δηλαδή, να τον ψάχνουμε με δικαστικό επιμελητή για να επιδώσουμε, γιατί δεν είχε πλέον γραφεία η εταιρεία τότε, τα έγγραφα του δήμου ως αντιδήμαρχος εγώ δηλαδή, προκειμένου να τελειώσει αυτό το πολύπαθο έργο. Εγώ δεν οικειοποιήθηκα κανένα έργο. Άλλοι οικειοποιήθηκαν, όταν το 7ο δημοτικό που ενέταξα στο ΕΣΠΑ με 2 εκατομμύρια ευρώ, ως αντιδήμαρχος τότε, που γελούσαν εδώ μέσα οι της αντιπολίτευσης, λέγοντας σιγά που θα το εντάξετε, λέω θα το εντάξω και θα ναι μέρα. Το ενέταξα και αυτό που έκαναν το 2019, ήταν να το βάλουν στην μπροσούρα τους πρώτο πρώτο ότι το κατασκεύασαν εκείνοι, άρα λοιπόν, να θυμόμαστε πάρα πολύ καλά τι πράξαμε. Δεύτερον, το αποτύπωμα του καθενός. 4 χρόνια, εμείς 5 χρόνια εκείνη. 70.000 τ.μ. ασφάλτου εκείνοι στα 5 χρόνια 220.000 τ.μ. εμείς. 10 εκατομμύρια ευρώ εκείνοι στα 5 χρόνια, 13 εκατομμύρια ευρώ εμείς, συμβασιοποιημένα έργα. 44% ετησίως δαπανήσαμε και δαπανούμε εμείς ως δημοτική αρχή σε σχέση με τα λεφτά που δαπάνησαν εκείνη την προηγούμενη περίοδο. Για αυτό το ταμείο του Δήμου τότε, είχε ένα τεράστιο ανεκτέλεστο. Γι’ αυτό τότε τους λέγαμε, δεν έχετε κάνει τίποτα; Έχετε αφήσει στο έλεος του Θεού, το λιμάνι, την Καμάρα, την είσοδο της πόλης, κλειστή - σβηστή η Κως, η Καρδάμαινα το Μαστιχάρι, το Τιγκάκι. Η Κέφαλος το Ζηπάρι, τριτοκοσμικές καταστάσεις και μέσα σε 4 χρόνια όλα αυτά τα ανατάξαμε. Το 44%, αυτά είναι στοιχεία της υπηρεσίας, δεν είναι έμπνευση και φαιά ουσία του ομιλούντος, τα έδωσε η υπηρεσία. Εμείς λοιπόν αφήσαμε το αποτύπωμα με συγκεκριμένους αριθμούς, άρα ο δήμαρχος των έργων είναι μύθος. Η πραγματικότητα για αυτούς που έκαναν έργο έχει ονοματεπώνυμο και ακούει στην πορεία αυτής της δημοτικής αρχής, θέλουν δεν θέλουν. Και ξαναρωτώ 70.000 τετραγωνικά μέτρα εκείνοι σε 5 χρόνια, το 2017 έκαναν την πρώτη τους μελέτη για τα ασφαλτικά. Δεν υπήρχαν προβλήματα στο δημοτικό δίκτυο; Τι έκαναν; Τίποτα δεν έκαναν. Καλοπερνούσαν; Δεν ξέρω τι έκαναν, αλλά μελέτες δεν έκαναν.


- Ερώτηση Γ. Κυρίτση σε Κ. Μακρή: Πραγματικά δεν κατανοώ την ένταση πραγματικά. Ήρθαμε να κάνουμε μια κουβέντα. Πραγματικά δεν κατανοώ αυτή την ένταση. Πριν κάνω την ερώτηση στην κυρία Μακρή να πω ότι η παρουσία της και η πορεία της στο δημοτικό Συμβούλιο, τουλάχιστον από τότε που βρισκόμαστε σε αυτό τον χώρο, δεν είναι απλά τυπική, αλλά ουσιαστική κάθε φορά με τις θέσεις – απόψεις της, άσχετα αν διαφωνεί κανείς μαζί της. 

Το ερώτημα που έχω να θέσω επειδή και για μας αλλά και για τους πολίτες κυρία Μακρή, είναι πολύ σημαντικό και αφορά στα ζητήματα της υγείας, είναι πέραν των καλώς γενομένων κινήσεων, διαδηλώσεων και λοιπά, πόσο αποφασισμένοι είστε, χέρι χέρι να ξεκινήσουμε αγώνα όχι μόνο τοπικά, αλλά και κεντρικά. Κινητοποιώντας και διεκδικώντας. Κινητοποιώντας δυνάμεις που μπορούμε προκειμένου να πετύχουμε τους στόχους αυτούς και αν θα συμμετέχετε σε αυτή τη διαδικασία. 

