Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Χωρίς ναυαγοσώστες παραμένουν και φέτος οι παραλίες της Κω

22/07/2023
250 Εμφανίσεις
2 Σχόλια

Για λάθη στους διαγωνισμούς της Κω κάνει λόγο ο Πρόεδρος της Ένωσης Σχολών Ναυαγοσωστικής Μ. Μυρωνάκης

Για ακόμη μία χρονιά φαίνεται ότι θα κυλήσει το καλοκαίρι χωρίς την απαραίτητη παρουσία ναυαγοσωστών στις πολυσύχναστες παραλίες του νησιού μας.

Ενώ υπάρχουν πύργοι δυστυχώς δεν έχουν επανδρωθεί με ναυαγοσώστες την ώρα που έχουν ήδη σημειωθεί πνιγμοί και στην Κω. Μάλιστα σύμφωνα με στοιχεία είναι χωρίς ναυαγοσώστες το 10% των πολυσύχναστων ακτών σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Να υπενθυμίσουμε ότι πέρυσι, όπως προκύπτει από σχετικό ρεπορτάζ μας, ενώ είχαν ξεκινήσει οι διαδικασίες του διαγωνισμού για ναυαγοσώστες, οι ενστάσεις και οι προσφυγές συμμετεχόντων έβαλε φρένο στις διαδικασίες με αποτέλεσμα να μείνει το νησί χωρίς ναυαγοσωστικά κλιμάκια.

 Σύμφωνα με τον νόμο είναι η υποχρεωτική η προστασία των λουόμενων από εξειδικευμένο προσωπικό εφοδιασμένο με όλα τα απαραίτητα μέσα. Μάλιστα το νέο νομοθετικό πλαίσιο προβλέπει τσουχτερά πρόστιμα, εφόσον οι συγκεκριμένες ακτές δεν πληρούν τις προδιαγραφές που θέτει. Δυστυχώς είναι καθημερινή η είδηση πνιγμού πολίτη σε κάποια ελληνική παραλία και μόλις την προηγούμενη εβδομάδα υπήρχε δυστυχώς περιστατικό και στην Καρδάμαινα.

Μ. ΜΥΡΩΝΑΚΗΣ: ΓΙΑΤΙ «ΚΟΛΛΑΝΕ» ΟΙ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ

Όπως μας ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Σχολών Ναυαγοσωστικής Ελλάδας, Μάριος Μυρωνάκης, από την 1η Ιουνίου, ημερομηνία έναρξης της ναυαγοσωστικής περιόδου, σημειώθηκαν 68 περιστατικά, τα περισσότερα από τα οποία οφείλονταν σε παθολογικά αίτια.

Σύμφωνα με τον κ. Μυρωνάκη, η αργοπορία οφείλεται στους δήμους και κάνει ειδική αναφορά στην έλλειψη εκπαιδευμένων ναυαγοσωστών και στην Κω.  «Υπάρχει το γνωστό πρόβλημα της καθυστέρησης στην κάλυψη, εξαιτίας των δήμων που αργούν χαρακτηριστικά να προχωρήσουν τη διαδικασία», τόνισε, διευκρινίζοντας ότι η ολιγωρία δεν οφείλεται σε έλλειψη χρημάτων, όπως φέρουν ως επιχείρημα κάποιοι δήμοι. «Η νομοθεσία για τους ναυαγοσώστες επικαιροποιήθηκε το 2020. Εκεί μπήκαν πολλά σύγχρονα μέσα διάσωσης και μηχανοκίνητα, όπως απινιδωτές σε κάθε βάθρο, τζετ σκι, σκάφη πάνω από πέντε μέτρα, επόπτες κλπ. Αυτήν την αύξηση του κόστους την καλύπτει το κράτος. Ό,τι υπήρχε με το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο το επιβαρυνόταν έτσι κι αλλιώς ο δήμος.

Το επιπλέον κόστος έχει δοθεί σε όλους. Υπάρχουν, όμως, δήμοι που συστηματικά αδιαφορούν για το θέμα της ναυαγοσωστικής κάλυψης και κατ’ επέκταση και την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Για παράδειγμα, η Κέρκυρα εδώ και 10 χρόνια δεν έχει ναυαγοσώστη και δεν έχει ούτε φέτος. Προβλήματα υπάρχουν και σε άλλα νησιά, όπως η Κως, η Κάρπαθος και η μισή Κεφαλλονιά», πρόσθεσε.


 Σε αλλαγές στους όρους του διαγωνισμού από τον Δήμο Κω οφείλονται οι ενστάσεις

Σε ότι αφορά την Κω ο κ. Μυρωνάκης τόνισε ότι ο δήμος δεν τηρεί την διακήρυξη μελέτη της ΚΕΔΕ όπως την χαρακτήρισε,  που έχει κοινοποιηθεί σε όλους τους δήμους, αλλάζει τους όρους με αποτέλεσμα φέτος και πέρυσι να υπάρχουν ενστάσεις στους διαγωνισμούς και εν τέλει να μένει το νησί χωρίς κάλυψη.

« Από την ΚΕΔΕ έχει δοθεί σε όλους τους δήμους η μελέτη διακήρυξη που προέκυψε μετά από συσκέψεις με την Ένωση και εμπλεκόμενους φορείς. Βάση αυτής της μελέτης λαμβάνει ο κάθε δήμος και χρηματοδότηση για να υπάρχει κάλυψη. Για κάποιο λόγο ο δήμος Κω έχει βάλει άλλους όρους με αποτέλεσμα να υπάρχουν ενστάσεις, να χάνεται χρόνος και στο τέλος ένα ολόκληρο νησί να μένει χωρίς ναυαγοσώστες».

