Ένας πραγματικός χαμός γίνεται στην εφορία και στα λογιστικά γραφεία του Νησιού μας, τις τελευταίες ημέρες, όπου ξεκίνησε η διαδικασία των αιτήσεων για την απόκτηση 16 νέων αδειών Ταξί στο νησί μας, από την Περιφέρεια.
Δεκάδες συμπολίτες μας ετοιμάζουν τα χαρτιά τους, μήπως και είναι οι τυχεροί και αποκτήσουν μία άδεια ταξί.
Οι αιτήσεις θα κατατίθενται μέχρις τις 5 Δεκεμβρίου 2025 και εάν ο αριθμός των αιτούντων είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των προς χορήγηση αδειών, θα διενεργηθεί ηλεκτρονική κλήρωση από τη Γενική Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών.
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο τηλ. 2242057903 και στο e-mail: m.vasiliadou@kos.pnai.gov.gr.
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥΣ
Την έντονή αντίδρασή της, μας εξέφρασε η Πρόεδρος του Συλλόγου Πολυτέκνων Κω – Νισύρου κ. Διονυσία Πασσανικολάκη, η οποία όπως μας ανέφερε δεν υπάρχει πουθενά πρόβλεψη, ώστε ένα μέρος των αδειών αυτών, να δοθούν σε πολύτεκνους, όπως έγινε και σε αντίστοιχους διαγωνισμούς για νέες άδειες Ταξί, φέρνοντας ως παράδειγμα, τις περιφέρειες Ηπείρου και Έβρου.
«Φαίνεται – είπε- ότι κάποιοι δεν δίνουν την μέριμνα και την φροντίδα που πρέπει στους πολύτεκνους, οι οποίοι μαστίζονται από την οικονομική κρίση. Είναι δικαίωμα και νόμος του κράτους, να υπάρχουν κάποιες ειδικές προβλέψεις για τους πολύτεκνους, αλλά και τους ανάπηρους σε διάφορους διαγωνισμούς και προσλήψεις. Η Περιφέρεια Ηπείρου που πρόσφατα έδωσε νέες άδειες Ταξί, προέβλεψε με την υπ’ αριθμόν 83288/11198 πρόσκληση ενδιαφέροντος για νέες άδειες ταξί, να υπάρχει η μέριμνα, σύμφωνα με το τελευταίο εδάφιο της παρ. 3 του άρθ. 106 του ν. 4070/12, μέρος των νέων αδειών, να χορηγηθούν σε πολύτεκνους, τρίτεκνους με ανήλικα τέκνα, καθώς και σε φυσικά πρόσωπα που έχουν τέκνα με αναπηρία σε ποσοστό πάνω του 67%. To ίδιο έκανε πριν λίγες ημέρες και η Περιφέρεια Έβρου (27/5/2025 – Α.Π.175840/10493)
Απ’ ότι φαίνεται η δική μας Περιφέρεια δεν δείχνει την ανάλογη μέριμνα για αυτούς τους ανθρώπους. Εάν δεν πάρουν αυτοί που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη τις άδειες για να δουλέψουν, ποιοι θα τις πάρουν; Θα πάνε στα χέρια κάποιων που έχουν ήδη ένα καλό εισόδημα ή στα χέρια κάποιων εταιρειών για να πλουτίσουν ακόμα περισσότερο.
Είναι κρίμα να μην δοθεί ένα μέρος σε οικογένειες που έχουν ανάγκη, ώστε να μπορούν να τα φέρουν βόλτα σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που βιώνουν. Θα καλέσω άμεσα το Δ.Σ. σε συνεδρίαση, ώστε να βγάλουμε μία επιστολή διαμαρτυρίας προς πάσα κατεύθυνση. Δεν μπορεί να μην μας υπολογίζουν. Δεν ζητάμε κάτι παράλογο, αλλά τα αυτονόητα. Όπως δόθηκαν άδειες σε πολύτεκνους σε άλλες περιοχές, έτσι να γίνει και εδώ. Δηλαδή εδώ στην Κω, είμαστε παιδιά κατώτερου Θεού εμείς οι πολύτεκνοι. Θα παλέψουμε για τα δικαιώματά μας.».
Ν. ΝΙΚΟΛΗΣ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΚΑΙ ΑΜΕΑ
Σε επικοινωνία που είχαμε με τον Αντιπεριφερειάρχη Μεταφορών Δωδεκανήσου κ. Νίκο Νικολή, μας ανέφερε ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τις άδειες Ταξί στην Κω, ενώ όσον αφορά την ειδική μέριμνα για τους συνταξιούχους – ΑΜΕΑ, μας δήλωσε ότι επικοινώνησε με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας και του ανέφεραν ότι δεν υπάρχει τέτοιος νόμος, και πως λανθασμένα μπήκε αυτό το κριτήριο, στον αντίστοιχο διαγωνισμό της Περιφέρειας Ηπείρου.
* Να υπενθυμίσουμε ότι ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Ταξί Κω, όπως μας είχε δηλώσει παλαιότερα ο Πρόεδρος κ. Κίννας αναμένεται να κάνει ένσταση στην απόφαση για τη χορήγηση νέων αδειών Ταξί στην Κω, εκφράζοντας τις ανησυχίες του ότι θα επέλθει κορεσμός στον κλάδο.