Απ. Κ. Μακρή: Εμείς είμαστε αποφασισμένοι, εμείς το δείχνουμε καθημερινά στους δρόμους. Εσείς δεν μπορείτε να το κάνετε, γιατί εσείς αυτό που υποστηρίζετε ως πολιτική δύναμη στηριζόμενος και εσείς από την δική σας την πλευρά, πότε από τη Νέα Δημοκρατία, ποτέ από το ΠΑΣΟΚ, στηρίζετε ακριβώς την πολιτική που λέει ότι η υγεία είναι ένα κερδοφόρο κομμάτι που πρέπει να δοθεί χώρος άπλετος σε ιδιώτες, σε επιχειρηματίες, στην επιχειρηματικότητα, για να κερδοφορήσει. Άρα εσείς πρέπει να απαντήσετε στον εαυτό σας; Πρέπει να απαντήσετε στους συνυποψηφίους σας. Αλλά πρώτα και κύρια πρέπει να απαντήσετε στο λαό της Κω. Αν είστε διατεθειμένος να πάτε κόντρα σε αυτό που στηρίζετε και με το οποίο πολιτεύετε όλα αυτά τα χρόνια. Σε ότι αφορά την Λαϊκή Συσπείρωση, η δέσμευση απέναντι στους νησιώτες, στους εργαζόμενους βιοπαλαιστές της Κω δεν είναι απλά μια εξαγγελία που έρχεται με αφορμή την προεκλογική περίοδο. 

Είναι μια στάση ζωής που λέει ότι η υπεράσπιση της δημόσιας δωρεάν υγείας είναι αξίωμα. Είναι δικαίωμα αναφαίρετο, το οποίο θα έπρεπε να εφαρμόζεται εδώ και χρόνια. 

Μάλιστα το δικό σας το Σύνταγμα, το αστικό Σύνταγμα, το εμπεριέχει, ωστόσο τον καταπατάτε καθημερινώς διαχρονικά με όλες τις κυβερνήσεις. Σε αυτό εμείς έχουμε τα κότσια ως Λαϊκή Συσπείρωση μαζί με το ΚΚΕ, αλλά πρώτα και κύρια μαζί με τον λαό που θα δώσει την δύναμη να πάμε κόντρα σε αυτές τις κατευθύνσεις και όπως φάνηκε σε πολλούς αγώνες το προηγούμενο διάστημα, οι οποίοι κατάφεραν νίκες, μικρές ή μεγάλες, μπορεί αυτός ο λαός όταν το αποφασίσει να φέρει πραγματικά αυτό που του αξίζει και στο νοσοκομείο της Κω και στις παροχές του. Άρα σε ότι αφορά εμάς, εμείς και αύριο είμαστε διατεθειμένοι να πάμε όχι μόνο στην Αθήνα, να πάμε όπου χρειάζεται, να πάμε μαζί με τους υγειονομικούς, μαζί με τους εργαζόμενους, με τα σωματεία τους, με το λαό συνολικά, για να διεκδικήσουμε αυτό που του έχουν αφαιρέσει.


- Ερώτηση Κ. Μακρή σε Θ. Νικηταρά: Λοιπόν, κύριε Νικηταρά. Η επικίνδυνη κλιμάκωση των διεθνών εξελίξεων, που δημιουργεί ασταμάτητα νέους πρόσφυγες και μετανάστες που αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον περνώντας από την χώρα μας και οι συμφωνίες που έχουν υπογραφεί, επιβεβαιώνουν τη θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης, ότι με τη δημιουργία των χοτ σποτ μετατρέπονται τα νησιά μας τελικά σε χώρους μόνιμου εγκλωβισμού κατατρεγμένων ανθρώπων, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους και για την τοπική κοινωνία. Μας το θύμισε ο κύριος Πίτσης, το θυμάμαι κι εγώ βεβαίως γιατί έχει μείνει καταγεγραμμένο στην μνήμη μου, την πρώτη σας κίνηση, όταν είχατε ορκιστεί ως νέος δήμαρχος, να κατεβείτε με κάποιους από τους εκλεγμένους της δημοτικής σας παράταξης στο λιμάνι της Κω, προκειμένου να εμποδίσετε κάποιους πρόσφυγες που θα τους φέρνανε για να τους πάνε στο χοτ σποτ. Η στάση σας αρχικά ήταν αυτοί, μετά ήρθε ο Μηταράκης εδώ στο Δημοτικό Συμβούλιο, υποσχέθηκε μειωμένο ΦΠΑ, μετά ήρθε και ο πρωθυπουργός, για πείτε μας τη σημερινή σας στάση απέναντι σε αυτό το ζήτημα; 


Απ. Θ. Νικηταρά: Κυρία Μακρή. Για όλους όσοι ασχολούνται με τα διεθνή ζητήματα. Το μεταναστευτικό δεν είναι ένα θέμα που έχει ανακύψει και έχουμε ανακαλύψει τώρα. Έρχεται από το παρελθόν και δυστυχώς φαίνεται να έχει ένα μέλλον. Οι ειδικοί επιστήμονες λένε ότι πολλά εκατομμύρια ανθρώπων θα μεταναστεύσουν από τις πατρίδες τους, είτε λόγω της πείνας, είτε λόγω πολέμων, είτε λόγω της κλιματικής αλλαγής.