Π. Μυρωνάκης: « Ο δήμος Κω έχει λάβει κρατική χρηματοδότηση για ναυαγοσώστες»

Σύμφωνα με τον πρόεδρο ο προϋπολογισμός για την Κω φέτος ήταν περίπου 300.000 ευρώ και ο δήμος της Κω έχει ήδη λάβει την χρηματοδότηση.

« Η Κως έχει λάβει φέτος ήδη 106.000 ευρώ χρηματοδότηση από το κράτος για την ασφάλεια των παραλιών όμως δεν υπάρχουν ναυαγοσώστες. Το ίδιο συνέβη και πέρυσι. Έλαβε κανονικά την χρηματοδότηση όπως και όλοι οι δήμοι με παραλίες. Μάλιστα προβλέπει ο νόμος ότι δεν χρησιμοποιηθούν τα χρήματα για τους σκοπούς που προορίζονται μπορούν οι δήμοι να τα χρησιμοποιήσουν αλλού. Αυτό όμως θεωρώ ότι δεν είναι ηθικό διότι σε ένα τόσο τουριστικό νησί πρέπει να υπάρχει επίβλεψη στις παραλίες και η ανθρώπινη ζωή οφείλουμε να την προστατεύουμε».

Πόσες θέσεις προβλέπονται για την Κω – Ποιος ο χρόνος προγραμματισμού

Σε ότι αφορά την Κω σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Σχολών Ναυαγοσωστικής Ελλάδας προβλέπονται 2 θέσεις μονές και 4 διπλές. Σύνολο 10 βάθρα συν σωστικά μέσα και εξοπλισμό.

« Δυστυχώς δεν διαφαίνεται να λύνεται το θέμα φέτος στο νησί σας. Όπως πέρυσι και φέτος στους διαγωνισμούς είχαμε ενστάσεις εξαιτίας των διαφορετικών όρων. Αυτά πρέπει να γίνονται νωρίς. Για να έρθει μία επιχείρηση ναυαγοσωστών σε ένα προορισμό πρέπει έγκαιρα να εξασφαλίσει στέγη για τους ναυαγοσώστες, αποθήκες και κάποια άλλα διαδικαστικά. Απαιτείται λοιπόν ένας προγραμματισμός μηνών. Είναι αδύνατον να γίνει αυτό μέσα στο καλοκαίρι. Επίσης θα πρέπει να διαθέτουν οι ναυαγοσώστες εμπειρία, να προσδίδουν ασφάλεια και να διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό. Γνωρίζω για τις ενστάσεις στην Κω».

Ναυαγοσώστες υπάρχουν!

Ο κ. Μυρωνάκης καταρρίπτει και το άλλο επιχείρημα που συχνά προβάλλεται, την έλλειψη ναυαγοσωστών, σημειώνοντας ότι από το 2020 έως σήμερα έχουν αποφοιτήσει από τις σχολές 3.000 επαγγελματίες.

 «Ναυαγοσώστες υπάρχουν. Για να τοποθετούν πρέπει νωρίς -η νομοθεσία προβλέπει το πρώτο Δεκαπενθήμερο Αυγούστου- να χαρακτηρίζονται οι παραλίες για το επόμενο έτος. Άρα ο καθένας ξέρει τι πρέπει να κάνει σήμερα για το 2024. Όταν φτάνει τέλη Μαΐου ή και μέσα Ιουνίου για να βάλει ναυαγοσώστες, ενώ θέλει δύο μήνες η διαδικασία, πάει το καλοκαίρι», είπε χαρακτηριστικά.

Επισήμανε, επίσης, ότι εξαιτίας των καθυστερήσεων αυτών πολλοί ναυαγοσώστες αναγκάζονται να πάνε να δουλέψουν στον τουριστικό κλάδο, για να μην χαθεί η σεζόν.

Αυτόφωρο σε δήμαρχο λόγω πνιγμού λουόμενου

Με αφορμή τους αυξημένους πνιγμούς φέτος το καλοκαίρι στην Ελλάδα και τον πνιγμό που σημειώθηκε στην Κω ο πρόεδρος της Ένωσης ανέφερε: « Πέρυσι πέρασε αυτόφωρο ο δήμαρχος στην Κέρκυρα εξαιτίας πνιγμού λουόμενου. Είναι υποχρέωση η διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής».

 Τέλος να σημειωθεί ότι όπως και πέρυσι έτσι και φέτος η εφημερίδα μας προσπάθησε να έρθει σε επικοινωνία επί πολλές ημέρες με τον αρμόδιο στον δήμο Κω για το θέμα, αλλά δεν κατέστη δυνατό. Το Βήμα της Κω είναι στην διάθεση όλων για να προβάλλουν την θέση τους και για αυτό το λόγο αλλά και στα πλαίσια την δημοσιογραφικής δεοντολογίας ζητήσαμε επανειλημμένα στοιχεία όπως είχαμε κάνει και στην περσυνή μας έρευνα.


Σάντυ Λαδικού 



Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 2
Ανώνυμος
Ανώνυμος 23/07 - 18:36
Για ρουσφέτι
Άλλαξαν τους υποχρεωτικούς όρους του διαγωνισμού! Άχρηστοι!
23/07 - 16:12
υπάρχει σοβαρό πρόβλημα...
τελικά υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με το Δήμο στην Κω.Δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν καμία διαδικασία ...

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