Θετικές κρίνονται οι προοπτικές για τον τουρισμό το 2023 βάσει των πρόδρομων δεικτών, οι οποίοι αποτυπώνουν σταδιακή βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και αυξημένη διάθεση για ταξίδια διεθνώς (παρά τη συσταλτική επίδραση του πληθωρισμού στο διαθέσιμο εισόδημα), σημειώνουν οι αναλυτές της Εθνικής Τράπεζας στη σειρά μελετών συγκυρίας με τίτλο "Τάσεις του επιχειρείν, Τουρισμός (1ο τρίμηνο 2023)" της Διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυσης της ΕΤΕ.
Σε αυτό το περιβάλλον, τονίζεται στην ανάλυση, η Ελλάδα κατακτάει υψηλές θέσεις στην προσέλκυση του τουριστικού ενδιαφέροντος, με τις πρώιμες κρατήσεις (early bookings) να εμφανίζονται υψηλότερες κατά 70% σε σχέση με το 2022, ενώ 11% υψηλότερα κινούνται οι προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις για τις πρώτες εβδομάδες Μαρτίου, αποτελώντας σηματωρό επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου. Με την επιφύλαξη της αβεβαιότητας που δημιουργεί η γεωπολιτική κατάσταση και η επιβάρυνση των ελληνικών ξενοδοχείων από υψηλό ενεργειακό κόστος και ελλείψεις εργατικού δυναμικού), η φετινή τουριστική περίοδος ξεκινάει νωρίς και φαίνεται να έχει τα εχέγγυα να ξεπεράσει το ομολογουμένως δυνατό 2022.
Ως προς την περασμένη χρονιά, οι αναλυτές επισημαίνουν:
Οι τουριστικές εισπράξεις ανέβασαν ταχύτητα το φθινόπωρο του 2022, με αναπλήρωση της τάξης του 90% του 2019 τόσο σε αφίξεις όσο και σε αποπληθωρισμένες εισπράξεις. Ιδιαίτερα ευνοημένα από τη δυναμική αυτή ήταν τα ελληνικά ξενοδοχεία, σημειώνοντας πωλήσεις 24% υψηλότερες έναντι του φθινοπώρου 2019 (+9% σε σταθερές τιμές), με τους ξένους τουρίστες να αποτελούν την αιχμή του δόρατος. Συγκεκριμένα, ο ξενοδοχειακός κλάδος στην Ελλάδα βελτίωσε μια σειρά δεικτών του:
- Αύξησε το μερίδιο του στην εγχώρια τουριστική πίτα, καθώς από τους ξένους τουρίστες που επισκέφθηκαν την Ελλάδα το 60% έμεινε σε ξενοδοχεία (έναντι 57% το 2019).
- Ανέβασε τις πωλήσεις ανά διανυκτέρευση κατά 27% έναντι του 2019, αντανακλώντας σε μεγάλο βαθμό βελτίωση τόσο του εύρους όσο και της ποιότητας των υπηρεσιών. Η επίδοση αυτή εξασφάλισε υγιή περιθώρια κέρδους, με τη λειτουργική κερδοφορία να εκτιμάται ότι ενισχύθηκε κατά μέσο όρο σε ένα εύρος της τάξης του 20-35% σε σχέση με το 2019.
- Ενίσχυσε το μερίδιο της Ελλάδας στις διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία της Μεσόγειο (κατά 1 ποσοστιαία μονάδα), επιτυγχάνοντας παράλληλα μεγαλύτερη άνοδο στα έσοδα ανά διανυκτέρευση.
Εστιάζοντας στις επιδόσεις ανά προέλευση και προορισμό διαπιστώνουμε ότι:
- Αυξημένη συγκέντρωση παρατηρείται στις 4 βασικές αγορές (Γερμανία, Ην. Βασίλειο, Γαλλία & Η.Π.Α.), οι οποίες ανέβασαν τη συνεισφορά τους στις αφίξεις κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες και στις εισπράξεις κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες (λόγω σχετικής πτώσης της δαπάνης ανά άφιξη). Αιχμή του δόρατος αποτέλεσε το Ηνωμένο Βασίλειο, με αφίξεις 43% υψηλότερες του 2019.
- Τα νησιά διατηρούν την κυριαρχία τους, με πωλήσεις 13% υψηλότερες του 2019 (σε σταθερές τιμές), ενώ οι αναιμικές οδικές αφίξεις κράτησαν σε χαμηλότερα επίπεδα τους ηπειρωτικούς προορισμούς (-5% σε σταθερές τιμές, έναντι φθινοπώρου 2019).
tornonews.gr