 Είναι αλήθεια ότι η Κως είναι ένα πέρασμα από την Ασία στην Ευρώπη. Είναι ουσιαστικά ένας ενδιάμεσος σταθμός. Άρα λοιπόν εμείς και ως Χώρα αλλά και εδώ στην τοπική κοινωνία και ως αυτοδιοίκηση πρέπει με πάρα πάρα πολλή προσοχή και θα έλεγα πάντα με επιφυλακτικότητα να παρακολουθούμε τα γεγονότα και τις εξελίξεις. Το 2020, όταν πραγματικά βρέθηκα στο λιμάνι, να σας θυμίσω ότι τότε δεν υπήρχε δομή. Τότε υπήρχε ένας χώρος όπου η μέγιστη συγκέντρωση μεταναστών ήταν 1274. 

Τότε είχαν ξεπεράσει τις τεσσερισήμισι χιλιάδες και οι περισσότεροι εξ αυτών βρισκόντουσαν έξω από την περίφραξη σε πρόχειρους καταυλισμούς, σε χαρτόκουτα Χειμώνα καιρό. Και όλο αυτό ελλοχεύει τον κίνδυνο για την δημόσια υγεία και στον οικισμό, αλλά και στους ανθρώπους τους ίδιους. Εμείς λοιπόν, τι είπαμε, ότι αυτοί οι άνθρωποι και το πετύχαμε τότε, που έρχονται από άλλα νησιά θα πρέπει να μεταφέρονται στην ενδοχώρα και καλώς πράξαμε.

 Στην πορεία δημιουργήθηκε μία δομή με τη συγκεκριμένη δυναμικότητα. Με την ίδια αγωνία που παρακολουθείτε εσείς να ξέρετε ότι παρακολουθώ και εγώ και οι συνεργάτες μου και βρίσκομαι σε καθημερινή επικοινωνία με όλους αυτούς που πρέπει να μιλάει ένας δήμαρχος, ούτως ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα στην ασφάλεια του νησιού και κυρίως να μην υπάρχει πρόβλημα σε ότι αφορά τη δημόσια εικόνα του. Αυτό που έχω να πω εγώ είναι ότι τότε που έπρεπε, να πρωτοστατεί η τοπική αυτοδιοίκηση και να υποδείξει χώρο μακριά από κατοικημένη περιοχή, τότε κάποιοι που είχαν τις τύχες του τόπου στα χέρια τους, σφύριζαν αδιάφορα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια γιγαντιαία δομή στα όρια ενός οικισμού, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. 

Οι ευθύνες είναι συγκεκριμένες για τότε. Έχουν διαχρονικά ονοματεπώνυμο. Σε ό τι με αφορά όμως εμένα, θεωρώ ότι πάντα με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και την προστασία των συμπολιτών μου συμπεριφέρομαι. Και εκφράζομαι θεσμικά.


- Ερώτηση Κ. Μακρή σε Γ. Κυρίτση: Βεβαίως, θα κάνω ερώτηση. Τι μετά να παραπονιέται; Λοιπόν. Έχω διαβάσει και των 2 τα προγράμματα και τις προτάσεις και τις συνεντεύξεις που έχετε δώσει το προηγούμενο διάστημα. Έχουμε και την εμπειρία από τις συζητήσεις που κάνουμε και στο δημοτικό συμβούλιο. Όλοι σας προτείνετε έργα που θα γίνουν στο επόμενο διάστημα. Ωστόσο αυτό που έχετε πει κατά καιρούς και προφανώς τώρα λόγω και της προεκλογικής περιόδου αναφέρεται και τους εργαζόμενους. Έχετε κρατήσει κύριε Κυρίτση, μια συγκεκριμένη στάση απέναντι στους εργαζόμενους στην τελευταία θητεία ως δήμαρχος με παραδειγματική στάση, αν θέλετε αυτή την απαράδεκτη για μας, έτσι όπως την είχαμε χαρακτηρίσει και κρατάμε βέβαια την ίδια εκτίμηση, απέναντι στους εργαζόμενους του ΔΗΡΑΣ. Αναφερθήκατε, δεν θα ξανανοίξω το ίδιο θέμα. Για πείτε μας εσείς τώρα, θα έχετε υπόψη τις αλλαγές που έρχονται με το καινούργιο νομοσχέδιο, είπα και πριν, έμπνευσης Βορίδη. Τώρα όλα αυτά τα έργα που θέλετε να κάνετε στον δήμο, με ποιους εργαζόμενους και με ποιες εργασιακές σχέσεις ευελπιστείτε ότι θα τα κάνετε; 


Απ. Γ. Κυρίτση: Τελικά δεν με άφησε παραπονεμένο. Λοιπόν. Δεν θα επανέλθω στην υπόθεση του ΔΗΡΑΣ, είπα κάποια πράγματα. Και θα επαναλάβω αυτό το οποίο έχω πει πολλές φορές και το ξέρετε και εσείς, στο Τάνγκο χρειάζονται πάντα 2. Όταν υπάρχουν αντιθέσεις, μπορεί να φταίω, μπορεί να έφταιγα περισσότερο, αλλά ποτέ δεν φταίει ο ένας. Το κλείνω όμως το θέμα γιατί τοποθετήθηκαν πριν. Έρχεται πραγματικά ένα νομοσχέδιο για το οποίο η τοπική αυτοδιοίκηση θα έπρεπε να είχε πάρει θέση και θα έπρεπε να είχε συζητηθεί.

