Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Σ. Τυρινόπουλος: Πεσμένη, λόγω ακρίβειας, η κίνηση στα πλοία για την Κω - Aυξημένη η ζήτηση για Πάτμο, Λειψούς & Λέρο

13/07/2022
287 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Οι ανατιμήσεις στα εισιτήρια, οι αυξήσεις σε όλες τις πτυχές της καθημερινότητας, τα πολύωρα ταξίδια και το μαζικό τουριστικό μοντέλο, φαίνεται ότι λειτουργούν αποτρεπτικά για την Κω ως προορισμό για τουρίστες που ταξιδεύουν με καράβια, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του στο «ΒτΚ» ο κ. Σπύρος Τυρινόπουλος.  

Αντίθετη είναι η εικόνα σε άλλα νησιά της Δωδεκανήσου όπως η Πάτμος, η Λέρος και οι Λειψοί, που βρίσκονται στην κορυφή των προτιμήσεων τόσο των Ελλήνων ταξιδιωτών από Πειραιά, όσο και των ξένων τουριστών που φτάνουν σε αυτά τα νησιωτικά διαμάντια μέσω Κω. Ο λόγος; Δεν έχει καταφέρει η Κως να ξεχωρίσει ως ποιοτικός τουριστικός προορισμός, κάτι που υπογράμμισε ο πολύπειρος τουριστικός παράγοντας.  


30% αυξήσεις στις τιμές στα καράβια

Η αύξηση στην τιμή των εισιτηρίων από πέρυσι μέχρι σήμερα είναι περίπου στο 30% με την τελευταία να εφαρμόζεται πριν λίγες ημέρες και συγκεκριμένα την 1η Ιουλίου. 

« Η κίνηση των επιβατών από Πειραιά προς Κω και αντίστροφα σαφώς και είναι πεσμένη αφού μιλάμε για αύξηση 30% μέσα σε ένα χρόνο. Το κόστος των καυσίμων και η ενεργειακή κρίση έχει φέρει σε δύσκολη θέση τις ακτοπλοϊκές εταιρείες που δεν είχαν άλλη επιλογή από το να προχωρήσουν σε αυξήσεις» τόνισε ο έμπειρος ναυτιλιακός και τουριστικός πράκτορας. 

Το υψηλό κόστος και το πολύωρο ταξίδι, αποτρεπτικοί παράγοντες για τουρισμό στην Κω  

Σε ότι αφορά το κόστος μετακίνησης μίας τετραμελής οικογένειας από τον Πειραιά για Κω και αντίστροφα, η πιο οικονομική προσφορά ανέρχεται στα περίπου 600 ευρώ.  

« Η τιμή αφορά την οικονομική θέση και το ΙΧ χρησιμοποιώντας την έκπτωση που προσφέρει η κάρτα Seasmiles. Να σημειωθεί ότι πρόκειται για έκπτωση 20% για τους επιβάτες και 40% για τα αυτοκίνητα που είναι πάρα πολύ μεγάλη. Το πρόβλημα είναι ότι η Κως είναι ένα ένας μακρινός από τον Πειραιά προορισμός. Απαιτούνται πολλές ώρες και είναι δύσκολο χωρίς καμπίνα. Οπότε αμέσως αυξάνεται το κόστος των εισιτηρίων. Με τα ίδια λεφτά και λιγότερα, φτάνουν οι ταξιδιώτες στις Κυκλάδες και μέσα σε πολύ λίγες ώρες». 

Aυξημένη ζήτηση για Πάτμος, Λειψούς, Λέρος – Ποιότητα και όχι μαζικότητα ζητούν οι τουρίστες  

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι παρ’ όλες την άνοδο των τιμών, μεγάλη αύξηση στην επιβατική κίνηση παρουσιάζει η Πάτμος και ακολουθούν Λειψοί και Λέρος.  

« Για την Πάτμο τα στοιχεία που έχουμε είναι ίδια με του 2019. Μιλάμε για τεράστια αύξηση στους επισκέπτες και την επιβατική κίνηση. Για να καταλάβετε, την προηγούμενη Κυριακή από Κω για Πειραιά ταξίδεψαν 28 αυτοκίνητα και από Πάτμο για Πειραιά 85. Νομίζω ότι αυτός ο αριθμός τα λέει όλα» δήλωσε ο κ. Τυρινόπουλος. 

Σε αυτή την περίπτωση η ποιότητα του τουριστικού προορισμού είναι εκείνο που δίνει τα χαρακτηριστικά εκείνα της διαφοροποίησης με αποτέλεσμα, να είναι πρώτη επιλογή για τους καλούς τουρίστες η Πάτμος, η Λέρος και οι Λειψοί όπως μας εξήγησε ο τουριστικός πράκτορας. 

« Ο πελάτης που θα πάει για παράδειγμα στην Πάτμο δεν ενδιαφέρεται για τις αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά ούτε για το πόσο θα πληρώσει για την διανυκτέρευση. Τους ενδιαφέρει να πάνε σε έναν προορισμό με ποιότητα. Δυστυχώς η Κως δεν ανήκει ανάμεσα σε αυτούς τους προορισμούς». 

Φαίνεται λοιπόν ότι για κάποιους προορισμούς δεν είναι θέμα τιμής αλλά ποιότητας κάτι που οι επισκέπτες βρίσκουν στην Πάτμο, τους Λειψούς και τη Λέρο, όχι όμως στην Κω που έχει καθιερωθεί ως ένας προορισμός μαζικού τουρισμού. 

Δεν έχει καταφέρει η Κως να ξεχωρίσει ως ποιοτικός τουριστικός προορισμός  

« Για να καταλάβετε το πως διαμορφώνεται η επιβατική κίνηση, ενώ δεν υπάρχει ενδιαφέρον για Κω, βουλιάζουν η Πάτμος και οι Κυκλάδες με τα πλοία από Πειραιά. Δεν υπάρχουν εισιτήρια μέχρι 27 Αυγούστου ούτε για 3η θέση. Το ίδιο συμβαίνει με το καταμαράν από Κω για Πάτμο, Λειψούς και Λέρο κυρίως από ξένους τουρίστες. Φτάνουν στην Κω και φεύγουν αμέσως για αυτά τα νησιά. Δεν τους ενδιαφέρει ούτε η αύξηση του κόστους ούτε να παραμείνουν στην Κω. Ειδικά οι Ιταλοί και οι Γάλλοι αποφεύγουν τον μαζικό τουρισμό της Κω και φεύγουν απευθείας για τα νησιά που προαναφέραμε. Πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτά τα νησιά ξεχωρίζουν ως ποιοτικοί προορισμοί,  κάτι που δεν έχει καταφέρει η Κως». 

Πτώση στους Τούρκους τουρίστες λόγω νομίσματος  

Σε ότι αφορά την γραμμή της Τουρκίας υπάρχει κίνηση και από τις δύο πλευρές της γραμμής με την μείωση να εμφανίζεται στους Τούρκους επισκέπτες, οι οποίοι λόγω της συναλλαγματικής διαφοράς δυσκολεύονται πολύ να κάνουν τις διακοπές τους στην Κω και σε άλλα ελληνικά νησιά.  

Σάντυ Λαδικού  


Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