 Δεν ξέρω αν το συζητούν στις κλειστές πόρτες της Κεντρικής Ένωσης Δήμων που είναι δεδομένη η σύνθεση της, όμως είναι ένα νομοσχέδιο το οποίο αναδιατάσσεται πλήρως στους δήμους και εκεί πραγματικά θα χρειαστούν ικανά πολιτικά στελέχη προκειμένου να λειτουργήσει, εάν τελικά περάσει έτσι όπως είδαμε στην Βουλή. Κοιτάξτε κυρία Μακρή. Και στην πρώτη θητεία και στη δεύτερη θητεία μου δεν υπήρχε ΚΩΑΝ. Είχε γραφείο προγραμματισμού και ανάπτυξης, υπήρχαν τεχνικές υπηρεσίες, υπήρχε γραφείο διεθνών προγραμμάτων που δόξα τον Θεό, 2 άνθρωποι ή 3 άνθρωποι παλαιότερα κατάφεραν να εντάξουν εκατοντάδες έργα, εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Άρα έχουμε το στελεχιακό δυναμικό και οφείλουμε να το αξιοποιήσουμε.

 Έχουμε, υποστελεχωθεί ή έχουν αραιώσει οι θέσεις ή έχουν μειωθεί οι εργαζόμενοι σε καίριας σημασίας Διευθύνσεις, όπως η οικονομική υπηρεσία, διότι οι άνθρωποι δεν άντεχαν την πρακτική και την πολιτική της σημερινής δημοτικής αρχής και αποχώρησαν και πήγαν σε δυσμενέστερες υπηρεσίες. Τι πρέπει να κάνουμε; 

Πρέπει να αξιοποιήσουμε τα εργαλεία που μας δίνει η νομοθεσία και βεβαίως να διεκδικήσουμε, πώς το λέτε εσείς, πώς το εννοώ και εγώ, αγωνίστηκα, στελέχωση των υπηρεσιών των δήμων με μόνιμο προσωπικό που να μπορεί να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις και να υπηρετήσει τους πολίτες της Κω. Για έργα κλίμακας μεγάλης, όμως είμαι ξεκάθαρος. Δεν μπορεί, για παράδειγμα την ανάπλαση με την έτοιμη μελέτη του συγκροτήματος της παλαιάς ΑΒΙΚΩ, δηλαδή εργοστάσιο, αποθήκες, οινοποιείο να τα κάνουν οι υπάλληλοι του δήμου, ούτε τα συνεργεία του δήμου. Είμαι ξεκάθαρος σε αυτό


ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ Θ. ΝΙΚΗΤΑΡΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ


Και εγώ σας ευχαριστώ κυρία Λαδικού και χαίρομαι γιατί πράγματι υπήρξατε άψογη κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης των καθηκόντων σας, αλλά βέβαια και οι συνάδελφοί σας εδώ, είχαν καίριες και εύστοχες ερωτήσεις. Θέλω να πω απευθυνόμενος στους συμπολίτες μου, ότι αυτή η ένταση που μπορεί να μου αποδώσει κάποιος απόψε, προφανώς και δεν είναι μια ένταση τεχνητή, αλλά είναι μια γνήσια αγωνία γιατί εδώ δεν ήρθαμε να κάνουμε κουβεντούλα και να συζητήσουμε μεταξύ μας. 

Εδώ έχουμε να κάνουμε με τις ζωές των συμπολιτών μας, έχουμε να κάνουμε με το μέλλον του τόπου μας. Όταν πρώτο αναλάβαμε το 2019, αυτό που διαπιστώσαμε καταρχήν, ήταν ότι η Κως δεν υπήρχε πουθενά στον Χάρτη της δημόσιας αναγνώρισης. Χτυπάμε την πόρτα της Περιφέρειας Τσακωμένος λέει ο δήμος με την περιφέρεια, ελάτε να αποκαταστήσετε τις σχέσεις. Χτυπάμε την πόρτα της κυβέρνησης, τσακωμένος με την κυβέρνηση, έπρεπε να αποκαταστήσουμε. Χτυπάμε την πόρτα των φορέων, τσακωμένος ο τότε δήμος με τους φορείς έπρεπε να αποκαταστήσουμε. 

Το κάναμε και το κάνουμε με αποτελεσματικό και με πάρα πολύ σύντομο και πετυχημένο τρόπο και μετά ακολούθησε η πανδημία. 4 μήνες μόλις μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας πανδημία. Μια πρωτόγνωρη κατάσταση στα παγκόσμια πράγματα. Μια υγειονομική βόμβα που άλλαξε συθέμελα τις ζωές μας. Που όλοι όσοι ασκήσαμε διοίκηση, τότε εκείνη την περίοδο πραγματικά δεν ξέραμε τι θα αντιμετωπίσουμε την επόμενη μέρα. Ξέρετε τι σημαίνει να περπατάει μόνος του ο δήμαρχος σε μια έρημη πόλη, σε ένα ερημονήσι να έρχεται εδώ και να μην βρίσκει έναν υπάλληλο, είτε γιατί νοσεί, είτε γιατί νοσούν οι διπλανοί του και λοιπά.

 Όμως παρόλα αυτά τα καταφέραμε και εκείνη την περίοδο η Κως στάθηκε όρθια και είμαστε ο μόνος δήμος στην Ελλάδα που πήρε τόσο γενναίες αποφάσεις, απέναντι στους συμπολίτες του, οι οποίοι έπασχαν και έπρεπε να είμαστε εκεί και να δώσουμε το δικό μας στίγμα και το δικό μας αποτύπωμα και να εκδηλώσουμε τις δικές μας προθέσεις. Μειώσαμε κατά 50% τα δημοτικά τέλη και το κρατάμε μέχρι και σήμερα

. Μειώσαμε 20% τα τέλη στις επιχειρήσεις. Μειώσαμε 50% τα τέλη στους κοινόχρηστους χώρους και τα κρατάμε ακόμα και σήμερα που η ζωή έχει επανέλθει στην κανονικότητα. Δώσαμε σε 55 άπορες οικογένειες, επίδομα 534€. Δώσαμε στο συσσίτιο της Μητρόπολης μια αύξηση κατά 70%. Όλα αυτά είναι ζητήματα που τα είδαμε στην καρδιά της κρίσης και είμαι περήφανος γιατί κρατήσαμε το δήμο όρθιο. Κρατήσαμε την τοπική κοινωνία όρθια και μαζί κάνουμε τα επόμενα βήματα. 

Όμως έπρεπε να δούμε και τα προβλήματα σε όλες τους τις διαστάσεις. Είχα πει από την αρχή, είχα πει προεκλογικά και το έκανα και μετεκλογικά πράξη ότι εδώ δεν μπορείς να κάνεις εκπτώσεις. Όταν τα προβλήματα περιμένουν δεκαετίες για να επιλυθούν, πρέπει να αναλάβεις ευθύνη, είτε είναι αρμοδιότητά σου, είτε δεν είναι. 

Πιάσαμε τη στελέχωση του νοσοκομείου. Απέναντι σε όλα αυτά, στην αδιαφορία του παρελθόντος, είπαμε ότι πρέπει να χρησιμοποιήσουμε και να αξιοποιήσουμε και να εκμεταλλευτούμε το θεσμικό πλαίσιο και να δώσουμε στήριξη σε επικουρικούς γιατρούς. 8 επικουρικοί γιατροί πήραν επίδομα και παίρνουν 450€ μηνιαίως και είμαστε υπερήφανοι για αυτό. Παλεύουμε και υποβάλαμε πρόταση, σε ότι αφορά την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου και θέλω να πω και να ανακοινώσω ότι τώρα που συντάσσεται η προμελέτη του νέου νοσοκομείου, στο νέο ρυμοτομικό στην περιοχή Λινοπότης, βρίσκονται και προβλέπονται μάλλον, 20 κατοικίες ιατρών για να λύσουμε επιτέλους ένα πρόβλημα που είχε να κάνει με το γεγονός ότι δεν επέλεγαν την Κω, γιατί δεν μπορούσαν να βρουν στέγη οι γιατροί. Πήγαμε στο νέο νοσοκομείο, συναντήσαμε την άρνηση της αντιπολίτευσης, χάσαμε ενάμιση χρόνο. Παρόλα αυτά τα καταφέραμε. Δώσαμε κατά χρήση 35 στρέμματα στο Λινοπότι, κάναμε τοπικό ρυμοτομικό, πήραμε ειδικές εγκρίσεις.

 Να λοιπόν η μελέτη που σας παρουσίασα απόψε δεν είναι φωτογραφίες. Αυτό εδώ είναι το νέο νοσοκομείο και καλώ τους συμπολίτες μου να δουν και να μου πουν αν τα τελευταία 50 χρόνια έχουν δει το νοσοκομείο σε μορφή μελέτης. Κάναμε πάρα πολλά. Μεταπτυχιακό. Εντάξαμε την Κω στον Χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Κτηματολόγιο. Δώσαμε τη δυνατότητα να μεταγραφούν 5000 πράξεις που εκκρεμούσαν 35 ολόκληρα χρόνια. Κρατήσαμε πίσω τον ναυτικό όμιλο. Θερμά. 

Τρέξαμε όλη τη διαδικασία για τα θερμά. Κάναμε ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα σε όλο το νησί, ασφαλτοστρώσεων και λοιπά. Είμαστε όμως εδώ εμπειρότεροι, ωριμότεροι ούτως ώστε τα επόμενα 5 χρόνια, έχοντας οικοδομήσει αγαπητοί μου συμπολίτες, ένα κλίμα εμπιστοσύνης. Αμοιβαίας εμπιστοσύνης, σεβασμού και κατανόησης και κυρίως σε ένα κλίμα σταθερότητας να προχωρήσουμε μαζί για να κάνουμε στέρεα τα επόμενα βήματά μας για να γίνει η Κως πιο ισχυρή. Το αποτύπωμά μας, το δικό μου αποτύπωμα, τις δικές μου προθέσεις, τις γνωρίζετε καλά. Με γνωρίζετε, με γνωρίσατε και θεωρώ ότι πρέπει μαζί να πορευτούμε και το επόμενο διάστημα. Τα επόμενα 5 χρόνια είναι κρίσιμα. Η Κως έχει 2 επιλογές. Ο δρόμος της προόδου, ο δρόμος της σταθερότητας και ο δρόμος που οδηγεί σε πισωγύρισμα και σε αδιέξοδο. Σας καλώ να επιλέξετε τον πρώτο δρόμο που είναι ο σίγουρος δρόμος. Ο δρόμος της ανάπτυξης για εσάς, για εμάς, κυρίως όμως για τα παιδιά μας. Ευχαριστώ.


ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ Γ. ΚΥΡΙΤΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ


Απευθυνόμενος προς όλους και τους παρόντες δημοσιογράφους, αλλά και σε κάθε πολίτη της Κω. Θεωρώ υποχρέωσή μου να πω δυο πράγματα. Ούτε για το παρελθόν, ούτε για το τι έγινε πριν, ούτε για το τι αντιδικίες υπήρχαν, και τι δεν υπήρχαν. Σε 7 μέρες, έχουμε εκλογές. Την Κυριακή 8 Οκτωβρίου έχουμε εκλογές. Το διακύβευμα και το ερώτημα που μπαίνει σε κάθε πολίτη είναι πολύ απλό και νομίζω αποτυπώνεται σε 2 κουβέντες που λέει ο κάθε πολίτης που συναντώ στο δρόμο καθημερινά. 

Θέλουμε να ακούμε παραμύθια για κακούς δράκους, για να δικαιολογούν κάποιοι το ότι δεν έκαναν τίποτα 4 χρόνια; Θέλουμε να ακούμε δικαιολογίες περί κρίσεων που η κρίση ήταν παγκόσμια και η κρίση είναι πάντα και ευκαιρία, (αν καταφέρεις να την κάνεις ευκαιρία) και να δικαιολογούν την απραξία; Αντέχει η Κως άλλα 4 χρόνια στον αυτόματο πιλότο; Αντέχουν τα χωριά μας άλλα άλλα 5 χρόνια στον αυτόματο πιλότο; Γιατί στον αυτόματο πιλότο είναι τα χωριά μας. 

Στον αυτόματο πιλότο όμως είναι και η πόλη, για την οποία λέμε ότι είναι σε ένα επίπεδο καλύτερο. Σε αυτά τα ερωτήματα θα κληθεί να απαντήσει ο καθένας. Την Κυριακή λοιπόν, στις 8 Οκτωβρίου έχουμε την απόφαση στα χέρια μας. Η Κως πρέπει να έρθει στο φως και θα έρθει στο φως. Αυτό είναι το δικό μου μήνυμα. Έχουμε πρόγραμμα ως παράταξη. Δεν είδα να συζητάμε καθόλου για τα προγράμματα και το μέλλον. Έχουμε τους ικανούς ανθρώπους που θα το υλοποιήσουν.

 Είμαι υπερήφανος για όλους τους συνεργάτες μου, έναν προς έναν. Όχι μόνο για την περίοδο αυτή που δίνουμε τη μάχη, αλλά και για την επόμενη περίοδο που θα παραλάβουμε τον δήμο και έχω πλήρη συναίσθηση του τι θα βρούμε στο δήμο. Έχω πλήρη συναίσθηση ότι θα βρούμε μια ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση. Γιατί πραγματικά, παρακολουθώ καθημερινά τα τεκταινόμενα στο δήμου. Αυτό όμως δεν είναι άλλοθι για να το χρησιμοποιείς ως άλλοθι. Λέω ξεκάθαρα σε κάθε πολίτη της Κω, ότι θα χτίσω πάνω σε κάθε θετικό, σε ότι θετικό βρω από αυτά που θα παραλάβουμε. Αλλά πιο ξεκάθαρα λέω σε όλους, στον καθένα και στην καθεμιά ξεχωριστά ότι έχουμε ένα πρόγραμμα που θα τρέξει από την πρώτη μέρα. Η Κως θα αφήσει πίσω της την τοξικότητα και τις ανούσιες αντιπαραθέσεις. Πάνω από όλα η Κως θα προχωρήσει με ενότητα, με σχέδιο, με στόχους και βήμα βήμα, θα χτίζουμε καθημερινά τη σύγχρονη Κω. Ξέρω ότι υπάρχει μια τοξικότητα από πλευράς της απερχόμενης δημοτικής αρχής. Το αντιμετωπίζουμε καθημερινά, το είδαμε και τώρα. Υπάρχει μια ένταση. Αψηφήστε τους και καταψηφίστε τους. Ελάτε να πιάσουμε το νήμα των έργων από την αρχή. Ελάτε να πιάσουμε το νήμα της δημιουργίας από την αρχή. Ελάτε να φέρουμε την Κω στο φως. Σας έχω καταθέσει την ψυχή μου και έχω καταθέσει και το πρόγραμμά μου. Αξιολογήστε. Και αποφασίστε. Δίνοντας ισχυρή και δυνατή εντολή στη Δύναμη Αλλαγής.


ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ Κ. ΜΑΚΡΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ


Να ευχαριστήσω όλους σας και τον καθένα ξεχωριστά για τις ερωτήσεις που μας απευθύνετε και την ευκαιρία που είχαμε και μέσα από αυτή τη συζήτηση, έστω και αυτή την στιγμή να πούμε ότι μπορέσαμε να πούμε στα δυόμισι λεπτά που προβλεπόταν από τον χρόνο. Επειδή και οι συνυποψήφιοι μου, αναφέρθηκαν στους δρόμους και στα διλήμματα. Όντως λίγες μέρες πριν κλείσει και αυτός ο κύκλος αυτής της πολιτικής μάχης για την επιλογή δημοτικών και περιφερειακών αρχών, εμείς εκτιμάμε ως Λαϊκή Συσπείρωση ότι αυτή τη στιγμή κρίνονται και συγκρούονται δυο δρόμοι, ο δρόμος της αμφισβήτησης, της μαχητικής αντιπολίτευσης και ο δρόμος της εφαρμογής και της αποδοχής αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής και της εφαρμογής του.

 Εξειδικευμένα βέβαια σε τοπικό επίπεδο, από τη μια έχουμε δηλαδή τον κόσμο της δουλειάς, της βιοπάλης, της αλληλεγγύης και από την άλλη έχουμε τον κόσμο του ατομισμού, της κανονικότητας, του πάμε όπου βγει, του κόστους οφέλους, δηλαδή με άλλα λόγια, έχουμε τον κόσμο που κάνει ότι μπορεί προκειμένου να αυγαταίνουν τα κέρδη των λίγων. Ξέρετε, θα το παρακολουθήσετε και εσείς. Ο Μητσοτάκης τις προάλλες είπε ότι η κυβέρνηση χρειάζεται δημάρχους και περιφερειάρχες που θα συμμερίζονται τις κυβερνητικές στοχεύσεις. Εμείς μιλώντας ξεκάθαρα και ο κόσμος άλλωστε το ξέρει και το είδαμε και τις ημέρες που έχουμε την ευκαιρία να ξαναμιλήσουμε και να ξανασυζητήσουμε μαζί του, ότι τέτοιους ανθρώπους βρίσκει αρκετούς στα ψηφοδέλτια και του κυρίου Νικηταρά και του κυρίου Κυρίτση. 

Άλλωστε είναι μικρός ο τόπος και γνωριζόμαστε. Έχουμε λοιπόν ένα αντιδραστικό μέτωπο από τη μία, όλων των άλλων πολιτικών δυνάμεων που έχουν μετατρέψει τους δήμους σε ένα φορομπηχτικό μηχανισμό για το λαό, ενώ στο όνομα της Τουριστικοποίησης, έχουν επιτρέψει σε μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα να λυμαίνονται τον πλούτο του τόπου μας. Μόνο που για μας ο δήμος, δεν είναι ο δήμος για τους τουρίστες, για τους ξενοδόχους, για τους τουριστικούς πράκτορες και για την Fraport. Και ξέρετε όλα αυτά που γίνονται όλα αυτά τα χρόνια δεν είναι ούτε λάθη ούτε παραλείψεις από τη μια και την άλλη πλευρά που έχουν πολλές ομοιότητες στην στρατηγική τους. Είναι η πολιτική τους που δεν ιεραρχεί τις ανάγκες του λαού, δουλεύουν για άλλες προτεραιότητες. Είναι ή δεν είναι αλήθεια πως στηρίζουν και υλοποιούν αντιλαϊκές πολιτικές που συνθλίβουν τα όνειρά μας; 

Είναι ή δεν είναι υπεύθυνοι για τη δύσκολη ζωή που ζούμε, αφού έτσι κι αλλιώς ευθυγραμμίζονται με όλες τις κατευθύνσεις της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Αλήθεια, περιμένει κάποιος τίμιος άνθρωπος και προοδευτικός άνθρωπος ότι αυτές οι πολιτικές δυνάμεις, έτσι όπως εκφράζονται στα ψηφοδέλτια της Ισχυρής Κω και της Δύναμης Αλλαγής, να σηκώσουν ανάστημα απέναντι σε κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Ένωση και στους μεγάλο επιχειρηματίες; Γιατί δεν το έχουν κάνει μέχρι τώρα; Για να είμαστε σε καλύτερο επίπεδο και να μην συζητάμε για αυτή την κατάντια. Άρα λοιπόν, ποιος θα συγκρουστεί στις 9 του Οκτώβρη; Για αυτό λοιπόν λέμε απευθυνόμενοι στους εργαζόμενους, τους βιοπαλαιστές, στους νέους, τις γυναίκες, σε αυτούς που αγωνιούν για το αύριο να στηρίξουν τη δική τους ζωή και τις δικές του ανάγκες. Ο καθένας τις δικές του ανάγκες, στο σύνολο βέβαια που υπάρχουν. Να βάλουν κόκκινο στη νύχτα. Η στήριξη στη Λαϊκή Συσπείρωση είναι η μόνη που θα έχει ανταπόδοση από την πρώτη στιγμή. 

Στην οργανωμένη και μαζική διεκδίκηση λύσεων στα οξυμένα προβλήματα που προκαλεί όλα αυτά τα χρόνια η αδιέξοδη πολιτική που υποστηρίζουν οι άλλες παρατάξεις για να έχει ο λαός της Κω, το αποκούμπι που του χρειάζεται. Χρειάζεται να γεμίσουν οι κάλπες την Κυριακή με τα κόκκινα γαρύφαλλα των αγώνων και της νίκης

. Έχουμε την αστείρευτη αντοχή, κουράγιο και επιμονή γιατί πιστεύουμε πως ο λαός έχει τη δύναμη να φέρει τα πάνω κάτω. Μπορούμε να τους στριμώξουμε, μπορούμε να κάνουμε την έκπληξη ενισχύοντας τη Λαϊκή Συσπείρωση για να ασκείται αληθινή, ουσιαστική, λαϊκή αντιπολίτευση απέναντι σε δήμο, περιφέρεια και κυβέρνηση. Ανυπακοή σε μέτρα που βάζουν τις ζωές μας σε δεύτερη μοίρα. Για να μεταφέρεται και στο Δημοτικό Συμβούλιο της Κω η φωνή των εργαζομένων, οι ανάγκες της νεολαίας, τα αιτήματα των λαϊκών στρωμάτων. Μόνο έτσι θα ηττηθεί απογοήτευση. Ευχαριστώ.


Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 34
Ανώνυμος
Ανώνυμος 04/10 - 11:12
Νικηταράς=Αχρηστία
Παλιοί ψηφοφόροι σας ήμασταν,αλλά ήρθαν οι δικοί σου,ξέρεις εσύ και μας απείλησαν ανοιχτά,ευτυχώς που ειδοποιήθηκαν αυτοί που έπρεπε!
Ψιτ
Ψιτ 04/10 - 00:29
-
Κοψιμιογραφια σε αφηνουμε στον πονο σου....Η Κως παει ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΕ ΔΗΜΑΡΧΟ ΓΙΩΡΓΟ ΚΥΡΙΤΣΗ!!
Ανώνυμος
Ανώνυμος 04/10 - 00:09
Προς ανώνυμο...12:11
Πραγματικά ο Κυρίτσης είναι ΈΝΑΣ..... ΔΕΝ έχει υπάρξει άλλος τόσο αλαζονικός, τόσο εκδικητικός, τόσο αλοπροσαλος,τόσο υβριστικος, τόσο δικομανης κ τόσο ξεβρακωτος.. ... Γυρίστε το ΦΩΣ προς τα εδώ για να διαβάσετε καλύτερα..... Εμείς πάντως δεν γυρνάμε πίσω.......
Ψιτ
Ψιτ 03/10 - 17:26
-
Κοψιμιος στα αζητητα...!4 χρονια φαγουρας τελειωνουν!!Αλλαζουμε το νησι μας με νεο ΔΗΜΑΡΧΟ τον ΓΙΩΡΓΟ ΚΥΡΙΤΣΗ!!
Ανώνυμος
Ανώνυμος 03/10 - 16:50
ΚΥΡΙΤΣΗΣ-ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ
ΣΤΟ ΝΤΙΜΠΕΙΤ. ΣΤΑΘΕΡΟΣ, ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟΣ, ΜΕ ΓΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ.
maskes
maskes 03/10 - 16:46
θρονος
βρε νικηταρα πως εκανες ετσι για την καρεκλα κ μιλησες τοσο ασχημα στους ναθρωπους ηρεμια χρειαζεται κυριακη κοντη γιορτη
Ανώνυμος
Ανώνυμος 03/10 - 16:42
Συμπερασμα
Νικηταρας μακραν καλυτερος. Του κυριτση τρεμανε τα σαγονια του. Τα καταλαβε και βιαζοταν να φυγει. Εδω που τα λεμε ηταν για κλαματα!!
Γιωργος τρεχαγυρευοπουλος
Γιωργος τρεχαγυρευοπουλος 03/10 - 14:57
Ρε γιωργο γιατι να σε ψηφισω;; περιμενα να πεις κατι στις ερωτησεις μαχαιριες που σου εκαναν
δεν απαντησες σε καμια.Πηγες αδιαβαστοςςςςςςςςςςςςςςς.Την μια ελεγες ειμαι σταθερος και απο την αλη εκανες την χηνα για τους εργαζομενους και τα δικαστηρια
ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΚΩΟΙ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΚΥΡΙΤΣΗ
ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΚΩΟΙ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΚΥΡΙΤΣΗ 03/10 - 14:53
ΕΑΝ ΘΑ ΠΑΕΙ 300 ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ,ΕΑΝ ΚΗΝΥΓΗΣΕΙ ΞΑΝΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ,ΕΑΝ ΞΑΝΑΚΛΩΤΣΗΣΕΙ ΤΑ ΨΥΓΕΙΑ
ΝΕΥΡΙΚΟΣ ΚΑΙ ΑΛΕΓΕ ΟΤΙ ΤΟΥ ΕΡΧΟΤΑΝ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ.ΝΙΚΗΤΑΡΑΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ.
ΝΙΚΗΤΑΡΑΣ ΘΑ ΠΕΙ ΔΗΜΑΡΧΟΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣ
ΝΙΚΗΤΑΡΑΣ ΘΑ ΠΕΙ ΔΗΜΑΡΧΟΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣ 03/10 - 14:50
ΣΤΑΘΕΡΗ ΑΞΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ
Ο ΚΥΡΙΤΣΗΣ ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ. ΣΤΑ ΧΑΜΕΝΑ.ΑΛΑ ΤΟΥ ΕΛΕΓΑΝ ΚΑΙ ΑΛΑ ΑΠΑΝΤΟΥΣΕ.

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